Hoe een WordPress-plug-in te installeren – stap voor stap voor beginners

Na het installeren van WordPress is het eerste dat elke beginner moet leren hoe hij een WordPress-plug-in moet installeren.


Simpel gezegd, WordPress-plug-ins zijn als apps voor uw WordPress-website. Hiermee kunt u nieuwe functies aan WordPress toevoegen, zoals een contactformulier, een diavoorstelling, een winkelwagentje en meer.

Er zijn duizenden gratis en betaalde plug-ins beschikbaar voor WordPress. In deze stapsgewijze handleiding laten we u zien hoe u een WordPress-plug-in installeert.

Een WordPress-plug-in installeren - een beginnershandleiding

Voordat je start

Als u WordPress.com gebruikt, kunt u geen plug-ins installeren.

We krijgen vaak klachten van gebruikers die zeggen dat ze het plug-insmenu niet kunnen zien in hun WordPress-dashboard. Het komt omdat u WordPress.com gebruikt, wat zijn beperkingen heeft.

U kunt geen plug-ins op WordPress.com installeren, tenzij u een upgrade naar hun bedrijfsplan uitvoert. Aan de andere kant kunt u elke gewenste plug-in direct uit de verpakking installeren op uw zelf gehoste WordPress.org-website (zie de verschillen tussen zelf gehoste WordPress.org en WordPress.com).

Als je wilt overschakelen van WordPress.com naar WordPress.org, lees dan onze tutorial over hoe je op de juiste manier van WordPress.com naar WordPress.org kunt gaan.

Dat gezegd hebbende, laten we nu eens kijken hoe u een WordPress-plug-in op uw website kunt installeren.

Hoe een WordPress-plug-in te installeren

Om het gemakkelijk te maken, hebben we een video-tutorial gemaakt over het installeren van een WordPress-plug-in die je hieronder kunt bekijken.

Abonneer u op WPBeginner

Als u echter alleen tekstinstructies wilt volgen, kunt u onze stapsgewijze zelfstudie volgen over het installeren van een WordPress-plug-in.

We hebben alle drie de methoden behandeld: een WordPress-plug-in installeren met zoeken, een WordPress-plug-in uploaden en handmatig een WordPress-plug-in installeren met FTP.

Klaar? Laten we beginnen.

Installeer een plug-in met WordPress Plugin Search

De eenvoudigste manier om een ​​WordPress-plug-in te installeren, is door de plug-inzoekfunctie te gebruiken. Het enige nadeel van deze optie is dat een plug-in in de WordPress plug-in-directory moet staan, die beperkt is tot alleen gratis plug-ins.

Het eerste wat je nodig hebt om de Plugins »Nieuw toevoegen pagina in uw WordPress-beheergebied.

Zoeken naar plug-ins om te installeren in het WordPress-beheergebied

U ziet een scherm zoals in de bovenstaande schermafbeelding. Zoek de plug-in door de naam van de plug-in te typen of de functionaliteit die u zoekt. Daarna ziet u een aantal vermeldingen zoals het onderstaande voorbeeld:

Zoekresultaten voor plug-ins

U kunt de plug-in kiezen die het beste bij u past. Omdat we tijdens onze zoektocht op zoek waren naar WPForms, de beste plug-in voor WordPress-contactformulieren, klikken we op de knop ‘Nu installeren’ ernaast.

WordPress zal de plug-in nu voor u downloaden en installeren. Hierna ziet u dat de knop ‘Nu installeren’ verandert in de knop ‘Activeren’.

Een WordPress-plug-in activeren

Een WordPress-plug-in kan op uw site worden geïnstalleerd, maar deze werkt niet tenzij u deze activeert. Dus ga je gang en klik op de knop Activeren om die plug-in op je WordPress-site te gaan gebruiken.

Dat is alles, je hebt met succes je eerste WordPress-plug-in geïnstalleerd.

De volgende stap is het configureren van de plug-in-instellingen. Deze instellingen zullen voor elke plug-in variëren, daarom zullen we dat in dit bericht niet behandelen.

Installeer een plug-in met behulp van de WordPress Admin Plugin Upload

Betaalde WordPress-plug-ins worden niet vermeld in de map met WordPress-plug-ins. Deze plug-ins kunnen niet worden geïnstalleerd met de eerste methode.

Daarom wordt WordPress geleverd met de uploadmethode om dergelijke plug-ins te installeren. We laten u zien hoe u WordPress-plug-ins installeert met behulp van de uploadoptie in het beheerdersgedeelte.

Eerst moet je de plug-in downloaden van de bron (dit zal een zip-bestand zijn). Vervolgens moet je naar het WordPress-beheergebied gaan en het bezoeken Plugins »Nieuw toevoegen bladzijde.

Klik daarna op de knop ‘Plug-in uploaden’ bovenaan de pagina.

Upload plugin-knop

Dit zal het uploadformulier voor de plug-in onthullen. Hier moet je op de knop ‘Bestand kiezen’ klikken en het plugin-bestand selecteren dat je eerder naar je computer hebt gedownload.

Selecteer het zip-bestand van de plug-in om te uploaden en te installeren in WordPress

Nadat je het bestand hebt geselecteerd, moet je op de knop ‘Nu installeren’ klikken.

WordPress uploadt nu het plug-inbestand van uw computer en installeert het voor u. U zult een dergelijk succesbericht zien nadat de installatie is voltooid.

Activeer plug-in

Na installatie moet u op de link Activate Plugin klikken om de plug-in te gebruiken.

U moet de instellingen configureren om aan uw behoeften te voldoen. Deze instellingen zullen voor elke plug-in variëren, daarom zullen we dat in dit bericht niet behandelen.

Installeer handmatig een WordPress-plug-in met FTP

In sommige zeldzame gevallen heeft uw WordPress-hostingprovider mogelijk bestandsbeperkingen die uw mogelijkheid om een ​​plug-in vanuit het admin-gebied te installeren zouden kunnen beperken.

In deze situatie is het het beste om de plug-in handmatig te installeren met FTP.

De FTP-beheermethode is het minst geschikt voor beginners.

Eerst moet je het bronbestand van de plug-in downloaden (het zal een zip-bestand zijn). Vervolgens moet u het zip-bestand op uw computer uitpakken.

Door het zip-bestand van de plug-in uit te pakken, wordt een nieuwe map met dezelfde naam gemaakt. Dit is de map die u handmatig naar uw website moet uploaden met een FTP-client.

U moet toegang krijgen tot uw host via de FTP-manager. Als u uw FTP-gebruikersnaam en -wachtwoord niet heeft, neem dan contact op met uw WordPress-hostingprovider en vraag ernaar.

Open de FTP-client op uw computer en maak verbinding met uw website met de inloggegevens die door uw webhost zijn verstrekt. Eenmaal verbonden, moet je naar de / wp-content / plugins / map op je website gaan.

Upload vervolgens de map die u uit het zip-bestand hebt geëxtraheerd naar de / wp-content / plugins / map op uw webserver.

Een plug-in uploaden via FTP

Na het uploaden van de bestanden, moet je het WordPress-beheergebied bezoeken en op klikken Plug-ins link in het admin menu. U zult zien dat uw plug-in met succes is geïnstalleerd op de pagina met plug-ins.

Activeer geïnstalleerde plug-in

U moet op de link Activeren onder de plug-in klikken om deze te kunnen gebruiken.

Bij het activeren moet u mogelijk de instellingen van de plug-in configureren. WordPress-plug-ins hebben hun eigen instellingen die verschillen van de ene plug-in tot de andere, dus we zullen ze hier niet beschrijven.

Veelgestelde vragen over het installeren van WordPress-plug-ins

Als beginners heb je misschien weinig vragen over het installeren van WordPress-plug-ins. Als de grootste WordPress-resourcesite hebben we ze allemaal gehoord.

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over het installeren van WordPress-plug-ins.

1. Hoe vind ik de beste WordPress-plug-ins om op mijn website te installeren?

Alleen al in de gratis WordPress-plugin-directory staan ​​meer dan 55.000 WordPress-plug-ins. Veel meer zijn beschikbaar als premium plug-ins. Dit maakt het voor beginners een beetje moeilijk om de beste plug-in te vinden voor de functie die ze nodig hebben.

We hebben een lijst samengesteld met alle essentiële WordPress-plug-ins die de meeste WordPress-websites nodig hebben.

We hebben ook een gedetailleerde tutorial over het kiezen van de beste WordPress-plug-in, waarin we je laten zien waar je op moet letten bij het zoeken naar een plug-in.

2. Wat is het verschil tussen geïnstalleerde en actieve plug-ins?

Met WordPress kunt u een plug-in installeren en deze helemaal niet gebruiken. Om een ​​plug-in op uw site te gebruiken, moet u deze ‘Activeren’.

U kunt actieve plug-ins bekijken door naar de pagina ‘Plug-ins’ in het WordPress-beheergebied te gaan. Ze worden gemarkeerd met een blauwe achtergrond.

Geïnstalleerde en actieve plug-ins

Plug-ins met de witte achtergrond zijn op uw website geïnstalleerd maar niet actief.

3. Moet ik inactieve plug-ins verwijderen?

Als u geen plug-in gebruikt, is het raadzaam deze van uw website te verwijderen. Lees ons artikel over waarom u inactieve plug-ins in WordPress moet verwijderen voor meer informatie over dit onderwerp.

4. Hoeveel plug-ins ik kan installeren in WordPress?

U kunt zoveel WordPress-plug-ins installeren als u nodig heeft. Het is niet het aantal plug-ins dat de snelheid van uw website beïnvloedt, maar de kwaliteit van die plug-ins. Raadpleeg ons artikel voor meer informatie over hoeveel WordPress-plug-ins u moet installeren.

5. Hoe verwijder ik een WordPress-plug-in

U kunt een WordPress-plug-in verwijderen door naar de pagina Plug-ins in het WordPress-beheergebied te gaan. Als de plug-in die u wilt verwijderen momenteel actief is, moet u deze eerst deactiveren. Daarna kunt u eenvoudig op de verwijderlink klikken om deze van uw website te verwijderen.

Verwijder een WordPress-plug-in

Voor meer gedetailleerde instructies, zie onze gids over het correct verwijderen van een WordPress-plug-in.

We hopen dat dit je heeft geholpen bij het leren installeren van WordPress-plug-ins.

Misschien wilt u ook onze categorie met plug-ins zien waarin we schrijven over de beste WordPress-plug-ins die u kunt gebruiken om te bereiken wat u ook maar wilt doen. Elk van die artikelen wordt geleverd met stapsgewijze instructies voor het instellen van individuele plug-ins.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me