Panduan Muktamad: Cara Membuat Laman Web pada tahun 2020 – Panduan Langkah demi Langkah (Percuma)

Adakah anda ingin membuat laman web? Memulakan laman web boleh menjadi pemikiran yang menakutkan terutamanya ketika anda tidak berteknologi. Jangan risau, anda tidak keseorangan Setelah menolong lebih dari 130,000+ orang membuat laman web dengan WordPress, kami telah memutuskan untuk membuat panduan langkah demi langkah yang paling komprehensif mengenai cara membuat laman web tanpa belajar bagaimana membuat kod.

Cara membuat laman web selangkah demi selangkah

Panduan ini berguna untuk pengguna dari semua peringkat umur dan kemahiran. Namun, jika anda memerlukan pertolongan, anda boleh menghubungi pasukan pakar kami untuk membantu anda menyiapkan laman web anda secara percuma.

Sekiranya anda ingin melakukannya sendiri, sila terus ikuti panduan langkah demi langkah kami mengenai cara membuat laman web.

Berikut adalah gambaran keseluruhan dari awal hingga akhir semua langkah yang akan kami lalui dalam panduan ini.

 • Cara mencari dan mendaftarkan nama domain secara percuma
 • Memilih web hosting terbaik
 • Cara memasang WordPress
 • Memasang templat untuk mengubah reka bentuk laman web anda
 • Membuat halaman di WordPress
 • Menyesuaikan WordPress dengan tambahan dan sambungan
 • Sumber untuk belajar WordPress dan mendapatkan sokongan
 • Melangkah lebih jauh, membina laman web dengan lebih banyak ciri

Sebelum kita mula membuat laman web, mari kita bahas beberapa soalan yang paling biasa kita dapat.

Apa yang saya perlukan untuk membina laman web?

Anda memerlukan tiga perkara berikut untuk memulakan laman WordPress anda.

 • Nama domain – ini adalah nama laman web anda seperti google.com
 • Hosting WordPress – di sinilah fail laman web anda disimpan.
 • 45 minit perhatian anda yang tidak berbelah bagi.

Berapakah kos laman web WordPress?

Jawapan untuk soalan ini sangat bergantung pada jenis laman web yang anda cuba bina. Kami telah menulis panduan perkataan 2000 yang menjelaskan berapa kos untuk membina laman web.

Laman web perniagaan biasa berharga serendah $ 100 per tahun dan boleh mencecah $ 30,000 setahun.

Kami mengesyorkan agar semua pengguna kami mula kecil dan kemudian menambahkan lebih banyak ciri ke laman web anda semasa perniagaan anda berkembang. Dengan cara ini anda akan menjimatkan wang dan mengurangkan kemungkinan kerugian dan mengelakkan perbelanjaan berlebihan.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membina laman web dengan harga kurang dari $ 100.

Kami juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melangkah lebih jauh dengan menambahkan lebih banyak ciri pada masa akan datang.

Yang merupakan platform laman web terbaik?

Terdapat banyak pembangun laman web yang akan membantu anda menyiapkan laman web. Kami mengesyorkan menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri sebagai platform laman web anda.

WordPress adalah platform laman web yang paling popular di dunia. Ia menguasai hampir 28% dari semua laman web di internet.

WordPress percuma dan dilengkapi dengan ribuan reka bentuk dan peluasan laman web. Ia sangat fleksibel dan berfungsi dengan hampir setiap alat dan perkhidmatan pihak ketiga yang tersedia untuk pemilik laman web.

Kami menggunakan WordPress untuk membina semua laman web kami termasuk yang ini, WPBeginner.

Cara memanfaatkan sepenuhnya ini membuat tutorial laman web?

Ini adalah tutorial langkah demi langkah bagaimana membuat laman web. Kami telah membahagikannya kepada beberapa langkah yang berbeza, dan kami akan memandu anda melalui semua perkara dari awal hingga akhir. Ikuti sahaja arahannya, dan akhirnya anda akan mempunyai laman web yang sangat profesional.

Kami juga akan mengarahkan anda ke arah yang benar untuk membawa laman web anda ke tahap seterusnya berdasarkan keperluan anda.

Selamat membuat laman web anda.

Ingat, jika anda memerlukan bantuan, anda boleh menghubungi kami dan kami akan menyiapkan laman web anda secara percuma.

Mari kita mulakan.

Cara Membuat Tutorial Video Laman Web

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Langkah 1. Persediaan

Salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh pemula adalah memilih platform laman web yang salah. Syukurlah, anda berada di sini sehingga anda tidak akan melakukan kesilapan itu.

Bagi kebanyakan pengguna, laman WordPress.org yang dihoskan sendiri adalah penyelesaian yang tepat. Ia dilengkapi dengan beribu-ribu reka bentuk dan tambahan yang membolehkan anda membuat laman web apa sahaja yang boleh anda fikirkan. Untuk maklumat lanjut mengenai topik ini, sila lihat panduan kami mengapa anda mesti menggunakan WordPress.

WordPress percuma untuk dimuat dan digunakan oleh sesiapa sahaja untuk membina laman web apa pun tanpa sekatan.

Sekiranya WordPress percuma, dari mana kosnya?

WordPress percuma kerana anda perlu mengatur nama domain dan hosting anda sendiri, yang memerlukan wang. Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat artikel kami mengapa WordPress percuma?.

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet. Inilah yang akan ditaip oleh pengguna anda di penyemak imbas mereka untuk menjangkau laman web anda (Contohnya, wpbeginner.com atau google.com).

Seterusnya, anda memerlukan hosting laman web. Semua laman web di internet memerlukan hosting. Ini akan menjadi rumah laman web anda di internet.

Nama domain biasanya berharga $ 14.99 / tahun dan kos hosting bermula dari $ 7.99 / bulan.

Ini BANYAK bagi kebanyakan orang yang baru bermula.

Syukurlah, Bluehost, telah bersetuju untuk menawarkan nama domain percuma kepada pengguna kami dan potongan lebih dari 60% di hosting web.

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia. Mereka juga merupakan rakan hosting rasmi WordPress yang disyorkan.

Mereka bekerja dengan WordPress sejak tahun 2005, dan komited untuk memberikan kembali kepada komuniti. Itulah sebabnya mereka berjanji kepada kami bahawa jika anda tidak dapat membuat laman web anda dengan mengikuti tutorial ini, pasukan pakar kami akan menyelesaikan proses untuk anda tanpa sebarang kos. Mereka akan memberi ganti rugi kepada kami, jadi anda tidak perlu. Jangan ragu untuk menghubungi kami untuk mendapatkan bantuan penyediaan laman web percuma.

Nota: Di WPBeginner, kami percaya pada ketelusan. Sekiranya anda membeli hosting menggunakan pautan rujukan kami, maka kami akan mendapat komisen kecil tanpa kos tambahan kepada anda. Sebenarnya, anda akan mendapat potongan harga untuk hosting + nama domain percuma. Kami akan mendapat komisen ini untuk mengesyorkan mana-mana syarikat hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan yakin akan memberi nilai tambah kepada pembaca kami.

Mari maju dan beli nama domain dan hosting.

Mula-mula, anda perlu pergi ke laman web Bluehost di tetingkap penyemak imbas baru dan klik pada butang ‘Permulaan Sekarang’ berwarna hijau.

Mulakan dengan Bluehost

Ini akan membawa anda ke halaman harga di mana anda perlu memilih rancangan harga untuk laman web anda. Pelan asas dan tambah adalah pilihan yang paling popular di kalangan pengguna kami.

Pilih rancangan hosting anda

Anda perlu mengklik pilih untuk memilih rancangan yang anda suka dan teruskan ke langkah seterusnya.

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain baru.

Pilih nama domain

Sebaik-baiknya anda harus berpegang pada nama domain .com. Pastikan ia berkaitan dengan perniagaan anda, senang diucapkan dan dieja, dan senang diingat.

Perlukan bantuan memilih nama domain untuk laman web anda? Lihat petua dan alat ini mengenai cara memilih nama domain terbaik.

Setelah memilih nama domain anda, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Sekarang anda akan diminta untuk memberikan maklumat akaun anda seperti nama, alamat, e-mel, dll.

Pada skrin ini, anda juga akan melihat tambahan pilihan yang boleh anda beli. Kami secara amnya tidak mengesyorkan membeli tambahan ini. Anda boleh menambahkannya di kemudian hari, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya.

Nyahtanda pilihan tambahan

Seterusnya, anda akan menambahkan maklumat pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian.

Setelah menyelesaikan pembelian, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda (cPanel).

Ini adalah papan pemuka hosting anda di mana anda menguruskan segala-galanya seperti mendapatkan sokongan, menyiapkan e-mel, dll. Yang paling penting, di sinilah anda akan memasang WordPress.

Langkah 2. Pasang WordPress

Anda akan menemui banyak ikon untuk melakukan pelbagai perkara di papan pemuka akaun hosting anda (cPanel). Anda tidak perlu menggunakan 95% daripadanya, jadi anda boleh mengabaikannya dengan selamat.

Tatal ke bahagian laman web di cPanel dan kemudian klik pada ikon WordPress.

Pasang WordPress

Anda sekarang akan melihat skrin Pemasangan Cepat Bluehost Marketplace untuk WordPress. Klik pada butang ‘Bermula’ untuk meneruskan.

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain tempat anda ingin memasang WordPress. Pilih domain anda dari medan dropdown dan kemudian klik Next.

Pilih nama domain

Sekarang anda perlu memasukkan nama laman web, nama pengguna pentadbir, dan kata laluan untuk laman web anda. Jangan risau, anda boleh mengubahnya kemudian dalam tetapan WordPress jika perlu.

Anda juga perlu mencentang semua kotak centang di layar dan kemudian klik pada butang ‘Pasang’ untuk meneruskan.

Tetapan pemasangan WordPress

Pemasangan Pantas sekarang akan mula memasang WordPress di laman web anda. Sementara itu, ia akan menunjukkan beberapa templat laman web yang boleh anda pasangkan di laman web anda.

Anda tidak perlu melakukannya sekarang kerana kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari dan memasang templat WordPress percuma di laman web anda kemudian dalam panduan ini.

Setelah pemasangan selesai, anda akan melihat mesej kejayaan di tajuk utama.

Pemasangan WordPress berjaya

Sekarang anda perlu mengklik pautan ‘Pemasangan Lengkap’, dan ia akan membawa anda ke layar dengan URL masuk dan kata laluan WordPress anda.

Url dan kelayakan log masuk WordPress

Tahniah! Anda telah membuat laman web WordPress pertama anda.

Anda kini boleh pergi ke halaman log masuk WordPress. URL log masuk anda akan kelihatan seperti ini:

http://www.domainanda.com/wp-admin

Anda boleh log masuk ke laman WordPress anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan pentadbir yang anda masukkan sebelumnya.

Halaman log masuk WordPress

Tidak semudah itu?

Sekarang mari kita beralih ke langkah seterusnya dan pilih reka bentuk untuk laman web anda.

Langkah 3. Pilih Tema Anda

Penampilan visual laman WordPress anda dikendalikan oleh tema WordPress.

Tema WordPress adalah templat yang direka secara profesional yang boleh anda pasangkan di laman web anda untuk mengubah penampilannya.

Secara lalai, setiap laman WordPress dilengkapi dengan tema asas. Sekiranya anda melayari laman web anda, maka ia akan kelihatan seperti ini:

Tema WordPress lalai

Ini tidak begitu menarik bagi kebanyakan pengguna.

Tetapi jangan risau, terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda pasangkan di laman web anda.

Anda boleh menukar tema anda dari papan pemuka admin WordPress. Lawati Rupa »Tema dan kemudian klik pada butang ‘Tambah Baru’.

Tukar tema WordPress anda

Pada skrin seterusnya, anda dapat mencari dari 4,492 tema WordPress percuma yang terdapat di direktori tema WordPress.org rasmi. Anda boleh menyusunnya mengikut penapis ciri popular, terbaru, dan juga ciri lain (seperti industri, susun atur, dll.).

Mencari tema WordPress percuma

Perlukan bantuan memilih tema? Lihat senarai tema perniagaan WordPress percuma yang hebat ini.

Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara memilih tema WordPress yang sempurna untuk laman web anda.

Demi panduan ini, kami akan menggunakan Bento. Ini adalah tema WordPress percuma pelbagai guna yang popular dengan pilihan reka bentuk yang fleksibel untuk semua jenis laman web.

Sekiranya anda mengetahui nama tema percuma yang ingin anda pasang, maka anda boleh mencarinya dengan memasukkan namanya di ruang carian.

WordPress akan menunjukkan kepada anda tema dalam hasil carian. Anda perlu membawa tetikus ke tema dan kemudian klik pada butang Pasang.

Pasang tema WordPress

Setelah memasang tema, anda boleh menyesuaikannya dengan mengklik pada pautan Peribadikan di bawah menu Penampilan.

Ini akan melancarkan penyesuai tema di mana anda akan dapat mengubah tetapan tema anda dengan pratonton langsung laman web anda.

Menyesuaikan tema WordPress anda

Anda tidak perlu menyelesaikan semua tetapan tema dengan segera. Anda akan dapat menyesuaikannya dengan lebih baik setelah anda mempunyai beberapa kandungan di laman web anda.

Mari lihat bagaimana menambahkan kandungan ke laman WordPress anda.

Langkah 4. Tambahkan Kandungan ke Laman Web Anda

WordPress dilengkapi dengan dua jenis kandungan lalai yang disebut posting dan halaman. Catatan adalah sebahagian daripada blog dan muncul dalam urutan kronologi terbalik (item yang lebih baru dipaparkan terlebih dahulu).

Sebaliknya, halaman dimaksudkan untuk menjadi konten jenis “sekali pakai” statik seperti halaman mengenai anda, halaman kontak, dasar privasi, dll..

Secara lalai, WordPress menunjukkan catatan blog anda di halaman depan laman web anda. Anda boleh mengubahnya, dan menjadikan WordPress menunjukkan mana-mana halaman sebagai halaman depan laman web anda (kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya kemudian dalam panduan ini).

Anda boleh membuat halaman berasingan untuk bahagian blog atau berita anda. Sebenarnya, anda boleh membuat laman web tanpa bahagian blog sama sekali.

Setelah itu, mari kita tambahkan beberapa kandungan ke laman web anda.

Anda akan bermula dengan menambahkan beberapa halaman ke laman WordPress anda. Jangan risau jika anda tidak mempunyai cukup kandungan untuk halaman ini pada masa ini. Anda sentiasa dapat mengedit dan mengemas kini.

Kepala ke Halaman »Tambah Baru halaman di kawasan pentadbir WordPress. Ini akan membawa anda ke skrin penyunting halaman, yang kelihatan seperti ini:

Menambah halaman baru

Mula-mula anda perlu memberikan tajuk untuk halaman anda, mari kita panggil halaman ini ‘Home’.

Selepas itu anda boleh menambahkan kandungan di editor teks di bawah. Anda boleh menambahkan teks, pautan, gambar, menanamkan video, audio, dll.

Setelah menambahkan kandungan ke halaman anda, anda dapat mengklik butang terbitkan untuk menjadikannya langsung di laman web anda.

Anda boleh mengulangi prosesnya dengan menambahkan lebih banyak halaman untuk bahagian yang berbeza dari laman web anda. Contohnya, halaman mengenai, hubungi kami, dan halaman blog untuk memaparkan catatan blog.

Sekarang mari kita tambahkan beberapa catatan blog juga.

Kepala ke Catatan »Tambah Baru di kawasan pentadbir WordPress anda.

Menambah catatan baru di WordPress

Anda akan melihat skrin seperti yang anda lihat sebelumnya semasa menambah halaman.

Anda boleh menambah tajuk catatan dan kemudian menambahkan kandungan dalam editor pos visual. Anda juga akan melihat beberapa pilihan tambahan seperti format pos, kategori dan teg.

Anda boleh mengklik butang simpan untuk menyimpan catatan anda sebagai draf atau klik pada butang penerbitan untuk menjadikannya kelihatan di laman web anda.

Untuk arahan yang lebih terperinci mengenai cara menggunakan semua pilihan ini pada skrin pengeditan pos dan halaman, sila lihat panduan kami mengenai cara menambahkan catatan baru di WordPress.

Langkah 5. Menyesuaikan dan Mengubah Laman Web Anda

Setelah anda membuat beberapa kandungan di laman web anda, anda akan dapat menyesuaikan dan meletakkan semuanya dalam bentuk yang bagus di laman web anda.

Mari kita mulakan dengan menyediakan Halaman depan yang statik.

Menyiapkan Halaman Depan Statik

Anda perlu mengunjungi Tetapan »Membaca halaman di kawasan pentadbir WordPress anda. Di bawah pilihan ‘Paparan halaman depan’ klik pada halaman depan yang statik dan kemudian pilih ‘Halaman’ yang anda buat lebih awal untuk halaman rumah dan blog anda.

Halaman depan statik

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan Perubahan’ di bahagian bawah halaman untuk menyimpan perubahan anda.

WordPress kini akan menggunakan halaman bertajuk ‘Home’ sebagai halaman depan laman web anda dan halaman ‘Blog’ untuk memaparkan catatan blog anda.

Tukar Tajuk dan Tajuk Tapak

Semasa pemasangan anda dapat memilih tajuk laman web anda. WordPress secara automatik menambahkan baris tag pada tajuk laman web anda yang bertuliskan ‘Hanya laman WordPress yang lain’.

Anda boleh mengubah tajuk dan slogan laman web anda pada bila-bila masa dengan melawat Tetapan »Umum halaman.

Tajuk dan slogan laman web

Tajuk laman web anda akan menjadi nama laman web anda seperti WPBeginner. Garis teg biasanya merupakan satu baris yang menerangkan laman web anda. Anda juga boleh membiarkan bidang baris tanda kosong jika anda mahu.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Sediakan Tetapan Komen

WordPress dilengkapi dengan sistem komen terbina dalam yang membolehkan pengguna anda meninggalkan komen pada catatan anda. Ini bagus untuk penglibatan pengguna, tetapi juga disasarkan oleh spammer.

Untuk menangani perkara ini, anda perlu mengaktifkan penyederhanaan komen di laman web anda.

Lawati Tetapan »Perbincangan halaman dan tatal ke bawah ke bahagian ‘Sebelum komen muncul’. Tandai kotak di sebelah pilihan ‘Komen mesti diluluskan secara manual’.

Dayakan penyederhanaan komen

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Buat Menu Navigasi

Menu navigasi membolehkan pengguna anda melayari halaman atau bahagian yang berbeza di laman web anda. WordPress dilengkapi dengan sistem menu navigasi yang kuat, dan tema WordPress anda menggunakan sistem ini untuk memaparkan menu.

Menu navigasi di laman web

Mari tambahkan menu navigasi ke laman web anda.

Pertama, anda perlu melawat Rupa »Menu halaman. Masukkan nama untuk menu navigasi anda dan klik pada butang menu buat.

Membuat menu baru

WordPress kini akan membuat menu navigasi anda. Tetapi ia akan kosong buat masa ini.

Seterusnya, anda perlu memilih halaman yang ingin anda paparkan di menu anda dan kemudian klik pada butang tambah ke menu.

Tambahkan halaman ke menu WordPress

Anda akan melihat halaman pilihan anda mengisi kawasan kosong menu navigasi anda. Anda boleh menggerakkannya ke atas dan ke bawah untuk menyusun semula kedudukan mereka di menu.

Pilih lokasi menu

Sekarang anda perlu memilih lokasi paparan. Lokasi-lokasi ini ditentukan oleh tema WordPress anda. Biasanya, kebanyakan tema WordPress mempunyai menu utama yang muncul di atas.

Akhirnya, klik pada butang simpan menu untuk menyimpan menu navigasi anda.

Anda kini boleh mengunjungi laman web anda untuk melihat menu beraksi.

Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat panduan pemula kami mengenai cara menambahkan menu navigasi di WordPress.

Langkah 6. Memasang Pemalam

Plugin WordPress adalah seperti aplikasi untuk laman WordPress anda. Mereka membolehkan anda menambahkan ciri ke laman WordPress anda. Fikirkan borang hubungan, galeri foto, dll.

Kini terdapat lebih daripada 49,000 plugin percuma yang tersedia untuk WordPress. Terdapat juga plugin berbayar yang dijual oleh laman web dan pembangun pihak ketiga.

Dengan banyaknya plugin ini, bagaimana anda mencari plugin yang hendak dipasang? Kami juga membuat anda mendapat liputan di sana, lihat panduan kami mengenai cara memilih pemalam WordPress terbaik.

Berikut adalah senarai pemalam penting kami yang harus segera anda pasangkan di laman web anda. Kesemuanya percuma.

ciri-ciri

 • WPForms Lite – Membolehkan anda menambahkan borang kenalan ke laman WordPress anda.
 • Envira Gallery Lite – Tambahkan galeri gambar yang indah ke laman WordPress anda
 • MonsterInsights – Sambungkan laman web anda dengan Analitis Google dan lihat bagaimana pelawat mencari dan menggunakan laman web anda, sehingga anda dapat memastikan mereka kembali.

Pengoptimuman Laman Web

 • Yoast SEO – Tingkatkan SEO WordPress anda dan dapatkan lebih banyak trafik dari Google
 • WP Super Cache – Meningkatkan kelajuan laman web anda dengan melayan halaman cache

Keselamatan

 • Updraft Plus – Buat sandaran berjadual automatik laman web anda
 • Sucuri – Audit keselamatan laman web dan pengimbas perisian hasad

Perlu bantuan memasang pemalam? Lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Untuk lebih banyak cadangan pemalam, lihat senarai 24 kami mesti mempunyai pemalam WordPress untuk laman web perniagaan.

Langkah 7. Menguasai WordPress

WordPress mudah digunakan tetapi sangat hebat. Dari semasa ke semasa, anda mungkin mendapati diri anda mencari beberapa jawapan cepat.

Berita baiknya ialah terdapat banyak bantuan WordPress percuma yang tersedia. Lihat panduan kami tentang cara meminta sokongan WordPress dan mendapatkannya dengan betul.

WPBeginner sendiri adalah laman sumber WordPress terbesar di internet. Anda akan mendapat sumber berikut di WPBeginner (semuanya percuma).

 • WPBeginner Blog – Di sinilah kami menerbitkan tutorial WordPress kami, bagaimana petunjuk, dan panduan langkah demi langkah.
 • Video WPBeginner – Video langkah demi langkah ini akan membantu anda mempelajari WordPress CEPAT.
 • – Perlukan lebih banyak arahan video? Langgan saluran YouTube kami dengan lebih daripada 52,000 pelanggan dan 7 Juta + tontonan.
 • Kamus WPBeginner – Tempat terbaik untuk pemula untuk memulakan dan membiasakan diri dengan bahasa WordPress.
 • – Lihat plugin, alat, dan perkhidmatan yang kami gunakan di WPBeginner.
 • Tawaran WPBeginner – Potongan harga eksklusif untuk produk dan perkhidmatan WordPress untuk pengguna WPBeginner.

Berikut adalah beberapa panduan kami yang mesti anda tandakan dengan segera. Ia akan menjimatkan banyak masa dan wang pada masa akan datang.

 • 25 Kesalahan WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya
 • Panduan pemula untuk menyelesaikan ralat WordPress
 • Cara menyelesaikan masalah imej biasa di WordPress
 • Panduan keselamatan WordPress utama (langkah demi langkah)
 • Panduan seo WordPress muktamad untuk pemula (langkah demi langkah)

Ramai pengguna kami menggunakan Google untuk mencari jawapan di WPBeginner. Cukup ketik kata kunci untuk apa yang anda cari dan tambahkan wpbeginner.com pada akhir.

Tidak menemui jawapan? Kirim soalan anda secara langsung menggunakan borang hubungan kami dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab.

Langkah 7. Melangkah Lebih Lanjut

Sejauh ini kami telah menunjukkan cara membuat laman web, menambah tema, dan memasang pemalam penting.

Ingin mengambilnya lebih jauh?

Dengan menggunakan WordPress, anda boleh membuat laman web khusus yang mampu melakukan lebih banyak perkara.

 • Tambahkan kedai eCommerce
 • Mulakan podcast anda sendiri
 • Buat laman web keahlian
 • Buat direktori web
 • Buat laman web kupon
 • Bina laman web ulasan
 • Buat laman web berbilang bahasa
 • Buat laman web Lembaga Pekerjaan
 • Buat laman web soalan dan jawapan
 • Buat laman web pengetahuan wiki

Untuk lebih banyak contoh, lihat senarai 19 jenis laman web yang boleh anda buat dengan WordPress

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Setelah membantu ribuan orang memulakan laman web, kami telah menjawab banyak soalan. Berikut adalah jawapan untuk soalan yang paling kerap ditanya mengenai membuat laman web.

Adakah WordPress satu-satunya cara untuk membuat laman web?

Tidak, terdapat banyak pembangun laman web lain di luar sana. Kami percaya bahawa WordPress adalah platform terbaik dan termudah untuk membina laman web.

Bagaimana saya menjana wang dari laman web saya?

Setelah membantu pengguna membuat laman web, ini adalah soalan yang paling sering ditanya. Terdapat banyak cara untuk menjana wang dalam talian dari laman web anda.

Kami mempunyai senarai 25 cara untuk menjana wang dalam talian menggunakan WordPress. Ini bukan skim cepat kaya. Sekiranya anda mencari cara untuk menjadi kaya dengan cepat dengan menjana wang dalam talian, maafkan berita buruk, tidak ada cara seperti itu.

Bagaimana saya memulakan laman web di mana saya boleh menjual produk?

Anda boleh menambahkan kedai dalam talian dengan mudah ke laman web WordPress anda. Kami telah membuat senarai plugin eCommerce terbaik untuk WordPress. Anda juga boleh mengikuti panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memulakan kedai dalam talian.

Adakah saya perlu mengetahui HTML / CSS untuk membuat dan menyesuaikan laman web saya?

Tidak, anda tidak perlu tahu HTML / CSS untuk membina laman web dengan WordPress. Anda boleh menggunakan satu daripada banyak seretan & jatuhkan plugin pembangun halaman WordPress untuk menyesuaikan laman web anda dengan mudah.

Bagaimana saya boleh memulakan laman web secara percuma?

Beberapa pembangun laman web mungkin menawarkan pilihan percuma, tetapi kami tidak mengesyorkan menggunakannya. Selalunya mereka akan memasukkan jenama dan iklan mereka di laman web anda yang tidak kelihatan profesional.

Lebih baik membeli nama domain dan hosting anda sendiri, jadi anda memiliki sepenuhnya hak milik laman web anda. Lihat apa perbezaan antara nama domain dan hosting web.

Bolehkah saya memulakan laman web seperti eBay?

Ya, anda boleh membuat laman web seperti eBay dengan mudah menggunakan pemalam lelong untuk WordPress. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara membina laman web lelongan dalam talian menggunakan WordPress yang boleh anda ikuti.

Bolehkah saya mendapatkan domain percuma untuk laman web saya?

Ya, beberapa syarikat hosting web menawarkan domain percuma jika anda memilih untuk memulakan laman web dengan mereka. Bluehost adalah penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi, dan mereka menawarkan pengguna WPBeginner domain percuma + diskaun 60% jika anda memilih untuk membina laman web anda menggunakan perkhidmatan mereka.

Bolehkah saya membuat laman web seperti Facebook?

Ya, anda benar-benar dapat menggunakan WordPress untuk mengubah laman web anda menjadi rangkaian sosial. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat laman web seperti Facebook menggunakan WordPress.

Bolehkah saya memulakan laman web dengan papan perbincangan / forum?

Tentunya. Anda boleh menggunakan salah satu plugin forum ini di WordPress untuk membina laman web dengan ciri papan perbincangan.

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat laman web tanpa mengambil pembangun atau membelanjakan wang. Anda mungkin juga ingin melihat senarai 19 petua yang boleh diambil untuk mendorong lalu lintas ke laman WordPress baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me