Kaj je: Poddomena

Poddomena je dodaten del vašega osnovnega imena domene. Poddomene so ustvarjene za organizacijo in navigacijo do različnih odsekov vašega spletnega mesta. Na svoji glavni domeni lahko ustvarite več poddomena ali nadrejenih domen.


Na primer:

store.yourwebsite.com

V tem primeru je “trgovina” poddomena, “vaše spletno mesto” je glavna domena, “.com” pa domena najvišje ravni (TLD). Kot poddomena lahko uporabite katero koli besedilo, vendar se želite prepričati, da ga je enostavno vnesti in zapomniti.

Kaj je poddomena

Obstajajo različni razlogi, da podjetja uporabljajo poddomene. Poglejmo nekaj primerov poddomene z najvišjo uporabo.

Uporabite primere poddomene

Najpogostejši primer uporabe poddomene je za ustvarjanje preizkusne ali uprizoritvene različice spletnega mesta. Razvijalci pogosto preizkušajo nove vtičnike in posodobitve na spletnem mestu za urejanje poddomene, preden jih objavijo v živo v internetu.

Druga pogosta uporaba poddomene je ustvarjanje spletne trgovine za e-trgovino. Podjetja pogosto želijo ločeno poddomeno za obravnavanje transakcij, saj spletna mesta za e-trgovino običajno zahtevajo bolj zapleteno postavitev.

Opazili smo tudi, da podjetja uporabljajo poddomene za mobilna spletna mesta (m.yoursite.com), spletna mesta, specifična za lokacijo (uk.yoursite.com) in ustvarjajo pododdelke spletnega mesta.

WordPress lahko namestite na svojo poddomeno in bo deloval kot ločena namestitev od vašega glavnega spletnega mesta.

Poddomena lahko uporabite za določeno skupino uporabnikov na vašem spletnem mestu, na primer „gost.yourwebsite.com“, „user.yourwebsite.com“ in še več. Tako uporabnikom ponujajo platforme za izdelavo spletnih strani, kot so WordPress.com, blogger.com in druge.

Poddomene so lahko zelo koristne za učinkovitejšo organizacijo vsebine spletnega mesta. Pravilna uporaba poddomene ne vpliva na SEO vašega glavnega spletnega mesta. Vendar v dvomih priporočamo, da vse shranite na isti domeni in se izogibate uporabi poddomene za javna mesta.

Kako ustvariti poddomena

Poddomena lahko preprosto ustvarite v registratorju domene ali v svojem računu za gostovanje v WordPressu. V tem primeru bomo ustvarili poddomene z našim gostiteljskim podjetjem Bluehost, vendar je postopek podoben na vseh platformah.

Če želite ustvariti poddomeno v Bluehostu, se morate prijaviti v račun spletnega gostitelja. Nato kliknite na zavihek »Domene« na levi strani. Odprlo se bo podmeni z več možnostmi.

Ustvari poddomena

Zdaj kliknite na zavihku »Poddomene«.

Ustvari poddomena 2

Polje na desni vsebuje ime vaše domene. Ni vam treba ničesar spremeniti, če imate na svojem računu za spletno gostovanje le eno domeno. Če imate več kot eno domeno, bo ta navedena v spustnem meniju. V našem primeru imamo samo eno domeno, “yourdomain.org”.

Nato v polje na desni vnesite ime nove poddomene. Vnesete lahko stvari, kot so blog, galerija, trgovina ali karkoli želite. Za ta primer bomo uporabili “demo”.

Ko vtipkate ime svoje poddomene, kliknite gumb »Ustvari«.

Ustvari poddomena 3

Na dnu zaslona boste takoj videli svojo novo poddomene. Vaš naslov poddomene bo zdaj prikazan na sprednji strani imena vaše domene. S svojim primerom se je spremenil iz “yourdomain.com” v “demo.yourdomain.com”. Upoštevajte, da se nova poddomena samodejno izpolni v polju domače mape za vašo poddomene.

Čestitamo! Pravkar ste ustvarili svojo prvo poddomene.

Ustvari poddomena 4

Poddomena vs poddirektorji za SEO

Iskalni iskalniki poddomene in podmape vidijo drugače. Poglejmo, zakaj je to res in kako uporaba poddomene v podimeniku vpliva na SEO.

Poddomena vs podimenik za SEO

Poddomene Google in drugi iskalniki iščejo kot drugo spletno mesto. To pomeni, da morajo iskalniki iskati in indeksirati vsako poddomeno posebej.

Pomembno si je zapomniti, da “sok povezav”, ustvarjen iz povratnih povezav do vašega glavnega spletnega mesta, ni razdeljen med vašo domeno in poddomenami. Izdelava uvrstitve strani za ključne besede za poddomena je prav tako težka kot za povsem ločeno spletno mesto.

Poddomene uporabite le, če imate dober razlog za to. Poddomene lahko na primer uporabite za razvrščanje po različnih ključnih besedah, ciljanje na določen trg ali doseganje druge lokacije ali služenje jezika, ki ni jezik glavnega spletnega mesta.

Poddirektorji so datoteke, ki jih najdete pod vašo primarno domeno. Google in drugi iskalniki ne vidijo poddirektorjev kot ločenih spletnih mest, zato se “povezava soka” in SEO delita med vašo domeno in podimeniki.

Za blogerje, startupe ali mala podjetja z omejenim časom in viri bo uporaba podimenikov hitreje razvrščala vaše spletno mesto kot uporaba poddomene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map