Hoe Google Analytics in WordPress voor beginners te installeren

Wil je Google Analytics installeren in WordPress? Weten hoe uw publiek met uw website omgaat, is cruciaal voor uw succes.


De beste manier om uw publiek te leren kennen, is via uw verkeersstatistieken, en dit is wat Google Analytics GRATIS biedt.

In dit artikel delen we waarom Google Analytics belangrijk is, en hoe u Google Analytics eenvoudig (stap voor stap) op uw WordPress-website kunt installeren.

Hoe Google Analytics in WordPress te installeren

Eerst leggen we uit waarom Google Analytics belangrijk is en hoe het u kan helpen uw website te laten groeien.

Daarna laten we u zien hoe u zich aanmeldt voor een Google Analytics-account en verschillende methoden om het op uw WordPress-site te installeren.

Ten slotte leggen we uit hoe u uw verkeersrapporten in Google Analytics kunt bekijken.

Hier volgt een kort overzicht van wat u in dit artikel leert.

 • (Aanbevolen)
 • (Geavanceerd)
  • Laten we beginnen.

   Video-instructies

   Abonneer u op WPBeginner

   Als je de video-tutorial niet wilt bekijken, kun je de onderstaande tekstversie blijven lezen:

   Waarom is Google Analytics belangrijk voor bloggers?

   Zodra u een blog start, is uw belangrijkste doel om meer bezoekers en abonnees te krijgen. Google Analytics helpt u bij het nemen van gegevensgestuurde beslissingen door u de statistieken te tonen die er toe doen. Je kan zien:

   Wie uw website bezoekt?

   Dit deel van de analyse beantwoordt wat de geografische locatie van uw publiek is, welke browser de gebruiker heeft gebruikt om uw site te bezoeken en andere belangrijke informatie zoals schermresolutie, JavaScript-ondersteuning, Flash-ondersteuning, taal en meer.

   Deze gegevens zijn buitengewoon nuttig en kunnen op tal van manieren helpen. Wanneer u een aangepast ontwerp krijgt, kunt u de gebruikersgegevens gebruiken om ervoor te zorgen dat uw site compatibel is met uw publiek.

   Als de meeste van uw gebruikers geen Flash-ondersteuning hebben, moet u voorkomen dat u het Flash-element op uw site toevoegt. Als de meeste van uw gebruikers 1280-schermresoluties gebruiken, zorg er dan voor dat uw ontwerp compatibel is met die resolutie of kleiner.

   Wat doen mensen als ze op uw website zijn??

   U kunt bijhouden waar de gebruikers naartoe gaan op uw website, hoe lang ze op uw website blijven en wat het bouncepercentage is (het percentage gebruikers dat uw site verlaat bij het eerste bezoek).

   Door deze informatie te gebruiken, kunt u het bouncepercentage verlagen en uw paginaweergaven verhogen.

   U kunt ook uw meest populaire artikelen vinden, artikelen die het niet zo goed doen en wat voor soort inhoud uw gebruikers zoeken.

   Wanneer bezoeken mensen uw website?

   Door te kijken naar de heetste uren van de dag voor uw site, kunt u het tijdstip kiezen waarop u uw bericht publiceert. Als die tijdzone niet compatibel is met die van u, kunt u uw bericht plannen om dat uur te halen.

   Hoe vinden mensen uw website?

   Dit gedeelte van de analyse laat zien waar de gebruikers vandaan komen (bijvoorbeeld: zoekmachines, directe links, verwijzingslinks van een andere site).

   Het laat ook zien welk percentage van uw bezoekers afkomstig was van elk van deze bronnen. Google Analytics geeft u een overzicht van elk van deze categorieën. Als het de zoekmachine categorie is, dan laat het je zien welke zoekmachine je het meeste verkeer heeft opgeleverd, Google, Yahoo, Bing etc.

   Het overzicht van verwijzingsbronnen laat zien met welke sites u het meest moet werken. Als uw belangrijkste verwijzingsbron Facebook is, moet u exclusieve Facebook-inhoud hebben om uw Facebook-publiek zich speciaal te laten voelen.

   Als uw belangrijkste verwijzingsbron een externe website is, kunt u overwegen om een ​​partnerschap met die website te hebben (uitwisseling van gastpost of iets anders).

   Hoe gaan mensen om met uw inhoud?

   Google Analytics laat zien hoe uw gebruikers omgaan met de inhoud van uw site. Het laat zien welk percentage van de gebruiker op welke link op uw site heeft geklikt en nog veel meer.

   U kunt A / B-split-tests uitvoeren door inhoudsexperimenten te maken in Google Analytics om te begrijpen wat het beste werkt om uw doelen te bereiken.

   Door de interactiviteit van gebruikers te zien, kunt u uw inhoud rond uw gebruikers bewerken. Door de antwoorden op de bovenstaande vragen te zien, kunt u zich concentreren op de strategieën die voor uw site werken en strategieën vermijden die niet werken.

   Simpel gezegd, elimineer het giswerk en concentreer u op statistieken die er toe doen, zodat u gegevensgestuurde beslissingen kunt nemen.

   Aanmelden bij Google Analytics

   Google Analytics is gratis beschikbaar en u heeft alleen een Google- of Gmail-account nodig om u aan te melden. Het aanmeldingsproces is vrij eenvoudig, volg de stapsgewijze instructies hieronder om uw Google Analytics-account te maken.

   Stap 1: Eerst moet u zich aanmelden bij Google Analytics.

   U wordt gevraagd om in te loggen met uw Google-account. Als je al een Google- of Gmail-account hebt, kun je dat gebruiken om in te loggen. Anders kunt u doorgaan en zelf een Google-account maken.

   Log in met je Google account

   Stap 2: Zodra u zich aanmeldt met uw Gmail-account, wordt u gevraagd naar een scherm zoals hieronder. Hier meldt u zich aan voor Google Analytics met uw Gmail-account.

   Meld je aan voor Google Analytics

   Daarna wordt u gevraagd om een ​​accountnaam op te geven. Deze naam wordt intern gebruikt, dus u kunt zoiets als uw bedrijfsnaam gebruiken.

   Voer accountnaam in

   Stap 3: Op het volgende scherm krijg je de keuze om te kiezen tussen een website of mobiele app. Zorg ervoor dat u website selecteert.

   Selecteer website

   Daarna moet u de naam van de website, de URL van de website, het land en de tijdzone invoeren.

   Geef websitegegevens op

   Nadat u deze informatie heeft ingevoerd, klikt u op de knop Volgende. U krijgt de voorwaarden en service van Google Analytics te zien waarmee u akkoord moet gaan, dus klik op de knop ‘Ik ga akkoord’.

   Stap 4: Nu krijgt u uw Google Analytics-trackingcode te zien. U kunt deze trackingcode kopiëren omdat u deze op uw WordPress-site moet invoeren, afhankelijk van de methode die u hieronder gebruikt.

   Google Analytics-trackingcode

   We raden u aan het browsertabblad voor analyse open te laten, omdat u dit mogelijk opnieuw moet bezoeken nadat u de code op uw WordPress-site hebt geïnstalleerd.

   Nu u een Google Analytics-account heeft ingesteld, gaan we kijken hoe u Google Analytics in WordPress installeert.

   Hoe Google Analytics in WordPress te installeren

   Er zijn een paar verschillende manieren om Google Analytics in WordPress in te stellen. We laten u drie methoden zien waarbij de eerste optie de gemakkelijkste is en de laatste de moeilijkste.

   U kunt degene kiezen die het beste bij u past.

   1. Google Analytics voor WordPress door MonsterInsights

   MonsterInsights is de populairste Google Analytics-plug-in voor WordPress. Meer dan 1 miljoen websites gebruiken het, waaronder Bloomberg, PlayStation, Zillow en meer.

   Het is de gemakkelijkste en verreweg de beste manier om Google Analytics aan WordPress toe te voegen (voor alle gebruikers, beginners en experts).

   MonsterInsights is beschikbaar als zowel een betaalde premium plug-in als een gratis versie. In deze zelfstudie gebruiken we de gratis versie van MonsterInsights.

   U kunt de MonsterInsights Pro-versie gebruiken als u meer geavanceerde functies wilt, zoals het bijhouden van e-commerce, het volgen van advertenties, het volgen van auteurs, enz. Het proces om ze in te stellen is hetzelfde.

   Laten we beginnen.

   Het eerste dat u hoeft te doen, is de MonsterInsights-plug-in installeren en activeren. Raadpleeg onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress-plug-in voor meer informatie.

   Na activering voegt de plug-in een nieuw menu-item met het label ‘Insights’ toe aan uw WordPress-beheerdersmenu. Als u erop klikt, wordt de installatiewizard van MonsterInsights weergegeven.

   MonsterInsights installatiewizard

   Eerst wordt u gevraagd een categorie voor uw website te kiezen (een zakelijke website, blog of online winkel). Selecteer er een en klik vervolgens op de knop ‘Opslaan en doorgaan’.

   Vervolgens moet u op de knop ‘MonsterInsights verbinden’ klikken.

   Verbind MonsterInsights

   Hierdoor wordt een pop-up weergegeven die u naar Google-accounts brengt waar u wordt gevraagd om u aan te melden of een Google-account selecteert als u al bent aangemeld.

   Log in of selecteer een Google-account om door te gaan

   Vervolgens wordt u gevraagd MonsterInsights toegang te geven tot uw Google Analytics-account.

   Geef MonsterInsights toegang tot uw Google Analytics-account

   Klik op de knop ‘Toestaan’ om door te gaan.

   De laatste stap is het selecteren van het profiel dat u wilt volgen. U moet hier uw website selecteren en vervolgens op de knop ‘Verificatie voltooien’ klikken om door te gaan.

   Selecteer uw websiteprofiel om de configuratie te voltooien

   MonsterInsights installeert nu Google Analytics op uw website. Daarna wordt u gevraagd de aanbevolen instellingen voor uw website te selecteren.

   Aanbevolen instellingen voor Google Analytics

   De standaardinstellingen zouden voor de meeste websites werken. Als u een plug-in voor affiliate-links gebruikt, moet u het pad toevoegen dat u gebruikt om affiliate-links te camoufleren. Hiermee kunt u uw gelieerde links volgen in Google Analytics.

   Klik op de knop Opslaan en doorgaan om uw instellingen op te slaan.

   Vervolgens toont MonsterInsights je betaalde add-ons waartoe je toegang hebt als je een upgrade naar PRO uitvoert. U kunt eenvoudig op de knop ‘Opslaan en doorgaan’ klikken om deze stap over te slaan.

   Upgraden naar Pro

   Daarna wordt u gevraagd om de WPForms-plug-in te installeren, de beste plug-in voor WordPress-contactformulieren. Je kunt het installeren of gewoon klikken op ‘Deze stap overslaan’

   Aanbevolen plug-in

   Dat is alles wat u met succes Google Analytics op uw WordPress-site heeft geïnstalleerd en ingesteld. Onthoud dat het enige tijd zal duren voordat Google Analytics uw statistieken weergeeft.

   Google Analytics is succesvol geïnstalleerd met MonsterInsights

   Het beste van MonsterInsights is dat u uw Google Analytics-rapporten kunt bekijken in uw WordPress-dashboard. Bezoek gewoon Insights »Rapporten pagina om een ​​snel overzicht van uw analytische gegevens te bekijken.

   Uw Google Analytics-rapporten in het WordPress-dashboard

   Notitie: MonsterInsights stond voorheen bekend als Google Analytics voor WordPress door Yoast. De oprichter van WPBeginner, Syed Balkhi, kocht de plug-in in 2016 en veranderde de naam in MonsterInsights. Nu maakt het deel uit van onze familie van premium WordPress-plug-ins.

   2. Voeg de plug-in voor kopteksten en voetteksten in

   Deze methode is niet zo goed als MonsterInsights omdat u geen geavanceerde trackingconfiguratie kunt uitvoeren en u geen Google Analytics-gegevens kunt bekijken in uw WordPress-dashboard.

   Eerst moet u de plug-in Insert Headers and Footers installeren en activeren. Raadpleeg onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress-plug-in voor meer informatie.

   Na activering moet je bezoeken Instellingen »Kop- en voetteksten invoegen bladzijde. Hier moet je de Google Analytics-code plakken die je in stap 4 hebt gekopieerd in de headers-sectie.

   Google Analytics-trackingcode toevoegen met de plug-in Insert Headers and Footers

   Vergeet niet op de knop Wijzigingen opslaan te klikken om uw instellingen op te slaan.

   Dat is alles, u heeft Google Analytics met succes op uw site geïnstalleerd.

   3. Installeer Google Analytics in WordPress Theme

   Deze methode is bedoeld voor gevorderde gebruikers die bekend zijn met de code. Het is enigszins onbetrouwbaar omdat je code zal verdwijnen als je van thema verandert of bijwerkt. We raden deze methode bijna nooit aan.

   Als dit de eerste keer is dat u code aan uw WordPress-bestanden toevoegt, bekijk dan onze handleiding over het kopiëren van codefragmenten in WordPress.

   Voeg code toe in header.php-bestand

   Bewerk het header.php-bestand in uw WordPress-thema en plak de code die u in stap 4 hebt gekopieerd direct achter de tag.

   Vergeet je wijzigingen niet op te slaan en upload het bestand terug naar je server.

   Toevoegen via functiesbestand

   U kunt ook Google Analytics-trackingcode toevoegen aan het bestand met WordPress-functies. Vervolgens wordt automatisch de trackingcode toegevoegd aan elke pagina op uw WordPress-site.

   U moet deze code toevoegen aan het functies.php-bestand van uw thema.

   <?php
   add_action (‘wp_head’, ‘wpb_add_googleanalytics’);
   functie wpb_add_googleanalytics () { ?>

   // Plak hier uw Google Analytics-code uit stap 4

   <?php} ?>

   Rapporten bekijken op de Google Analytics-website

   Google Analytics kan u een schat aan gegevens tonen die zijn verzameld uit uw statistieken. U kunt deze gegevens bekijken door naar uw Google Analytics-dashboard te gaan.

   Google Analytics-rapportage

   In de linkerkolom ziet u de ingebouwde Google Analytics-rapporten. Elke sectie is verdeeld in verschillende tabbladen en als u op een tabblad klikt, wordt deze uitgevouwen om meer opties weer te geven.

   • Echte tijd Dit rapport toont u een realtime weergave van uw verkeer.
   • Publiek tabblad zal rapporten tonen om u te helpen uw gebruikers te begrijpen.
   • Overname rapporten onderzoeken waar uw gebruikers vandaan komen.
   • Gedrag rapporten geven een samenvatting van wat uw gebruikers doen nadat ze op uw site zijn aangekomen.
   • Conversie rapporten laten zien hoe goed je het doet tegen je doelen.

   Optimaal profiteren van Google Analytics

   Google Analytics is een ongelooflijk krachtige tool met tal van geweldige functies. Sommigen van hen zijn vrij duidelijk en gemakkelijk te gebruiken, anderen vereisen wat extra instellingen.

   Hier zijn enkele bronnen waarmee u het meeste uit Google Analytics-rapporten kunt halen.

   • Houd gebruikersbetrokkenheid in WordPress bij met Google Analytics
   • Volg WooCommerce-klanten in Google Analytics
   • Volg uitgaande links in WordPress

   Google Analytics werkt het beste met Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools). Hiermee kunt u zien hoe uw website het doet in de zoekresultaten. Bekijk onze volledige Google Search Console-handleiding om te leren hoe u deze kunt gebruiken om uw website te laten groeien.

   We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het leren installeren van Google Analytics in WordPress. Misschien wilt u ook onze ultieme WordPress SEO-gids voor beginners bekijken.

   Jeffrey Wilson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me