Een WordPress-thema verwijderen en verwijderen (stap voor stap)

Wil je een WordPress-thema verwijderen, maar ben je bang dat het mogelijk onveilig is?


Als u onlangs uw WordPress-thema hebt gewijzigd, wilt u misschien de oude verwijderen. Mogelijk hebt u ook een paar andere WordPress-thema’s die vooraf op uw website zijn geïnstalleerd en die u mogelijk wilt verwijderen.

In dit artikel laten we u zien waarom en hoe u eenvoudig een WordPress-thema kunt verwijderen zonder uw website te beïnvloeden.

Eenvoudig een WordPress-thema verwijderen

Waarom een ​​WordPress-thema verwijderen?

Als u geen WordPress-thema gebruikt, wordt het aanbevolen om het van uw website te verwijderen. Er zijn een aantal redenen om ongebruikte WordPress-thema’s te verwijderen.

  • WordPress-themabestanden zijn geschreven in PHP en kunnen worden gebruikt om schadelijke code of malware op uw website te verbergen (dat wil zeggen als uw website ooit is gehackt). Soms kunnen malafide ontwikkelaars ook achterdeurtjes verbergen in ongebruikte thema’s.
  • Door ze op uw server geïnstalleerd te houden, vergroot u uw back-upformaten en duurt het langer voordat uw WordPress-beveiligingsplug-in een scan heeft voltooid.
  • Je krijgt ook steeds updates voor die thema’s, ook al gebruik je ze helemaal niet.

Nu installeren veel gebruikers WordPress-thema’s op hun live websites om ze uit te testen. Dit is niet de beste manier om een ​​WordPress-thema te testen.

We raden aan om een ​​testsite of een lokale WordPress-installatie te gebruiken om al uw tests uit te voeren. Op deze manier heeft dit geen invloed op uw live website en kunt u uw gebruikers een consistente ervaring bieden.

Wat is het verschil tussen verwijderen en een WordPress-thema verwijderen?

Met WordPress kunt u slechts één thema behouden als uw actieve thema. U kunt echter zoveel thema’s op uw website installeren als u wilt.

Deze thema’s zijn niet actief, maar ze zijn nog steeds op uw site geïnstalleerd en u zult er updates voor blijven ontvangen.

Om een ​​WordPress-thema volledig te verwijderen, moet je het verwijderen. Hiermee worden alle themabestanden van uw website verwijderd.

Is het veilig om oude WordPress-thema’s te verwijderen??

Ja, het is veilig om een ​​WordPress-thema te verwijderen dat u niet gebruikt.

Elke WordPress-site heeft minimaal één thema nodig om goed te kunnen functioneren. Dit is het thema dat WordPress gebruikt om uw website weer te geven.

U kunt zien welk WordPress-thema u momenteel gebruikt door naar te gaan Uiterlijk »Thema’s bladzijde. Je huidige thema wordt weergegeven als ‘Actief’ thema.

Actief thema

We raden ook aan om één standaard WordPress-thema (bijvoorbeeld Twenty Twenty of Twenty Nineteen) op uw website te installeren. Het fungeert als het terugvalthema voor het geval uw huidige thema niet werkt.

Als uw huidige thema een kindthema is, moet u ook het bovenliggende thema op uw website geïnstalleerd houden.

Afgezien van deze thema’s, kunt u alle andere thema’s die op uw website zijn geïnstalleerd veilig verwijderen.

Dat gezegd hebbende, laten we u zien hoe u een WordPress-thema verwijdert.

Video-instructies

Abonneer u op WPBeginner

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, lees dan verder

Voorbereiden voordat u een WordPress-thema verwijdert

Als je een WordPress-thema hebt aangepast en deze aanpassingen wilt behouden voordat je het verwijdert, kun je een volledige WordPress-back-up maken.

U kunt de themamap ook gewoon als back-up naar uw computer downloaden.

Om dat te doen, kunt u een FTP-client of de File Manager-app gebruiken in het dashboard van uw WordPress-hostingaccount. Eenmaal verbonden, ga naar / wp-content / thema’s / map en download de inactieve themamap naar uw computer.

Download de WordPress-themamap als back-up naar uw computer

Zodra u een veilige back-up van uw oude thema heeft gemaakt, kunt u doorgaan met het verwijderen ervan.

Een WordPress-thema verwijderen

Er zijn meerdere manieren om een ​​WordPress-thema te verwijderen. We beginnen eerst met de gemakkelijkste.

1. Een WordPress-thema verwijderen via het admin-dashboard

Dit is de gemakkelijkste en aanbevolen manier om een ​​WordPress-thema te verwijderen.

Eerst moet je naar Uiterlijk »Thema’s pagina en klik op het thema dat u wilt verwijderen.

WordPress opent nu themadetails in een pop-upvenster. U moet op de knop Verwijderen rechtsonder in het pop-upscherm klikken.

Een WordPress-thema verwijderen via het WordPress-beheerdersdashboard

Vervolgens wordt u gevraagd te bevestigen dat u het thema wilt verwijderen. Klik gewoon op de knop OK om door te gaan en WordPress zal uw geselecteerde thema verwijderen.

2. Verwijderen van een WordPress-thema via FTP

Deze methode is een beetje geavanceerd, maar het is handig als je geen toegang hebt tot het WordPress-beheergebied.

Maak eenvoudig verbinding met uw WordPress-site met behulp van een FTP-client en ga vervolgens naar / wp-content / themes / map.

Een thema verwijderen via FTP-client

Vanaf hier moet u de themamap zoeken die u wilt verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op de mapnaam en selecteer vervolgens verwijderen.

Uw FTP-client verwijdert nu uw geselecteerde thema.

3. Verwijder een WordPress-thema met Bestandsbeheer

Als u zich ongemakkelijk voelt bij het gebruik van een FTP-client, kunt u ook de Bestandsbeheer-app gebruiken in uw webhosting-configuratiescherm.

Voor dit voorbeeld laten we screenshots zien van het hostingdashboard van Bluehost. Afhankelijk van uw hostingprovider, kan uw hostingdashboard er iets anders uitzien.

Log in op het dashboard van uw hostingaccount en klik op het pictogram Bestandsbeheer onder het tabblad Geavanceerd.

Bestandsbeheer-app

Hierdoor wordt de bestandsbeheerder geopend, waar u door de inhoud van uw webserver kunt bladeren zoals u zou doen met een FTP-client. Je moet naar de / public_html / wp-content / themes / map gaan.

Een WordPress-thema verwijderen met bestandsbeheer

Vervolgens hoeft u alleen maar met de rechtermuisknop te klikken en het thema te verwijderen dat u wilt verwijderen, en dat is alles.

Wat te doen als u per ongeluk een WordPress-thema verwijdert?

Als je per ongeluk een WordPress-thema hebt verwijderd, zijn er meerdere manieren om het terug te zetten.

Ten eerste kunt u het thema herstellen vanaf de back-up. Dit is eenvoudiger omdat veel WordPress-back-upplug-ins u in staat stellen uw website snel naar een eerdere fase te herstellen.

Als je echter geen back-up hebt gemaakt, kun je het thema herstellen door een nieuw exemplaar van hetzelfde thema te downloaden en te installeren.

Het nadeel van de tweede benadering is dat je alle aanpassingen die je aan het thema hebt aangebracht, zou verliezen.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om te leren hoe u eenvoudig een WordPress-thema kunt verwijderen. Misschien wilt u ook onze lijst met de beste WordPress-plug-ins en de beste e-mailmarketingservices voor kleine bedrijven bekijken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me