Apa itu RSS? Bagaimana menggunakan RSS di WordPress?

Sebagai blogger, anda mungkin menjumpai ikon oren berlabel RSS feed. Sekiranya anda pernah bertanya-tanya apa itu RSS dan bagaimana anda boleh menggunakan RSS untuk mengembangkan laman WordPress anda, maka anda berada di tempat yang tepat. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apa itu RSS, apa kelebihan RSS, dan bagaimana menggunakannya untuk mengembangkan blog WordPress anda.


Apa itu RSS?

Apa itu RSS?

RSS adalah sejenis umpan web yang membolehkan pengguna dan aplikasi menerima kemas kini secara berkala dari laman web atau blog pilihan mereka. RSS akronim bermaksud Really Simple Syndication atau Ringkasan Laman Kaya. Kadang-kadang disebut sebagai umpan atau RSS feed.

Pada hari-hari awal internet, jika anda ingin mengikuti kemas kini di laman web kegemaran anda, maka anda harus menandainya dan kemudian mengunjungi secara manual untuk melihat apakah ada kemas kini.

RSS feed menyelesaikan masalah itu dengan membolehkan pengguna menjejaki laman web kegemaran mereka tanpa perlu mengunjungi laman web secara manual setiap kali.

RSS membenarkan blogger dan penerbit untuk mengindikasikan kandungan mereka secara automatik, sehingga orang dapat membacanya dalam e-mel, pembaca suapan dan peranti lain.

Bagaimana RSS Feed berfungsi?

RSS feed berfungsi dengan menerbitkan kandungan terbaru anda dalam dokumen XML berstruktur. Suapan ini mengandungi artikel penuh atau ringkasan anda, dan metadata untuk setiap item seperti tarikh, pengarang, kategori, dll.

Dokumen XML ini kemudian dapat diambil dan dibaca dengan pembaca suapan RSS. Terdapat banyak perisian pembaca suapan RSS yang tersedia untuk semua sistem operasi, desktop, dan peranti mudah alih.

Inilah contoh suapan RSS:

<?versi xml ="1.0" pengekodan ="UTF-8"?>

Pemula WP
https://www.wpbeginner.com
Panduan Pemula untuk WordPress
Sel, 02 Dis 2018 14:13:37 +0000
en-AS

Cara Memperbaiki Kesalahan Posting WordPress yang Mengembalikan 404
http://feeds.wpbeginner.com/wpbeginner/
Sel, 02 Dis 2018 11:58:18 +0000
Kakitangan Pengarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    [ware_item id=87][/ware_item]
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map