Beginnershandleiding voor WordPress-gebruikersrollen en -rechten

WordPress wordt geleverd met een gebruikersrolbeheersysteem dat definieert wat een specifieke gebruiker wel en niet kan doen op uw website. Het kennen van deze gebruikersrollen en rechten is essentieel naarmate uw WordPress-site groeit. In deze beginnershandleiding voor WordPress-gebruikersrollen zullen we elke WordPress-gebruikersrollen en -rechten vergelijken in een eenvoudig te volgen infographic.


Out of the box wanneer u WordPress installeert, zijn er vijf standaard gebruikersrollen:

 1. Beheerder
 2. Editor
 3. Auteur
 4. Bijdrager
 5. Abonnee

U kunt een volledige vergelijking tussen elke gebruikersrol zien door de onderstaande infographic te bekijken:

Beginnersgids voor WordPress Gebruikersrollen Infographic [Thumbnail]

Als alternatief kunt u het overzicht van de rechten van elke gebruikersrol hieronder lezen. We zullen ook bespreken hoe u nieuwe gebruikersrollen kunt maken en / of bestaande WordPress-gebruikersrollen kunt aanpassen.

Video-instructies

Abonneer u op WPBeginner

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, lees dan verder.

Laten we beginnen met te kijken naar elke standaard gebruikersrol en hun rechten.

1. Beheerder

Bij een reguliere WordPress-installatie is Administrator de krachtigste gebruikersrol. Gebruikers met de beheerdersrol kunnen nieuwe berichten toevoegen, berichten van gebruikers op de site bewerken en zelfs die berichten verwijderen.

Ze kunnen plug-ins en thema’s installeren, bewerken en verwijderen. Het belangrijkste is dat een administrator-gebruiker nieuwe gebruikers aan de site kan toevoegen, informatie over bestaande gebruikers kan wijzigen, inclusief hun wachtwoorden, en elke gebruiker kan verwijderen (ja ook andere beheerders).

Deze rol is in feite voorbehouden aan site-eigenaren en geeft u de volledige controle over uw WordPress-site. Als u een WordPress-site voor meerdere gebruikers gebruikt, moet u heel voorzichtig zijn met het toekennen van een beheerdersrol.

We raden u ook aan dit artikel te lezen: Moet u beheerderstoegang geven aan plug-inontwikkelaars voor het oplossen van bugs?

2. Editor

Gebruikers met de redacteurrol in WordPress hebben volledige controle over de inhoudssecties van uw website. Ze kunnen alle berichten op een WordPress-site toevoegen, bewerken, publiceren en verwijderen, inclusief die van anderen. Een redacteur kan ook opmerkingen modereren, bewerken en verwijderen.

Editors hebben geen toegang om uw site-instellingen te wijzigen, plug-ins en thema’s te installeren of nieuwe gebruikers toe te voegen.

3. Auteur

Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen gebruikers met de rol van auteur hun eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren. Ze kunnen ook hun eigen berichten verwijderen, zelfs als ze zijn gepubliceerd.

Bij het schrijven van posts kunnen auteurs geen categorieën maken, maar ze kunnen kiezen uit bestaande categorieën. Aan de andere kant kunnen ze tags aan hun berichten toevoegen (zie: Categorieën versus Tags – Welke is beter voor SEO?).

Auteurs kunnen opmerkingen bekijken, zelfs reacties die in afwachting zijn van beoordeling, maar ze kunnen geen opmerkingen modereren, goedkeuren of verwijderen.

Ze hebben geen toegang tot instellingen, plug-ins of thema’s, dus het is een redelijk risicovolle gebruikersrol op een site, met uitzondering van hun vermogen om hun eigen berichten te verwijderen zodra ze zijn gepubliceerd.

4. Bijdrager

Bijdragers kunnen nieuwe berichten toevoegen en hun eigen berichten bewerken, maar ze kunnen zelfs geen eigen berichten publiceren. Bij het schrijven van posts kunnen ze geen nieuwe categorieën aanmaken en zullen ze moeten kiezen uit bestaande categorieën. Ze kunnen echter wel tags aan hun berichten toevoegen.

Het grootste nadeel van een bijdragende rol is dat ze geen bestanden kunnen uploaden (wat betekent dat ze geen afbeeldingen aan hun eigen artikel kunnen toevoegen).

Bijdragers kunnen opmerkingen bekijken, zelfs degenen die op moderatie wachten. Maar ze kunnen reacties niet goedkeuren of verwijderen.

Ze hebben geen toegang tot instellingen, plug-ins of thema’s, dus ze kunnen geen instellingen op uw site wijzigen.

5. Abonnee

Gebruikers met de rol van abonnee-gebruiker kunnen inloggen op uw WordPress-site en hun gebruikersprofielen bijwerken. Ze kunnen hun wachtwoord wijzigen als ze dat willen. Ze kunnen geen berichten schrijven, opmerkingen bekijken of iets anders doen in uw WordPress-beheergebied.

Deze gebruikersrol is vooral handig als u van gebruikers verlangt dat ze inloggen voordat ze een bericht kunnen lezen of een opmerking kunnen achterlaten.

Bonus: Super Admin

Deze gebruikersrol is alleen beschikbaar op een WordPress Multisite Network. Gebruikers met de super admin gebruikersrol kunnen sites toevoegen en verwijderen op een multi-site netwerk. Ze kunnen ook plug-ins en thema’s installeren, gebruikers toevoegen en netwerkbrede acties uitvoeren op een WordPress multi-site setup.

Bestaande gebruikersrollen aanpassen

Standaard WordPress-gebruikersrollen zijn ontworpen om mogelijkheden te hebben die voldoen aan de vereisten van de meeste websites. Als u bijvoorbeeld een tijdschriftsite beheert, kunt u de gebruikersrol Editor toewijzen aan uw seniorstaf en de gebruikersrol auteur aan de juniorstaf. U kunt een bijdragende gebruikersrol toewijzen aan uw gastauteurs en een abonnee-gebruikersrol voor uw sitebezoekers.

Maar wat als u de rechten van een bestaande WordPress-gebruikersrol wilt wijzigen?

Een ding dat we niet leuk vinden aan de rol van auteur is dat ze niet alleen hun eigen berichten kunnen publiceren, maar ze ook kunnen verwijderen nadat ze zijn gepubliceerd. Dit kan uw hele redactionele workflow ondermijnen. Het kan ook rampzalig zijn als een betaalde auteur op slechte voorwaarden vertrekt en besluit alle berichten te verwijderen die ze hebben geschreven (degene waarvoor je ze hebt betaald).

Stel dat u de gebruikersrol van de auteur wilt wijzigen, zodat de auteurs hun berichten niet kunnen verwijderen nadat ze zijn gepubliceerd.

Het eerste dat u hoeft te doen, is de plug-in Capability Manager Enhanced installeren en activeren. Ga na activering naar Gebruikers »Mogelijkheden om gebruikersrollen te wijzigen.

Gebruikersmogelijkheden bewerken in WordPress

Selecteer vervolgens de gebruikersrol die u wilt bewerken in het bovenste vak in de rechterkolom en klik vervolgens op de laadknop. Hierdoor worden de mogelijkheden van gebruikers geladen in de vakjes aan de linkerkant.

Het enige dat u hoeft te doen, is de mogelijkheden uitschakelen die u uit die gebruikersrol wilt verwijderen. In dit geval willen we bijvoorbeeld de mogelijkheid verwijderen om gepubliceerde berichten van auteurs te verwijderen. We zullen de optie ‘Gepubliceerde verwijderen’ uitschakelen. Als je klaar bent, scrol je naar de onderkant van de pagina en klik je op de knop Wijzigingen opslaan om je instellingen op te slaan.

Uw eigen aangepaste gebruikersrollen maken in WordPress

U kunt uw eigen aangepaste gebruikersrollen in WordPress maken met uw eigen set mogelijkheden door dezelfde Capability Manager Enhanced-plug-in te gebruiken. Ga na het installeren en activeren van de plug-in naar Gebruikers »Mogelijkheden en voer de naam van de gebruikersrol in onder ‘Nieuwe rol maken’.

Een aangepaste gebruikersrol toevoegen in WordPress

Een tijdschriftsite kan bijvoorbeeld een medewerker nodig hebben om actief commentaar te modereren. In dat geval wilt u misschien een gebruikersrol maken die alleen opmerkingen kan modereren. Het enige wat u hoeft te doen is een nieuwe gebruikersrol aan te maken en vervolgens de optie voor moderatiereactie te selecteren onder ‘Andere WordPress-mogelijkheden’.

Raadpleeg onze tutorial voor meer gedetailleerde instructies over het toevoegen / verwijderen van mogelijkheden aan gebruikersrollen in WordPress.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen de gebruikersrollen en -rechten van WordPress te begrijpen. Bekijk ook onze gids over 21 geweldige plug-ins om blogs met meerdere auteurs in WordPress efficiënt te beheren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map