16 tips voor het beheersen van de WordPress Content Editor

De meeste WordPress-gebruikers besteden het grootste deel van hun tijd aan het gebruik van de inhoudseditor om berichten te schrijven en pagina’s te maken. WordPress wordt geleverd met een intuïtieve Gutenberg-blokeditor die heel gemakkelijk te gebruiken is.


Als krachtige gebruiker kunt u uw productiviteit echter aanzienlijk verhogen door enkele van de minder bekende trucs te leren. Hierdoor kunt u in minder tijd zeer boeiende inhoud maken.

In dit artikel delen we onze experttips voor het beheersen van de WordPress-inhoudeditor. Deze tips leren je hoe je de WordPress content editor als een professional kunt gebruiken.

Tips van experts over het gebruik van de inhoudseditor van WordPress

1. De basisblokken leren

Blokken zijn de belangrijkste bouwelementen van de inhoudseditor van WordPress, daarom wordt het ook wel de blokeditor genoemd.

Blokken gebruiken in de inhoudseditor van WordPress

Elk element in uw inhoud bestaat uit blokken. Standaard wordt WordPress geleverd met tal van veelgebruikte blokken zoals alinea’s, lijsten, afbeeldingen, galerijen en meer.

U kunt deze blokken gebruiken om prachtige inhoudslay-outs te maken. Dit maakt het belangrijk om verschillende blokken te verkennen en te leren hoe je ze in je inhoud kunt gebruiken. We zullen ook enkele van de blokken verderop in dit artikel noemen.

2. Begin met het gebruik van sneltoetsen

Sneltoetsen gebruiken

Het is niet efficiënt om de muis te bewegen om tekst vet te maken of een link toe te voegen. De inhoudseditor wordt geleverd met verschillende handige sneltoetsen waarmee u veelvoorkomende opmaaktaken kunt uitvoeren zonder de muis te gebruiken.

Door sneltoetsen te gebruiken, bespaart u tijd en wordt u een snellere schrijver. Bekijk onze gids over de meest tijdbesparende sneltoetsen in WordPress.

3. Enkele en dubbele regelafstand

Veel gebruikers op beginnersniveau vinden het moeilijk om erachter te komen hoe ze alinea’s en regeleinden kunnen maken in WordPress.

Om een ​​nieuwe alinea toe te voegen in de inhoudseditor, hoeft u alleen maar op de Enter-toets te drukken. WordPress voegt een nieuwe alinea toe met dubbele regelafstand.

Dubbele regelafstand toevoegen in WordPress

Als u echter maar één regeleinde wilt, moet u tegelijkertijd op Shift + Enter drukken.

Bekijk onze gids over het toevoegen van enkele / dubbele regelafstand in WordPress.

4. Het bewerkingsscherm herschikken

De inhoudseditor is in feite een schoon canvas met een bovenbalk en een kolom aan de rechterkant. Dit geeft je een schone gebruikersinterface om je berichten te maken.

De editor geeft een werkbalk weer bovenop het blok dat u aan het bewerken bent. U kunt de werkbalk verplaatsen door op het menu met drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm te klikken.

Bovenste werkbalk

U kunt de instellingenkolom ook weergeven en verbergen door bovenaan op het tandwielpictogram te klikken.

Kolom instellingen verbergen

WordPress maakt het ook gemakkelijk om over te schakelen naar de Spotlight-modus, waardoor het blok waarin u zich bevindt meer opvalt door de rest van de inhoud te dimmen.

Spotlight-modus

Meer witruimte op het scherm nodig? Schakel over naar de modus Volledig scherm, waarmee u een schoon canvas krijgt met alleen de werkbalk bovenaan.

volledig scherm

5. Lettergrootte wijzigen in WordPress Visual Editor

We begrijpen dat typografie een zeer belangrijke rol speelt in webcontent. Mogelijk wilt u verschillende lettergroottes gebruiken om de aandacht van uw publiek te trekken of verschillende secties in een lang artikel te markeren.

Wijzig de lettergrootte in de inhoudseditor van WordPress

Selecteer eenvoudig het blok waar u de lettergrootte wilt wijzigen en u ziet de optie voor lettergrootte in de blokinstellingen aan de rechterkant.

6. Voeg koppen toe aan uw artikelen

Koppen spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de leesbaarheid. Dit is de reden waarom zoekmachines zoals Google koppen ook belangrijk vinden voor SEO. Door uw focuszoekwoorden (woorden die gebruikers zullen gebruiken om te zoeken) in koppen te gebruiken, kunnen zoekmachines het belang van die trefwoorden begrijpen.

Met de inhoudseditor kunt u gemakkelijk koppen aan uw artikelen toevoegen. Selecteer eenvoudig een kopblok en selecteer vervolgens een kopgrootte en tekstuitlijning vanuit de blokinstellingen.

Koppen aan uw artikelen toevoegen in de inhoudseditor van WordPress

U kunt ook een link naar uw kop toevoegen, vet maken of cursief maken.

7. Kolommen toevoegen aan uw berichten

WordPress-inhoudseditor wordt geleverd met een ingebouwd kolomblok, waarmee u inhoud aan kolommen kunt toevoegen. Dit maakt het gemakkelijk om uw tekst een tijdschriftachtige look te geven.

Selecteer en voeg eenvoudig een kolommenblok toe aan uw editor. U kunt het aantal kolommen dat u wilt toevoegen selecteren in de blokinstellingen.

Kolommen toevoegen aan uw berichten

Elke kolom bevat automatisch een alineablok. U kunt eenvoudig andere blokken toevoegen die u in elke kolom wilt hebben. Bijvoorbeeld blockquotes, afbeeldingen, alinea’s en meer.

Als u echter naast een tekst een afbeelding wilt toevoegen, wilt u de volgende tip bekijken.

8. Afbeelding toevoegen naast tekst

In oudere versies van WordPress was het behoorlijk uitdagend om een ​​afbeelding naast een tekst met de juiste uitlijning toe te voegen. Dit probleem is opgelost met de media & Tekstblok.

Media- en tekstblok in WordPress content editor

Hiermee kunt u een afbeelding naast het tekstblok toevoegen. Het past automatisch de breedte en afstand tussen de twee blokken aan.

U kunt het blok over de volledige breedte maken en de opmaakopties voor het tekstblok gebruiken.

9. YouTube-video’s toevoegen in WordPress

Je kunt video’s uploaden naar je WordPress-site. WordPress is echter niet gemaakt om te worden gebruikt als streamingplatform en de meeste WordPress-hostingbedrijven kunnen grote bestanden niet adequaat bedienen.

Lees ons artikel over waarom je nooit video’s mag uploaden naar je WordPress-site voor meer informatie hierover.

In plaats daarvan raden we aan je video’s te uploaden naar YouTube of andere streamingsites en ze vervolgens in je WordPress-berichten en -pagina’s in te sluiten.

YouTube-blok toevoegen in de inhoudseditor van WordPress

U kunt het YouTube-blok gebruiken om eenvoudig de URL van de video die u wilt toevoegen te plakken, en WordPress zal deze automatisch voor u insluiten.

Je kunt de video-URL ook in een alinea of ​​een tekstblok plakken en WordPress converteert deze automatisch naar het YouTube-blok.

YouTube-video's automatisch insluiten in WordPress

10. Tabellen maken in WordPress-berichten

De berichteditor wordt ook geleverd met een blok om eenvoudig tabellen toe te voegen aan uw WordPress-berichten en pagina’s.

Voeg eenvoudig het tabelblok toe en selecteer vervolgens het aantal kolommen en rijen dat u wilt toevoegen. Maak je geen zorgen, je zou altijd later meer kolommen en rijen kunnen toevoegen als dat nodig is.

Voer de rijen en kolommen in voor uw tabel

Daarna zie je een gewone tafel. U kunt inhoud aan tabelcellen toevoegen en tabelkleuren / stijl kiezen uit de blokinstellingen.

Voorbeeld van tabelblok

Het WordPress-tafelblok is goed voor basistabellen, maar mist veel functies. U kunt bijvoorbeeld de koptekstrij niet selecteren, kolommen sorteerbaar maken, rijen markeren en meer.

Daarom raden we aan TablePress te gebruiken. Het is een gratis plug-in waarmee u prachtige tabellen kunt maken en deze aan uw WordPress-berichten en -pagina’s kunt toevoegen.

Raadpleeg onze handleiding voor meer informatie over het eenvoudig toevoegen van tabellen aan WordPress-berichten.

11. Knoppen toevoegen in WordPress-berichten en -pagina’s

Knoppen spelen een belangrijke rol wanneer u een call-to-action aan uw WordPress-berichten of pagina’s wilt toevoegen.

De inhoudseditor wordt geleverd met een basisknoppenblok waarmee u snel een knop aan uw inhoud kunt toevoegen.

Het standaard knoppenblok in WordPress

De knop heeft drie stijlen: vierkant, afgerond en met een rand. U kunt ook de achtergrond, tekstkleur selecteren en de knop uitlijnen naar midden, links of rechts.

12. Voeg omslagafbeeldingen toe in WordPress-berichten

Je hebt misschien omslagafbeeldingen gezien in het midden van een artikel over populaire publicaties zoals de New York Times. Een omslagafbeelding is gewoon een afbeelding die in het midden van een artikel wordt geplaatst, soms met een overlappende tekst.

Het doel van de omslagafbeelding is om uw inhoud aantrekkelijker te maken. Het biedt uw gebruikers ook een pauze om de tekst te lezen en naar een afbeelding te kijken om hun aandacht te trekken.

Met de inhoudseditor kunt u eenvoudig omslagafbeeldingen aan uw berichten toevoegen. Voeg eenvoudig een Cover Image-blok toe en upload vervolgens de afbeelding die u wilt gebruiken. Idealiter zou het een groter afbeeldingsbestand moeten zijn dat er goed uitziet in het brede formaat.

Omslagbeeldblok

Zie ons artikel over de omslagafbeelding en de uitgelichte afbeelding en hoe u deze op uw blog kunt gebruiken voor meer informatie.

13. Wijzig alinakleuren

Een andere leuke truc die vaak onopgemerkt blijft, is de mogelijkheid om de kleuren te veranderen. De meeste mensen willen hun tekst in het hele artikel consistent houden.

Soms kan het gebruik van kleuren u echter helpen de aandacht van de gebruiker te verleggen en belangrijke delen van een artikel te markeren.

De inhoudseditor toont u kleuropties in de rechterkolom, u kunt elke gewenste kleur kiezen. Zorg ervoor dat de combinatie van achtergrond en tekstkleur die u kiest gemakkelijk te lezen is.

Verander de achtergrond- en tekstkleur in de inhoudeditor

14. Voeg widgets toe aan uw berichten

Widgets lijken veel op de blokken. Hiermee kunt u webelementen toevoegen aan uw WordPress-site zonder code toe te voegen.

Meestal worden widgets vaak gebruikt in zijbalken of voetteksten van een website. U kunt echter ook enkele widgets toevoegen aan het inhoudsgebied, zoals contactformulieren.

Zoek gewoon naar het gedeelte Widgets onder de knop blokken toevoegen. Vanaf hier kunt u de veelgebruikte widgets gebruiken in uw berichten en pagina’s.

Widgets toevoegen aan WordPress-berichten en -pagina's

15. Aangepaste HTML toevoegen in WordPress-berichten

De inhoudseditor in WordPress is een volledig visuele WYSIWYG-editor. U kunt echter nog steeds HTML-code toevoegen als dat nodig is.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door het aangepaste HTML-blok aan uw bericht toe te voegen. Daarna kunt u eenvoudig de HTML plakken die u wilt toevoegen.

Aangepaste HTML toevoegen in WordPress-bericht

16. Verkrijg het aantal woorden en andere statistieken voor uw berichten

Wanneer u aan een lang artikel werkt, wilt u misschien de korte schets van het artikel zien, hoeveel woorden het heeft en hoe alles is geplaatst.

De werkbalk van de inhoudseditor heeft daarvoor twee knoppen bovenaan. Ten eerste de infoknop die u het aantal woorden, alinea’s, blokken en artikeloverzicht toont op basis van koppen die u hebt gebruikt.

Artikelstatistieken

Ernaast is de bloknavigatieknop. Het toont je alle blokken die je in je artikel hebt gebruikt, en je kunt op een blok klikken om er direct naartoe te springen.

Spring naar een blok in je bericht

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen nieuwe tips te ontdekken voor het beheersen van de WordPress-inhoudseditor. Misschien wilt u ook onze gids bekijken over het maken van een e-mailnieuwsbrief en meer blogverkeer genereren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me