Het formaat van afbeeldingen wijzigen en ze groter maken zonder kwaliteitsverlies

Heb je ooit geprobeerd het formaat van een afbeelding te wijzigen om deze groter te maken? Dit resulteert meestal in kwaliteitsverlies wanneer het vergrote beeld er wazig en onprofessioneel uitziet. Onlangs vroeg een van onze gebruikers ons of het mogelijk was om een ​​kleine afbeelding te verkleinen en groter te maken zonder kwaliteit te verliezen. In dit artikel laten we u zien hoe u het formaat van afbeeldingen kunt wijzigen om ze groter te maken zonder kwaliteit te verliezen.


Waarom afbeeldingen kwaliteit verliezen wanneer ze worden vergroot?

Bitmap is het meest gebruikte afbeeldingsformaat op internet. Al uw JPEG- en PNG-bestanden zijn Bitmap-afbeeldingsbestanden. Een bitmapafbeelding bestaat uit duizenden pixels. Als je inzoomt, kun je die pixels echt als vierkanten zien.

Pixels in een bitmapafbeelding

Elk van deze pixels is toegewezen aan een vaste locatie op de afbeelding, vandaar de naam Bitmap.

De meeste beeldbewerkingssoftware verkleint of vergroot deze pixels om het formaat van een afbeelding te wijzigen. Dit is de reden waarom wanneer u een afbeelding verkleint naar een kleiner formaat, er geen zichtbaar kwaliteitsverlies is. Vooral omdat die pixels nog minder zichtbaar worden.

Aan de andere kant wanneer u de grootte van een afbeelding wijzigt om deze groter te maken, worden deze vergrote pixels beter zichtbaar, waardoor de afbeelding er wazig en korrelig uitziet. Zoals dit:

Een wazig vergroot beeld

Wat is de oplossing?

De oplossing is om elke vergrote pixel te compenseren, zodat deze overeenkomt met de eigenschappen van de dichtstbijzijnde pixel. Deze methode wordt Fractal Interpolation of kortweg Fractals genoemd. Het geeft een veel beter resultaat wanneer een afbeelding met deze techniek wordt vergroot.

Hier leest u hoe u deze methode gebruikt in de meest gangbare beeldbewerkingssoftware.

Methode 1: Perfect Resize gebruiken met Adobe Photoshop

Perfect Resize is een software waarmee u uw afbeeldingen slim kunt verkleinen. Het is beschikbaar als stand-alone software en als plug-in voor Adobe Photoshop.

De normale versie kost $ 50 en de premium-versie die een plug-in voor Adobe Photoshop bevat, kost $ 150. Beide versies zijn ook beschikbaar voor een gratis proefperiode van 30 dagen. Als je afbeeldingen regelmatig verkleint, raden we je aan om voor Perfect Resize te gaan. Het is duur, maar het is de beste manier om afbeeldingen te vergroten.

Let op: wij zijn op geen enkele manier aangesloten bij Perfect Resize. We zijn gewoon heel tevreden gebruikers van het product.

Open na het installeren van de software het afbeeldingsbestand waarvan u het formaat wilt wijzigen in Photoshop. Ga gewoon naar Bestand »Automatiseren en selecteer Perfect formaat wijzigen.

Een afbeelding openen in Perfect Resize vanuit Adobe Photoshop

Dit opent de afbeelding in de Perfect Size-applicatie. U kunt een voorinstelling kiezen in het menu aan de linkerkant of uw eigen formaat invoeren in Documentformaat.

Het formaat van een afbeelding wijzigen om het te vergroten in Perfect Resize

Nadat u het documentformaat hebt ingevoerd, moet u naar gaan Bestand »Toepassen om uw wijzigingen op te slaan en toe te passen op het bestand in Photoshop.

Nu kunt u dit bestand exporteren door het op te slaan als een webafbeelding.

Dat is alles, uw aangepaste afbeelding ziet er nu veel beter uit dan de normale grootte.

Normaal formaat wijzigen versus perfect formaat wijzigen

Methode 2: Gimp van Vrije Software gebruiken

Gimp is een gratis alternatief voor Adobe Photoshop. Het kan ook worden gebruikt om afbeeldingen te vergroten met minimaal kwaliteitsverlies. We moeten u echter waarschuwen dat het resultaat niet zo goed zal zijn als Perfect Resize.

Hier leest u hoe u kleine afbeeldingen groter kunt maken in Gimp zonder kwaliteitsverlies.

Open de afbeelding waarvan je het formaat wilt wijzigen in Gimp. Ga gewoon naar Afbeelding »Afbeelding schalen. Voer uw gewenste afmetingen in. Kies onder de sectie Kwaliteit Sinc (Lanczos3) als Interpolatiemethode en klik op de knop Afbeelding schalen.

Het formaat van een afbeelding wijzigen in Gimp

Dat is alles, u kunt deze afbeelding nu exporteren voor internet. Hier is een voorbeeld om te vergelijken. De afbeelding aan de linkerkant is verkleind met bicubische resampling in Photoshop. De afbeelding rechts is aangepast met Sinc (Lanczos3) als interpolatiemethode. U zult merken dat er in beide afbeeldingen weinig verschil is.

Vergelijk Gimp-formaat wijzigen versus normaal formaat wijzigen

Methode 3: afbeeldingen vergroten met Irfanview

Irfanview is een compact fotobewerkingsprogramma. Het is alleen beschikbaar voor op Windows gebaseerde besturingssystemen. Irfanview biedt een slimmere manier om afbeeldingen te verkleinen en groter te maken.

Open gewoon je afbeelding in Irfanview en ga naar Afbeelding »Formaat wijzigen / Resamplen.

Het formaat van een afbeelding wijzigen in Irfanview

Hierdoor wordt het pop-upvenster voor het wijzigen van de afbeeldingsgrootte weergegeven. Eerst moet u het gewenste afbeeldingsformaat invoeren in het Afbeeldingsformaat instellen. Daarna moet je resmaple selecteren onder de methode Grootte. Kies in het vervolgkeuzemenu voor filter Lanczos (langzaamste). Vink ten slotte het vakje aan naast ‘Verscherpen toepassen na resamplen’.

Het formaat van afbeeldingen wijzigen om ze groter te maken in Irfanview

Irfanview zal nu het formaat van de afbeelding wijzigen, die u vervolgens op uw computer kunt opslaan.

Vergelijking van normaal formaat wijzigen versus irfanview formaat wijzigen

Zoals je zou merken, doen gratis tools het niet erg goed als je het formaat van een afbeelding vergroot om het groter te maken. Door de scherpte en het beeldcontrast aan te passen, kunt u de afbeeldingen echter vergroten en het kwaliteitsverlies tijdens het proces minimaliseren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map