Wat is het verschil tussen domeinnaam en webhosting (uitgelegd)

We worden vaak door onze lezers gevraagd om uit te leggen wat het verschil is tussen een domeinnaam en webhosting? Veel beginners weten niet dat dit twee afzonderlijke dingen zijn. In deze beginnershandleiding leggen we het verschil uit tussen een domeinnaam en webhosting.


Verschil tussen domeinnaam en webhosting

Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam is het adres van uw website dat mensen in de URL-balk van de browser typen om uw website te bezoeken.

Met andere woorden, als uw website een huis was, dan is uw domeinnaam het adres.

Laten we nu ingaan op de gedetailleerde uitleg.

Internet is in feite een gigantisch netwerk van computers die via kabels met elkaar zijn verbonden. Om ze gemakkelijk te identificeren, krijgt elke computer een reeks nummers toegewezen, genaamd IP-adres.

Dit IP-adres is een combinatie van cijfers gescheiden door punten. IP-adressen zien er doorgaans als volgt uit:

66.249.66.1

Computers hebben geen probleem om deze nummers te identificeren en te onthouden. Het is voor mensen echter onmogelijk om deze nummers te onthouden en te gebruiken om verbinding te maken met websites op internet.

Om dit probleem op te lossen, zijn domeinnamen uitgevonden.

Een domeinnaam kan woorden bevatten die het gemakkelijk maken om websiteadressen te onthouden.

Als u nu een website op internet wilt bezoeken, hoeft u geen reeks cijfers in te voeren. In plaats daarvan kunt u een gemakkelijk te onthouden domeinnaam typen, bijvoorbeeld wpbeginner.com.

Bekijk onze beginnershandleiding over domeinnamen en hoe ze werken voor meer informatie over domeinnamen.

Wat is webhosting?

Wat is webhosting?

Webhosting is de plaats waar alle bestanden van uw website staan. Het is als de thuisbasis van uw website waar deze daadwerkelijk woont.

Een goede manier om hierover na te denken is als de domeinnaam het adres van uw huis was, dan is webhosting het daadwerkelijke huis waarnaar het adres verwijst. Alle websites op internet hebben webhosting nodig.

Wanneer iemand uw domeinnaam invoert in een browser, wordt de domeinnaam vertaald in het IP-adres van de computer van uw webhostingbedrijf. Deze computer bevat de bestanden van uw website en stuurt die bestanden terug naar de browsers van de gebruikers.

Webhostingbedrijven zijn gespecialiseerd in het opslaan en serveren van websites. Ze bieden hun klanten verschillende soorten hostingplannen aan. Zie ons artikel over WordPress-hosting voor meer informatie over het kiezen van de juiste hosting voor uw website.

De relatie tussen domeinnamen en webhosting?

Domeinnamen en webhosting zijn twee verschillende services. Ze werken echter samen om websites mogelijk te maken.

In feite is een domeinnaamsysteem als een enorm adresboek dat voortdurend wordt bijgewerkt. Achter elke domeinnaam staat een adres van de webhostingservice die de bestanden van de website opslaat.

Zonder domeinnamen is het voor mensen niet mogelijk om uw website te vinden en zonder webhosting kunt u geen website bouwen.

Wat heb ik nodig om een ​​website te bouwen? Domeinnaam of webhosting?

Wat heb je nodig om een ​​website te bouwen?

Om een ​​website te bouwen heeft u zowel een domeinnaam als een webhostingaccount nodig.

Alleen een domeinnaam kopen geeft u alleen het recht om die specifieke domeinnaam voor een bepaalde periode (meestal 1 jaar) te gebruiken.

U heeft webhosting nodig om de bestanden van uw website op te slaan. Nadat u hosting heeft ontvangen, moet u uw domeinnaaminstellingen bijwerken en naar uw webhostingserviceprovider verwijzen.

U kunt ook het domein en de hosting bij hetzelfde bedrijf kopen. Een domeinnaam kost doorgaans $ 14,99 / jaar en webhosting kost normaal $ 7,99 / maand.

Als u uw eerste website start, klinkt dit misschien veel.

Gelukkig heeft Bluehost, een officiële door WordPress aanbevolen hostingprovider, ermee ingestemd om onze gebruikers een gratis domeinnaam en meer dan 60% korting op webhosting aan te bieden.

Nadat u hosting heeft gekocht en uw domeinnaam heeft geregistreerd, kunt u beginnen met het bouwen van uw website. Zie onze gids over het maken van een website voor volledige stapsgewijze instructies.

Moet ik ze samen kopen? Of kan ik ze apart kopen?

U kunt domeinnaam en webhosting kopen bij twee verschillende bedrijven. In dat geval moet u uw domeinnaam echter naar uw webhostingbedrijf verwijzen door de DNS-instellingen te bewerken.

Aan de andere kant, als u uw domeinnaam en webhosting bij hetzelfde bedrijf koopt, hoeft u de domeinnaaminstellingen niet te wijzigen.

Het is ook veel eenvoudiger om beide services onder hetzelfde dashboard te beheren en te vernieuwen.

Als u domeinnamen afzonderlijk wilt kopen, dan kunt u dat doen bij topaanbieders zoals: Godaddy en NameCheap.

Kan ik mijn domeinnaam naar een ander bedrijf verplaatsen??

Domeinnaam verplaatsen

Ja, dat kan. Normaal gesproken heeft u bij het registreren van de domeinnaam het recht om deze te gebruiken en deze naar elke gewenste locatie over te dragen.

Stel dat u uw domeinnaam bij Godaddy heeft gekocht en uw hosting bij Bluehost heeft gekocht. Nu wil je je domeinnaam verhuizen naar Bluehost, zodat het makkelijker te beheren en te verlengen is.

Dat kun je gemakkelijk doen. Beide bedrijven hebben gedetailleerde stapsgewijze instructies die u kunt volgen om uw domeinnaam over te dragen.

Opmerking: we raden u aan om ten minste 45 dagen na de registratie of verlenging te wachten om de overdracht te starten. ICANN, de internationale organisatie die toezicht houdt op domeinnamen, heeft een verlenging van één jaar nodig wanneer een overdracht wordt gestart. Door uw domeinnaam vóór die periode over te dragen, kunt u de verlengingskosten voor dat jaar verliezen.

Kan ik mijn website verplaatsen naar een ander webhostingbedrijf zonder van domein te veranderen??

Ja, dat kunt u ook doen. U bent eigenaar van de domeinnaam en kunt de instellingen wijzigen om deze naar elk webhostingbedrijf te verwijzen.

Je hebt bijvoorbeeld je domeinnaam en hosting gekocht bij Godaddy, en nu wil je je webhosting verhuizen naar Bluehost. U kunt uw site van de ene host naar de andere verplaatsen door eenvoudig bestanden en gegevens over te zetten. Daarna moet u uw domeinnaaminstellingen bewerken en naar uw nieuwe webhostingprovider verwijzen.

Een ander voorbeeld, je hebt je domeinnaam gekocht van WordPress.com (zie onze gids over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org). Later wilt u naar de zelf gehoste WordPress.org-website gaan.

Eerst moet u zich aanmelden voor een WordPress-hostingaccount. Daarna kunt u uw site van WordPress.com naar WordPress.org verplaatsen. Ten slotte bewerkt u gewoon uw domeinnaaminstellingen op WordPress.com en wijst u ze naar uw nieuwe WordPress-hostingprovider.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen het verschil te leren tussen een domeinnaam en webhosting. Misschien wilt u ook onze vergelijking zien van populaire website-bouwers voor beginners met voor- en nadelen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me