Hoe maak je een afbeeldingengalerij in WordPress (stap voor stap)

Bent u op zoek naar een afbeeldingsgalerij in WordPress?


Met een afbeeldingengalerij kunt u foto’s in rijen en kolommen toevoegen. Hierdoor kunt u meer foto’s in minder ruimte weergeven en wordt het ook gemakkelijker voor gebruikers om ze te bekijken.

In dit artikel laten we u zien hoe u eenvoudig een afbeeldingengalerij in WordPress kunt maken waarmee uw foto’s er nog beter uitzien.

Hoe maak je een afbeeldingengalerij in WordPress

Waarom een ​​afbeeldingengalerij maken in WordPress?

WordPress maakt het super eenvoudig om een ​​afbeelding toe te voegen aan je blogposts en pagina’s. U hoeft alleen het afbeeldingsblok toe te voegen en uw afbeelding te uploaden.

Als u echter meerdere afbeeldingen toevoegt, verschijnen al die afbeeldingen één voor één. Het ziet er niet geweldig uit en uw gebruikers zullen veel moeten scrollen om ze allemaal te zien.

Meerdere afbeeldingen toevoegen in WordPress Post zonder een galerij te maken

Door een galerij te maken, kunt u afbeeldingen in een rasterlay-out met kolommen en rijen weergeven. U kunt miniaturen voor uw afbeeldingen weergeven en gebruikers kunnen erop klikken om de volledige afbeelding te zien.

Op deze manier kunt u meer foto’s op minder ruimte weergeven en ziet het er veel professioneler uit.

Voorbeeld van WordPress Photo Gallery met behulp van Default Gallery Block

WordPress komt eigenlijk met een ingebouwde galerijfunctie om snel fotogalerijen te maken. De nieuwe WordPress-blokeditor bevat een galerijblok waarmee u met slechts een paar klikken een WordPress-galerij kunt maken.

U kunt ook plug-ins voor WordPress-afbeeldingengalerij gebruiken om nog robuustere galerijen met meer functies te maken.

In deze zelfstudie laten we u beide methoden zien om een ​​fotogalerij in WordPress te maken.

Laten we beginnen met het standaard WordPress-galerijblok.

Video-instructies

Abonneer u op WPBeginner

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, lees dan verder.

Methode 1. Maak een afbeeldingengalerij zonder plug-in

WordPress wordt geleverd met een ingebouwde functie waarmee je een galerij kunt maken. Deze functie is erg eenvoudig en heeft niet veel opties, maar het klaart de klus.

Hier ziet u hoe u een afbeeldingsgalerij in WordPress zou maken zonder een plug-in te gebruiken.

Eerst moet je het bericht of de pagina bewerken waar je de fotogalerij wilt toevoegen. Klik in het berichtbewerkingsscherm op het pictogram Nieuw blok toevoegen en selecteer het galerijblok.

Voeg Gallery Block toe aan WordPress Post Editor

Hiermee wordt het galerijblok toegevoegd aan uw WordPress-editor, waar u op de knop ‘Uploaden’ kunt klikken om foto’s vanaf uw computer te uploaden. U kunt ook kiezen uit eerder geüploade foto’s in de mediabibliotheek.

Opties voor het uploaden van afbeeldingen in WordPress Gallery Block

Als u op de knop Uploaden klikt, kunt u over het algemeen één foto tegelijk uploaden. U kunt echter meerdere afbeeldingen selecteren en openen met de Ctrl-toets op uw toetsenbord ingedrukt.

Upload afbeeldingen naar uw WordPress fotogalerij vanaf computer

Nadat je alle afbeeldingen hebt geüpload, kun je bijschriften aan je afbeeldingen toevoegen. Klik gewoon op de foto’s en u ziet de optie ‘Bijschrift schrijven’ waar u het bijschrift moet invoeren.

Schrijf bijschriften in uw galerijafbeeldingen

Als u de knop Mediabibliotheek selecteert, kunt u in één keer afbeeldingen voor uw galerij kiezen. Terwijl u afbeeldingen selecteert, kunt u ook de alt-tekst, titel en bijschrift van de afbeelding invoeren in het bijlagedetailvenster aan de rechterkant.

Selecteer afbeeldingen uit de WordPress Media Library

Selecteer de afbeeldingen die u wilt toevoegen en klik op de knop ‘Een nieuwe galerij maken’ in de rechterbenedenhoek.

Vervolgens ziet u de pagina ‘Galerij bewerken’ waar u uw afbeeldingsbijschriften kunt toevoegen / bekijken. Als je klaar bent, klik je op de knop ‘Galerij bijwerken’ in de rechterbenedenhoek.

Update uw WordPress-bibliotheek

Daarna wordt uw berichtbewerkingsscherm geopend met het galerijblokinstellingenpaneel aan de rechterkant. Nu kunt u het aantal kolommen voor elke rij kiezen, de optie Afbeeldingen bijsnijden in- of uitschakelen en kiezen waar u uw galerijafbeeldingen wilt linken.

WordPress Gallery Block-instellingen

Van de Link naar opties kunt u Geen kiezen als u wilt dat uw gebruikers alleen uw foto bekijken. Deze optie schakelt de klikfunctie voor uw afbeeldingen uit.

Als u de optie Mediabestand selecteert, zijn de afbeeldingen klikbaar en wordt het afbeeldingsbestand geopend wanneer erop wordt geklikt. Evenzo wordt de bijlagepagina geopend als u de optie Bijlagepagina selecteert.

Zodra u tevreden bent met de instellingen, kunt u het bericht publiceren en een voorbeeld van de galerij op uw live website bekijken.

Hier is bijvoorbeeld hoe de afbeeldingengalerij op onze demowebsite is verschenen.

Voorbeeld van WordPress Photo Gallery met behulp van Default Gallery Block

Was niet zo snel en gemakkelijk?

Het ziet er ook mooi uit. Als u echter regelmatig afbeeldingsgalerijen maakt, zult u snel merken dat het bepaalde essentiële functies mist.

Uw afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld niet worden aangeklikt of worden geopend op een nieuwe pagina. Als u uw galerijafbeeldingen koppelt aan het mediabestand of de bijlagepagina, moeten de gebruikers op de knop Terug klikken om de galerij opnieuw te bekijken.

Het is niet gebruiksvriendelijk en het uiterlijk van je galerij hangt af van je thema. In de meeste gevallen krijg je slechts één zeer generieke stijl.

Je kunt je galerijen niet indelen in onderwerpen, albums, tags, enz. Je galerij wordt nergens opgeslagen en als je dezelfde galerij opnieuw moet toevoegen, moet je deze opnieuw maken.

Als u meer professioneel ogende afbeeldingsgalerijen aan uw site wilt toevoegen, moet u de volgende methode gebruiken.

Methode 2. Maak een afbeeldingengalerij met Envira Gallery

Voor deze methode gebruiken we de Envira Gallery-plug-in. Het is de beste plug-in voor WordPress-afbeeldingengalerij op de markt.

Met Envira kunt u eenvoudig volledig responsieve, mooie en moderne afbeeldingsgalerijen maken in WordPress. Het is supersnel en wordt geleverd met veel functies zoals lightbox-pop-up, eenvoudige beeldnavigatie, drag-and-drop-builder en professionele galerijsjablonen.

Laten we beginnen.

Het eerste dat u hoeft te doen, is de Envira Gallery-plug-in installeren en activeren. Raadpleeg onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress-plug-in voor meer informatie.

Na activering moet u de bezoeken Envira Gallery »Instellingen pagina om uw licentiesleutel in te voeren. U kunt deze sleutel verkrijgen via uw account op de Envira Gallery-website.

Voer de Envira Gallery-licentiesleutel in

Nadat u uw licentiesleutel heeft geverifieerd, kunt u naar gaan Envira Gallery »Nieuw toevoegen pagina om uw eerste galerij te maken.

Een nieuwe galerij maken met de Envira Gallery WordPress-plug-in

Eerst moet u een titel voor uw galerij opgeven en vervolgens op de knop ‘Bestanden van computer selecteren’ klikken om uw afbeeldingen te uploaden.

U kunt ook bestanden uit uw WordPress-mediabibliotheek selecteren door op de knop ‘Bestanden uit andere bronnen selecteren’ te klikken.

Zodra je de afbeeldingen hebt geüpload, verschijnen ze in het gedeelte Galerij.

Afbeeldingen in Envira Gallery Builder

U kunt op het potloodpictogram op een afbeelding klikken om bijschrift, titel en alt-tekst voor elke afbeelding toe te voegen.

Metagegevens van galerijafbeeldingen bewerken

Vervolgens moet u op het tabblad ‘Configuratie’ klikken.

Vanaf hier kunt u uw galerijinstellingen wijzigen, zoals het aantal kolommen, het luie laden van afbeeldingen, het positioneren van titels en bijschriften, marges, hoogtes, miniatuurafmetingen, afbeeldingsafmetingen, enz..

Configureer Envira Gallery-instellingen

Daarna moet je op het tabblad ‘Lightbox’ klikken.

Met de lightbox-pop-up kunnen gebruikers afbeeldingen vergroten en door ze bladeren zonder de pagina te verlaten.

De standaardinstellingen werken voor de meeste websites heel goed, maar u kunt de opties bekijken en ze desgewenst wijzigen.

Envira Gallery Lightbox-opties

Vervolgens kunt u op het tabblad ‘Mobiel’ klikken om uw galerij-instellingen voor mobiele apparaten te configureren. Hiermee kunt u afbeeldingsafmetingen voor mobiele apparaten kiezen, lightbox in- of uitschakelen en meer.

Envira Mobile Gallery-instellingen

Daarna kunt u meer opties bekijken, zoals galerij-slug en aangepaste CSS toevoegen vanuit het gedeelte ‘Diversen’.

U kunt nu uw galerij publiceren, zodat deze overal op uw WordPress-site kan worden toegevoegd.

Vervolgens moet u een bericht of pagina bewerken waar u uw galerij wilt weergeven.

Klik in het berichtbewerkingsscherm op het pictogram Nieuw blok toevoegen en selecteer het Envira Gallery-blok.

Voeg Envira Block toe aan WordPress Post Editor

Als u erop klikt, wordt het Envira Gallery-blok in de berichteditor toegevoegd. Nu kunt u een galerij doorzoeken op naam of deze vinden door op het dropdown-pijlpictogram te klikken.

Kies een Envira-galerij om toe te voegen aan uw WordPress-bericht

Daarna laadt de plug-in uw galerij in de berichteditor.

Envira Gallery toegevoegd aan WordPress Post Editor

Vervolgens kunt u uw galerij-instellingen nog een keer bekijken vanuit het blokinstellingenpaneel aan de rechterkant.

Envira Gallery Block Settings

Je kunt nu je bericht opslaan en een voorbeeld bekijken om de galerij op je live website te bekijken.

WordPress Fotogalerij Gemaakt met Envira Gallery

Als u op een afbeelding in de galerij klikt, wordt deze geopend in de lightbox-pop-up. U kunt door afbeeldingen in de lightbox bladeren door op de linker- en rechterpijltoetsen op het scherm of op uw toetsenbord te drukken.

Envira Gallery Image in de Lightbox Popup

Uw galerij ziet er ook op mobiel net zo goed uit. Gebruikers kunnen op een afbeelding tikken om deze te vergroten en vegen om de volgende of vorige afbeelding te bekijken.

Responsieve WordPress-fotogalerij

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het leren maken van een afbeeldingengalerij in WordPress. Misschien wilt u ook onze handleiding bekijken over het oplossen van veelvoorkomende afbeeldingsproblemen in WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map