Cara Memulakan Blog WordPress CARA KANAN dalam 7 Langkah Mudah (2020)

Adakah anda mahu memulakan blog WordPress dengan cara yang betul? Kami tahu bahawa memulakan blog boleh menjadi fikiran yang menakutkan terutamanya apabila anda tidak pandai. Tebak apa – anda tidak keseorangan. Setelah membantu lebih dari 370,000+ pengguna membuat blog, kami telah memutuskan untuk membuat panduan paling komprehensif mengenai cara memulakan blog WordPress tanpa pengetahuan teknikal.


Mulakan blog WordPress

Prosesnya mudah diikuti sama ada anda berumur 20 tahun atau 60 tahun. Tetapi jika anda memerlukan pertolongan, pasukan pakar kami akan membantu anda menyiapkan blog anda secara percuma.

Apa yang anda perlukan untuk memulakan blog WordPress?

Terdapat tiga perkara yang anda perlukan untuk membuat blog WordPress:

 1. Idea nama domain (ini akan menjadi nama blog anda iaitu wpbeginner.com)
 2. Akaun hosting web (di sinilah laman web anda tinggal di internet)
 3. Perhatian anda yang tidak berbelah bagi selama 30 minit.

Ya, anda betul-betul membacanya. Anda boleh memulakan blog dari awal dalam masa kurang dari 30 minit, dan kami akan memandu anda melalui keseluruhan proses, langkah demi langkah.

Dalam tutorial ini, kami akan merangkumi:

 • Cara Mendaftar Nama Domain Secara Percuma
 • Cara Memilih Web Hosting Terbaik
 • Cara Memasang dan Menyiapkan Blog WordPress
 • Cara Mengubah Templat Reka Bentuk Blog Anda
 • Cara Menulis Catatan Blog Pertama Anda
 • Cara Menyesuaikan Blog WordPress dengan Plugin
 • Cara Menambah Borang Kenalan
 • Cara Menyiapkan Penjejakan Analitis Google
 • Bagaimana Mengoptimumkan Laman Web Anda untuk SEO
 • Cara Menjana Wang Dari Blog Anda
 • Sumber untuk Belajar dan Menguasai WordPress

Sedia? Mari kita mulakan.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Langkah 1. Persediaan

Kesalahan terbesar yang dilakukan pemula ketika membina blog adalah memilih platform blogging yang salah. Syukurlah anda berada di sini, jadi anda tidak akan melakukan kesilapan itu.

Bagi 95% pengguna, lebih masuk akal gunakan WordPress.org juga dikenali sebagai WordPress yang dihoskan sendiri. Mengapa?

Kerana percuma untuk digunakan, anda dapat memasang plugin, menyesuaikan reka bentuk blog anda, dan yang paling penting menjana wang dari blog anda tanpa batasan (lihat perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org).

WordPress juga merupakan platform laman web nombor satu yang digunakan oleh semua blog yang berjaya. Sebagai perspektif, 34% daripada semua laman web di internet menggunakan WordPress!

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya mengapa WordPress percuma? Apa tangkapannya?

Tidak ada tangkapan. Ini percuma kerana anda perlu melakukan penyediaan dan menghoskannya sendiri.

Dengan kata lain, anda memerlukan nama domain dan web hosting.

Nama domain adalah perkara yang ditaip orang untuk melayari laman web anda. Ini adalah alamat laman web anda di internet. Fikirkan google.com atau wpbeginner.com

Web hosting adalah tempat tinggal fail laman web anda. Ini adalah laman web laman web anda di internet. Setiap laman web memerlukan web hosting.

Nama domain biasanya berharga sekitar $ 14,99 / tahun, dan web hosting biasanya berharga $ 7,99 / bulan.

Itu banyak wang untuk pemula yang baru bermula.

Syukurlah, Bluehost, penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress, telah bersetuju untuk menawarkan a nama domain percuma dan lebih Diskaun 60% di web hosting.

Bluehost adalah salah satu syarikat web hosting tertua di internet. Mereka juga merupakan nama jenama terbesar dalam hal hosting WordPress kerana mereka menginangi jutaan laman web termasuk banyak laman web kami sendiri.

Di atas semua ini, Bluehost telah bekerjasama dengan WordPress sejak tahun 2005, dan mereka komited untuk memberikannya kembali. Itulah sebabnya mereka berjanji kepada kami bahawa jika anda tidak dapat membuat blog anda dalam talian dalam masa 30 minit dengan mengikuti tutorial ini, maka pasukan pakar kami akan menyelesaikan proses untuk anda tanpa sebarang kos. Mereka akan memberi ganti rugi kepada kami, jadi anda tidak perlu. Hubungi kami untuk mendapatkan bantuan penyediaan blog percuma.

NOTA: Di WPBeginner kami percaya pada ketelusan. Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost menggunakan pautan rujukan kami, kami akan mendapat komisen kecil tanpa sebarang kos tambahan kepada anda (sebenarnya, anda akan menjimatkan wang dan mendapatkan domain percuma). Kami akan mendapat komisen ini untuk mengesyorkan hampir mana-mana syarikat hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan yakin akan memberi nilai tambah kepada pembaca kami.

Mari maju dan beli domain + hosting anda.

Buka Bluehost di tetingkap baru dan ikuti.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang Bermula Sekarang hijau untuk memulakan.

Mulakan dengan Bluehost

Pada skrin seterusnya, pilih rancangan yang anda perlukan (asas dan plus adalah yang paling popular).

Selepas itu, anda akan diminta memasukkan nama domain untuk laman web anda.

Pilih nama domain anda

Terakhir, anda perlu menambahkan maklumat akaun anda dan menyelesaikan maklumat pakej untuk menyelesaikan prosesnya. Kami mengesyorkan anda menggunakan rancangan 36 bulan kerana itulah nilai terbaik.

Pada skrin ini, anda akan melihat tambahan pilihan yang boleh anda beli. Tergantung kepada anda sama ada anda membelinya atau tidak, tetapi secara amnya kami tidak mengesyorkan membelinya dengan segera. Anda boleh menambahkannya di kemudian hari, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya.

Pembayaran hosting untuk memulakan blog

Setelah selesai, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda (cPanel). Di sinilah anda menguruskan segalanya dari sokongan, e-mel, antara lain. Tetapi yang paling penting, di sinilah anda memasang WordPress.

Langkah 2. Pasang WordPress

Apabila anda mendaftar dengan versi baru Bluehost menggunakan pautan kami, mereka akan memasang WordPress secara automatik untuk anda. Versi baru ini dilancarkan baru-baru ini untuk memudahkan pengguna bukan teknikal membuat blog mereka.

Ini bermaksud anda hanya perlu log masuk ke akaun Bluehost anda, dan kemudian klik butang Log masuk ke WordPress untuk memulakan.

Log masuk ke blog WordPress anda dari papan pemuka Bluehost

Anda juga boleh log masuk ke WordPress dengan hanya pergi ke laman web anda.com/wp-admin/ terus dari penyemak imbas anda.

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan hosting blog WordPress yang berbeza seperti SiteGround, HostGator, WP Engine, dan lain-lain, maka anda dapat melihat panduan komprehensif kami mengenai cara memasang WordPress untuk arahan langkah demi langkah untuk penyedia tersebut.

Setelah WordPress disediakan, anda siap untuk menyesuaikan penampilan blog anda untuk menjadikannya milik anda dan mula menulis blog.

Langkah 3. Memilih Tema WordPress Anda

Penampilan visual blog WordPress anda dikendalikan oleh tema. Semasa pertama kali melawat blog anda, ia akan kelihatan seperti ini:

Tema WordPress lalai

Ini tidak begitu menarik bagi kebanyakan orang.

Menyesuaikan rupa dan rasa blog anda adalah salah satu bahagian paling menarik dan bermanfaat dalam perjalanan membuat blog WordPress anda.

Terdapat ribuan tema WordPress yang telah dibuat sebelumnya yang boleh anda pasangkan di laman web anda. Sebahagian daripadanya adalah tema percuma, sementara yang lain dibayar.

Anda boleh mengubah tema anda dengan pergi ke papan pemuka WordPress dan mengklik Rupa »Tema.

Tambahkan tema WordPress baru

Teruskan dan klik pada butang Tambah Baru.

Pada skrin seterusnya, anda dapat mencari dari 7,400+ tema WordPress percuma yang terdapat di direktori tema WordPress.org rasmi. Anda boleh menyusun mengikut penapis ciri yang popular, terkini, dan juga ciri lain (seperti industri, susun atur, dll.).

Pilih tema

Anda boleh membawa tetikus ke tema, dan anda akan melihat butang Pratonton. Mengkliknya akan membuka pratonton tema di mana anda dapat melihat bagaimana reka bentuknya kelihatan di laman web anda.

Tema pratonton

Pratonton tema anda mungkin tidak terlihat persis seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin, yang normal kerana anda akan dapat menyesuaikan dan menyiapkannya kemudian. Apa yang anda perlu cari ialah reka bentuk, warna, tipografi, dan elemen lain.

Petua terbaik untuk memilih tema WordPress yang sempurna adalah berusaha untuk kesederhanaan dalam reka bentuk. Ini membantu anda menjaga kebersihan dan kemas barang sambil menawarkan pengalaman yang baik kepada pengguna anda.

Apabila anda telah menemui tema yang anda suka, cukup bawa tetikus di atasnya, dan ia akan menunjukkan butang Pasang. Klik di atasnya dan tunggu tema dipasang. Selepas itu, butang install akan diganti dengan butang Activate. Anda perlu mengkliknya untuk Mengaktifkan tema.

Pasang dan aktifkan tema WordPress

Setelah memasang tema, anda boleh menyesuaikannya dengan mengklik pada pautan Peribadikan di bawah menu Penampilan.

Sekiranya anda memerlukan bantuan memilih tema, sila rujuk panduan kami mengenai 9 perkara yang harus anda pertimbangkan ketika memilih tema WordPress yang sempurna.

Sebaik sahaja anda memilih tema WordPress anda, anda kini sudah bersedia untuk membuat catatan blog pertama anda.

Langkah 4. Membuat Catatan Blog Pertama Anda

Untuk menulis catatan blog, klik pada Catatan »Tambah Baru menu di papan pemuka WordPress anda.

Anda akan melihat kawasan editor di mana anda boleh menulis catatan blog pertama anda.

Menulis catatan blog di WordPress

WordPress menggunakan editor berasaskan blok di mana setiap elemen adalah blok. Ini membolehkan anda membuat susun atur kandungan yang indah untuk catatan blog anda.

Untuk membiasakan diri dengan editor, lihat tutorial penyunting blok WordPress kami.

Setelah selesai menulis, teruskan dan klik pada butang Terbitkan di sudut kanan atas skrin untuk membuat catatan blog anda tersedia untuk umum.

Terbitkan catatan blog

Pada skrin catatan, anda akan melihat beberapa bahagian lain seperti Kategori dan Teg. Anda boleh menggunakannya untuk menyusun catatan blog anda ke dalam beberapa bahagian. Kami mempunyai banyak penulisan mengenai perbezaan antara kategori vs tag, yang sangat kami syorkan agar anda membaca.

Untuk menggunakan semua ciri di skrin catatan, anda harus membaca artikel kami tentang cara menambahkan catatan baru di WordPress (termasuk video).

Selalunya pemula keliru antara menu catatan dan halaman di papan pemuka WordPress. Itulah sebabnya kami juga telah menulis panduan lengkap mengenai perbezaan antara catatan berbanding halaman di WordPress.

Langkah 5. Pemalam & Penyesuaian

Sebaik sahaja anda menulis contoh blog pertama anda, anda mungkin ingin memulakan dengan menambahkan elemen biasa lain di laman web anda seperti borang hubungan, galeri, slaid, borang langganan buletin, dll..

Untuk menambahkan semua ciri tambahan ini, anda perlu menggunakan pemalam.

Plugin WordPress adalah aplikasi yang membolehkan anda menambahkan ciri baru ke laman web anda (tanpa menulis kod).

Terdapat lebih daripada 55,000 plugin WordPress yang terdapat di direktori plugin WordPress percuma sahaja. Ini bermaksud tidak kira apa yang anda ingin capai, ada plugin untuknya.

Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Oleh itu, mari kita lihat cara menggunakan pemalam untuk menambahkan beberapa ciri penting ke blog WordPress anda.

Cara Membuat Borang Kenalan di WordPress

Setiap laman web memerlukan borang hubungan. Ini membolehkan pengguna anda menghantar e-mel kepada anda secara langsung. Oleh kerana WordPress tidak disertakan dengan borang hubungan terpasang, anda memerlukan plugin pembangun borang WordPress untuk menambahkan borang hubungan di laman web anda.

Kami mengesyorkan menggunakan pemalam WPForms Lite. Ini adalah versi percuma plugin WPForms yang popular, yang merupakan # 1 dalam senarai plugin borang hubungan terbaik kami untuk WordPress.

Lebih dari 3 juta laman web menggunakan WPForms!

Anda boleh memasang pemalam dengan pergi ke Pemalam »Tambah Baru halaman dan menaip WPForms di kotak carian. Seterusnya, anda perlu mengklik “Pasang” dan kemudian “Aktifkan”. Setelah diaktifkan, anda perlu pergi ke WPForms »Tambah Baru halaman untuk membuat borang pertama anda.

Menambah borang hubungan baru di WordPress

Ini akan membuka antara muka pembangun WPForms.

Mula-mula, anda perlu memasukkan nama untuk borang kenalan anda dan kemudian klik pada templat ‘Borang Hubungan Mudah’.

Borang hubungan mudah

WPForms sekarang akan membuat borang hubungan mudah untuk anda dengan semua bidang yang diperlukan. Anda boleh mengklik medan mana pun untuk mengubahnya, atau menambahkan medan baru dari lajur kiri.

Mengedit borang kenalan anda

Setelah selesai mengedit borang, klik pada butang simpan di sudut kanan atas dan kemudian keluar dari pembuat borang.

Anda kini boleh membuat halaman baru di WordPress dengan pergi ke Halaman »Tambah Baru dan panggilnya ‘Contact’. Pada skrin edit, anda perlu memasukkan blok WPForms ke dalam editor.

Tambahkan blok WPForms ke editor

Selepas itu, pilih borang yang anda buat lebih awal dari menu lungsur turun dan WPForms akan memuatkan pratonton langsung borang di editor.

Pilih borang hubungan anda

Anda kini boleh menyimpan dan menerbitkan halaman tersebut dan mengunjunginya di penyemak imbas anda untuk melihat bentuk hubungan anda dalam tindakan.

Sekiranya anda memerlukan arahan yang lebih terperinci, lihat panduan langkah demi langkah kami tentang cara membuat borang hubungan di WordPress.

Cara Menyiapkan Penjejakan Analitis Google

Analitis Google membantu anda melihat berapa banyak orang yang mengunjungi blog anda, dari mana mereka berasal, dan apa yang mereka lakukan di laman web anda?

Sebaiknya pasang Google Analytics semasa memulakan blog anda, sehingga anda dapat melihat berapa banyak blog anda berkembang dari masa ke masa.

Pertama, anda perlu melayari laman web Google Analytics dan log masuk menggunakan akaun Gmail anda.

Setelah anda log masuk, anda boleh terus masuk dan mendaftar akaun Analitis Google percuma.

Daftar Analitis Google

Anda akan diminta untuk memberikan maklumat dan URL laman web anda. Selepas itu, anda akan diberikan kod penjejakan Analitis Google anda.

Anda boleh berhenti di sini kerana kami akan menggunakan plugin untuk mengambil dan menambahkan kod ini ke blog anda secara automatik (bersama dengan menyiapkan penjejakan WordPress yang betul).

Tukar ke kawasan pentadbir WordPress anda untuk memasang dan mengaktifkan pemalam MonsterInsights. Ini adalah versi percuma plugin Analitis Google terbaik untuk WordPress, dan ini adalah kaedah termudah untuk menambahkan Google Analitis di laman web anda (dipercayai oleh lebih dari 2 juta laman web).

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Dapatan »Tetapan halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Sambungkan Analitis Google menggunakan MonsterInsights

Pada halaman tetapan, klik pada butang ‘Connect MonsterInsights’ untuk menghubungkan Google Analytics ke laman WordPress anda.

Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan persediaan. Setelah selesai, anda akan dapat melihat laporan analisis laman web anda terus dari papan pemuka WordPress anda di bawah tab MonsterInsights.

Laporan statistik laman web di MonsterInsights

Untuk arahan terperinci, lihat artikel kami mengenai cara memasang Google Analytics di WordPress.

Bagaimana Mengoptimumkan Blog WordPress Anda untuk SEO

Sebilangan besar pemula tidak mengoptimumkan SEO semasa membuat blog. Pengoptimuman SEO atau search engine membantu pengguna mencari blog anda di search engine. Sekiranya anda mahukan lebih banyak trafik, sangat penting anda mengoptimumkan blog anda untuk SEO dari awal.

Untuk memulakan, pertama anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Yoast SEO. Ini adalah plugin SEO WordPress yang lengkap yang akan membantu anda mengoptimumkan blog anda.

Setelah diaktifkan, anda akan melihat item menu baru yang berlabel ‘SEO’. Mengkliknya akan membawa anda ke halaman tetapan pemalam.

Tetapan SEO Yoast

Plugin ini dilengkapi dengan wizard konfigurasi pantas untuk membantu anda mengikuti persediaan. Anda juga boleh mengikuti arahan dalam panduan SEO Yoast kami untuk penyediaan manual.

Kami juga mengesyorkan anda untuk mengikuti panduan SEO WordPress langkah demi langkah kami yang lengkap untuk menyiapkan SEO blog anda.

Lebih banyak Plugin dan Penyesuaian WordPress

Terdapat banyak plugin WordPress lain yang boleh anda pasangkan. Selalunya pemula merasa agak sukar untuk mencari pemalam yang mereka perlukan.

Di WPBeginner, kami sering menampilkan plugin WordPress terbaik untuk membantu anda menambahkan fungsi yang anda perlukan.

Berikut adalah pilihan pakar kami untuk plugin WordPress terbaik yang mesti anda periksa.

 • Sandaran – UpdraftPlus adalah pemalam sandaran WordPress terbaik. Anda perlu membuat sandaran berkala dari laman web anda sekiranya berlaku sesuatu.
 • Keselamatan – Sucuri Security adalah pengimbas keselamatan percuma untuk WordPress. Kami mempunyai panduan keselamatan WordPress langkah demi langkah lengkap untuk pemula yang akan membantu anda mengamankan blog anda.
 • Persembahan – Kami mengesyorkan menggunakan WP Rocket (premium) atau WP Super Cache (percuma) untuk mempercepat WordPress. Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat artikel kami mengenai kelajuan dan prestasi WordPress dengan arahan langkah demi langkah.
 • Reka bentuk & Penyesuaian – Kami mengesyorkan menggunakan Beaver Builder atau pembangun halaman Divi untuk menyesuaikan reka bentuk halaman utama anda, membuat halaman arahan khusus, atau bahkan membuat tema tersuai (tanpa menulis kod apa pun). Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat artikel kami mengenai pembangun halaman WordPress terbaik (dibandingkan).

Sekiranya anda ingin tahu mengenai pemalam dan alat yang kami gunakan di laman web kami, maka periksa. Ia mempunyai semua plugin dan alat yang kami gunakan di blog WPBeginner.

Perlu lebih banyak cadangan? Lihat pilihan pakar kami yang mesti mempunyai plugin dan alat WordPress untuk semua laman web (dipilih sendiri oleh pengasas kami, Syed Balkhi).

Langkah 6. Menjana Wang Dari Blog Anda

Sekarang setelah anda membuat blog anda dan menyesuaikannya mengikut keinginan anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana saya sebenarnya dapat menjana wang dari blog saya?

Terdapat banyak cara untuk berjaya mengewangkan blog anda. Bagaimanapun, tidak ada skema cepat kaya.

Jangan tertipu dengan gambar kereta dan rumah besar kerana semuanya palsu.

Tidak seperti artikel “menjana wang dalam talian” yang lain, kami telah membuat panduan paling komprehensif mengenai bagaimana menjana wang dari blog anda menggunakan WordPress.

Menjana Wang Blogging Dalam Talian dengan WordPress

Itulah panduan 4000+ perkataan yang perlu dibaca oleh semua orang yang ingin menjana wang dengan blog mereka. Kami telah berkongsi kebijaksanaan dalam talian selama 15+ tahun dalam panduan utama itu.

Selagi anda bersedia melakukan kerja keras dan usaha, anda akan memperoleh pahala. Ingat, tidak ada jalan pintas.

Berikut adalah beberapa kaedah terbaik untuk menjana wang dari blog anda.

1. Google AdSense

Google AdSense

Ramai blogger menjana wang dengan memaparkan iklan di blog mereka. Sekiranya anda membuat blog dengan mempertimbangkan pengewangan, maka Google AdSense adalah kaedah terbaik untuk melakukan ini.

Ini adalah platform pengiklanan terbesar untuk blogger dan penerbit. Bertindak sebagai orang tengah antara anda dan pengiklan, Google membenarkan pengiklan menawar kata kunci yang sepadan dengan kandungan anda. Ini membolehkan anda mendapatkan harga terbaik untuk iklan.

Untuk lebih jelasnya, lihat artikel kami tentang cara menambahkan Google AdSense ke blog WordPress anda dengan betul.

2. Pemasaran Gabungan

Pemasaran Gabungan

Pemasaran afiliasi adalah strategi pengewangan kedua yang paling biasa digunakan di kalangan blogger. Pada asasnya, anda mengesyorkan produk / perkhidmatan kegemaran anda kepada pembaca anda, dan apabila mereka membuat pembelian, anda mendapat komisen rujukan.

Kunci dalam pemasaran gabungan adalah untuk mengesyorkan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi yang sudah anda gunakan dan percayai. Terdapat banyak plugin dan alat pemasaran gabungan untuk WordPress yang dapat membantu anda menjana lebih banyak wang ketika mempromosikan produk afiliasi.

Kami juga mempunyai panduan pemasaran afiliasi langkah demi langkah lengkap untuk pemula, yang akan membantu anda memulakannya.

3. Kedai Dalam Talian

Tambahkan kedai dalam talian ke blog WordPress anda

Ramai blogger menjana wang dengan menjual barang secara langsung dari blog mereka. Ini mungkin produk fizikal, muat turun digital seperti ebook, karya seni, muzik, dan lain-lain. Sebilangan blogger malah menawarkan perkhidmatan perundingan.

Kami mengesyorkan menggunakan WooCommerce kerana ia adalah plugin eCommerce terbaik untuk WordPress. Ia juga merupakan platform eCommerce yang paling biasa digunakan di dunia.

Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami tentang cara membuat kedai dalam talian dengan mudah menggunakan WordPress.

Di atas 3 kaedah di atas, anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan blog WordPress anda. Anda boleh membuat blog WordPress khusus untuk ulasan, blog fesyen, blog makanan dengan resipi, dan banyak lagi. Setiap jenis blog ini membawa anda lebih banyak peluang unik untuk menjana wang.

Anda juga boleh menjadikan blog anda menjadi laman keahlian untuk menawarkan kandungan dan kursus premium.

Langkah 7. Menguasai WordPress

Pembelajaran dan Sokongan Perniagaan

WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar untuk pemula.

Di WPBeginner, tujuan utama kami adalah menyediakan tutorial WordPress berguna terkini yang mudah difahami untuk perniagaan kecil, blogger, dan pemilik laman web WordPress yang tidak berteknologi (lihat lebih lanjut mengenai kami).

Untuk memperluas pengetahuan WordPress anda, anda harus melihat:

 • Kamus WPBeginner – Tempat terbaik untuk pemula untuk memulakan dan membiasakan diri dengan bahasa WordPress
 • Video WPBeginner – Baru menggunakan WordPress? Tonton 23 video ini untuk menguasai WordPress.
 • WPBeginner Blog – Tempat utama untuk semua tutorial WordPress kami.

Untuk perbincangan lebih lanjut, anda mungkin mahu menyertai kumpulan Facebook percuma kami WPBeginner Engage. Dengan lebih daripada 24,000 ahli, kumpulan ini memberi tumpuan untuk membantu pemula dan pengguna bukan teknikal melakukan lebih banyak perkara dengan WordPress.

Anda juga boleh melanggan Saluran YouTube WPBeginner di mana kami kerap berkongsi tutorial video untuk membantu anda mempelajari WordPress.

Terakhir, anda boleh menggunakan Google untuk menaip soalan anda dan menambahkan WPBeginner di hadapannya. Pengguna kami menganggap helah ini selalu berguna kerana memudahkan anda mencari jawapan yang TEPAT untuk soalan WordPress anda.

Sekiranya anda tidak menemui jawapan untuk soalan anda, jangan risau. Cukup gunakan borang hubungan kami untuk menghantar mesej kepada kami. Pasukan sokongan WPBeginner kami yang sentiasa membantu, akan dengan senang hati membantu. Kami senang membantu pengguna memulakan WordPress.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Setelah membantu ribuan orang memulakan blog, kami telah menjawab banyak soalan. Berikut adalah jawapan untuk soalan yang paling kerap ditanya mengenai membuat blog.

Bolehkah saya membuat blog tanpa WordPress?

Ya, terdapat beberapa platform blog lain yang tersedia. Kami telah membandingkan semuanya, dan sejauh ini WordPress adalah penyelesaian terbaik di pasaran untuk membuat blog dengan pemilikan dan kebebasan sepenuhnya.

Bolehkah saya membina blog tanpa hosting?

Tidak, itu tidak mungkin. Web hosting adalah tempat penyimpanan fail laman web anda. Semua laman web memerlukan hosting web.

Berapakah kos untuk memulakan blog?

Kos bergantung kepada tambahan yang anda beli. Kami mempunyai panduan lengkap mengenai berapa kos laman web WordPress serta petua mengenai cara menjimatkan wang.

Bolehkah saya membuat blog tanpa ibu bapa saya tahu mengenainya?

Ya. Anda boleh menjadikan blog WordPress anda peribadi dan menyembunyikannya dari internet. Berikut adalah panduan langkah demi langkah mengenai bagaimana menjadikan blog WordPress anda sepenuhnya peribadi.

Bolehkah saya memulakan blog WordPress dan menjana wang dengan Google Adsense?

Ya, anda boleh menggunakan blog WordPress anda untuk mendapatkan wang dari Google AdSense. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara menambahkan Google AdSense di WordPress.

Bagaimana saya boleh membuat blog dan kekal tanpa nama?

Sekiranya anda ingin mempunyai blog yang menghadap ke publik tetapi tidak mahu dikenali, anda perlu memastikan bahawa domain anda telah menghidupkan privasi WHOIS. Selalunya orang menggunakan nama samaran / nama samaran untuk menulis di bawah. Anda juga harus membuat e-mel yang unik hanya untuk blog anda. Tidak perlu dikatakan, jangan hantarkan gambar anda atau apa-apa di blog. Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat artikel kami mengenai cara membuat blog tanpa nama menggunakan WordPress.

Bagaimana saya menambah podcast ke blog WordPress saya?

WordPress menjadikannya sangat mudah untuk memulakan blog dan menambahkan podcast ke dalamnya. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara memulakan podcast dengan WordPress.

Bagaimana saya menghasilkan idea blog untuk ditulis?

Inilah panduan terbaik yang mempunyai 103 idea catatan blog yang boleh anda tulis hari ini. Inilah panduan lain mengenai 73 jenis catatan blog yang terbukti berkesan.

Anda juga boleh mengikuti tutorial ini dari Blogtyrant tentang cara menulis catatan blog yang baik (12 petua pakar) yang akan membantu anda menulis kandungan yang hebat.

Bolehkah saya membina blog dalam bahasa saya sendiri?

Ya, anda boleh menggunakan WordPress dalam bahasa lain. Anda boleh memilih bahasa anda semasa pemasangan atau dari halaman Tetapan di kawasan pentadbir WordPress. WordPress diterjemahkan sepenuhnya dalam lebih daripada 56 bahasa dan sebahagiannya diterjemahkan ke dalam puluhan bahasa lain. Banyak tema dan pemalam WordPress teratas juga tersedia dalam pelbagai bahasa. Anda juga boleh menterjemahkan tema atau plugin yang ingin anda gunakan di laman web anda.

Bagaimana saya membuat blog dalam pelbagai bahasa?

Ingin memulakan blog dalam bahasa Hindi, Sepanyol atau pelbagai bahasa? Inilah panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat laman web berbilang bahasa di WordPress.

Bolehkah saya merancang blog tanpa kemahiran pengekodan?

Tentunya. Anda tidak memerlukan kemahiran pengaturcaraan, pengekodan, atau reka bentuk untuk membuat blog WordPress yang kelihatan profesional.

Tema WordPress mudah disesuaikan dan anda hanya boleh menunjuk dan mengklik untuk mengatur tema anda. Terdapat tema WordPress seperti Astra yang dilengkapi dengan laman web pemula siap yang boleh anda import dengan satu klik.

Terdapat tema kuat lain seperti Divi yang memberikan anda seretan lengkap & jatuhkan pilihan reka bentuk untuk menyesuaikan blog anda.

Kemudian ada pembangun halaman drag and drop yang kuat seperti Beaver Builder dan Divi builder yang berfungsi dengan tema WordPress apa pun. Anda boleh menggunakannya untuk hanya menyeret dan melepaskan item dan merancang halaman anda sendiri.

Anda bahkan boleh membuat tema tersuai anda sendiri tanpa menulis sebarang kod.

Bolehkah saya menambah galeri fotografi ke blog saya?

Ya, WordPress dilengkapi dengan ciri galeri terbina dalam yang memudahkan anda menambahkan galeri foto dalam catatan blog anda.

Jurugambar profesional juga dapat menggunakan plugin galeri WordPress premium untuk mempamerkan foto mereka dengan lebih baik dan bahkan menjual foto untuk menghasilkan wang dari perniagaan fotografi mereka.

Bagaimana saya boleh membuat alamat e-mel profesional untuk blog saya?

Sekiranya anda serius dengan blog anda, kami sangat mengesyorkan agar anda membuat alamat e-mel perniagaan profesional (percuma).

Semua blogger yang berjaya menggunakan alamat e-mel profesional untuk menonjol dan membuat perjanjian perkongsian yang lebih baik untuk mengembangkan blog mereka.

Kami harap anda dapat mengetahui tutorial bagaimana memulakan blog WordPress agar dapat membantu. Anda juga mungkin ingin melihat artikel kami mengenai 19 petua yang boleh diambil untuk mendorong lalu lintas ke laman WordPress baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me