Wix vs WordPress – Kateri je boljši? (Prednosti in slabosti)

Se poskušate odločiti med Wixom in WordPressom za izdelavo svojega spletnega mesta? Medtem ko je WordPress najbolj priljubljen graditelj spletnih mest na svetu, to ni edina možnost.


Po ogledu televizijskih reklam za Wix so nas nekateri uporabniki prosili, da opravimo podrobno primerjavo Wix-a in WordPress-a, da ugotovimo, katera je boljša izbira.

V tem članku bomo primerjali Wix in WordPress in poudarili prednosti in slabosti. Upamo, da se boste s tem pregledom in primerjavo Wix-a lahko odločili, katera platforma je primerna za vaše potrebe.

Wix vs WordPress - Katera je boljša platforma

Opomba: Ta članek primerja Wix in WordPress.org, ki ga gostuje sam NE WordPress.com. Oglejte si razliko med spletnimi mesti WordPress.org, ki jih gostuje sam, in WordPress.com.

To primerjavo smo razdelili na 7 kategorij:

  Poglejmo, kako se Wix in WordPress združujejo v vsako od teh kategorij.

  1. Cene in stroški

  Stroški izdelave spletnega mesta so pomemben dejavnik pri izbiri platforme za izdelavo spletnega mesta. Skupni stroški za razvoj in vzdrževanje spletnega mesta bodo v celoti odvisni od vaših potreb. Naš cilj je zagotoviti, da lahko v svojem proračunu storite vse, kar potrebujete.

  Primerjajmo cene Wix-a in WordPress-a, da ugotovimo, katera vam daje več denarja za dolar.

  Wix:

  Wix brezplačno ponuja osnovnega oblikovalca spletnih strani. Vendar pa imata dve pomembni pomanjkljivosti. Najprej doda oglase z blagovno znamko Wix na vrhu in na dnu vašega spletnega mesta. Drugič, za svoje spletno mesto ne morete uporabiti imena domene po meri, zato bo naslov vašega spletnega mesta: uporabniško ime.wix.com/ime spletnega mesta

  Poleg tega osnovni načrt ne ponuja potrebnih dodatkov, kot so Google Analytics, Favicons, e-trgovina itd. Če želite odstraniti oglase in pridobiti dodatne funkcije s trga aplikacij, boste morali nadgraditi na enega od premijskih načrtov ponudba.

  Vsak premijski načrt Wix ima različne omejitve za shranjevanje in pasovno širino. Lahko plačujete mesečno ali izberete letni načrt.

  Premijski načrti za Wix

  Najboljši vrednostni načrti za Wix je načrt Neomejeno (12,50 USD / mesec), in če želite prodajalno e-trgovine, potem potrebujete načrt e-trgovine (16,50 USD / mesec).

  Ta cena ne vključuje nobene aplikacije, ki jo kasneje izberete za nakup aplikacij Wix na svojem spletnem mestu.

  WordPress:

  Programska oprema WordPress je odprtokodna in je brezplačno na voljo vsem.

  Pogosto nas vprašajo, zakaj je WordPress brezplačen in kaj je ulov?

  No, največji ulov je, da za namestitev potrebujete svoje ime domene in spletno gostovanje. Izbirate lahko med več ponudniki gostovanja WordPress. Oglejte si naš vodič o tem, kako izbrati najboljše podjetje za gostovanje WordPress.

  Glede na proračun lahko začnete z osnovnim načrtom pri ponudniku gostovanja WordPress, kot je Bluehost, ki vas bo stala 2,75 USD na mesec in vključuje brezplačno ime domene po meri.

  Če vaš proračun dopušča, lahko uporabite upravljanega ponudnika gostovanja WordPress, kot je WP Engine, ki stane 29 dolarjev na mesec.

  Stroški spletnega mesta WordPress se bodo zvišali, če se odločite za vrhunske WordPress teme ali vtičnike (podobno kot aplikacije v WordPressu).

  Vendar pa je na voljo na tisoče brezplačnih tem in vtičnikov WordPress, ki jih lahko uporabite za zmanjšanje stroškov. Na spletno mesto WordPress lahko dodate katero koli funkcijo s pomočjo vtičnika, ne da bi nadgrajevali načrt gostovanja.

  Če želite več informacij, glejte naš vodič o tem, koliko stane izdelava spletnega mesta WordPress.

  Zaključek:

  WordPress premaga Wix s fleksibilnimi načrti, ki so na voljo v različnih podjetjih za spletno gostovanje. Stroški so odvisni od tega, koliko virov uporabljate, in lahko svoje spletno mesto WordPress uporabljate na poljuben način.

  2. Enostavnost uporabe

  Večina začetnikov izbere Wix ali WordPress, ker ne želijo najeti oblikovalca spletnega mesta. Tako Wix kot WordPress vam omogočata ustvarjanje spletnih mest, ne da bi se učili kodirati.

  Wix:

  Wix ponuja zmogljiva in enostavna orodja za izdelavo lastnega spletnega mesta. Ponuja preprost vmesnik za povleci in spusti, kjer lahko izberete kateri koli element na svojem spletnem mestu in ga začnete urejati v vmesniku WYSIWYG.

  Wix urejevalnik

  Predmete lahko povlečete in spustite kamor koli na svojem spletnem mestu, preuredite stvari na svojih straneh, pišete vsebino in dodate medije v uporabniku prijaznem okolju. Mnogi začetniki bi to funkcijo imeli za blagoslov, saj jih rešuje pred ukvarjanjem s kodo.

  WordPress:

  WordPress ima vizualni urejevalnik za pisanje vsebine in prilagajalnik tem, ki vam omogoča urejanje lastnosti teme v okolju WYSIWYG. Vendar WordPress privzeto ne vsebuje vgrajenega ustvarjalca strani za povleci in spusti.

  WordPress urejevalnik objav

  Za popoln nadzor nad videzom se bodo uporabniki morali seznaniti z različnimi razdelki, kot so navigacijski meniji, orodje za prilagajanje, urejevalnik vizualnih objav itd. To pomeni, da WordPress za začetnike potrebuje majhno krivuljo učenja.

  Po drugi strani je na tisoče tem, zaradi katerih je prilagajanje res enostavno.

  Zaključek:

  Tu je očitno zmagovalec Wix. Uporabnikom ni treba porabiti veliko časa, da se naučijo platforme ali namestiti katere koli vtičnike, preden lahko začnejo graditi svoje spletno mesto. Po drugi strani pa bodo morali razumeti osnove WordPress-a in morda bodo morali namestiti vtičnike za izdelavo svojega spletnega mesta.

  Lahko pa uporabite zmogljive vtičnike za ustvarjanje strani WordPress, kot sta BeaverBuilder ali Divi, ki ponuja veliko močnejše funkcije kot graditelj Wix.

  Zato lastniki pametnih podjetij uporabljajo WordPress, ker jim nudi večjo prilagodljivost.

  3. Oblikovanje in postavitev

  Oblikovanje in postavitev spletnega mesta igrata pomembno vlogo pri vašem uspehu. Vsak lastnik spletnega mesta potrebuje zasnovo, ki ni le lepega videza, temveč tudi uporabniku prijazen in svojo blagovno znamko izstopa.

  Wix:

  Wix ima na voljo več kot 500+ že izdelanih predlog. Vsi modeli Wix so popolnoma odzivni in napisani v HTML5. Z vgrajenimi orodji lahko dodatno prilagodite zasnovo spletnega mesta, spremenite postavitev in preuredite elemente, kot se vam zdi primerno.

  Predloge za Wix

  Na voljo so modeli za vse vrste spletnih mest. Predloge so razdeljene v kategorije, kot so poslovanje, e-trgovina, hobiji, umetnost & obrti, osebni itd.

  Velika pomanjkljivost je, da ko izberete predlogo, je ne morete spremeniti. Lahko ga spremenite in prilagodite v kolikor želite z uporabo samo vgrajenih orodij, vendar ne morete preklopiti na drugo predlogo.

  WordPress:

  Za WordPress je na voljo na tisoče brezplačnih in plačljivih tem. Brezplačne teme imajo omejeno podporo, vendar tudi skozi strog postopek pregleda. Plačane teme običajno ponujajo več funkcij in ponujajo vrhunske možnosti podpore.

  Teme WordPressa

  Teme WordPressa segajo od majhnih osebnih spletnih strani do celovitih spletnih mest za e-trgovino. Večina tem ima vgrajene lastne možnosti prilagajanja. Za nadaljnji slog ali prilagajanje svojih WordPress tem lahko uporabite tudi enega od številnih vtičnikov.

  Uporabniki lahko naložijo brezplačne teme iz imenika WordPess.org. Za plačljive teme obstaja več tematskih trgovin WordPress, kot so Themify, CSSIgniter, StudioPress in še več. Oglejte si naš seznam najboljših trgovskih tematskih trgovin WordPress.

  Poleg tega lahko najamete razvijalca ali se naučite ustvariti popolnoma prilagojeno temo za vaše podjetje.

  Zaključek:

  WordPress ima veliko večjo temo in oblikovalske postavitve kot Wix. Uporabniki programa WordPress lahko brez omejitev preprosto preklopijo teme ali jih prilagodijo, kolikor hočejo.

  4. Vtičniki in aplikacije

  Vtičniki in aplikacije so razširitve drugih proizvajalcev, ki jih lahko s svojo platformo dodate še več funkcij. Wix jih imenuje aplikacije, v WordPress ekosistemu pa jih imenujemo vtičniki.

  Primerjajmo aplikacije in vtičnike, ki so na voljo na obeh platformah, in kaj lahko storite z njimi.

  Wix:

  Wix ponuja skoraj 200+ aplikacij, ki jih lahko dodate na svoje spletno mesto. Te aplikacije ponujajo široko paleto funkcij, kot so dodajanje obrazcev za stike, galerija, komentarji, gumbi socialnih medijev, trženje e-pošte in tako naprej.

  Tržnica aplikacij Wix

  Večina aplikacij je brezplačnih ali imajo različico Lite. Druge aplikacije zahtevajo mesečna plačila in se razlikujejo po cenah. Čeprav je zbirka aplikacij omejena, pokrivajo najpogosteje zahtevane funkcije lastnikov spletnih mest.

  WordPress:

  Ob pisanju tega članka je v imeniku vtičnikov WordPress.org na voljo več kot 55.000 brezplačnih vtičnikov. Da ne omenjam, premium vtičniki, ki so na voljo na drugih tržnicah.

  WordPress vtičniki

  Pregovor pravi: če si omislite funkcijo, verjetno obstaja vtičnik WordPress, ki to naredi.

  Če želite ustvariti kontaktni obrazec, namestiti Google Analytics, zgraditi spletno mesto za članstvo ali prodati spletne tečaje, za to obstaja vtičnik..

  Z WordPressom lahko počnete karkoli, kar vam je všeč. Obstaja veliko brezplačnih in plačljivih vtičnikov, ki jih lahko uporabite za izdelavo spletnega mesta svojih sanj.

  Zaključek:

  WordPress zlahka premaga Wix tudi na tem področju. Čeprav knjižnica aplikacij Wix raste, je še vedno omejena v primerjavi z veliko izbiro, ki je na voljo uporabnikom WordPress-a.

  5. Wix vs WordPress – Kateri je boljši za bloganje?

  Mnogi uporabniki iščejo lažjo platformo za začetek bloganja. Wix in WordPress se lahko uporabljata za ustvarjanje blogov. Poglejmo si, katera mu gre bolje.

  Bloganje z Wixom

  Wix vam omogoča enostavno dodajanje bloga na vaše spletno mesto. Ima vse osnovne funkcije bloganja, ki jih pogosto uporabljate. Na primer kategorije in oznake, fotografije in videoposnetki, arhivi itd.

  Wix urejevalnik blogov

  Vendar pa nima izvornega sistema za komentiranje, kot je WordPress. Namesto tega uporablja komentarje iz Facebooka in ti komentarji niso prenosljivi.

  Prav tako manjka več funkcij, kot so predstavljene slike, posodabljanje objav, ustvarjanje zasebnih objav in še več.

  Vmesnik za pisanje objav na spletnem dnevniku ni isti kot Wixovo spletno mesto. Namesto tega uporablja navaden urejevalnik besedil, ki je glede možnosti oblikovanja zelo omejen.

  Bloganje z WordPressom

  WordPress se je začel kot platforma za bloganje in se razvil v celovitega ustvarjalca spletnih strani. Danes upravlja skoraj 33% vseh spletnih strani.

  Ima vse funkcije za bloganje, ki jih boste potrebovali kot domači sistem za komentiranje in vse druge napredne funkcije, ki manjkajo pri Wixu.

  Urejanje objav v dnevniku v WordPressu

  Na voljo je z močnim urejevalnikom blokov Gutenberg, ki vam omogoča, da ustvarite čudovite postavitve svojih objav na spletnem dnevniku.

  Najpomembneje je, da lahko svoj blog razširite s pomočjo vtičnikov in dodate katero koli funkcijo, ki si jo omislite.

  Zaključek

  WordPress popolnoma preseneti Wix kot platformo za bloganje. Blogovi Wix so preveč osnovni in nimajo več pomembnih funkcij. Če razmišljate o ustanovitvi spletnega dnevnika, se Wix sploh ne približa WordPressu.

  6. Primerjava e-trgovine Wix proti WordPressu

  Prodaja stvari prek spleta je še ena pomembna lastnost, ki jo išče večina začetnikov. Oglejmo si, kako se WordPress in Wix primerjata v e-trgovini.

  Wix:

  Wix ponuja e-trgovino s svojimi plačanimi načrti. To pomeni, da uporabniki z brezplačnim načrtom ne morejo voditi svoje trgovine e-trgovine na Wixu brez nadgradnje na plačljivi načrt. Z WixStores lahko sprejemate plačila samo s PayPal ali Authorize.net.

  Obstaja nekaj aplikacij drugih proizvajalcev, ki jih lahko uporabite za prodajo stvari po spletu, vendar bi te aplikacije z njihovimi mesečnimi pristojbinami stale še več denarja. Da ne omenjam, da imate omejena prehodna plačila in funkcionalnost.

  WordPress:

  WordPress omogoča enostavno enostavno ustvarjanje spletne trgovine z uporabo WooCommerce, ki pokriva več kot 42% vseh spletnih mest za e-trgovino na svetu..

  Za WordPress je na voljo tudi veliko drugih vtičnikov za e-trgovino, ki jih lahko uporabite za prodajo fizičnega ali digitalnega blaga, storitev, dogodkov, naročnin in še več.

  Večina vtičnikov eCommerce za WordPress ima celo svoje namenske teme in dodatke. Oglejte si naš seznam najboljših tem WooCommerce za nekaj odličnih primerov.

  Zaključek:

  Če želite zgraditi ustrezno spletno trgovino in biti pripravljeni na rast, potem WordPress + WooCommerce v primerjavi z Wixom ponuja veliko več prilagodljivosti, svobode in izbire..

  7. Možnosti prenosa podatkov v Wixu in WordPressu

  Prenosljivost podatkov vam omogoča svobodo premikanja vsebine, ko jo potrebujete. Oglejmo si, kako vam Wix in WordPress pomagata premakniti vsebino, če jo potrebujete.

  Možnosti prenosa podatkov v Wixu

  Wix ima zelo omejene možnosti za prenos vsebine na drugo platformo. Svoje objave na spletnem dnevniku lahko izvozite le v obliki XML. Strani, slike, videoposnetki in drugo vsebino boste morali ročno prenesti.

  V skladu z dokumentacijo Wix vsa vsebina gostuje izključno na Wixovih strežnikih in je ni mogoče izvažati drugam.

  To nekoliko oteži premikanje vsebine na drugo platformo, če je to potrebno. Kljub temu lahko še vedno prenesete spletno mesto Wix. Oglejte si naš članek o tem, kako preklopiti iz Wixa na WordPress za več podrobnosti.

  Možnosti prenosa podatkov v WordPressu

  WordPress zelo enostavno izvaža vsebino. Priložen je izvoznik z enim klikom, ki omogoča prenos vsebine v obliki XML.

  Izvoz vašega spletnega mesta WordPress

  Ker gre za samostojno platformo, lahko ustvarite tudi popolne varnostne kopije WordPressa, naložite svoje predstavnostne datoteke in celo ročno izvozite svojo bazo podatkov WordPress.

  Nato lahko spletno mesto WordPress enostavno premaknete na novega gostitelja, če niste zadovoljni s svojim trenutnim gostiteljskim podjetjem WordPress.

  Zaključek:

  WordPress je veliko boljši pri prenosu in premikanju podatkov. Wix po drugi strani otežuje premikanje vsebine.

  Povzetek

  WordPress je precej boljši od Wixa kot platforme za spletno založništvo za katero koli spletno mesto. Medtem ko Wix ponuja enostaven za uporabo graditelja spletnih strani, lahko z WordPressom na dolgi rok dosežete veliko več.

  Oglejte si naš vodič o tem, kako narediti spletno mesto z uporabo WordPress-a po navodilih.

  Upamo, da vam je ta članek pomagal primerjati Wix in WordPress in izvedeti njihove prednosti in slabosti. Morda boste želeli videti tudi naše nasvete o uresničitvi prometa na novo mesto WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map