Wat is Akismet en waarom zou u het meteen moeten gaan gebruiken?

Elke WordPress-installatie wordt geleverd met twee vooraf geïnstalleerde plug-ins. Een daarvan is Akismet, dat zeker in onze lijst staat met WordPress-plug-ins. Hoewel Akismet vooraf is geïnstalleerd, is het niet standaard geactiveerd. U moet enkele extra stappen ondernemen om het te activeren. In dit artikel leggen we uit wat Akismet is en waarom je het meteen moet gaan gebruiken. We laten u ook zien hoe u Akismet instelt op uw WordPress-site.


Wat is Akismet?

Akismet is een spamfilterservice voor reacties. De naam Akismet komt van Automattic en Kismet. Auttomatic is het bedrijf achter Akismet en is opgericht door Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress. Akismet vangt blogcommentaar en pingback-spam met behulp van hun algoritmen. Dit algoritme leert van zijn fouten en van de acties van deelnemende websites. Als een aantal websites bijvoorbeeld vergelijkbare inhoud als spam begint te melden, zal Akismet in de toekomst leren om dat soort inhoud als SPAM te identificeren. Vanaf 14 juni 2013 heeft Akismet er meer dan gevangen 83 miljard spam-opmerkingen.

Waarom u Akismet zou moeten gebruiken?

Op populaire websites kan het aantal spamreacties oplopen tot 85%. Dit betekent dat van elke 100 reacties slechts 15 legitiem zijn. Het modereren van reacties is een tijdrovende taak en Akismet kan u uren besparen. Akismet vangt spamreacties op voordat deze in behandeling in de wachtrij voor moderatie terechtkomt. Hierdoor kunt u uw energie richten op het modereren van opmerkingen van echte gebruikers.

Kritiek door gebruikers

In het verleden hebben gebruikers Akismet bekritiseerd voor het geven van valse positieven. Valse positieven zijn legitieme opmerkingen die door Akismet als spam worden gemarkeerd. Dit kan verschillende redenen hebben. Een van de meest voorkomende redenen is dat als een opmerking van een gebruiker door een aantal blogs als spam wordt gemarkeerd, Akismet zou leren alle opmerkingen van die gebruiker als spam te markeren. Net als elk ander geautomatiseerd platform is Akismet niet perfect, maar het is het beste dat er is.

Hoe u kunt weten of uw opmerking als spam is gedetecteerd

Als uw opmerking door Akismet als spam is gemarkeerd, ziet u de melding Wachtend op moderatie niet zoals u normaal zou doen. Als u een opmerking op een site plaatst en u ziet uw commentaartekst niet samen met een bericht dat wacht op moderatie, neem dan onmiddellijk contact op met de sitebeheerder. Ze kunnen u helpen uw opmerking uit de spambox te halen en Akismet zal na verloop van tijd leren van zijn fouten.

Akismet instellen in WordPress

Het eerste dat u moet doen, is naar gaan Plug-ins en activeer Akismet.

Activeer Akismet in WordPress

Na activering voegt Akismet een nieuw menu-item toe aan Plugins »Akismet-configuratie. Als u op Akismet-configuratie klikt, gaat u naar het Akismet-configuratiescherm. Op deze pagina wordt u gevraagd om uw Akismet API-sleutel in te voeren. Laat deze pagina open en open een nieuw browservenster. We komen terug naar deze pagina nadat we een API-sleutel voor Akismet hebben gemaakt.

Hoe API-sleutel voor Akismet te krijgen

Om Akismet op uw website in te stellen, heeft u een API Key nodig. Ga naar de Akismet-website en klik op Get a WordPress Key Button.

Koop een Akismet-sleutel voor uw WordPress-website

Dit brengt u naar de plannen en prijzenpagina van Akismet. Akismet is gratis voor niet-zakelijke en persoonlijke sites. Voor zakelijke websites zijn er verschillende pakketten en pakketten beschikbaar. Kies een optie die het beste bij je past. De prijzen zijn ingesteld op een eersysteem, dus theoretisch kun je wegkomen door een persoonlijk plan te gebruiken op een site met weinig verkeer. Het maakt niet uit welk plan u kiest, de resterende stappen zijn vergelijkbaar. Klik op de knop Aanmelden om door te gaan.

Kies een Akismet-abonnement voor uw website

Als u op de aanmelding klikt, gaat u naar het volgende scherm waar u wordt gevraagd om u aan te melden bij WordPress.com. WordPress.com is een bloghostingservice van Automattic, hetzelfde bedrijf dat u Akismet aanbiedt. WordPress.com is echter niet hetzelfde als uw zelf gehoste WordPress.org-website. Ga voor meer informatie naar Self Hosted WordPress.org vs. gratis WordPress.com [Infograph] en hoe zijn WordPress.com en WordPress.org gerelateerd. U kunt een WordPress.com-account maken zonder een blog te maken. Klik op Aanmelden met WordPress.com om door te gaan. Dit opent een pop-upvenster met een eenvoudig aanmeldingsformulier.

Akismet meldt zich aan met een WordPress.com-account

Als u al een WordPress.com-account heeft, kunt u op de link klikken Ik heb al een WordPress.com-account. Als je geen WordPress.com-account hebt, vul dan gewoon de details in en maak er een aan.

Zodra de authenticatie met WordPress.com is voltooid, wordt u teruggebracht naar de Akismet-website. Daar wordt u gevraagd om enkele gebruikersgegevens samen met de betalingsinformatie op te geven. Als je het gratis abonnement hebt gekozen, sleep je het prijsbedrag eenvoudig naar $ 0.

Akismet-aanmeldings- en betalingspagina

Klik op de knop Doorgaan en u wordt naar het scherm geleid dat uw API-sleutel toont. U ontvangt ook een e-mail van Akismet met uw API-sleutel.

Kopieer uw Akismet API-sleutel

Onthoud dat een API-sleutel als een wachtwoord is. Deel het met niemand. In het geval dat u uw API-sleutel kwijtraakt of vergeet, kunt u altijd Akismet.com bezoeken en op de knop Aanmelden klikken om naar uw accountpagina te gaan. Na het inloggen ziet u uw Akismet API-sleutel verborgen. Klik op de link Onthullen om uw API-sleutel weer te geven.

Haal uw Akismet API-sleutel altijd op via uw Akismet-accountpagina

Akismet API Key gebruiken in WordPress

Kopieer uw Akismet API-sleutel en ga terug naar het beheerdersgedeelte van uw WordPress-website. Ga naar Plugins »Akismet-configuratie en plak de API-sleutel. Rest van de opties op dit scherm zijn optioneel. Zodra u op de knop Opties bijwerken klikt, verifieert Akismet nu uw sleutel en toont u een succesbericht:

Akismet is allemaal ingesteld en klaar om spam op te vangen

Akismet-statistieken weergeven op de voor- en achterkant van uw site

Nadat je bent ingelogd op je WordPress-website, zie je een overzicht van Akismet Stats. Het toont u het aantal spamopmerkingen dat door Akismet is opgevangen en hoeveel er momenteel in uw spamwachtrij staan. Het wordt ten zeerste aanbevolen om af en toe uw spamwachtrij te bekijken, zodat u geen legitieme opmerking mist die per ongeluk wordt verwijderd.

Overzicht van Akismat-statistieken op het WordPress-beheerdersdashboard

Er is een gedetailleerd overzicht van Akismat-statistieken beschikbaar onder Dashboard »Akismat-statistieken menu onderdeel. Als u erop klikt, ziet u gedetailleerde statistieken van spam en ham-opmerkingen op uw website. U kunt ook het aantal spamopmerkingen zien dat Akismet heeft onderschept sinds u het heeft geactiveerd.

Gedetailleerde Akismet-statistieken voor Ham en Spam-opmerkingen op uw website

Als u het aantal spamcommentaren dat Akismet op uw website heeft opgevangen wilt weergeven, kunt u de Akismet Widget gebruiken. Ga naar Uiterlijk »Widgets, sleep Akismet Widget naar je zijbalk.

Akismet-widget om het aantal spam-opmerkingen weer te geven dat door de plug-in wordt gevangen

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen Akismet op uw website in te stellen, een Akismet API-sleutel te krijgen en te leren waarom Akismet belangrijk is. Spamcommentaar is een groot probleem waar veel WordPress-sites mee te maken hebben. Naarmate uw site groeit, zult u merken dat u andere opties nodig heeft om samen met Akismet te werken om de hoeveelheid spam te verminderen. U kunt bijvoorbeeld spamcommentaarbots in WordPress blokkeren met honeypot. Aangezien de meeste spammers spamlinks op uw website willen achterlaten, kunt u het URL-veld van de website verwijderen uit het WordPress-reactieformulier zoals wij dat doen. We hebben ook een lijst met tips en tools samengesteld om reactiespam in WordPress te bestrijden. Voor vragen en feedback kun je hieronder een reactie achterlaten.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map