Hur du flyttar din blogg på rätt sätt från WordPress.com till WordPress.org

Vill du flytta din blogg från WordPress.com till WordPress.org? Många nybörjare börjar ofta med WordPress.com och inser snart sina begränsningar och vill byta till den självvärda WordPress.org-plattformen. I den här steg-för-steg-guiden visar vi dig hur du kan flytta din blogg ordentligt från WordPress.com till WordPress.org.


Flytta från WordPress.com till WordPress.org

Varför flytta från WordPress.com till WordPress.org

WordPress.com tillåter vem som helst att starta en blogg genom att skapa ett konto. Men nybörjare inser snart att det finns en hel del begränsningar i deras gratis WordPress.com-blogg som begränsad förmåga att tjäna pengar, inte kan installera plugins, tredjepartsannonser för dina användare, etc..

Därför byter användare snart till den mer kraftfulla och populära WordPress.org-plattformen.

För att förstå skillnaderna mellan de två plattformarna, se vår fullständiga jämförelse av WordPress.com vs WordPress.org.

Vi rekommenderar att du använder WordPress.org, eftersom det ger dig fullständigt ägande av din webbplats och frihet att kontrollera alla dess funktioner. För att lära dig mer om alla dessa funktioner, se vår fullständiga WordPress-granskning med fördelar och nackdelar.

Med det sagt ska vi ta en titt på hur du korrekt migrerar din blogg från WordPress.com till WordPress.org.

Saker du behöver innan du börjar

För att börja med WordPress.org som är värd själv måste du ha ett WordPress-värdkonto och ett domännamn.

Vi rekommenderar att du använder Bluehost eftersom de är ett av de största värdföretagen i världen, och de är en officiellt rekommenderad WordPress-webbhotell.

De erbjuder också WPBeginner-användare ett gratis domännamn och 60% rabatt på webbhotell. I princip kan du komma igång för $ 2,75 / månad (och detta inkluderar också gratis SSL).

→ Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande ←

Om din WordPress-webbplats redan har ett anpassat domännamn, behöver du fortfarande webbhotell. Gå vidare och registrera dig med Bluehost och lägg till din blogldomän under domänsteget. Vi visar dig hur du behåller samma domän vid överföring från WordPress.com till WordPress.org utan att tappa sökrankning i de senare stegen.

Bortsett från värdkontot behöver du naturligtvis åtkomst till ditt WordPress.com-konto, så att du enkelt kan flytta alla dina inlägg, sidor, bilder, kommentarer och annan information till din självhostade WordPress-webbplats.

Bonusfritt erbjudande: Eftersom många av er bad om detta erbjuder vi nu gratis migrationstjänst från WordPress.com till WordPress.org som en del av vår kostnadsfria WordPress-blogginställningstjänst. Detta innebär att en av våra expertteammedlemmar kommer att göra hela migrationen för dig (100% gratis). Det betyder att du kan byta från WordPress.com till WordPress.org utan risk.

Men om du är någon som gillar att lära sig och göra saker själv kan du följa vår steg-för-steg-tutorial nedan.

Steg 1: Exportera data från WordPress.com

Först måste du logga in på ditt WordPress.com-konto och gå till din bloggs instrumentpanel. Från den vänstra kolumnen måste du klicka på WP Admin-länken för att öppna din bloggs administrationsområde.

Att komma till adminområdet i WordPress.com

Därefter måste du besöka Verktyg »Export sida.

Exportverktyg

Klicka på Exportverktyget tar dig till en ny sida där du blir ombedd att välja mellan gratis eller guidad överföring. Du måste välja gratisalternativet genom att klicka på knappen ‘Start export’.

Börja exportera

På nästa skärm kommer du att fråga vilka data du vill exportera. Välj ”Allt innehåll” och tryck på knappen Hämta exportfil.

Välj allt innehåll som ska exporteras

Exportören kommer nu att ladda ner en XML-fil till din dator. Den här filen har alla dina inlägg, sidor, bilder, kommentarer, anpassade fält, kategorier, taggar, navigationsmenyer och annan information.

Steg 2: Ställa in WordPress

Nu när du har exporterat dina WordPress.com-data är nästa steg att installera en ny WordPress-installation på din webbhotell.

WordPress är mycket enkelt att installera, och det tar bara några få klick. Om du registrerade dig med Bluehost som vi nämnde ovan, kommer WordPress att installeras automatiskt för dig.

Alternativt kan du följa vår steg-för-steg-tutorial om hur du installerar WordPress inom 5 minuter.

När du har installerat WordPress är det dags att importera ditt innehåll till din nya självhostade WordPress-webbplats.

Steg 3: Importera innehåll till självhostad WordPress-webbplats

Om du vill importera ditt gamla innehåll från WordPress.com till din nya WordPress.org-webbplats måste du logga in på din nyinstallerade WordPress-webbplatss administrationsområde. Härifrån måste du besöka Verktyg »Importera och klicka på knappen “Installera nu” nedanför WordPress.

Installera WordPress-importör

WordPress kommer nu att installera WordPress-importören för dig. När det är klart måste du klicka på länken “Kör importör” för att fortsätta.

Kör importör

Det tar dig till en skärm där du blir ombedd att ladda upp din WordPress.com XML-fil som du laddade ner i steg 1 i denna tutorial.

Ladda upp importfil

Notera: om din filstorlek är större än 2MB, har du två alternativ. Det ena är att be ditt webbhotellföretag att höja den gränsen tillfälligt så att du kan gå vidare med processen. Det andra alternativet skulle vara att dela din fil med en WXR-fildelare.

När du börjar importera har du möjlighet att tilldela importerat innehåll till en aktuell användare eller skapa en ny användare. Du har också möjlighet att importera dina gamla bilagor. Det är mycket viktigt att du markerar den här rutan så att dina bildfiler importeras ordentligt.

Importera alternativ

Steg 4: Importera dina blogrolllänkar

Om du hade använt funktionen Länkar på din WordPress.com-blogg för att lagra blogroll eller andra länkar, måste du följa dessa instruktioner för att importera dem. Användare som inte använde den här funktionen kan hoppa till steg 5.

Blogglänkar exporteras i OPML-format. Det är ett XML-format som låter dig exportera och importera dina länkar och länkkategorier. Dina WordPress.com-länkar har en OPML-fil på en adress som denna:

http://example.wordpress.com/wp-links-opml.php

Ersätt exempel med ditt WordPress.com-bloggs underdomän. Om du använder en anpassad domän med din WordPress.com-blogg, kan du öppna din OPML-fil genom att besöka en URL som denna:

http://www.example.com/wp-links-opml.php

Din OPML-fil öppnas i webbläsarfönstret och du måste spara den på skrivbordet. Tryck på CTRL + S (Kommando + S på Mac) för att spara filen på din dator.

Nu när du har en säkerhetskopia av dina WordPress.com-länkar är nästa steg att importera dem till WordPress. Emellertid har självhostad WordPress ingen länkhanterare aktiverad som standard.

Du måste installera och aktivera Link Manager-plugin. Plugin-sidan säger att den inte har uppdaterats under de senaste två åren. Det beror på att det inte behövde uppdatering, och du kan med säkerhet installera det här plugin.

Efter aktivering lägger tillägget till ett nytt menyalternativ i din WordPress adminfält med namnet “Länkar”.

Länkar manager i WordPress

Din WordPress-webbplats kan nu hantera blogrullar och du kan säkert importera dem. Besök Verktyg »Importera och klicka på Blogroll för att installera OPML-importören.

Blogrimportör

Vid installation kommer du att omdirigeras till importören. Där du behöver ladda upp OPML-filen du sparat tidigare och klicka på importera OPML-filknappen.

Importerar en OPML-fil i WordPress

WordPress kommer nu att importera dina länkar och länkkategorier från OPML-filen. Du kommer att kunna se framstegen och efter avslutad ser du framgångsmeddelandet.

Framgångsrik avslutning av import av blogglänk

Steg 5: Ställa in din WordPress.com-blogg till privat

Om du inte vill omdirigera dina gamla användare till din nya webbplats kommer detta att vara ditt sista steg.

Du måste gå till Inställningar »Läsning på ditt WordPress.com-bloggs administrationsområde. Under avsnittet “Webbsynlighet” väljer du det sista alternativet “Jag vill att min blogg ska vara privat, endast synlig för användare jag väljer”.

Att göra en WordPress.com-blogg privat

Uppmärksamhet: Om du har skrivit länge och har en lojal publik, är det inte vettigt att lämna dem hänga.

Dessutom, om din blogg har varit ute ett tag, är chansen stor att den indexeras i Google och andra sökmotorer. Du kan behålla alla sökmotorrankningar och enkelt omdirigera dina gamla användare till din nya blogg genom att följa steg 6 (rekommenderas starkt om din webbplats är etablerad).

Steg 6: Omdirigera besökare och bevara SEO

Att omdirigera användare till en ny plats med 301-huvudet är en standardlösning för att hålla sökrankningen medan du flyttar en webbplats från en plats till en annan. Eftersom du inte har tillgång till .htaccess på WordPress.com, kan du inte göra några ändringar för att behålla sökmotorens ranking. Emellertid erbjuder WordPress.com en betald uppgraderingsfunktion, Site Redirect, som tillhandahåller denna funktion.

Gå bara till WordPress.com bloggs instrumentpanel och klicka på menyalternativet Inställningar. Under alternativet “Webbadress” klickar du på länken “omdirigera”.

Webbadressens omdirigeringslänk

På nästa skärm kommer du att uppmanas att ange domännamnet där du vill att besökare ska omdirigeras. Ange din nya WordPress.org-domännamn och klicka på go-knappen.

Notera: Omdirigering av webbplatsen är en betald uppgradering och kostar $ 13 per år. Den kommer att lägga till en 301-omdirigering som omdirigerar dina WordPress.com-bloggs besökare och sökmotorer till din nya webbplats.

Köp webbplatsomdirigering från WordPress.com till WordPress.org

Några av er kommer att fråga hur länge ska jag fortsätta betala för den här omdirigeringsfunktionen på plats? Svaret är så länge du vill. Men vi tror personligen att två år skulle vara tillräckligt med tid för dina gamla användare att memorera ditt nya domännamn.

Om du byter domäner, är en annan sak du vill göra att uppdatera alla webbadresser efter inlägg. Om du någonsin sammanlänkat dina inlägg, måste dessa länkar uppdateras. Du kan använda vår artikel om hur du uppdaterar webbadresser när du flyttar din WordPress-webbplats.

Om du hade en anpassad domän på WordPress.com, behöver du inte oroa dig för någonting. Ändra helt enkelt DNS-posten till din värd så behåller du alla SEO-fördelar.

Vanliga frågor (vanliga frågor)

Vi skrev den första versionen av den här artikeln i januari 2013. Sedan dess har vi fått massor av fantastiska frågor. Mycket som vi har svarat via e-post eller i kommentarer, så vi tyckte att det skulle vara trevligt att sammanställa de populära på en plats där alla kan se dem.

Vad händer med mina WordPress.com-prenumeranter?

Tack och lov, WordPress.com låter dig migrera dina prenumeranter med ett villkor. Du måste använda deras Jetpack-plugin som lägger till samma abonnentfunktion som du hade på WordPress.com. När du installerar och aktiverar Jetpack-pluginet, måste du kontakta WordPress.com-teamet och be dem att migrera abonnenterna åt dig. Vårt hopp är att det i de senare versionerna av Jetpack kommer att bli enklare och användare kommer att kunna göra det själva.

Kan du hjälpa mig att överföra från WordPress.com till WordPress.org GRATIS?

Absolut. Vi erbjuder migrering från WordPress.com som en del av vår gratis installation av WordPress-blogg. Om du behöver vår hjälp, registrera dig helt enkelt. Det är gratis :)

Vad är kostnaderna för att byta till WordPress.org?

WordPress är gratis. Det finns dock några minimikostnader för webbhotell. Vi rekommenderar att du läser den här artikeln om: Varför är WordPress gratis? Vad är kostnaderna och vad är fångsten?

Jag har redan betalat WordPress.com, kan jag få en återbetalning?

Jo det kan du. Om du nyligen har köpt en anpassad domän eller en betald plan från WordPress.com, kan du be dem om full återbetalning.

Obs: Domänregistreringar kan avbokas inom 48 timmar efter registreringen. Planer och andra inköp kan avbokas inom 30 dagar efter inköp.

Kommer mina bilder att bryta?

Nej det kommer de inte. När du överför med importfilen laddas ner alla bifogade bilder och länken uppdateras. Men det finns en varning som vi märkte. Om din bild-URL startar med files.wordpress.com kommer de inte att konverteras. Om du märker att webbadressen till bilden inte har ändrats och ändå pekar på WordPress.com, rekommenderar vi att du använder importera externa bilder plugin, och det kommer att ta hand om det.

Jag registrerade min domän via WordPress.com, kan jag fortfarande flytta?

Jo det kan du. WordPress tror på att stärka användare och ge dem full kontroll över deras innehåll. Om du redan har ett domännamn via WordPress.com, är allt du behöver ett webbhotellkonto. Vi rekommenderar att du ställer in med Bluehost eller någon av dessa andra WordPress-värdleverantörer. Under anmälningsfasen blir du tillfrågad om du har en domän eller vill registrera en ny. Välj bara alternativet att jag har ett domännamn och sätt in domänen som du registrerade på WordPress.com. Nästa sak du måste göra är att ändra namnservrarna för att peka på värdleverantören. Vi kan hjälpa till med detta som en del av vår kostnadsfria installationstjänst. Du kan också be din webbhotellleverantör om support.

Kommer min webbplats att gå ner när jag byter?

Om du gör det på rätt sätt, så NEJ. Metoden som vi har föreslagit ovan kommer att säkerställa att din webbplats aldrig går ner. Om du är orolig, vet du att vi är här för att hjälpa. Du är välkommen att använda vår kostnadsfria installationstjänst när som helst.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att flytta din blogg ordentligt från WordPress.com till WordPress.org. Du kanske också vill se vår checklista över de viktigaste sakerna du behöver göra efter installation av WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me