Så här startar du din egen podcast (steg för steg)

Vill du starta en podcast? Vill du veta hur ser en perfekt podcasting-installation ut? I den här guiden visar vi dig hur du startar din egen podcast med WordPress – steg för steg. Du lär dig hur podcasts fungerar, den bästa podcast-utrustningen, den podcast WordPress-plugin som du absolut behöver, och mer.


Steg för steg-guide för att starta din egen podcast

Oavsett vilken ålder eller teknisk kompetens du har, kan du enkelt starta din egen podcast genom att följa steg för steg-processen som beskrivs i den här artikeln.

Här är en översikt över allt vi täcker:

 • Vad är podcasting & hur podcast fungerar?
 • Hitta en nisch och ämne för din podcast
 • Saker du behöver för att ställa in din podcast
 • Välja bästa webbhotell och domännamn
 • Ställa in en webbhotell för media
 • Välja rätt podcasting-utrustning
 • Planera dina första podcast-avsnitt
 • Spela in din första podcast
 • Publicera din podcast med WordPress
 • Ladda upp dina mediefiler till Blubrry
 • Ställa in Smart Podcast Player Plugin
 • Lägga till din första podcast i WordPress
 • Förhandsgranska din podcast med iTunes
 • Skicka din podcast till iTunes
 • Podcasting-resurser för att hjälpa dig växa
 • Tjäna pengar på din podcast

Redo? Låt oss börja.

Vad är Podcasting & Hur podcast fungerar?

En podcast är en episodisk serie ljudfiler som användare kan prenumerera för att ladda ner och lyssna.

För att din podcast ska fungera måste du ha en ljudfil och ett RSS-flöde som användare kan prenumerera för att hålla sig uppdaterade och ladda ner nya avsnitt när de kommer ut.

Eftersom WordPress levereras med ett inbyggt RSS-flödessystem för bloggar, väljer många podcasters att använda WordPress som sin podcast-webbplatsplattform.

Du kan ansluta din podcastwebbplats med podcasting-appar som iTunes för att göra det lättare för miljontals användare att lyssna och prenumerera. Vi kommer att täcka detta senare i artikeln.

Nu när du vet vad som är en podcast och hur den fungerar, låt oss ta en titt på hur du hittar idéer för att göra en framgångsrik podcast.

Hitta en nisch och ämnen för din podcast

Podcast är ganska populära och det finns dussintals podcast på många olika ämnen där ute. För att kunna tävla måste du hitta din nisch och välja de ämnen du kommer att täcka i din podcast.

Du måste också känna din publik och tänka på vad de skulle hitta mer intressant. Denna enkla övning ger dig en tydlig uppfattning om din podcast och vad du vill säga. Glöm inte att skriva ner det.

Du kan nu begränsa det till mycket specifika ämnen. Om din podcast till exempel handlar om musik kan du begränsa den till en viss genre, era, region eller artister.

Nu kan det finnas några mycket populära podcast som täcker liknande ämnen. Du undrar kanske hur du kan tävla med dem?

Du kan tävla med de stora killarna genom att bara vara du. Din podcast kommer att ha dina unika insikter, perspektiv, stil och röst till den. Det blir en annorlunda upplevelse för din publik och många av dem skulle gärna lyssna.

Att tänka på din nisch och minska dina ämnen kommer senare att hjälpa dig att planera dina podcast-avsnitt och vinna prenumeranter genom att hålla dig till en välplanerad innehållsstrategi.

Nu när du har bestämt dig för vad du vill säga, låt oss ta en titt på de saker du behöver för att göra allt detta.

Saker du behöver för att ställa in din podcast

För en professionell podcasting-inställning finns det några saker du behöver för att komma igång.

Det första är en webbplats eller blogg där människor kan lära sig mer om dig och din podcast.

Den andra saken är utrustningen för att spela in din podcast.

Slutligen måste du ha rätt verktyg för att publicera din podcast på internet, så att du kan få maximal prenumeranter och nå.

Vi kommer att leda dig hela processen steg för steg.

Steg 1. Inställning av webbplats: WordPress Hosting och domännamn

Det viktigaste steget i att bygga en webbplats är att välja rätt plattform. Tack och lov är du här, så du kommer inte att göra några rookie-misstag.

Vi rekommenderar att du använder WordPress.org, även känd som självhostad WordPress för att ställa in din podcastingswebbplats.

WordPress är gratis att använda, du kan installera plugins, anpassa din webbplatsdesign och viktigast av allt tjäna pengar på din webbplats utan några begränsningar (se skillnaden mellan WordPress.com vs WordPress.org.

Vi har redan förklarat varför WordPress är gratis? i vår tidigare artikel.

Det finns ingen fångst. Det är gratis eftersom du måste göra installationen och vara värd för den själv.

Med andra ord behöver du ett domännamn och webbhotell.

Ett domännamn är din webbplats adress på internet. Det här är vad folk skriver för att komma till din webbplats. Till exempel google.com eller wpbeginner.com.

Webbhotell är din webbplats hus på internet. Det är här alla dina filer och bilder lagras. Varje webbplats behöver webbhotell.

Den typiska kostnaden för webbhotell är $ 7,99 per månad och ett domännamn kostar vanligtvis cirka $ 14,99 per år.

Detta är mycket för någon som just börjar. Tack och lov har Bluehost gått med på att erbjuda våra användare ett gratis domännamn och över 60% rabatt på webbhotell.

I verkliga siffror betyder det att du kan starta din podcastingswebbplats för $ 2,75 per månad.

Vi rekommenderar att du använder Bluehost eftersom de är en av de officiella webbhotellleverantörerna för WordPress och en av de största webbhotelltjänsterna i världen.

När du har registrerat dig med Bluehost, se vår steg-för-steg-guide för hur du startar en WordPress-blogg. Du kommer att vara igång på nolltid.

För mer värdrekommendationer, se vår guide om hur du väljer den bästa WordPress-värden.

Om du väljer ett annat värdföretag än Bluehost, kan du följa instruktionerna i vår kompletta steg för steg WordPress installationshandledning för att komma igång.

Steg 2. Ställa in en Media Hosting Service

Nästa sak du kommer att behöva är en bra webbhotell för media.

Dina podcast är stora ljudfiler. Att betjäna dem från din webbhotell kommer att konsumera många serverresurser, vilket gör din webbplats långsam och ofta svarar inte.

För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du använder en podcast-specifik mediehostningsplattform som Blubrry.

De flesta smarta podcasters använder en separat podcast-hostingtjänst för att betjäna sina podcast-filer. Det är det smartaste och mest effektiva sättet att köra en podcast.

Här är några skäl till varför vi rekommenderar Blubrry:

 • Blubrry är optimerad för podcasting med WordPress. De erbjuder ett kraftfullt plugin som heter Blubrry PowerPress vilket gör det enkelt att hantera din podcast från WordPress-webbplatsen.
 • Det kommer med den stora användargemenskapen som består av många framgångsrika podcastare bakom sig. Om du behöver hjälp, gå med i forumen för att lära av andra som podcastar länge.
 • Blubrry kommer med fantastiska verktyg som ID3-taggning, iTunes-optimering, automatisk mediahantering av media, etc..
 • De har ett toppnivå innehållsleveransnätverk som gör din innehållsleverans snabbare och mer pålitlig.

Steg 3. Välja lämplig podcasting-utrustning

När din podcast växer kommer du att lära dig om nya verktyg som du kan använda för att producera poddsändningar av högre kvalitet. Men som nybörjare är det viktigaste verktyget du behöver en bra mikrofon.

Använd inte datorns inbyggda mikrofon för att spela in din podcast. Dina användare kommer omedelbart att märka den fruktansvärda ljudkvaliteten.

Det finns tre populära mikrofonval bland podcasters.

Köpa en professionell mikrofon för podcasting

Samson C01U (USB) – Mikrofon för ingångsnivå

Rode Podcaster (USB) – Bästa USB-mikrofon som vi hittade. Vi använder det för såväl som våra List25 Youtube-videor.

Heil PR-40 (XLR-anslutning, inte USB) – Det här är det som Pro använder. Du måste också köpa en ljudmixer.

Annan utrustning som du förmodligen vill köpa: mikrofonarm, chockfäste och ett popfilter. Vi köpte Rode Podcaster-satsen som levererades med en Mic Arm och chockfäste.

Du skulle också behöva en anständig hörlurar. Vi använder Sony MDR7506.

När du har rätt podcasting-utrustning är du redo för nästa steg: planering och inspelning av podcast-avsnittet.

Steg 4. Planera dina första få podcast-avsnitt

Du måste planera dina podcast-avsnitt innan du sätter dig ner för att spela in dem. Det finns flera viktiga beslut som du behöver fatta.

1. Avsnittets innehåll

Vilka är ämnen för dina första avsnitt? Du kan planera ditt innehåll på ett ordnat sätt, arbeta med innehållet genom att skapa en disposition och sedan gräva i detaljerna.

2. Längden på avsnitt

Podcast kan vara mellan 20 minuter och över en timme lång. Varaktigheten på dina avsnitt beror på ditt innehåll och publik. Det finns inga strikta regler för vad den idealiska längden ska vara för en bra podcast-avsnitt.

Om du har bra innehåll ska du inte skära ner det bara så att det passar den specifika längden. På liknande sätt dra inte innehåll för mycket så att du kan fylla önskad avsnittlängd.

3. Stödja media

Du kommer också att vilja arbeta med en introduktionsmusik, bakgrundsmusik eller andra ljud som du kanske vill lägga till din podcast för en dramatisk effekt.

Följande är några ställen där du kan hitta licensfri musik och ljudspår att använda i dina podcast-avsnitt eller som temamusik. Läs noga igenom licensvillkoren innan du använder något spår i din podcast.

 • Gratis musikarkiv
 • YouTube Audio Library
 • Gratis aktiemusik

4. Storyboarding och scripting

Du kan säkert bara sitta ner och spela in genom att bara titta på en enkel översikt av dina idéer. Men detta kommer att ge dina användare intrycket av att du inte gjorde dina läxor.

Du måste faktiskt sitta ner och skriva ner manuset. Detta hjälper dig att hålla fokus och gör att du kan låta mer professionell och beredd.

Du kan fortfarande fortsätta och prata av skriptet under inspelningen, men med ett faktiskt skript håller du på spår och resulterar i bättre kvalitet på innehållet.

Efter att ha lagt ner lite tid på att planera dina avsnitt och ha tänkt mer på ditt innehåll är det dags att spela in din första podcast.

Steg 5. Spela in din första podcast

För att spela in din podcast behöver du en ljudinspelningsprogramvara. Denna programvara hjälper dig att spela in och redigera dina ljudfiler.

Den bästa podcastinspelningsprogramvaran som används av de flesta podcasters är Audacity. Det är en gratis, plattformad och öppen källkodsprogram som kan spela in professionella podcasts av studiokvalitet.

När du har installerat Audacity måste du öppna det och skapa ett nytt projekt från Arkiv-menyn.

För att spela in din röst klickar du bara på inspelningsknappen.

Spela nu gärna din podcast. Oroa dig inte för obekväma pauser, pauser, hosta eller några problem som du kan göra när du berättar.

Du kan redigera inspelningen så många gånger du vill.

Djärvhet

Du kan också importera musikfiler från Fil »Importera och ställ dem in som bakgrundsmusik.

Audacity är ett mycket kraftfullt verktyg, och det är inte möjligt för oss att ens täcka dess grundläggande funktioner i den här artikeln. TeamAudacity har emellertid en omfattande Wiki med detaljerade handledning specifikt skrivna för nya podcasters.

Vi rekommenderar att du går igenom dessa tutorials. Det tar dig lite tid att bli bekant med programvaran, men det är helt värt din tid och ansträngning.

När du har spelat in din podcast måste du exportera den.

De flesta podcasters exporterar sina ljudfiler i MP3-format eftersom det skapar mindre filstorlekar med god kvalitet.

Du måste också vara smart när du namnger dina podcast-filer. Kom ihåg att podcast är episodiska serier, så det är bäst att använda en namngivningspraxis som använder avsnitt eller serienummer i filnamnet.

Några förslag skulle vara WPB001.mp3 eller WPBep001.mp3.

Spara den slutliga versionen av din podcast-fil i en separat mapp på din dator.

Steg 6. Publicera din podcast med WordPress

När du har skapat några avsnitt och du är nöjd med deras kvalitet är det dags att lära sig att publicera din podcast med WordPress.

Du måste logga in på adminområdet på din WordPress-webbplats.

Det första du behöver göra är att installera och aktivera Blubrry PowerPress Podcasting-plugin. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

Efter aktivering ser du ett PowerPress-menyalternativ i WordPress-adminmenyn. Om du klickar på den kommer du till plugins inställningssida.

Ställ in Blubrry i Powerpress-plugin

Om du använder Blubrry för att vara värd för dina podcasting-filer måste du klicka på knappen för att konfigurera Blubrry-statistik och värdtjänster.

Om du klickar på knappen öppnas en popup där du behöver ange ditt Blubrry-webbhotellskonto och lösenord.

Anslut Blubrry-värd

Därefter måste du fylla i resten av informationen på inställningssidan. Ange en titel för din podcast och fyll i iTunes-fält.

Dessa iTunes-fält för beskrivning, kategori, undertexter, konstverk etc. kommer att användas i din podcast’s RSS-flöde, och iTunes kommer att använda dem för att placera din podcast i deras katalog (mer om detta senare).

Podcast-inställningar

Glöm inte att klicka på knappen “Spara ändringar” för att lagra dina inställningar.

Din WordPress-webbplats är nu redo att publicera din podcast.

Steg 7. Ladda upp mediefiler till Blubrry

Innan du publicerar ett podcast-avsnitt med WordPress, måste du först ladda upp podcast-filen till din medias värdtjänst, Blubrry.

Du måste logga in på ditt Blubrry-värdkonto och sedan klicka på Podcaster instrumentbräda.

Därefter måste du klicka på länken “Ladda upp nya mediefiler” under avsnittet om podcast-värd.

Ladda upp dina podcasting-filer

Detta tar dig till en annan sida där du behöver klicka på knappen Ladda upp nya medier och börja ladda upp dina podcast-filer.

Ladda upp dina podcast-filer till Blubrry

När du har laddat upp dina podcast-mediefiler kan du använda dem på din WordPress-webbplats.

Steg 8. Ställa in Smart Podcast Player

De flesta podcasters använder WordPress-plugins för att visa en podcast-spelare på deras webbplats. Den här spelaren låter användare lyssna på en podcast direkt från din webbplats.

Problemet med de flesta WordPress-podcastspelar-plugins är den fruktansvärda användarupplevelsen för dina prenumeranter och lyssnare.

Patt Flynn, en av de välkända podcasterna, insåg problemet och beslutade att lösa det genom att skapa en lösning för sin webbplats. Det var så Smart Podcast Player kom till liv.

Smart Podcast Player lägger till en vackert byggd podcast-spelare som gör det möjligt för användare att spela, dela och ladda ner podcast-avsnitt från spelaren själv.

Förhandsvisning av Smart Podcast Player

Det är mobilklart ur rutan vilket innebär att din podcast-spelare ser ut och fungerar bra på alla enheter.

Det är ett betalt WordPress-plugin och prissättningen börjar från $ 8 per månad. Detta pris ger dig rätt till premiumstöd och åtkomst till självstudier och videor.

Först måste du installera och aktivera Smart Podcast Player-plugin. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

Vid aktivering måste du besöka Inställningar »Smart Podcast Player och ange din licensnyckel.

Smart Podcast Player-inställningar

Du kan få den här licensnyckeln från ditt konto på Smart Podcast Player-webbplatsen.

Därefter måste du klicka på fliken “Player Defaults” för att ställa in inställningar för plugin.

Spelare är standard för Smart Podcast Player

Du måste ange din webbadress för podcast-flöde. Eftersom du använder PowerPress kommer din podcast-feed-URL att vara så här:

http://example.com/feed/podcast/

Glöm inte att ersätta example.com med ditt eget domännamn.

Därefter måste du ange din iTunes-prenumerationslänk. Eftersom du inte har skickat in din podcast till iTunes ännu, måste du komma tillbaka hit och fylla den när din podcast är tillgänglig på iTunes.

Efter det måste du ange ditt shownamn och artistnamn.

Smart Podcast Player har vackra designalternativ och låter dig matcha din podcast-spelare med ditt WordPress-tema. Under spelarens designinställningar kan du välja tema och färg för din podcast-spelare.

Välj design och färger för podcastspelare

Glöm inte att klicka på knappen Spara ändringar för att lagra dina inställningar.

Nu när Smart Podcast Player är klar måste du inaktivera podcast-spelaren som medföljer PowerPress.

Eftersom du använder Smart Podcast Player behöver du inte PowerPress för att lägga till en mediaspelare i dina inlägg.

Du kan göra detta genom att besöka PowerPress »Inställningar och bläddra ner till avsnittet “Blogginlägg och sidor”. Klicka på “Inaktivera” under “Visa media & Alternativ för länkar.

Inaktivera PowerPress-spelare

Glöm inte att klicka på knappen Spara ändringar för att lagra dina inställningar.

Steg 9. Lägga till din första podcast i WordPress

Allt är nu i ordning, och du är redo att lägga till din första podcast i WordPress.

För att publicera din första podcast måste du gå till Inlägg »Lägg till nytt sida.

Det rekommenderas starkt att du skapar en separat kategori för dina podcast-avsnitt. Detta gör att du kan hålla dina podcast-avsnitt åtskilda från resten av ditt innehåll. Du kommer också att kunna publicera ditt podcast-flöde lätt senare.

Efter det måste du bläddra ner till botten av sidan, och där ser du rutan “Podcast Episode”.

Lägga till ett nytt podcast-avsnitt

Blubrry-värdanvändare måste klicka på mappikonen och välja filen de laddade upp till Blubrry media.

Andra användare måste klistra in sin URL för mediefilen här. Klicka på verifieringsknappen för att se till att du har klistrat in rätt URL.

Nu måste du bläddra tillbaka till avsnittet för redigeringsprogram. Ge ditt blogginlägg en lämplig titel och lägg till en beskrivning av detta podcast-avsnitt i den visuella redigeraren.

Du kommer att märka två knappar i den visuella redigeraren märkt SPP och STP. Dessa knappar läggs till av Smart Podcast Player-plugin.

Sätt i smart podcast-spelare i ditt inlägg

Med SPP-knappen kan du lägga till den fulla Smart Podcast Player som innehåller alla dina podcast-avsnitt. Användare kan spela dem en efter en.

Men eftersom du skapar ett blogginlägg för ett specifikt podcast-avsnitt måste du klicka på knappen STP eller Smart Track Player.

Kortkodgenerator

Välj “Spela ett specifikt avsnitt av din podcast” och ange sedan webbadressen för den mediefil som du vill spela.

Du kan hämta webbadressen till mediefilen från metodrutan “Podcast Episode” där du just har lagt till avsnittet.

URL för mediefilen

När du har lagt till URL-filen för mediefilen klickar du på knappen för att bygga kortkod.

Du kommer att se en kortkod visas i postredigeringsområdet.

Det är allt, du kan nu publicera och förhandsgranska ditt blogginlägg och du kommer att se ditt podcast-avsnitt live med en vacker spelare.

Podcast-spelare i WordPress

Grattis, din WordPress podcastingsida är redo att gå live.

Steg 10. Förhandsgranska din podcast med iTunes

Nu när du har skapat din podcastwebbplats med WordPress är det dags att skicka den till iTunes och få fler prenumeranter.

Innan du skickar den till iTunes kanske du vill kontrollera hur din podcast ser ut i iTunes. Starta iTunes och gå till Fil »Prenumerera på Podcast och ange din feed-URL. Din feed-url kommer att se ut:

http://www.example.com/feed/podcast

Glöm inte att ersätta example.com med ditt eget domännamn.

När du har angett URL: en i iTunes kommer den att hämta flödet och visa den. Som du kan se på skärmdumpen nedan hämtade det konstverk, beskrivning, undertext osv.

Förhandsgranska din podcast i iTunes

Om allt ser bra ut betyder det att du är redo att skicka din podcast till iTunes.

Steg 11. Skicka din Podcast till iTunes

För att skicka din podcast till iTunes måste du ladda ner och installera den senaste versionen av iTunes på din dator. Starta sedan iTunes och klicka på iTunes Store-knappen i det övre högra hörnet på skärmen.

iTunes kommer nu till iTunes Store. Klicka på Podcasts-menyn och bläddra sedan lite för att hitta avsnittet Snabblänkar för Podcasts. Där ser du en länk till Skicka en podcast.

Skicka din podcast till iTunes

Detta öppnar Podcast-skickningsprocessen. Du behöver ett Apple-ID för att skicka din podcast till iTunes-katalogen. Om du inte redan är inloggad ber iTunes dig logga in.

Det första du behöver är din webbadress för podcast-flöde. Din podcast-flödesadress kommer att bli så här:

http://example.com/feed/podcast

Glöm inte att ersätta example.com med ditt eget domännamn.

Eftersom du använder PowerPress kommer ditt flöde redan att innehålla taggar som krävs av iTunes Store för podcasts.

Vid inlämning skickas ditt podcast-flöde till iTunes-granskön. Efter godkännande av iTunes-granskningspersonalen läggs den till i iTunes-katalogen och du blir meddelad via e-post.

Podcasting-resurser för att hjälpa dig växa

Grattis till att du startade din podcast med WordPress. Om du vill göra din Podcast framgångsrik rekommenderar vi att du går med:

Podcaster’s Paradise av John Lee Dumas

John är en god vän till oss, och han är en inspiration för de flesta nya podcastare. På bara några år har han tagit sin podcast från $ 0 till 7-siffrig årlig inkomst. Om du funderar på att starta en podcast, vill du lära av honom.

Din podcasts webbplats är byggd med WordPress. Här är några handlingsbara tips för att driva trafik till din nya WordPress-webbplats.

Tjäna pengar på din podcast

Det tar mycket av din tid och ett fast engagemang att göra din podcast framgångsrik. För att göra allt hållbart på lång sikt måste du hitta sätt att tjäna pengar på din podcast.

Vi har en detaljerad guide för hur du kan tjäna pengar online med din WordPress-blogg. Alla objekt som listas där kan också användas på din podcastingswebbplats.

Följande är några av de bästa sätten att tjäna pengar på en podcast.

 • Direkt sponsring. Om du tror att ett företag skulle ha fördel av att sponsra din podcast, känn dig fri att nå dem för att vara sponsor. Du skulle bli förvånad över hur ofta detta skulle fungera för dig.
 • Använd affiliate-marknadsföring för att rekommendera tredje parts produkter och tjänster till din publik.
 • Sälj dina egna produkter och tjänster genom att lägga till en onlinebutik på din webbplats.
 • Be prenumeranter att stödja din podcast med donationer. Du kan helt enkelt lägga till ett betalningsformulär på din webbplats där prenumeranter kan göra en liten donation.
 • Gör äldre avsnitt endast tillgängliga för medlemmar. Se vår guide om hur du skapar en medlemswebbplats med WordPress.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att starta en podcast med WordPress. Du kanske också vill se vår lista med 24 måste ha WordPress-plugins för företagswebbplatser.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me