De geschiedenis van WordPress van 2003-2019 (met screenshots)

Wil je meer weten over de geschiedenis van WordPress? Als u vandaag een WordPress-blog of -website start, ziet u een populaire websitebouwer die meer dan 32% van alle websites op internet mogelijk maakte. In dit artikel willen we terugblikken op de geschiedenis van WordPress om u te laten zien hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.


De volledige geschiedenis van WordPress (bijgewerkt)

Het verhaal van WordPress vertelt ons hoe open source-gemeenschappen werken om iets zo nuttig te maken zonder de vrijheid van software in gevaar te brengen. WordPress-project wordt aangestuurd door een gemeenschap van toegewijde ontwikkelaars, gebruikers en supporters (Gerelateerd: Waarom is WordPress gratis?).

WordPress begon omdat de ontwikkeling van een bestaande blogsoftware b2 / cafelog werd stopgezet door hun belangrijkste ontwikkelaars. In 2003 besloten twee gebruikers van b2 / cafelog, Matt Mullenweg en Mike Little, om een ​​nieuw platform te bouwen bovenop b2 / cafelog.

Ze wisten waarschijnlijk niet dat ze op het punt stonden een reis te beginnen die uiteindelijk miljoenen gebruikers over de hele wereld ten goede zou komen, duizenden banen zou creëren en een hele industrie van ontwikkelaars, ontwerpers, schrijvers, bloggers en webuitgevers hun brood zou verdienen. er vanaf.

Aan 27 mei 2003, Matt kondigde de beschikbaarheid aan van de eerste versie van WordPress. Het werd goed ontvangen door de gemeenschap. Het was gebaseerd op b2 Cafelog met aanzienlijke verbeteringen. De eerste versie van WordPress bevatte een nieuwe admin-interface, nieuwe sjablonen en gegenereerde XHTML 1.1-compatibele sjablonen. De berichteditor zag er als volgt uit:

Post-editor in de eerste release van WordPress

In mei 2004, versie 1.2 van WordPress werd geleverd met plugin-architectuur. Hierdoor konden gebruikers en ontwikkelaars de functionaliteit van WordPress uitbreiden door hun eigen plug-ins te schrijven en deze te delen met de rest van de gemeenschap.

Toen WordPress zich voor de gemeenschap opende, gebeurde er op dat moment iets totaal anders in de blogsector.

De marktleider in de bloggereedschapindustrie was toentertijd Moveable Type. Ze kondigden nieuwe licentievoorwaarden aan die niet door veel van hun gebruikers werden gewaardeerd. Dit dwong veel van hun gebruikers om te zoeken naar een nieuw blogplatform.

WordPress 1.2 presenteerde zichzelf als een ambitieus project dat gebruikers een volwassen, stabiel, gemakkelijk en flexibel platform biedt met functies die hun eigen concurrenten evenaren. Het aanpassingspercentage van WordPress schoot omhoog met deze release.

WordPress 1.2 Mingus

Met de toename van het aantal gebruikers begon WordPress beter te worden met de hulp en interesse van de community.

In februari 2005, WordPress 1.5 kwam met Pages, tools voor het modereren van reacties, een nieuw standaardthema Kubrick en een compleet nieuw themasysteem. Matt kondigde thema’s aan met deze woorden:

In 1.5 hebben we een ongelooflijk flexibel themasysteem gemaakt dat zich aan u aanpast in plaats van te verwachten dat u zich eraan aanpast. Je kunt je hele weblog door een enkel bestand laten lopen, net als voorheen, of je kunt letterlijk een andere sjabloon hebben voor elke afzonderlijke categorie. Het is zo veel of zo weinig als je wilt. We hebben ook algemene site-elementen zoals kopteksten, voetteksten en zijbalken in hun eigen bestanden onderverdeeld, zodat u op één plek een wijziging kunt aanbrengen en deze onmiddellijk overal kunt zien. “Matt Mullenweg – Aankondiging van WordPress 1.5”

Kubrick - het standaard WordPress-thema van 2005-2010

In december 2005, WordPress 2.0 is uitgebracht met een nieuw admin-dashboard. Dit nieuwe admin-gebied was een complete herziening van de administratie-schermen in WordPress.

Het gebruikte JavaScript en DHTML om een ​​betere gebruikersinterface te maken waarbij gebruikers geen pagina hoefden te laden om enkele eenvoudige taken uit te voeren. Gebruikers konden nu categorieën en tags aan berichten toevoegen zonder de berichteditor te verlaten of opmerkingen te verwijderen zonder het opmerkingenscherm opnieuw te laden.

WordPress 2.0 - Beheerdersinterface

De glimmende nieuwe gebruikersinterface voor beheerders was niet de enige significante verbetering in deze release.

Het was de eerste release met de vooraf geïnstalleerde Akismet antispam-plug-in. Het kwam ook met een plug-in voor WordPress-databaseback-up, wp-db-backup, die vervolgens in 2007 werd verwijderd. Een andere primeur voor deze release was de introductie van een functies.php-bestand in het themasysteem..

Op 1 maart 2006, Automattic, het bedrijf opgericht door Matt Mullenweg, medeoprichter van WordPress, diende de handelsmerkregistratie in voor WordPress en het WordPress-logo.

In 2008, een webdesignbedrijf genaamd Happy Cog sloot zich aan bij het WordPress-project om te helpen bij het ontwerpen van een nieuwe WordPress-beheerinterface. Er is een bruikbaarheidsonderzoek uitgevoerd om de admin-gebruikersinterface te ontwerpen.

Het hele jaar door werden nieuwe functies zoals shortcodes, updates met één klik en ingebouwde plug-in-installatie toegevoegd aan WordPress met verschillende releases.

WordPress 2.7 Dashboard

In juni 2010, Automattic, het bedrijf opgericht door Matt Mullenweg, medeoprichter van WordPress, heeft het eigendom van het WordPress-handelsmerk en -logo overgedragen aan de WordPress Foundation. Dit was een belangrijk moment in de geschiedenis van WordPress, omdat het ervoor zorgde dat WordPress blijft groeien en niet afhankelijk is van een bedrijf of een groep ontwikkelaars om het project voort te zetten.

Op 17 juni 2010, WordPress 3.0 is uitgebracht. Het was een grote stap richting WordPress als CMS. Deze release introduceerde verschillende functies zoals aangepaste berichttypen, betere aangepaste taxonomieën, aangepaste achtergronden, koptekst, menu’s, contextuele hulp op beheerdersschermen, enz. WordPress MU-project werd samengevoegd in WordPress-kern om multisite-netwerken te creëren.

Het kwam ook met Twenty Ten, waarmee de traditie van een nieuw standaardthema voor elk jaar begon.

In 2011, Berichtformaten en admin-balk vonden hun weg naar WordPress.

Rond die tijd bouwden enkele echt coole WordPress-plug-ins krachtige eCommerce-platforms bovenop WordPress. Hierdoor konden WordPress-gebruikers online winkels creëren en krachtige e-commerce websites bouwen met WordPress.

In 2012, thema-aanpasser, themavoorbeelden en nieuwe mediamanager werden geïntroduceerd. Deze functies hebben nieuwe gebruikers enorm geholpen bij het maken van afbeeldingsgalerijen en het bekijken van thema’s voordat ze naar een nieuw thema veranderden.

In 2013, WordPress 3.7 werd geleverd met de nieuwe functie voor automatische updates waarmee WordPress de software van uw site automatisch kon updaten voor kleine releases. De functie voor automatische updates lijkt sterk op wat de Google Chrome-browser doet. Verschillende gebruikers vonden de functie niet leuk, dus schreven we een zelfstudie over het uitschakelen van automatische metingen.

Tegen die tijd was WordPress al het populairste CMS ter wereld geworden.

In december 2013 werd WordPress 3.8 uitgebracht, die MP6 introduceerde, de nieuwe WordPress admin-interface. Deze nieuwe interface reageerde snel en was bedoeld om gebruikers een betere gebruikerservaring te bieden, op elk apparaat of schermformaat.

WordPress 3.8 admin kleurenschema's op mobiele apparaten

Op 16 april 2014, WordPress 3.9 is uitgebracht. Het was gericht op het verbeteren van de WordPress visuele post-editor. Afbeeldingen kunnen nu rechtstreeks naar de berichteditor worden gesleept en neergezet. Gebruikers kunnen nu afbeeldingen rechtstreeks in de editor bewerken en hun galerievoorbeelden in de editor bekijken. WordPress 3.9 introduceerde ook live widget-previews, audio-afspeellijsten en verschillende andere verbeteringen.

Het hele jaar door werden de WordPress-kern verder verfijnd met daaropvolgende releases van WordPress 4.0 en WordPress 4.1.

2014 was ook het eerste jaar waarin niet-Engelse downloads voor WordPress de Engelse downloads overtroffen.

In 2015 zijn WordPress 4.2, 4.3 en 4.4 uitgebracht. Deze releases waren gericht op verbeterde lokalisatie, emoji-ondersteuning, thema-aanpassing en infrastructuur voor de WordPress REST API.

Emoji-ondersteuning is toegevoegd aan WordPress in 4.2

In hetzelfde jaar werd WooCommerce, de populairste WordPress eCommerce-plug-in, overgenomen door Automattic (het bedrijf opgericht door mede-oprichter van WordPress Matt Mullenweg).

In 2016, WordPress 4.5, 4.6 en 4.7 zijn uitgebracht. Elke release introduceerde een aantal nieuwe functies en verbeteringen. De meest opvallende veranderingen gedurende het jaar waren gestroomlijnde updates voor plug-ins en thema’s, inhoudherstel met browseropslag en aangepaste CSS-functie voor het aanpassen van thema’s. Tegen het einde van het jaar kondigde WordPress.org actieve ondersteuning van HTTPs aan

In 2017, WordPress 4.8 en 4.9 zijn uitgebracht. Deze releases brachten verschillende nieuwe standaardwidgets om audio, video, afbeeldingen, galerij, rich text en HTML toe te voegen. Deze releases legden ook de basis voor de nieuwe WordPress-blokeditor.

In 2018, WordPress 5.0 is uitgebracht met een geheel nieuwe bewerkingservaring. Het nieuwe WordPress block editor-project had de codenaam Gutenberg. Bekijk onze volledige Gutenberg-zelfstudie – WordPress-blokeditor.

Gutenberg blokkeert

Wat is de toekomst voor WordPress?

WordPress evolueert voortdurend om te voldoen aan de behoeften van de miljoenen webuitgevers over de hele wereld. De richting van WordPress hangt rechtstreeks af van de behoeften van gebruikers. We kunnen er gerust van uitgaan dat het mensen over de hele wereld in staat zal blijven stellen om prachtige webruimtes te creëren.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen de geschiedenis van WordPress te begrijpen. Misschien wil je ook zien hoe WordPress achter de schermen werkt (infographic) en wat de beste WordPress-plug-ins zijn die elke website zou moeten gebruiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me