Begynnerveiledning for WordPress brukerroller og tillatelser

WordPress kommer med et brukerrollehåndteringssystem som definerer hva en bestemt bruker kan og ikke kan gjøre på nettstedet ditt. Det er viktig å kjenne disse brukerrollene og tillatelsene når WordPress-nettstedet vokser. I denne nybegynnerguiden til WordPress brukerroller, vil vi sammenligne hver WordPress brukerroller og tillatelser i en enkel å følge infographic.

Når du installerer WordPress, er det fem standardbrukerroller:

  1. Administrator
  2. Redaktør
  3. Forfatter
  4. Senior
  5. abonnent

Du kan se en fullstendig sammenligning mellom hver brukerrolle ved å se infografikken nedenfor:

Begynnerveiledning for WordPress brukerroller Infographic [Miniatyrbilde]

Alternativt kan du lese sammendraget av hver brukerrolletillatelse nedenfor. Vi vil også dekke hvordan du oppretter nye brukerroller og / eller tilpasser eksisterende WordPress brukerroller.

Videoopplæring

Abonner på WPBeginner

Hvis du ikke liker videoen eller trenger flere instruksjoner, kan du fortsette å lese.

La oss starte med å se på hver standard brukerrolle og deres tillatelser.

1. Administrator

På en vanlig WordPress-installasjon er Administrator den kraftigste brukerrollen. Brukere med administratorrollen kan legge til nye innlegg, redigere innlegg fra alle brukere på nettstedet og til og med slette disse innleggene.

De kan installere, redigere og slette plugins samt temaer. Det viktigste er at en administratorbruker kan legge til nye brukere på nettstedet, endre informasjon om eksisterende brukere, inkludert passordene deres, samt slette enhver bruker (ja andre administratorer også).

Denne rollen er i utgangspunktet forbeholdt nettstedseiere og gir deg full kontroll over ditt WordPress-nettsted. Hvis du driver et WordPress-nettsted med flere brukere, må du være veldig forsiktig med hvem du tildeler en administratorbrukerrolle.

Vi anbefaler også at du leser denne artikkelen: Bør du gi administratoradgang til plugin-utviklere for å fikse feil?

2. Redaktør

Brukere med redaktørrollen i WordPress har full kontroll på innholdsseksjonene på nettstedet ditt. De kan legge til, redigere, publisere og slette alle innlegg på et WordPress-nettsted inkludert de som er skrevet av andre. En redaktør kan også moderere, redigere og slette kommentarer.

Redaktører har ikke tilgang til å endre nettstedinnstillingene dine, installere plugins og temaer eller legge til nye brukere.

3. Forfatter

Som navnet antyder, kan brukere med forfatterrollen skrive, redigere og publisere egne innlegg. De kan også slette sine egne innlegg, selv om de blir publisert.

Når du skriver innlegg, kan forfattere ikke opprette kategorier, men de kan velge mellom eksisterende kategorier. På den annen side kan de legge til koder i innleggene deres (se: Kategorier vs tagger – Hvilken er bedre for SEO?).

Forfattere kan se kommentarer til og med de som venter på vurdering, men de kan ikke moderere, godkjenne eller slette kommentarer.

De har ikke tilgang til innstillinger, plugins eller temaer, så det er en ganske liten risiko for brukerrollen på et nettsted, med unntak av deres evne til å slette sine egne innlegg når de er publisert.

4. Bidragsyter

Bidragsytere kan legge til nye innlegg og redigere sine egne innlegg, men de kan ikke publisere noen innlegg, ikke engang sine egne. Når de skriver innlegg, kan de ikke opprette nye kategorier og må velge mellom eksisterende kategorier. Imidlertid kan de legge til koder i innleggene sine.

Den største ulempen med en bidragsyterrolle er at de ikke kan laste opp filer (noe som betyr at de ikke kan legge til bilder på sin egen artikkel).

Bidragsytere kan se kommentarer til og med de som venter på moderering. Men de kan ikke godkjenne eller slette kommentarer.

De har ikke tilgang til innstillinger, plugins eller temaer, så de kan ikke endre noen innstillinger på nettstedet ditt.

5. Abonnent

Brukere med abonnentbrukerrollen kan logge seg på ditt WordPress-nettsted og oppdatere brukerprofilene sine. De kan endre passordene sine hvis de vil. De kan ikke skrive innlegg, se på kommentarer eller gjøre noe annet innenfor WordPress-administratorområdet.

Denne brukerrollen er spesielt nyttig hvis du krever at brukerne skal logge seg på før de kan lese et innlegg eller legge igjen en kommentar.

Bonus: Superadministrator

Denne brukerrollen er bare tilgjengelig i et WordPress Multisite Network. Brukere med superadministrator-brukerrollen kan legge til og slette nettsteder i et flersidet nettverk. De kan også installere plugins og temaer, legge til brukere og utføre nettverksbrede handlinger på et WordPress multi-site oppsett.

Tilpasse eksisterende brukerroller

Standard WordPress brukerroller er designet for å ha muligheter som passer kravet til de fleste nettsteder. Hvis du for eksempel driver et magasinside, kan du tildele redaktørens brukerrolle til seniorpersonalet og forfatterbrukerrollen til juniorpersonalet. Du kan tildele medvirkende brukerrolle til gjesteforfatterne og abonnentbrukerrollen for besøkende.

Men hva om du ville endre tillatelsene til en eksisterende WordPress-brukerrolle?

En ting vi ikke liker med forfatterrollen er at de ikke bare kan publisere egne innlegg, men de kan også slette dem etter at den er publisert. Dette kan undergrave hele den redaksjonelle arbeidsflyten. Det kan også være katastrofalt hvis en betalt forfatter forlater dårlige vilkår og bestemmer seg for å slette alle innleggene de skrev (de du betalte dem for).

La oss anta at du vil endre forfatterens brukerrolle, slik at forfatterne ikke kan slette innleggene deres når de er publisert.

Det første du trenger å gjøre er å installere og aktivere plugin-modulen Capability Manager Enhanced. Etter aktivering, gå til Brukere »Funksjoner for å endre brukerroller.

Redigere brukerfunksjoner i WordPress

Velg deretter brukerrollen du vil redigere fra den øverste boksen i høyre kolonne, og klikk deretter på lastknappen. Dette vil laste inn brukerens muligheter i boksene til venstre.

Alt du trenger å gjøre er å fjerne merket for funksjonene du vil fjerne fra brukerrollen. For eksempel, i dette tilfellet ønsker vi å fjerne muligheten for å slette publiserte innlegg fra forfattere. Vi fjerner merket for “Slett publisert”. Når du er ferdig, blar du ned til bunnen av siden og klikker på Lagre endring-knappen for å lagre innstillingene.

Opprette dine egne tilpassede brukerroller i WordPress

Du kan opprette dine egne tilpassede brukerroller i WordPress med ditt eget sett med muligheter ved å bruke den samme kapasitetsbehandlerforbedrede plugin. Etter installasjon og aktivering av plugin, gå til Brukere »Funksjoner og skriv inn brukerrollenavnet under ‘Opprett ny rolle’.

Legge til en tilpasset brukerrolle i WordPress

For eksempel kan et magasinside trenge noen medarbeider for å aktivt moderere kommentarer. I så fall kan det være lurt å opprette en brukerrolle som bare kan moderere kommentarer. Alt du trenger å gjøre er å opprette en ny brukerrolle, og velg deretter alternativet moderasjonskommentar under “Andre WordPress-evner”.

For mer detaljerte instruksjoner, vennligst se vår veiledning om hvordan du legger til / fjerner funksjoner til brukerroller i WordPress.

Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å forstå WordPress brukerroller og tillatelser. Det kan også være lurt å sjekke guiden vår om 21 flotte plugins for effektivt å administrere blogger med flere forfattere i WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me