Beginnershandleiding: wat is een domeinnaam en hoe werken domeinen?

We worden vaak door beginners gevraagd: wat is een domeinnaam en hoe werken domeinen? Als je een beginner bent, heb je misschien gehoord dat je een domein nodig hebt om een ​​website te maken.


Veel beginners verwarren domeinnamen echter met een website of website-hostingservice. Als je net begint, klinken al deze verschillende termen misschien te technisch.

In deze beginnershandleiding zullen we beantwoorden wat een domeinnaam is en hoe domeinen werken. Het doel is om u te helpen de juiste domeinnaam voor uw website te begrijpen en te kiezen.

Domeinnamen en hoe werken ze?

Hier is een snel overzicht van de onderwerpen die we in deze gids behandelen.

  Wat is een domeinnaam?

  Domeinnaam is het adres van uw website dat mensen in de browser-URL-balk typen om uw website te bezoeken.

  Eenvoudig gezegd: als uw website een huis was, is uw domeinnaam het adres.

  Een meer gedetailleerde uitleg:

  Het internet is een gigantisch netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden via een wereldwijd netwerk van kabels. Elke computer in dit netwerk kan communiceren met andere computers.

  Om ze te identificeren, krijgt elke computer een IP-adres toegewezen. Het is een reeks cijfers die een bepaalde computer op internet identificeert. Een typisch IP-adres ziet er als volgt uit:

  66.249.66.1

  Nu is zo’n IP-adres vrij moeilijk te onthouden. Stel je voor dat je zulke nummers zou moeten gebruiken om je favoriete websites te bezoeken.

  Domeinnamen zijn uitgevonden om dit probleem op te lossen.

  Als u nu een website wilt bezoeken, hoeft u geen lange reeks cijfers in te voeren. In plaats daarvan kunt u deze bezoeken door een gemakkelijk te onthouden domeinnaam in de adresbalk van uw browser te typen. Bijvoorbeeld wpbeginner.com.

  Hoe domeinnamen werken?

  Om te begrijpen hoe domeinnamen echt werken, zullen we kijken wat er gebeurt wanneer u deze in uw browser invoert.

  Hoe domeinen werken

  Wanneer u een domeinnaam in uw webbrowser invoert, stuurt deze eerst een verzoek naar een wereldwijd netwerk van servers die het Domain Name System (DNS) vormen.

  Deze servers zoeken vervolgens naar de naamservers die bij het domein horen en sturen het verzoek door naar die naamservers.

  Als uw website bijvoorbeeld wordt gehost op Bluehost, ziet de naamserverinformatie er als volgt uit:

  ns1.bluehost.com
  ns2.bluehost.com

  Deze naamservers zijn computers die worden beheerd door uw hostingbedrijf. Uw hostingbedrijf stuurt uw verzoek door naar de computer waarop uw website is opgeslagen.

  Deze computer wordt een webserver genoemd. Er is speciale software op geïnstalleerd (Apache en Nginx zijn twee populaire webserversoftware). De webserver haalt nu de webpagina en de bijbehorende informatie op.

  Ten slotte stuurt het deze gegevens vervolgens terug naar de browser.

  Hoe verschilt domeinnaam van een website en webhosting?

  web hosting

  Een website bestaat uit bestanden zoals HTML-pagina’s, software voor het bouwen van websites, afbeeldingen en meer.

  Als de domeinnaam het webadres van uw website is, dan is webhosting de thuisbasis van uw website.

  Dit is de daadwerkelijke computer waarop de bestanden van uw website zijn opgeslagen. Dergelijke computers worden servers genoemd en ze worden als een service aangeboden door hostingbedrijven.

  Om uw website te maken, heeft u zowel een domeinnaam als webhosting nodig.

  Het is echter belangrijk om te onthouden dat het twee afzonderlijke services zijn en dat u ze bij twee verschillende bedrijven kunt kopen.

  Nu vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe het zou werken als u ze bij twee afzonderlijke bedrijven zou kopen?

  U hoeft alleen uw domeinnaaminstellingen te bewerken en de naamserverinformatie in te voeren die door uw hostingbedrijf is verstrekt. Naamserverinformatie bepaalt waar gebruikersverzoeken voor uw domeinnaam naartoe moeten worden gestuurd.

  We raden je aan om zowel je domeinnaam als hosting van hetzelfde bedrijf te krijgen. Hierdoor kunt u ze eenvoudig beheren onder hetzelfde account.

  Voor meer details, zie onze gids over het verschil tussen domeinnaam en webhosting.

  Verschillende soorten domeinnamen

  Domeinnamen zijn beschikbaar in veel verschillende extensies. De meest populaire is .com. Er zijn veel andere opties zoals .org, .net, .tv, .info, .io en meer. We raden echter altijd aan de .com-domeinextensie te gebruiken.

  Laten we de verschillende soorten domeinnamen die beschikbaar zijn nader bekijken.

  Top Level Domain – TLD

  Top level domain of TLD zijn generieke domeinextensies die op het hoogste niveau in het domeinnaamsysteem worden vermeld.

  Er zijn honderden TLD’s, maar de meest populaire zijn .com, .org en .net. Andere TLD’s zijn minder bekend en we raden het gebruik ervan af. Bijvoorbeeld .biz, .club, .info, .agency en nog veel meer.

  Land Code Top Level Domain – ccTLD

  Country code top-level domain of ccTLD zijn landspecifieke domeinnamen die eindigen op een landcode-extensie zoals .uk voor het Verenigd Koninkrijk, .de voor Duitsland, .in voor India.

  Ze worden gebruikt door websites die doelgroepen in een bepaald land willen targeten.

  Gesponsord Top Level Domain – sTLD

  Sponsored top-level domain of sTLD is een categorie van TLD’s met een sponsor die een specifieke community vertegenwoordigt die wordt bediend door de domeinextensie.

  Bijvoorbeeld .edu voor onderwijsgerelateerde organisaties, .gov voor de Amerikaanse regering, .mil voor het Amerikaanse leger en meer.

  Wie is verantwoordelijk voor Domain Name System?

  Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) beheert het domeinnaamsysteem. Het is een non-profitorganisatie die het beleid voor domeinnamen maakt en implementeert.

  ICANN geeft toestemming aan bedrijven genaamd Domain Name Registrars voor het verkopen van domeinnamen. Deze domeinregistreerders mogen namens u wijzigingen aanbrengen in het register van domeinnamen.

  Domeinnaamregistreerders kunnen domeinnamen verkopen, hun records, verlengingen en overdrachten aan andere registrars beheren.

  Als eigenaar van een domeinnaam bent u verantwoordelijk om de registrar te vertellen waar hij verzoeken naartoe moet sturen. U bent ook verantwoordelijk voor het verlengen van uw domeinregistratie.

  Hoe u een domeinnaam kiest voor uw website?

  Domeinnaam kiezen

  Er zijn momenteel meer dan 350 miljoen geregistreerde domeinnamen en dagelijks worden er nog duizenden geregistreerd.

  Dit betekent dat alle goede al zijn geregistreerd of binnenkort zullen worden geregistreerd. Dit zet nieuwe gebruikers onder grote druk om een ​​domeinidee voor hun website te bedenken.

  Hier zijn enkele snelle tips om u te helpen bij het kiezen van een domeinnaam voor uw volgende website.

  • Blijf bij een .com-domeinnaam omdat dit de meest populaire, gemakkelijk te onthouden en gemakkelijk te promoten is.
  • Zorg ervoor dat het korter is en gemakkelijk te onthouden
  • Maak het gemakkelijk om uit te spreken en te spellen
  • Gebruik geen cijfers of koppeltekens
  • Gebruik domeinnaamgeneratoren om slimme ideeën voor domeinnamen te bedenken

  Raadpleeg onze gids voor meer tips en praktisch advies over het kiezen van de beste domeinnaam voor uw website.

  Hoe een domeinnaam te kopen?

  U kunt domeinnamen kopen bij een van de vele domeinnaamregistreerders. Een domeinnaam kost doorgaans 14,99 per jaar. Enkele populaire domeinnaambedrijven zijn:

  • Domain.com (gebruik deze Domain.com-coupon om korting te krijgen)
  • GoDaddy

  Het kopen van een domein geeft u echter niet automatisch een hostingservice. Daarvoor heeft u ook een website-hostingaccount nodig.

  Veel WordPress-hostingbedrijven bieden ook domeinregistratieservices aan. Hierdoor kunt u beide services onder één account beheren en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over het wijzigen van de naamserverinstellingen voor uw domein.

  We raden aan Bluehost te gebruiken. Ze bieden WPBeginner-gebruikers een gratis domeinnaam en 60% korting op hosting. In principe kun je aan de slag voor $ 2,75 / maand.

  Veelgestelde vragen over domeinnamen

  In de loop der jaren hebben we duizenden beginners geholpen met het starten van hun eerste websites. We hebben bijna alle mogelijke vragen over domeinnamen gehoord die u maar kunt bedenken.

  Hieronder volgen de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over domeinnamen.

  1. Wat is een subdomein?

  Een subdomein is in feite een onderliggend domein onder de hoofddomeinnaam. Videos.wpbeginner.com is bijvoorbeeld een subdomein van wpbeginner.com.

  Nadat u een domein heeft geregistreerd, heeft u de toestemming om er zelf subdomeinen voor te maken.

  Subdomeinen worden vaak gebruikt door websites om kindersites te maken onder dezelfde domeinnaam. Een bedrijfswebsite kan bijvoorbeeld een subdomein voor hun blog of hun online winkel maken als store.example.com of blog.example.com

  2. Kan ik mijn registratie van een domeinnaam annuleren?

  Bij sommige domeinregistreerders kunt u uw domeinregistratie op elk moment annuleren. Als u uw registratie annuleert, wordt deze beschikbaar voor anderen om zich te registreren.

  Bij andere domeinnaamregistreerders kunt u uw domeinregistratie eenvoudig laten verlopen.

  In de meeste gevallen krijg je geen restitutie voor de domeinregistratie. Sommige domeinregistreerders hebben echter een restitutiebeleid dat u mogelijk met hen wilt bespreken voordat u uw registratie annuleert.

  Als je de functie voor automatisch verlengen niet hebt ingeschakeld, verloopt je domeinnaam gewoon na de registratieperiode waarvoor je hebt betaald.

  3. Kan ik mijn website verplaatsen naar een andere domeinnaam?

  Ja, dat kan. U kunt uw domeinnaam naar uw hostingserver verwijzen. U kunt ook beide domeinnamen naar dezelfde website laten verwijzen.

  Zoekmachines beschouwen het echter als dubbele inhoud en dat heeft invloed op uw zoekrangschikking.

  We hebben een stapsgewijze handleiding voor het correct verplaatsen van een website naar een nieuwe domeinnaam en het instellen van omleidingen, zodat u uw SEO niet schaadt.

  4. Kan ik een domeinnaam verkopen?

  Ja, u kunt uw domeinnaam verkopen. Domeinnamen zijn als onroerend goed voor internet. Er is een enorme vraag naar goede brandable custom domeinnamen.

  Het verhandelen van domeinnamen is een bedrijfstak van meerdere miljoenen dollars. Omdat domeinnamen zo goedkoop zijn, zijn slimme ondernemers altijd op zoek naar geweldige domeinnaamideeën om hun handen te krijgen.

  Als u uw domeinnaam wilt verkopen, zijn er veel websites op de markt zoals Sedo, GoDaddy en anderen waar u uw domein te koop kunt aanbieden.

  Populaire registrars zoals Domain.com laten je ook premium domeinen kopen rechtstreeks vanuit hun domeinzoekfunctie.

  Gerelateerd: bekijk de beste GoDaddy-alternatieven voor het kopen van domeinen.

  5. Wat is domeinprivacy? Heb ik het nodig?

  ICANN vereist dat mensen die domeinnamen registreren om een ​​e-mail, fysiek adres, telefoonnummer en andere persoonlijke informatie openbaar te maken..

  Domain Privacy is een afzonderlijke add-on-service die wordt verkocht door domeinregistreerders. Hiermee kunt u proxy-informatie weergeven in plaats van uw werkelijke persoonlijke informatie.

  U hoeft geen domeinprivacy te kopen als u dat niet wilt. Als u zich echter zorgen maakt over privacy, dan kunt u deze service tegen een kleine vergoeding kopen.

  6. Kan ik meer dan één domeinnaam kopen?

  Ja, u kunt zoveel domeinnamen kopen als u maar wilt.

  7. Waar kan ik meer leren over het maken van websites?

  Hier. WPBeginner is ‘s werelds grootste WordPress-bronsite voor beginners. We hebben tutorials, stapsgewijze handleidingen en video’s die speciaal zijn gemaakt voor beginnende gebruikers.

  Hier zijn enkele van de nuttige bronnen die u op WPBeginner vindt (ze zijn allemaal volledig gratis).

  • Een website maken (stapsgewijze handleiding voor beginners)
  • WPBeginner-video’s – Onze serie WordPress-videozelfstudies voor beginners
  • WPBeginner-woordenboek – Onze woordenlijst om u te helpen het WordPress-jargon te begrijpen
  • WPBeginner Blog – Hier publiceren we onze WordPress-tutorials, how tos en stapsgewijze handleidingen.
  • WPBeginner op YouTube – Meer video-instructies nodig? Abonneer je op ons YouTube-kanaal met meer dan 126.000 abonnees en meer dan 12 miljoen views.

  We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te leren wat een domeinnaam is en hoe domeinen werken. Misschien wilt u ook onze lijst met beste gratis domeinnaamgeneratoren zien om coole ideeën voor uw volgende domeinnaam te vinden.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me