Beginnershandleiding: een WordPress-thema installeren

Bent u op zoek om een ​​WordPress-thema te installeren?


Er zijn duizenden WordPress-thema’s beschikbaar (zowel gratis als betaald). Als beginner wil je er misschien een paar uitproberen op je site totdat je de juiste hebt gevonden.

In deze beginnershandleiding delen we gedetailleerde stapsgewijze instructies voor het installeren van een WordPress-thema. We behandelen drie verschillende manieren om een ​​WordPress-thema te installeren, zodat u de methode kunt kiezen die het beste bij u past.

Stap voor stap een WordPress-thema installeren

Voordat u een WordPress-thema installeert

Het installeren van een WordPress-thema is eenvoudig, maar houd er rekening mee dat als u een nieuw thema activeert, dit het uiterlijk en de werking van uw website zal veranderen.

Als u overschakelt van een bestaand thema, wilt u misschien onze checklist bekijken van dingen die u moet doen voordat u WordPress-thema’s wijzigt.

Als u een WordPress-thema op een nieuwe site installeert, bent u klaar om te gaan.

Bonustip: Bekijk onze lijst met de beste en meest populaire WordPress-thema’s.

Video-instructies

Abonneer u op WPBeginner

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, lees dan verder.

Installeer een thema met WordPress Admin Theme Search

Als u op zoek bent naar een gratis WordPress-thema uit de WordPress.org-themadirectory, dan is de eenvoudigste manier om de ingebouwde zoekfunctie voor thema’s te gebruiken.

Het eerste dat u hoeft te doen, is inloggen op uw WordPress-beheergebied. Ga vervolgens naar de Uiterlijk »Thema’s pagina en klik op de knop Nieuw toevoegen.

Voeg een nieuw thema toe in het WordPress-beheergebied

Op het volgende scherm heb je de mogelijkheid om te kiezen uit: Aanbevolen WordPress-thema’s, Populaire WordPress-thema’s, Nieuwste WordPress-thema’s, zoeken naar een specifiek thema of zoeken naar thema’s met specifieke functies.

Nieuwe themawerkbalk toevoegen en zoeken

Als u op de knop ‘Functiefilter’ klikt, kunt u thema’s sorteren op basis van functies. U kunt thema’s bijvoorbeeld sorteren op onderwerp, specifieke kenmerken en lay-out.

Thema-resultaten filteren op functie

Op basis van uw zoekopdracht ziet u een lijst met thema’s die aan uw criteria voldeden. In ons geval hebben we gezocht naar het populaire Astra-thema.

Wanneer u het thema ziet dat u wilt installeren, plaatst u eenvoudig uw muis bovenop de afbeelding. Hierdoor worden de installatieknop, de voorbeeldknop en de detailsknop weergegeven.

Ga je gang en klik op de installatieknop.

Installeer WordPress-thema

WordPress installeert nu uw thema en toont u een succesbericht samen met de knoppen ‘Activeren’ of ‘Live voorbeeld’.

Thema activeren

Klik op de knop Activeren en je hebt met succes je WordPress-thema geïnstalleerd en geactiveerd.

Afhankelijk van het thema kan het extra instellingsopties toevoegen die u mogelijk moet configureren.

Uw thema kan u bijvoorbeeld vragen om de aanbevolen plug-ins te installeren, demogegevens te downloaden of instellingen te bekijken.

U kunt de instructies op het scherm volgen of op de knop Aanpassen klikken om te beginnen met het instellen van uw thema.

Thema's aanpassen

Installeer een thema met behulp van de uploadmethode van WordPress Admin

Met de eerste methode die we hebben behandeld, kunt u alleen gratis thema’s installeren die beschikbaar zijn in de directory van het WordPress.org-thema.

Wat als u een premium WordPress-thema wilt installeren van bedrijven zoals StudioPress, Elegant Themes, Themify, enz.

Of wat als u een aangepast thema wilt installeren? Welnu, in dit geval zou u het thema moeten installeren met behulp van de uploadmethode van uw WordPress-beheerder.

Download eerst het .zip-bestand van het thema dat u hebt gekocht bij een marktplaats of een commerciële themawinkel.

Ga vervolgens naar de Uiterlijk »Thema’s pagina in het WordPress-beheergebied en klik bovenaan op de knop Nieuw toevoegen.

Nieuwe themaknop toevoegen

Hiermee gaat u naar de nieuwe themapagina met aanbevolen gratis thema’s. Aangezien je al het thema hebt dat je wilt installeren, ga je gang en klik je bovenaan op de knop ‘Thema uploaden’.

Thema-knop uploaden

U wordt gevraagd om het zip-bestand te kiezen dat u eerder hebt gedownload. Selecteer het bestand en klik op Nu installeren.

Thema uploaden en installeren

Zodra uw thema is geïnstalleerd, ziet u een succesbericht samen met de link om het thema te activeren en te bekijken.

Thema geïnstalleerd en klaar om te worden geactiveerd

Klik op de link ‘Activeren’ en je hebt met succes je WordPress-thema geïnstalleerd en geactiveerd.

Afhankelijk van het thema kan het extra instellingsopties toevoegen die u mogelijk moet configureren via de thema-aanpasser of via een apart optiepaneel.

Notitie: De functionaliteit voor het uploaden van thema’s is alleen beschikbaar voor door uzelf gehoste WordPress.org-gebruikers. Als je WordPress.com gebruikt, zul je deze optie niet zien omdat het je beperkt.

Om de aangepaste functie voor het uploaden van thema’s te gebruiken, moet u zelf gehoste WordPress.org gebruiken (zie dit artikel waarin het verschil wordt uitgelegd tussen Self Hosted WordPress.org en WordPress.com).

Als je wilt overschakelen van WordPress.com naar WordPress.org, lees dan onze tutorial over hoe je op de juiste manier van WordPress.com naar WordPress.org kunt gaan.

Een WordPress-thema installeren met FTP

Als je avontuurlijk bent en je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, kun je meer te weten komen over het installeren van WordPress-thema’s met FTP.

Onthoud dat dit niet voor echte beginners is, omdat het een beetje geavanceerder is.

Eerst moet u het zip-bestand van het thema naar uw computer downloaden. Daarna moet je het bestand uitpakken.

Hiermee wordt een nieuwe map gemaakt met de naam van het thema op je computer. We hebben het populaire Divi premium-thema gedownload.

Gehaalde themabestanden

Nu je de themabestanden hebt, ben je klaar om ze naar je website te uploaden.

Om dat te doen, moet u verbinding maken met uw website / WordPress-hostingaccount via een FTP-client. Als je hulp nodig hebt, raadpleeg dan onze handleiding over het gebruik van FTP om WordPress-bestanden te uploaden.

Eenmaal verbonden, moet je naar / wp-content / themes / map gaan. Binnenin zie je mappen voor alle thema’s die momenteel op je website zijn geïnstalleerd.

Upload themabestanden via FTP

Selecteer uw uitgepakte themamap van uw computer en upload deze vervolgens naar uw website.

Nadat je het thema hebt geüpload, moet je naar je beheerdersgedeelte gaan en op klikken Uiterlijk »Thema’s.

Je zou het thema dat je hebt geüpload daar moeten zien staan. Plaats gewoon je muis op dat thema en klik op de knop Activeren.

Activeer het geüploade thema

Veelgestelde vragen over het installeren van WordPress-thema’s

Hieronder volgen enkele van de meest gestelde vragen over het installeren van WordPress-thema’s.

1. Hoeveel thema’s kan ik gebruiken in WordPress?

Je kunt maar één thema tegelijk gebruiken. U kunt echter zoveel thema’s installeren als u maar wilt. Niet alle geïnstalleerde thema’s op uw WordPress-website zijn actief.

Zodra u een WordPress-thema activeert, wordt uw vorige actieve thema automatisch gedeactiveerd en wordt het nieuwe thema uw actieve thema.

2. Wat is een subthema in WordPress?

Een kindthema in WordPress is een subthema dat alle functionaliteit, functies en stijl van het bovenliggende thema erft. U moet zowel ouder- als kindthema’s op uw website installeren en het kindthema activeren.

Raadpleeg onze handleiding voor meer informatie over het maken van een kindthema in WordPress en het installeren van een kindthema in WordPress.

3. Wat is een WordPress-themakader??

Themakaders zijn sterk geoptimaliseerde WordPress-thema’s die zijn ontworpen om als ouderthema te worden gebruikt.

Deze themakaders zijn bedoeld voor gevorderde gebruikers en ontwikkelaars en bevatten verschillende code- en snelheidsoptimalisaties waarmee andere ontwikkelaars er snel op kunnen bouwen.

Genesis by StudioPress is het beste voorbeeld van een WordPress-themakader. Zie ons artikel over WordPress-themakaders voor meer informatie.

4. Premium versus gratis thema’s – Welke moet ik gebruiken?

Als je net begint met een beperkt budget, raden we je aan om aan de slag te gaan met een flexibel gratis thema. Bekijk onze selectie van de beste gratis WordPress-thema’s voor blogs en de beste gratis thema’s voor zakelijke websites.

Als je wat meer kunt uitgeven, kies dan een premium thema. Deze thema’s worden geleverd met prioriteitsondersteuning, wat vooral handig is voor beginners.

Raadpleeg onze gids over gratis versus premium WordPress-thema’s voor meer informatie over dit onderwerp.

5. Hoe kies ik het beste thema voor mijn website?

Er zijn zoveel WordPress-thema’s en de meeste zijn ontworpen door professionals, dus ze zien er echt geweldig uit.

Dit maakt het voor beginners een beetje verwarrend om het perfecte thema voor hun website te kiezen.

We raden aan om het simpel te houden. Kies een minimalistisch ontwerp dat dicht in de buurt komt van wat u in gedachten heeft. Zorg ervoor dat het thema er geweldig uitziet op mobiel en voer een website-snelheidstest uit op de demosite.

Zie onze beginnershandleiding voor het kiezen van het perfecte WordPress-thema voor uw website.

6. Kan ik hetzelfde thema gebruiken dat ik op een andere WordPress-site heb gezien?

Als het geen aangepast WordPress-thema is, kunt u hetzelfde thema op uw eigen website vinden en gebruiken. Zie onze gids over hoe u kunt achterhalen welk WordPress-thema een site gebruikt.

We hopen dat deze stapsgewijze handleiding u heeft geholpen bij het installeren van een WordPress-thema op uw site. Misschien wilt u ook onze gids zien over hoe u online geld kunt verdienen met uw nieuwe WordPress-website en de must-have / beste WordPress-plug-ins.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me