Kaj je novega v WordPressu 5.0 (funkcije in posnetki zaslona)

WordPress 5.0 je izšel pred nekaj urami. Gre za prvo in edino glavno izdajo programa WordPress leta 2018 s povsem novim naborom izboljšav in nekaj velikimi spremembami. V tem članku vam bomo pokazali, kaj je novega v WordPressu 5.0 in katere funkcije morate poskusiti po posodobitvi spletnih mest..


Kaj je novega v WordPressu 5.0

WordPress 5.0 je velika izdaja in če ne boste upravljali storitve gostovanja WordPress, boste morali ročno sprožiti posodobitev.

Pomembno: Preden začnete s posodobitvijo, ne pozabite ustvariti popolne varnostne kopije WordPress-a.

Predstavljamo Gutenbergov novi urejevalnik na podlagi blokov

WordPress 5.0 prihaja s popolnoma novim urejevalnikom z imenom Gutenberg. Je urejevalnik, ki temelji na blokih, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje čudovitih postavitev z uporabo vsebinskih blokov.

Nov urejevalnik, ki temelji na blokih v WordPressu 5.0

Stari urejevalnik WordPress je bil preprosto besedilno okno. Čeprav je dobro delovalo, ste morali uporabljati različne pristope, da dodate slike, ustvarite galerije, kratke kode, video vdelave in druge elemente vsebine.

Novi urejevalnik jih nadomesti z racionalizirano izkušnjo pisanja, pri kateri je vsak element vsebine zavit v blok. Lahko jih premikate po urejevalniku, spreminjate njihove nastavitve in ustvarjate privlačne postavitve brez pisanja kode.

Privzeto je priložen več blokov za dodajanje najpogosteje uporabljenih elementov vsebine. To vključuje bloke za dodajanje slik, zvoka, videa, galerije fotografij, slike na naslovnicah, seznamov, citatov, predstavnosti, besedila, gumbov in še več.

Dodajanje blokov za ustvarjanje vsebine

Bloki so opremljeni z lastno orodno vrstico in nastavitvami. Poleg osnovnih možnosti oblikovanja lahko spreminjate tudi širino, barve in druge atribute.

Blok nastavitve

Kot gradnike so vključeni tudi gradniki, tako da lahko preprosto dodate kratke kode, nedavne objave, nedavne komentarje, kategorije in arhive.

Če ste v svoje izdelke dodali kratke kode, jih lahko nadaljujete z uporabo blokov.

Bloki gradnikov

Novi urejevalnik tudi vdelave precej olajša. Preprosto razširite razdelek vdelave pod gumbom Dodaj blok in videli boste vse podprte možnosti vdelave.

Dodajanje vdelav kot blokov

Tako je dodajanje videoposnetkov, tvitov in facebooka vstavitev veliko lažje. Vsak vdelava je svoj blok, tako da lahko nastavite njihove nastavitve tako kot druge bloke.

Video vdelati

Če se po skrbniški vrstici WordPress počutite nekoliko moteno, preprosto preklopite na celozaslonski način brez motenj. S tem boste skriti stransko vrstico skrbnika WordPress in imeli boste veliko več prostora za oblikovanje vsebine.

Način celotnega zaslona v novem urejevalniku WordPress

Vse svoje običajne funkcije za urejanje objav boste našli lepo spravljene pod stransko vrstico. To vključuje možnosti objavljanja in shranjevanja, trajno povezavo ali post-slug, kategorije in oznake, izvleček in drugo.

Nastavitve objave v novem urejevalniku WordPress

Ustvarite in ponovno uporabite bloke

Če pogosto dodate stvari z istim slogom ali vsebino, jih lahko zdaj shranite kot bloke za večkratno uporabo, da jih boste pozneje uporabili.

Preprosto uredite blok, ki ga želite uporabiti za večkratno uporabo. Ko ste z njim zadovoljni, v orodni vrstici bloka kliknite tačke menija in izberite »Dodaj v bloke za večkratno uporabo«.

Bloki za večkratno uporabo

Od tega boste morali vnesti ime za ta blok. Po tem bo WordPress to shranil kot blok za večkratno uporabo. Najdete ga pod gumbom Dodaj bloke in ga ponovno uporabite v drugih objavah.

Vstavite blok za večkratno uporabo

Urejanje obstoječe vsebine po nadgradnji na WordPress 5.0

WordPress 5.0 ne bo vplival na vašo staro vsebino in še vedno boste lahko urejali starejše članke. Ko urejate starejši članek, boste videli svojo vsebino, zavito v urejevalni blok “Classic”.

Urejanje starih člankov v novem urejevalniku WordPress 5.0

Članek lahko nadaljujete z urejanjem znotraj klasičnega bloka. Lahko ga razbijete tudi na več blokov, kar vam bo omogočilo uporabo vseh funkcij novega urejevalnika WordPress.

Ali lahko še vedno uporabljam stari urejevalnik WordPress?

Da, stari urejevalnik WordPress lahko uporabite tako, da preprosto namestite in aktivirate vtičnik Classic Editor. Za več podrobnosti glejte naš korak za korakom navodila za namestitev vtičnika WordPress.

Prehod na klasični urejevalnik

Po vklopu bo vtičnik onemogočil urejevalnik novih blokov, WordPress pa boste lahko uporabljali s starim klasičnim urejevalnikom, ki ste ga navajeni. Za več podrobnosti glejte naš članek o tem, kako onemogočiti Gutenberg in obdržati klasični urejevalnik v WordPressu.

Dvajset devetnajst – nova privzeta tema WordPress

WordPress 5.0 ponuja novo privzeto temo, imenovano Twenty Nineteen. Gre za vsestransko in minimalistično temo WordPress, ki jo je mogoče uporabiti za začetek bloga ali izdelavo spletnega mesta.

Dvajset devetnajst

Twenty Nineteen temelji na Gutenbergovi začetni temi, kar pomeni, da je popolnoma združljiv z novim urejevalnikom WordPress-a. Ponuja čisto platno z minimalnimi motenji, kar vam daje svobodo eksperimentiranja z novim urejevalnikom in ustvarjanja čudovitih postavitev za vaše WordPress objave in strani.

Združljivost WordPress 5.0 s temi in vtičniki

WordPress 5.0 prinaša veliko spremembo v tem, kako uporabniki ustvarjajo vsebino s programom WordPress. Že dolgo je v razvoju, kar je razvijalcem vtičnikov in tem omogočilo dovolj časa, da preizkusijo svoje izdelke in dodajo združljivost za novega urejevalnika.

Najpomembnejši vtičniki WordPress, kot sta WPForms in Yoast SEO, so že združljivi z WordPress 5.0 in novim urejevalnikom.

Vse tematske trgovine WordPress so tudi svoje teme postavile združljive z novim urejevalnikom.

Če pa vtičnik ali tema na vašem spletnem mestu ne deluje pravilno, se obrnite na ta vtičnik ali razvijalca teme in prosite, naj ga posodobi..

Če se od njih ne slišite, lahko vtičnik / temo začasno onemogočite in poiščete drugo možnost. Lahko pa namestite klasični urejevalnik, dokler se vaš najljubši vtičnik / tema ne preklopi.

Upamo, da vam je ta članek ponudil dober vpogled v novosti v programu WordPress 5.0. Še posebej smo navdušeni nad novim urejevalnikom WordPressa in novimi načini ustvarjanja vsebine v WordPressu. Nad čim ste navdušeni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map