Squarespace vs WordPress – Kateri je boljši? (Prednosti in slabosti)

Squarespace in WordPress sta dva priljubljena oblikovalca spletnih mest, ki vam omogočata enostavno ustvarjanje spletnega mesta brez kakršnih koli tehničnih znanj ali znanja o programiranju.


Pred kratkim so nas naši bralci prosili, da primerjamo Squarespace in WordPress, ker so na televiziji videli veliko reklam za obe platformi.

V tem članku bomo primerjali Squarespace vs. WordPress s seznamom prednosti in slabosti za vsako platformo. Naše upanje je, da lahko po branju naše primerjave izberete, kateri je boljši za vas.

Primerjava kvadrata in WordPressa

Opomba: Ta primerjava je med Squarespaceom in samo gostovanim WordPressom (ne s WordPress.com). Oglejte si razliko med samo gostovanji WordPress-a in WordPress.com.

Ker želimo ustvariti najbolj podrobno primerjavo med WordPress in Squarespace, smo članek razdelili na več razdelkov. Ogledali si bomo vsak razdelek in videli, katera platforma uporabniku na začetni ravni ponuja največ koristi.

 • Enostavnost uporabe
 • Stroški
 • Oblikovanje in predloge
 • Razširitve in integracije
 • E-trgovina
 • Prenosljivost podatkov
 • Jeziki in internacionalizacija

Pripravljeni? Začnimo.

Enostavnost uporabe in krivulja učenja

Večina lastnikov podjetij in uporabnikov na začetni ravni ne pozna HTML, CSS in drugih stvari, povezanih s kodo. Želijo si platformo, ki jim pomaga enostavno ustvariti spletno mesto, ne da bi zaposlili razvijalca.

Poglejmo, kako se WordPress in Squarespace združita v tej kategoriji.

WordPress

WordPress je najboljša izbira med uporabniki, ki želijo ustanoviti blog ali lastnike malih podjetij, ki gradijo samostojno spletno mesto. Več kot 32% vseh spletnih strani poganja WordPress.

Medtem ko je WordPress dokaj intuitiven in enostaven za uporabo, zagotovo obstaja rahla krivulja učenja.

Začetniki se bodo morali seznaniti s terminologijo in koncepti WordPress, kot so razlika med objavami v primerjavi s stranmi, kategorijami v primerjavi z oznakami, razumevanje tem in vtičnikov.

Privzeti urejevalnik vsebin WordPress je dokaj enostaven za uporabo. Na voljo so bloki po meri, s katerimi lahko na svoje strani dodate elemente vsebine, tako da lahko sestavite čudovite postavitve z vsebinsko bogato vsebino.

Privzeti urejevalnik WordPress

Kljub rahli krivulji učenja se po naših izkušnjah večina uporabnikov hitro prilagodi WordPressu.

Kvadratni prostor

Za razliko od WordPressa, Squarespace ne pride z veliko izbiro. Zaradi pomanjkanja izbire je zelo enostaven in enostaven za uporabo. Tudi absolutni začetniki lahko hitro napišejo vsebino in jo objavijo.

Urejevalnik strani kvadrata

Squarespace uporablja tudi urejevalnik blokov, podoben WordPressu. Dodajanje slik, videoposnetkov in zvočnih datotek je preprostejše kot WordPress. V urejevalniku blokov je veliko blokov z vsebino in izbire nadzora nad postavitvijo.

Kvadratni prostor vam omogoča, da prilagodite svoje predloge in strani z vizualnim urejevalnikom. Vendar ste omejeni na možnosti, ki so na voljo v orodju za prilagajanje. To je nadzorovano okolje, kar pomeni, da so vaše možnosti omejene.

Zaključek

Enostavnost uporabe kvadratnega prostora v primerjavi z WordPressom je povsem enostavna za začetnike. Vendar omejene funkcije morda niso idealne za vse lastnike podjetij.

Po drugi strani WordPress začetnikom ponuja veliko izbire že na začetku, kar bi bilo sprva lahko zmedeno, na dolgi rok pa je veliko bolj prilagodljivo..

Obstaja več vtičnikov za ustvarjalce strani WordPress, s katerimi lahko ustvarite popolnoma prilagojena spletna mesta s povleci in spusti (brez najema razvijalca).

Stroški

Poznavanje, koliko stane vsaka platforma, je pomembno pri sprejemanju poslovne odločitve. Poglejmo, koliko stane Squarespace in koliko stane WordPress.

WordPress

WordPress sam je brezplačen. Prosto lahko prenašate, uporabljate in nadgrajujete WordPress. Gre za odprtokodno programsko opremo z licenco GPL, ki vam daje vso svobodo in nadzor.

Če želite zgraditi spletno mesto z WordPressom, boste morali registrirati domeno in se prijaviti za račun za spletno gostovanje.

Glede na vaše potrebe lahko izberete skupni načrt gostovanja, VPS gostovanje ali celo upravljano WordPress gostovanje. Načrti za skupno gostovanje delujejo na večini majhnih osebnih in poslovnih spletnih mest.

Oglejte si naš vodič o tem, kako izbrati najboljše gostovanje v WordPressu.

Stroški spletnega gostovanja in imena domen se razlikujejo glede na ponudnika gostovanja. Vi ste odgovorni za to, koliko virov potrebujete za svojo spletno stran in koliko boste plačali zanjo.

Z več kot 6800 brezplačnimi predlogami in 54.000+ brezplačnimi vtičniki lahko spletno mesto zaženete za samo 2,75 USD na mesec (kar vključuje vaše ime domene in gostovanje – priporočamo Bluehost ali SiteGround).

Eden od razlogov za priljubljenost WordPressa je, da so skupni stroški izdelave vašega spletnega mesta z WordPressom zelo nizki.

Poleg tega lahko spremenite načrt gostovanja, ko raste vaše spletno mesto. To pomeni, da boste plačevali le za sredstva, ki jih dejansko uporabljate, zato boste lažje nadzirali stroške svojega spletnega mesta.

Imamo podroben članek o stroških izdelave spletnega mesta WordPress in kako ga ohraniti pod proračunom.

Kvadratni prostor

Osebni načrt za Squarespace se začne od 12 dolarjev na mesec (zaračunava se letno) ali 16 mesecev na mesec. To je nekaj več kot načrt skupnega gostovanja za WordPress.

Načrti za oblikovanje kvadratnih prostorov

Vendar za razliko od skupnega načrta gostovanja WordPress, ima ta osebni načrt zelo omejene funkcije. Na spletno mesto lahko dodate samo dva sodelavca in izdelkov ne morete prodati.

Ker lahko z WordPressom spletno trgovino zaženete manj kot to.

Poslovni načrt za kvadrat se začne od 18 dolarjev na mesec (zaračunava se letno) ali 26 mesecev na mesec. Vključuje podporo za e-trgovino, vendar zaračunavajo 3-odstotne pristojbine za transakcije. Poslovni načrt ima neomejene prispevke, strani in dodatne napredne funkcije.

Prav tako imajo ločene načrte za spletne trgovine, ki se začnejo od 26 dolarjev na mesec brez dodatnih transakcijskih stroškov.

Zaključek

WordPress premaga prostor Squarespace s fleksibilnimi načrti za ceno, ki so na voljo v različnih storitvah spletnega gostovanja po vsem svetu.

Stroški so odvisni od tega, koliko virov uporabljate, in takoj dobite dostop do vseh funkcij WordPress.

Oblikovanje in predloge

Tako WordPress kot Squarespace imata pripravljene predloge in orodja za oblikovanje, ki vam olajšajo ustvarjanje spletnega mesta po meri.

Poglejmo, katera vam ponuja več možnosti in orodij za ustvarjanje dobro zasnovanih spletnih mest.

WordPress

WordPress ponuja dostop do tisoč brezplačnih in plačljivih predlog spletnega mesta. Te predloge so zelo prilagodljive in omogočajo uporabo lastnega logotipa spletnega mesta, barv, nalaganje lastnih slik in več.

Številne teme WordPress imajo več možnosti izbire postavitve, ustvarjalci strani, povleci in spusti, drsniki, fotogalerije in številne druge funkcije.

Ne glede na to, kakšno spletno mesto gradite, boste našli na stotine profesionalno zasnovanih predlog za to delo.

Teme WordPressa

Številni začetniki menijo, da je to obilje izbire nekoliko preveč. Tu je nekaj naših strokovnih izbir najboljših WordPress tem za različne vrste spletnih mest.

 • Najboljše brezplačne teme spletnega dnevnika WordPress
 • Najboljše teme WordPress za poslovna spletna mesta
 • Najboljše teme revije WordPress
 • Najboljše preproste teme WordPress

Več o tej temi si oglejte v našem članku o tem, kako izbrati najboljšo temo WordPress za svoje spletno mesto.

Lahko pa začnete tudi s temo Divi, ki je glavna tema z veliko kož po meri in popolnim povlekom & nadzor nad padci.

Kvadratni prostor

Squarespace ponuja pripravljene predloge spletnih strani, ki so lepo urejene v različne kategorije. Obstajajo teme za vse priljubljene kategorije spletnih strani, s profesionalnimi dizajni, ki so videti dobro na vseh napravah.

Predloge kvadratnega prostora

Vendar je to veliko področje, kjer Squarespace resno zaostaja. Število vnaprej izdelanih predlog je zelo omejeno, vaše možnosti oblikovanja pa so omejene tudi na nabor funkcij, ki so na voljo v orodju za prilagoditev prostora Squarespace..

Teme so na voljo z omejenim številom postavitev z vsako predlogo. Še vedno lahko izvajate osnovne barve, pisave, logotip spletnega mesta in druge stvari, vendar te predloge niso tako prilagodljive kot teme WordPress.

Zaključek

WordPress je jasen zmagovalec glede izbire oblikovanja, možnosti prilagajanja in prilagodljivosti. Squarespace ponuja čudovite predloge, vendar jih je število omejeno in niso zelo prilagodljive.

Razširitve in integracije

Podaljški

Vsi ustvarjalci spletnih strani prihajajo z zbirko vgrajenih funkcij. Ko se vaše spletno mesto veča, bi morali dodati več funkcij in povezati spletno mesto za delo z zunanjimi orodji in storitvami.

Poglejmo, kako uspešna sta WordPress in Squarespace v zvezi s tem.

WordPress

Resnična moč WordPressa izvira iz njegovega ogromnega ekosistema vtičnikov. Ti vtičniki so kot aplikacije za vaše spletno mesto WordPress, ki jih lahko namestite, da dodate nove funkcije ali spremenite privzeto vedenje svojega spletnega mesta.

Trenutno je samo v imeniku vtičnikov WordPress.org naštetih več kot 54.000 brezplačnih vtičnikov WordPress. Na voljo je tudi na tisoče vrhunskih WordPress vtičnikov, ki so na voljo na drugih spletnih mestih.

WordPress vtičniki

Če si omislite funkcijo, obstaja velika verjetnost, da boste zlahka našli vtičnik WordPress, ki to naredi.

WordPress vtičniki so tako robustni, da so mnogi od njih popolne platforme z lastnimi dodatki in uspešna skupnost, zgrajena okoli njih.

Imamo seznam bistvenih WordPress vtičnikov, ki jih mora imeti vsako spletno mesto.

Nato imate specializirane vtičnike za ustvarjanje spletnih mest za e-trgovino, izgradnjo članske skupnosti, prodajo spletnih tečajev in še več.

Če želite izvedeti več, si oglejte članek o tem, kako izbrati najboljši WordPress vtičnik.

Ker je WordPress najbolj priljubljen graditelj spletnih strani, ima večina drugih storitev in orodij svoje WordPress vtičnike, ki svoje storitve integrirajo na WordPress spletno mesto.

Vse vrhunske storitve trženja po e-pošti, orodja za SEO, programska oprema za klepet v živo in orodja za ustvarjanje potencialnih strank ponujajo brezhibno integracijo z WordPressom.

Kvadratni prostor

Kvadratni prostor se nikjer ne približa WordPressu, ko gre za razširljivost in integracije.

Mogoče je dodati integracije in prilagoditve drugih proizvajalcev, vendar za razliko od WordPressa, Squarespace nima močnih API-jev, ki bi jih lahko razvili razvijalci.

Integracije kvadratnega prostora

Zagotavljajo nekatere uradne integracije tretjih oseb, vendar so tudi te omejene in niso podprte vse priljubljene storitve.

Za e-trgovino lahko uporabite njihovo vgrajeno platformo, vendar je nikakor ne morete razširiti.

Squarespace nima funkcionalnosti, da bi omogočil spletna mesta po meri, ki jih morda potrebujete za vašo spletno poslovno idejo.

Zaključek

WordPress je tukaj nedvomni zmagovalec z neverjetnim ekosistemom na tisoče vtičnikov in integracij na dosegu roke. Po drugi strani ima kvadratni prostor zelo malo integracij in mnoge od njih so zelo omejene.

E-trgovina

Gradite spletno trgovino? Primerjajmo funkcionalnost e-trgovine WordPress in Squarespace.

WordPress

WordPress vam omogoča integracijo in uporabo katerega koli plačilnega procesorja ali platforme, ki jo želite.

Obstaja veliko WordPress vtičnikov, ki vam omogočajo enostavno sprejemanje spletnih plačil z uporabo Stripe, PayPal, Google Checkout, 2Checkout, Payoneer, Skrill in celo Bitcoin.

e-trgovina

WordPress ima veliko vtičnikov za e-trgovino, ki lahko v nekaj minutah spremenijo vaše spletno mesto v spletno trgovino. Najbolj priljubljena platforma za e-trgovino na svetu, WooCommerce, je vtičnik WordPress.

WooCommerce prihaja z lastnim ekosistemom z lastnimi dodatki za WooCommerce in tisoči pripravljenih tem WooComemrce.

Ni omejitev, koliko izdelkov dodate na svoje spletno mesto, kako jih prikazujete ali kako jih prodajate. Lahko zaženete lastni partnerski program in uporabite vse trike za rast prodaje brez kakršnih koli omejitev.

Kvadratni prostor

E-trgovina je omejena na Squarespace. Za obdelavo plačil lahko uporabite le Stripe in PayPal, ki sta na voljo samo v nekaterih državah.

Na voljo ni noben drug plačilni sistem, ki bi omejeval vašo sposobnost sprejemanja plačil od večje svetovne publike. Za rastoče podjetje začeti s takšnimi omejitvami ni odlična ideja.

Trgovanje s kvadratnimi prostori

Poleg tega lahko izdelke prodajate samo v načrtih podjetja ali trgovine.

Recimo, da želite prodati samo en izdelek, še vedno boste morali plačati za poslovni načrt, letni stroški gostovanja spletnega mesta z le enim izdelkom pa bodo precej višji od načrta gostovanja v skupni rabi ali VPS za WordPress.

Kar zadeva storitve tretjih oseb, je zelo malo zunanjih storitev, ki jih lahko integrirate s svojim spletnim mestom Squarespace. To vpliva na to, kako promovirate svoje spletno mesto in stvari, ki jih lahko naredite za večjo prodajo in rast podjetja.

Zaključek

WordPress je precej boljši pred Squarespaceom, ko gre za spletno mesto e-trgovine. Omejitve Squarespace niso tako dobre za rast spletnega podjetja.

Najlepši del WordPressa je, da ga lahko uporabljate skupaj s Shopifyjem. Oglejte si našo primerjavo Shopify proti WooCommerce.

Prenosljivost podatkov

Ob podpisu poslovne pogodbe imate vedno varnostne klavzule. Kot če niste zadovoljni, lahko odidete brez težav.

Ta koncept sega tudi na spletna podjetja in se imenuje prenosljivost podatkov. Če niste zadovoljni s platformo, bi morali imeti možnost, da prevzamete vse svoje delo in ga premaknete kam drugam.

Poglejmo si, kako se WordPress in Squarespace primerjata v prenosljivosti podatkov in svobodi preklopa.

WordPress

WordPress ima vgrajena orodja za enostavno izvoz vseh podatkov. Ne samo vaše vsebine in slike, temveč lahko varnostno kopirate teme, vtičnike in celotno bazo podatkov. Oglejte si naš seznam najboljših rešitev za varnostno kopiranje WordPress-a.

Izvoz vsebine v WordPress

Nato lahko to vsebino enostavno premaknete v kateri koli drug sistem za upravljanje vsebine, ki ga želite. Vsebino lahko shranite kjer koli drugje in kadar koli želite spreminjati spletne gostitelje.

Kvadratni prostor

Tako kot vse drugo je tudi funkcija izvoza za Squarespace zelo omejena. V datoteko XML lahko izvozite le določene dele vsebine. To vključuje vaše strani, galerije in eno blog stran z vsemi njenimi objavami.

Strani izdelkov, strani albumov, besedilni, zvočni in video bloki ne bodo izvoženi.

Zaključek

Vsebina, ki jo ustvarite na svojem spletnem mestu, je vaša, zato bi morali imeti svobodo in orodja, da jih lahko premaknete drugam. WordPress spet premaga prostor Squarespace z enostavnimi orodji za upravljanje, s katerimi lahko izvozite celotno spletno mesto.

Jeziki in internacionalizacija

Živimo v svetovnem svetu in veliko podjetij skrbi za večjezično občinstvo na različnih geografskih lokacijah. Oglejmo si, kako Squarespace in WordPress obravnavata jezike, večjezično vsebino in geografske lokacije.

Jeziki in lokalizacija

WordPress

WordPress je v celoti preveden v več deset jezikov. Uporabniki na spletnem mestu WordPress lahko v nastavitvah profila izberejo svoj jezik.

Večina tem WordPress je pripravljena za prevajanje, vsi priljubljeni vtičniki WordPress pa so prevedeni tudi v številne jezike.

V bistvu lahko zgradite WordPress spletno mesto v katerem koli jeziku, ki ga želite. WordPress lahko celo prevedete sami, če vaš jezik še ni na voljo.

WordPress z večjezičnimi funkcionalnostmi ne pride v poštev. Vendar obstajajo odlični vtičniki za ustvarjanje večjezičnih spletnih strani, ki so prijazna do SEO in neverjetno bogata.

Kvadratni prostor

Platforma Squarespace je v celoti prevedena v šest jezikov (angleški, nemški, francoski, španski, italijanski in portugalski). Jezik spletnega mesta lahko spremenite in izberete drug časovni pas / državo.

Za izdelke v trgovini lahko uporabljate samo valute, ki jih podpirata Stripe ali PayPal.

Večjezične strani lahko ustvarite tako, da v bistvu podvojite strani. Ročno boste morali ustvariti strukturo spletnega mesta ali ustvariti različna spletna mesta za vsak jezik (zaračunani vam bodo za vsako spletno mesto posebej).

Zaključek

WordPress je v prednosti glede jezikov in možnosti lokalizacije. Squarespace se spet zdi zelo omejen in popolnoma neprimeren za ustvarjanje večjezičnih spletnih strani.

Povzemanje primerjave kvadrata in WordPressa

WordPress je pri izdelavi spletnega mesta veliko boljši od platforme Squarespace. Tu je kratka razčlenitev prednosti in slabosti obeh platform.

Prednosti pri uporabi Squarespacea

 • Lažje za uporabo na majhnih spletnih mestih
 • Polirana uporabniška izkušnja
 • Brezplačna namestitev spletnega mesta

Slabosti uporabe Squarespacea

 • Stroški višji kot spletno gostovanje v skupni rabi
 • Omejene izbire oblikovanja
 • Omejen nabor funkcij
 • Omejitve vas pri razvoju vašega podjetja postavljajo v slabši položaj

Prednosti uporabe WordPressa

 • Enostaven za uporabo z rahlo krivuljo učenja
 • Neverjetno prilagodljiv za ustvarjanje poljubnih spletnih strani
 • Množično zbiranje tem in vtičnikov
 • Res močna platforma za e-trgovino
 • Lahko se začne z zelo nizkimi stroški

Slabosti uporabe WordPressa

 • Morali boste namestiti posodobitve in narediti varnostne kopije
 • Ko bo vaše podjetje raslo, boste morali ročno spreminjati sredstva z nadgradnjo gostovanja
 • Odgovorni boste za upravljanje varnosti na svojem spletnem mestu

Če tehtam prednosti in slabosti, lahko z zaupanjem rečemo, da je WordPress boljša platforma za zagon spletnega mesta.

Svoboda rasti vaše spletne strani, kot se vam zdi primerno, je pomembna za vsa podjetja. Tega ne smete trgovati za nobene stroške. WordPress vam zagotavlja to svobodo z veliko nižjimi stroški kot vse druge platforme.

Upamo, da vam je ta članek ponudil primerjavo primerjave WordPress-a in Squarespace-a. Za podroben pregled platforme si boste morda želeli ogledati tudi celoten pregled WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me