Hur man skapar anpassade Permalinks i WordPress

Vill du skapa anpassade permalänk i WordPress för inlägg, sidor och andra inläggstyper?


Nyligen frågade en av våra läsare om det var möjligt att skapa sina egna anpassade permalänk alias sida URL struktur i WordPress.

I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du skapar anpassade permalänk i WordPress utan att påverka din SEO.

Skapa anpassade permalänk i WordPress

Eftersom detta är en omfattande handledning om hur du skapar anpassade permalänk i WordPress, har vi skapat en enkel att navigera med innehållsförteckning:

  Vad är en anpassad permalänk i WordPress?

  Permalinks är de permanenta webbadresserna för dina enskilda blogginlägg, sidor och andra arkivsidor på din WordPress-webbplats. Anpassad permalänk är i grunden en URL-struktur som tillämpas på en specifik sida i WordPress utan att det påverkar resten av din URL-struktur.

  WordPress kommer med en SEO-vänlig URL-struktur som låter dig använda en lättförståelig URL-struktur för både människor och sökmotorer.

  Till exempel: https://example.com/best-refrigerators-for-tiny-kitchens/

  Detta är mycket bättre än webbadresser från gamla dagar: https://example.com/index.php?p=4556

  WordPress ger webbplatsägare flera alternativ att välja mellan. Du kan visa dem genom att besöka Inställningar »Permalinks sida.

  Välj permalänkstruktur

  Förutom att ändra den huvudsakliga permalänkstrukturen erbjuder WordPress också sätt att anpassa de enskilda webbadresserna för inlägg, sidor, kategorier, taggar och andra områden på din webbplats.

  Du kan också använda WordPress-plugins för att skapa helt anpassade permalänk för specifika avsnitt på din webbplats som åsidosätter standard WordPress-inställningarna.

  Låt oss titta på alla alternativa en efter en. Vi börjar med de inbyggda standardalternativen som följer med din WordPress-webbplats.

  Videohandledning

  Prenumerera på WPBeginner

  Om du inte gillar videon eller behöver fler instruktioner fortsätter du att läsa.

  Hur man ändrar WordPress-permalänkstrukturen

  Om du vill ändra hela URL-generationsschemat för din webbplats går du till Inställningar »Permalinks sida.

  Välj permalänkstruktur

  Välj bara en URL-struktur för dina enskilda inlägg. Du kan också använda taggarna som visas på skärmen för att skapa en anpassad struktur för dina WordPress-URL: er.

  Glöm inte att klicka på knappen Spara ändringar för att lagra dina ändringar.

  Vi rekommenderar att du använder en URL-struktur som innehåller inläggets namn i webbadressen. Detta gör dina webbadresser mer SEO-vänliga och meningsfulla.

  Notera: Du bör byta till en SEO-vänlig permalänk för alla nya WordPress-bloggar och webbplatser. Men om du har en befintlig webbplats som redan får trafik från sökmotorer kan ändra permalänk påverka dina SEO-ranking.

  Hur man ändrar prefix för kategori och tagg URL i WordPress

  Som standard använder WordPress / kategori / som bas för dina kategori-URL: er och / tagg / för taggsidorna. Till exempel:

  https://example.com/category/technology/
  https://example.com/tag/fintech/

  Kategori och taggbas

  Du kan ändra dessa basprefix från Inställningar »Permalinks sida till allt du gillar. Till exempel,

  https://example.com/topics/technology/ (för kategorisidor)
  https://example.com/hashtag/fintech (för taggsidor)

  Hur man ändrar enskilda WordPress-inlägg eller sidadress

  När du har konfigurerat permalänkstrukturen använder WordPress det som en mall för alla länkar på din webbplats. Du har emellertid möjlighet att ändra URL-snickor aka sökord i URL-strukturen för enskilda inlägg, sidor och anpassade inläggstyper.

  Du kan anpassa slugdelen av URL: n från redigeringsskärmen efter inlägg i WordPress innehållsredigerare.

  Redigera helt enkelt inlägg, sida eller anpassad inläggstyp och klicka på titelfältet. Du kommer att märka att Permalink-fältet visas ovanpå det.

  Redigera postsnabb för att skapa en anpassad URL

  Gå vidare och klicka på knappen Redigera bredvid den och ändra sedan URL-snigeln till en anpassad permalänk. När du är klar klickar du på Spara för att lagra den nya permalänken.

  Anpassa post-permalänk

  Du kan använda den här metoden för alla inläggstyper inklusive WooCommerce-produkter, MemberPress-kurser osv.

  Hur man ändrar WordPress-kategori eller tagg-URL

  I det tidigare steget visade vi dig hur du ändrar kategorin och taggbasfixet i WordPress. I det här steget visar vi dig hur du ändrar URL-nyckelord för en enskild kategori eller tagg.

  Gå bara till Inlägg »Kategorier och klicka på länken Redigera under den kategori du vill anpassa.

  Redigera en kategoriinformation i WordPress

  WordPress laddar nu kategorinformationen. Härifrån kan du ändra kategorislappen för att anpassa dess permalänk.

  Ändra kategorisnabb för att anpassa permalänk

  På samma sätt kan du redigera en enskild tagg genom att besöka Inlägg »Taggar sida.

  Redigera en tagg

  Du kan också redigera alla anpassade taxonomier med samma metod.

  Hur man ändrar URL för författarsida i WordPress

  WordPress lägger automatiskt “/ författare /” -basen till webbadresser som leder till arkivsidor för författare. Till exempel:

  https://example.com/author/jsmith/

  Problemet är att WordPress inte har något alternativ att ändra författarens URL eller slug.

  Lyckligtvis, som man säger, finns det en plugin som kan hjälpa.

  Installera och aktivera bara redigera författarslug. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

  Gå till Användare »Alla användare sida. Klicka sedan på länken Redigera under ett användarnamn.

  Redigera en användarinformation i WordPress

  På nästa sida bläddrar du ner till avsnittet Redigera författarslug, så kommer du att kunna välja en författarslug eller lägga till din egen. Glöm inte att klicka på knappen Spara ändringar för att lagra dina inställningar.

  Om du vill ändra författarens permalänkbas, gå bara över till Inställningar »Redigera Author Slug sida. Här ser du ett alternativ för att ändra författarbasen och till och med välja olika författarbaser för användare med olika användarroller.

  Ändra författarbas

  Mer information finns i vår guide för hur du ändrar författarens URL-bas och bas i WordPress.

  Hur man skapar helt anpassade permalinks i WordPress

  Med alla ovanstående metoder kan du anpassa WordPress-permalänk i viss utsträckning. De kan dock inte hjälpa dig att skapa helt anpassade permalänk.

  Det beror på att WordPress som standard inte erbjuder den här funktionen.

  Lyckligtvis finns det en plugin som kan hjälpa. Om du vill åsidosätta WordPress-standardstrukturen för specifika avsnitt på din webbplats följer du stegen här.

  Det första du behöver göra är att installera och aktivera plugin för anpassade Permalinks. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

  Vid aktivering måste du redigera inlägget där du vill skapa en anpassad permalänk. Istället för att redigera permalänkfältet uppe hittar du alternativet att skapa en anpassad permalänk under redigeraren.

  Skapa en helt anpassad permalänk för ett inlägg

  På liknande sätt kan du också skapa anpassade permalänk för kategorier. Gå till Inlägg »Kategorier och klicka på redigeringslänken under den kategori som du vill ändra.

  Redigera en kategoriinformation i WordPress

  På sidan med kategoriinformation hittar du alternativet att skapa en anpassad permalänk för den kategorin. Du kan till och med skapa en URL utan prefix för kategoribas.

  Redigering av kategoril permalänk

  Du kan hantera och inaktivera alla dina anpassade permalänk genom att klicka på menyn “Anpassade permalänk” i adminfältet..

  Hantera dina anpassade permalänk

  Välj helt enkelt de anpassade permalänk som du vill ta bort och klicka sedan på menyn Bulkåtgärder för att välja alternativet Radera permalänk.

  Efter det klickar du på knappen “Använd” så kommer plugin att ta bort de anpassade permalänkarna. Den borttagna permalänken kommer att ersättas av ditt standard WordPress-permalänkschema.

  Hur du installerar permalänkomdirigeringar och undviker 404-fel

  WordPress hanterar automatiskt ändringar som gjorts för inlägg och sidadresser. Det kan emellertid inte ställa in omdirigeringar för dina anpassade författarpermalinks eller helt anpassade permalänk.

  I så fall måste du ställa in riktiga omdirigeringar för att undvika 404-fel på din webbplats.

  Först måste du installera och aktivera plugin-programmet Redirection.

  Vid aktivering måste du besöka Verktyg »Omdirigering sida för att ställa in omdirigeringar. Du måste lägga till den gamla länken i fältet ‘Källa-URL’ och den nya webbadressen i fältet ‘Mål-URL’.

  Inställningar omdirigeringar

  Efter det klickar du på knappen “Lägg till omdirigering” för att spara dina ändringar. Mer information finns i vår nybörjarguide för att ställa in omdirigeringar i WordPress.

  Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig att skapa anpassade permalänk i WordPress. Du kanske också vill se vår ultimata SEO-guide för WordPress för att få mer söktrafik till din webbplats.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me