Wat is een blog en wat is het verschil met een website? (Uitgelegd)

Lezers vragen ons vaak wat een blog is en hoe verschilt het van een website? Als u overweegt een blog of een website te starten, dan zal het begrijpen van deze termen u helpen uw doelen te bereiken.


In deze beginnershandleiding leggen we uit wat een blog is en hoe deze verschilt van een traditionele website. We zullen ook praten over gebruiksscenario’s, met voorbeelden uit de echte wereld en hun voordelen.

Wat is een blog en hoe verschilt deze van een website?

Wat is een blog?

Een blog is een type website waarbij de inhoud in omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven (nieuwere inhoud verschijnt eerst). Bloginhoud wordt vaak vermeld als items of “blogposts”.

Blogs worden meestal beheerd door een individu of een kleine groep mensen om informatie in een gespreksstijl te presenteren. Nu zijn er echter talloze bedrijfsblogs die veel informatieve en doordachte stijlinhoud produceren.

Een blogpagina met berichten

Typische blogposts hebben ook een sectie met opmerkingen waar gebruikers op het artikel kunnen reageren.

Geschiedenis van blogs

Blogs zijn ontstaan ​​uit online dagboeken en tijdschriften halverwege de jaren 90. In die tijd hadden internetgebruikers al persoonlijke webpagina’s waarop ze regelmatig updates publiceerden over hun persoonlijke leven, gedachten en sociaal commentaar.

De term weblog werd voor het eerst gebruikt in de late jaren 90, die later ‘weblog’ werd, vervolgens ‘we blog’ en tenslotte ‘blog’.

Vanwege het groeiende aantal van dergelijke webpagina’s begonnen er verschillende tools te verschijnen, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker werd om online tijdschriften en blogs te maken. Deze tools hebben het bloggen populair gemaakt en de technologie toegankelijk gemaakt voor niet-technische gebruikers.

In 1999 werd de populaire blogwebsite Blogger.com gelanceerd, die later in februari 2003 door Google werd overgenomen.

In hetzelfde jaar bracht WordPress in mei 2003 zijn eerste versie uit als blogplatform.

Tegenwoordig is WordPress het populairste blogplatform ter wereld met meer dan 30% van alle websites op internet.

Wat is het verschil tussen blog en website?

Blogs zijn een soort website. Het enige echte verschil tussen een blog en andere soorten websites is dat blogs regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe inhoud, die in omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven (nieuwere berichten eerst).

Typische websites zijn statisch van aard waarbij inhoud op pagina’s is georganiseerd en ze worden niet vaak bijgewerkt. Terwijl een blog dynamisch is en meestal vaker wordt bijgewerkt. Sommige bloggers publiceren meerdere nieuwe artikelen per dag.

Blogs kunnen onderdeel zijn van een grotere website. Vaak hebben bedrijven een bloggedeelte waar ze regelmatig inhoud maken om hun klanten te informeren en op te leiden.

Je kunt WordPress gebruiken om zowel een website als een blog te maken, daarom gebruiken veel bedrijfseigenaren WordPress om hun website voor kleine bedrijven te bouwen.

Simpel gezegd, alle blogs kunnen een website of onderdeel van een website zijn. Niet alle websites kunnen echter blogs worden genoemd.

WPBeginner is bijvoorbeeld een blog en een website. Onze website heeft andere inhoud die is gepubliceerd in een niet-blogformaat zoals woordenlijst, over ons en contactpagina’s.

Niet-bloginhoud op een blogwebsite

Laten we nu eens kijken naar een ander voorbeeld. Deze keer een website met de naam Awesome Motive. Het is een zakelijke website en behoort tot het beheerbedrijf van WPBeginner.

Geweldig motief

Het heeft geen blog of inhoud die in opeenvolgende volgorde is gepubliceerd. Het gebruikt pagina’s om informatie over een bedrijf te organiseren en te presenteren en verzamelt gebruikersfeedback door een contactformulier toe te voegen.

Je kunt ook zeggen dat blogs artikelen bevatten die zijn georganiseerd met categorieën en tags. Aan de andere kant gebruiken websites pagina’s om inhoud te organiseren en weer te geven.

Blog of website – welke is beter?

Als beginner vraag je je misschien af ​​of je een blog of een website moet starten, welke is beter? Om eerlijk te zijn, hangt het antwoord op deze vraag echt af van wat je doelen zijn.

Veel kleine bedrijven over de hele wereld hebben traditionele websites die alleen uit pagina’s bestaan ​​en geen blog bevatten. Dergelijke kleine websites worden vaak gemaakt om een ​​informatieve aanwezigheid op het web te creëren voor een bedrijf, organisatie of persoon.

Aan de andere kant realiseren steeds meer bedrijven het potentieel van een blog in hun marketingstrategie. Ze voegen een apart bloggedeelte toe aan hun traditionele websites en gebruiken het om meer verkeer van zoekmachines te krijgen.

Neem OptinMonster, het is software voor het genereren van leads en hun website heeft traditionele verkooppagina’s met hun product en functies.

OptinMonster-website en blog

Ze hebben ook een informatieve blog waar ze gebruikers leren conversies te verbeteren en meer leads te krijgen. Dit helpt hen hun branchetrefwoorden te dekken om gratis verkeer van zoekmachines te krijgen en meer verkopen te genereren.

Zelfs als u een bedrijf, een non-profitorganisatie of een professional bent, kan het toevoegen van een blog aan uw website u helpen uw doelen te bereiken.

Wat is het verschil tussen blogposts en pagina’s?

WordPress is het populairste blogplatform en een krachtig contentmanagementsysteem. Standaard wordt het geleverd met twee inhoudstypen: berichten en pagina’s. Vaak raken beginners in de war tussen de twee.

Blogberichten worden weergegeven in een omgekeerde chronologische volgorde (van nieuw naar oud) op uw blogpagina omdat het tijdige inhoud is, wat betekent dat uw gebruikers dieper moeten graven om oudere berichten te bekijken.

Pagina’s zijn statische “eenmalige” inhoud, zoals uw informatiepagina, contactpagina, pagina’s met producten of services, startpagina en meer.

Zie onze beginnershandleiding voor meer informatie over het verschil tussen berichten en pagina’s.

Pagina’s worden meestal gebruikt om een ​​websitestructuur en lay-out te creëren. Zelfs blogs kunnen pagina’s naast zich hebben (zie onze lijst met belangrijke pagina’s die elke blog zou moeten hebben).

Waarom bloggen mensen? Wat zijn de voordelen van bloggen?

Elke individuele blogger heeft zijn eigen motivatie om te bloggen. Velen van hen gebruiken het als alternatief voor het bijhouden van een dagboek of dagboek. Bloggen biedt hen een plek om hun creativiteit en ideeën te delen met een breder publiek.

Topmerken en bedrijven maken blogs om hun klanten te informeren, nieuws te delen en een breder publiek te bereiken. Bloggen is voor veel bedrijven een essentieel onderdeel van de online marketingstrategie.

Hieronder volgen slechts enkele voordelen van bloggen.

  • Biedt een manier om uw gedachten en ideeën te ordenen
  • Hiermee kunt u uw vaardigheden, creativiteit en talenten laten zien
  • Help individuen een autoriteit te worden in hun branche
  • Helpt u online te communiceren met interessante gelijkgestemde mensen
  • Veel bloggers verdienen geld met hun blogs door verschillende methoden voor het genereren van inkomsten te gebruiken
  • Bedrijven gebruiken bloggen om meer potentiële klanten naar hun websites te halen
  • Non-profitorganisaties kunnen blogs gebruiken om het bewustzijn te vergroten, campagnes voor sociale media te voeren en de publieke opinie te beïnvloeden

Wat zijn enkele voorbeelden van goede blogs?

Bloggen is enorm!

Miljoenen individuen en bedrijven van over de hele wereld hebben blogs. Dit betekent dat er blogs zijn over zowat elk onderwerp dat je maar kunt bedenken.

Hier zijn enkele goede blogs die je als voorbeeld kunt bekijken. We hebben de beste blogs in verschillende branches met de hand uitgekozen om u een idee te geven van hoe divers blogs zijn.

1. Snuifje Yum

Snuifje Yum

Pinch of Yum is een van de meest populaire blogs over eten en recepten online. Gestart door Lindsay, een middelbare schoolleraar, stond de blog haar toe om haar dagelijkse baan op te zeggen en een fulltime blogger te worden.

2. WeTheParents

WeTheParents

WeTheParents is een populair ouderschapsblog van Neve en Keane (de ouders). Ze delen ouderschapstips voor moeders en vaders en terwijl ze dat doen, verdienen ze geld door commissie te verdienen voor producten die ze aanbevelen.

3. We droegen wat

We droegen wat

Gestart door Danielle Bernstein, We Wore Wat is een populaire modeblog. Met meer dan 1,5 miljoen volgers omvat het alles, van mode tot interieurontwerp tot herenkleding.

4. Nerd Fitness

Nerd Fitness

Een fitnessblog gestart door Steve Kamb, Nerd Fitness zet zich in om mensen te helpen fit te blijven. Het geeft fitnessadvies, motivatie, ondersteuning, voeding en bewegingstips.

5. Verloren met doel

Verloren met doel

Een populaire reisblog van Alex, die haar reizen deelt en reistips, advies en gidsen biedt voor andere backpackers.

6. Kleine Boeddha

Kleine Boeddha

Tiny Buddha is een persoonlijke ontwikkelingsblog gemaakt door Lori Deschene. De blog publiceert inhoud over geluk, liefde, relaties, mindfulness, spiritualiteit, eenvoud, minimalisme, loslaten en meer.

Er zijn nog veel meer geweldige blogs over veel verschillende onderwerpen. Bekijk onze lijst met de meest populaire soorten blogs voor meer ideeën.

Hoe verdienen bloggers geld?

Meestal beschouwen mensen bloggers als hobbyisten. Sommigen van hen zijn dat, maar een groot aantal bloggers verdient geld met hun blogs. Hierdoor kunnen ze zich meer op hun blog concentreren, hun dagelijkse baan opzeggen en succesvolle online bedrijven opbouwen.

De meer succesvolle bloggers kunnen met hun blogs een inkomen van zes cijfers, zeven cijfers en zelfs acht cijfers verdienen.

Hieronder volgen enkele manieren waarop de meeste bloggers geld verdienen met hun blogs:

De meest gebruikelijke en waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om online geld te verdienen, is door advertenties weer te geven. Als nieuwe blogger kunt u echter niet rechtstreeks contact opnemen met adverteerders of deze zelf beheren.

Dit is waar Google AdSense binnenkomt. Het zorgt voor het vinden van advertenties, het weergeven ervan, het innen van betalingen van adverteerders en het sturen van die betalingen voor een kleine korting.

Veel bloggers verdienen ook geld via affiliate marketing. Kortom, ze bevelen producten aan op hun websites en verdienen een commissie wanneer gebruikers die producten kopen.

Andere veelgebruikte methoden voor het genereren van inkomsten zijn lidmaatschappen, het verkopen van online cursussen of het toevoegen van een online winkel aan de blog.

Bekijk onze lijst met bewezen manieren om online geld te verdienen met uw blog voor nog meer voorbeelden.

We hebben ook een lijst met ‘eenvoudig te starten’ online bedrijfsideeën die u kunt bekijken.

Kan iedereen een blog starten?

Ja, iedereen die een blog wil starten, kan dat gemakkelijk doen.

In de begindagen van bloggen hadden gebruikers coderingsvaardigheden nodig om zelfs hun blogs bij te werken. Nu zijn er tal van tools waarmee u eenvoudig een blog kunt maken zonder ooit code te schrijven. Als u kunt aanwijzen en klikken, kunt u binnen enkele minuten een blog bouwen.

Het kiezen van het verkeerde blogplatform om een ​​blog te starten is de meest voorkomende fout die beginners maken. Maar aangezien u hier bent, zult u deze fout niet maken.

We raden aan WordPress te gebruiken. Het is ‘s werelds populairste blogplatform en website-builder. Meer dan 30% van alle websites op internet zijn gebouwd met WordPress, zodat u een idee krijgt van hoe populair het is.

Er zijn twee soorten WordPress: WordPress.com, een gehoste oplossing en WordPress.org, ook wel zelfgehoste WordPress genoemd. Zie onze gids over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org voor meer details.

We raden aan WordPress.org te gebruiken omdat het je direct toegang geeft tot alle WordPress-functies. Hiermee kunt u ook gemakkelijk en zonder enige beperking geld verdienen met uw blog.

Wilt u meer weten over WordPress? Bekijk onze volledige WordPress-beoordeling voor een gedetailleerd overzicht van de functies.

Je hebt de volgende dingen nodig om je eigen WordPress.org-blog te starten.

  • Een domeinnaam (dit is het adres van je blog en wat gebruikers in hun browser typen om het te bezoeken. Bijvoorbeeld wpbeginner.com)
  • Website-hostingaccount (dit is de thuisbasis van de bestanden van uw blog)
  • 20 minuten van je tijd

Normaal gesproken kost een domeinnaam je ongeveer $ 14,99 per jaar en een website die $ 7,99 per maand host. Als je nu net begint, lijkt dit veel geld.

Gelukkig heeft Bluehost ermee ingestemd om WPBeginner-gebruikers een gratis domein en korting op hosting aan te bieden. Ze zijn een van de grootste hostingbedrijven ter wereld en worden officieel aanbevolen door WordPress.

Kortom, u kunt aan de slag voor $ 2,75 per maand.

Na het kopen van hosting, kunt u naar onze gids gaan voor het starten van een blog voor volledige stapsgewijze instructies.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het beantwoorden van uw vragen over wat een blog is en wat het verschil is tussen een blog en een website. Misschien wilt u ook onze lijst met de handigste tools zien om uw WordPress-blog te beheren en te laten groeien.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me