Hva er en blogg, og hvordan er den forskjellig fra et nettsted? (Forklart)

Ofte spør leserne oss om hva som er en blogg, og hvordan skiller den seg fra et nettsted? Hvis du tenker på å starte en blogg eller et nettsted, vil det å forstå disse betingelsene hjelpe deg å nå dine mål.


I denne nybegynnerguiden vil vi forklare hva som er en blogg, og hvordan er den forskjellig fra et tradisjonelt nettsted. Vi vil også snakke om bruksscenarier, med eksempler fra virkeligheten og fordelene ved dem.

Hva er en blogg, og hvordan er den forskjellig fra en webside?

Hva er en blogg?

En blogg er en type nettsted der innholdet presenteres i omvendt kronologisk rekkefølge (nyere innhold vises først). Blogginnhold blir ofte referert til som oppføringer eller “blogginnlegg”.

Blogger blir vanligvis drevet av en person eller en liten gruppe mennesker for å presentere informasjon i en samtale stil. Nå er det imidlertid mange bedriftsblogger som produserer mye informasjonsinnhold og tankeledersk stil.

En bloggside som viser innlegg

Typiske blogginnlegg har også en kommentarseksjon der brukere kan svare på artikkelen.

Bloggens historie

Blogger utviklet seg fra online dagbøker og tidsskrifter på midten av 90-tallet. På den tiden kjørte internettbrukere allerede personlige websider der de publiserte regelmessige oppdateringer om deres personlige liv, tanker og sosiale kommentarer.

Begrepet nettlogg ble først brukt på slutten av 90-tallet, som senere ble ‘weblogg’, deretter ‘vi blogger’, og til slutt bare ‘blogg’.

På grunn av det økende antallet av slike websider, begynte flere verktøy å vises, noe som gjorde det lettere for brukerne å lage online tidsskrifter og blogger. Disse verktøyene hjalp til med å popularisere blogging og gjorde teknologien tilgjengelig for ikke-tekniske brukere.

I 1999 ble det populære bloggingsnettstedet Blogger.com lansert, som senere ble kjøpt opp av Google i februar 2003.

Samme år slapp WordPress sin første versjon som bloggplattform i mai 2003.

I dag er WordPress verdens mest populære bloggplattform som driver med over 30% av alle nettsteder på internett.

Hva er forskjellen mellom blogg og nettsted?

Blogger er en type nettsted. Den eneste virkelige forskjellen mellom en blogg og andre typer nettsteder er at blogger regelmessig blir oppdatert med nytt innhold, som vises i omvendt kronologisk rekkefølge (nyere innlegg først).

Typiske nettsteder har statisk karakter der innholdet er organisert på sider, og de oppdateres ikke ofte. Mens en blogg er dynamisk, og den oppdateres vanligvis oftere. Noen bloggere publiserer flere nye artikler om dagen.

Blogger kan være en del av et større nettsted. Ofte har bedrifter en bloggseksjon hvor de regelmessig lager innhold for å informere og utdanne kundene sine.

Du kan bruke WordPress til å opprette både et nettsted og en blogg, det er grunnen til at mange bedriftseiere bruker WordPress for å bygge sin hjemmeside for små bedrifter.

Enkelt sagt kan alle blogger være et nettsted eller en del av et nettsted. Imidlertid kan ikke alle nettsteder kalles blogger.

For eksempel er WPBeginner en blogg og et nettsted. Nettstedet vårt har annet innhold som er publisert i et ikke-bloggformat som ordliste, om oss og kontaktsider.

Ikke-blogg-innhold på et blogg-nettsted

La oss se på et annet eksempel. Denne gangen et nettsted som heter Awesome Motive. Det er en bedriftsnettsted og tilhører WPBeginners administrasjonsselskap.

Fantastisk motiv

Den har ikke en blogg eller noe innhold publisert i rekkefølge. Den bruker sider for å organisere og presentere informasjon om en virksomhet og samler inn tilbakemeldinger fra brukerne ved å legge til et kontaktskjema.

Du kan også si at blogger har artikler som er organisert ved hjelp av kategorier og tagger. På den annen side bruker nettsteder sider for å organisere og vise innhold.

Blogg eller nettsted – hvilken som er bedre?

Som nybegynner lurer du kanskje på om du bør starte en blogg eller et nettsted, hvilken er bedre? For å være ærlig, avhenger svaret på dette spørsmålet virkelig av hva dine mål er.

Mange små bedrifter rundt om i verden har tradisjonelle nettsteder som består av bare sider og ingen blogg. Slike små nettsteder er ofte laget for å skape en informasjonsnettsted for en bedrift, organisasjon eller individ.

På den annen side er det flere og flere bedrifter som innser potensialet til en blogg i sin markedsføringsstrategi. De legger til en egen bloggseksjon til sine tradisjonelle nettsteder og bruker den for å få mer trafikk fra søkemotorer.

Ta OptinMonster, det er en ledergenerasjonsprogramvare, og nettstedet deres har tradisjonelle salgssider som viser produktene og funksjonene deres.

OptinMonster nettsted og blogg

De har også en informasjonsblogg der de lærer brukerne hvordan de kan forbedre konverteringer og få flere potensielle kunder. Dette hjelper dem med å dekke bransjens nøkkelord for å få gratis trafikk fra søkemotorer og få mer salg.

Selv om du er en bedrift, en ideell organisasjon eller en profesjonell, kan det å legge til en blogg på nettstedet ditt hjelpe deg å nå dine mål.

Hva er forskjellen mellom blogginnlegg og sider?

WordPress er den mest populære bloggplattformen og et kraftig innholdsstyringssystem. Som standard kommer det med to innholdstyper: innlegg og sider. Ofte blir nybegynnere forvirret mellom de to.

Blogginnlegg vises i omvendt kronologisk rekkefølge (nyest til eldst) på bloggsiden din fordi de er tidsriktige innhold, noe som betyr at brukerne dine må grave dypere for å se eldre innlegg.

Sider er statisk “engangs” -innhold, for eksempel om siden, kontaktsiden, produkter eller servicesider, hjemmesiden og mer..

For å lære mer, se vår nybegynnerguide om forskjellen mellom innlegg og sider.

Sider brukes vanligvis til å lage en nettstedsstruktur og -layout. Til og med blogger kan ha sider ved siden av seg (Se listen over viktige sider som hver blogg skal ha).

Hvorfor blogger folk? Hva er fordelene med blogging?

Hver enkelt blogger har sin egen motivasjon for blogging. Mange av dem bruker det som et alternativ til å føre en dagbok eller journal. Blogging gir dem et sted å dele sin kreativitet og ideer til et bredere publikum.

Toppmerker og bedrifter lager blogger for å utdanne kundene sine, dele nyheter og nå et bredere publikum. Blogging er en viktig del av online markedsføringsstrategi for mange virksomheter.

Følgende er bare noen få fordeler med blogging.

 • Gir en mulighet til å organisere tankene og ideene dine
 • Lar deg vise frem ferdighetene, kreativiteten og talentene dine
 • Hjelp enkeltpersoner med å bli en autoritet i sin bransje
 • Hjelper deg med å omgås interessante likesinnede på nettet
 • Mange bloggere tjener penger på bloggene sine ved hjelp av forskjellige inntektsmetoder
 • Bedrifter bruker blogging for å bringe flere potensielle kunder til sine nettsteder
 • Ideell virksomhet kan bruke blogger for å øke bevisstheten, kjøre sosiale mediekampanjer og påvirke opinionen

Hva er noen eksempler på gode blogger?

Blogging er enormt!

Millioner av enkeltpersoner og bedrifter fra hele verden har blogger. Dette betyr at det er blogger om omtrent ethvert tema du kan tenke på.

Her er noen gode blogger som du kan sjekke ut som eksempel. Vi har valgt ut de beste bloggene i forskjellige bransjer for å gi deg et inntrykk av hvor forskjellige blogger er.

1. Pinch of Yum

Pinch of Yum

Pinch of Yum er en av de mest populære mat- og oppskriftsblogger på nettet. Startet av Lindsay, en videregående lærer, og bloggen ga henne lov til å slutte i dagjobben og bli blogg på heltid.

2. WeTheParents

WeTheParents

WeTheParents er en populær foreldreblogg drevet av Neve og Keane (foreldrene). De deler foreldretips for mødre og pappaer, og samtidig gjør de penger ved å tjene provisjon på produkter de anbefaler.

3. We Wore What

Vi hadde hva

Startet av Danielle Bernstein, We Wore What er en populær moteblogg. Med mer enn 1,5 millioner tilhengere dekker det alt fra mote til interiørdesign til herreklær.

4. Nerd Fitness

Nerd Fitness

En treningsblogg startet av Steve Kamb, Nerd Fitness, er dedikert til å hjelpe folk med å holde seg i form. Det gir tips om fitness, motivasjon, støtte, kosthold og trening.

5. Mistet med formål

Mistet med formål

En populær reiseblogg drevet av Alex, som deler sine reiser mens hun tilbyr reisetips, råd og guider for andre backpackere.

6. Lille Buddha

Lille Buddha

Tiny Buddha er en blogg for personlig utvikling laget av Lori Deschene. Bloggen publiserer innhold om lykke, kjærlighet, forhold, mindfulness, spiritualitet, enkelhet, minimalisme, slipp og mer.

Det er mange flere gode blogger der ute om mange forskjellige emner. Se listen vår over de mest populære bloggtypene for flere ideer.

Hvordan tjener bloggere penger?

Vanligvis tenker folk på bloggere som hobbyister. Noen av dem er det, men et stort antall bloggere tjener penger på bloggene sine. Dette gjør dem i stand til å fokusere mer på bloggen sin, si opp dagjobben og bygge vellykkede online virksomheter.

De mer vellykkede bloggerne kan tjene inntekter på seksfigurer, syvfigurer og til og med åttesifre fra bloggene deres.

Nedenfor er noen måter de fleste bloggere bruker for å tjene penger på bloggene sine:

Den vanligste og sannsynligvis den enkleste måten å tjene penger på nettet er ved å vise annonser. Som ny blogger vil du imidlertid ikke kunne kontakte annonsører direkte eller administrere dem på egen hånd.

Det er her Google AdSense kommer inn. Den tar seg av å finne annonser, vise dem, samle inn betalinger fra annonsører og sende deg disse betalingene for et lite kutt.

Mange bloggere tjener også penger gjennom tilknyttet markedsføring. I utgangspunktet anbefaler de produkter på sine nettsteder og tjener en provisjon når brukere kjøper disse produktene.

Andre vanlige inntektsmetoder inkluderer medlemskap, salg av nettkurs eller lagt til en nettbutikk i bloggen.

Se listen over påviste måter å tjene penger på nettet fra bloggen din for noen flere eksempler.

Vi har også en liste over “enkle å starte” online forretningsidéer som du kan sjekke ut.

Kan noen starte en blogg?

Ja, alle som vil starte en blogg, kan enkelt gjøre det.

I de tidlige dagene av blogging trengte brukere kodingsferdigheter for å til og med oppdatere bloggene sine. Nå er det mange verktøy som lar deg enkelt opprette en blogg uten noen gang å skrive kode. Hvis du kan peke og klikke, kan du bygge en blogg i løpet av få minutter.

Å velge feil bloggplattform for å starte en blogg er den vanligste feilen som nybegynnere gjør. Men siden du er her, vil du ikke gjøre denne feilen.

Vi anbefaler å bruke WordPress. Det er verdens mest populære bloggplattform og nettstedbygger. Over 30% av alle nettsteder på internett er bygget ved hjelp av WordPress, bare slik at du kan få en ide om hvor populært det er.

Det er to typer WordPress: WordPress.com, som er en hostet løsning, og WordPress.org også kjent som selvhotell WordPress. Se vår guide om forskjellen mellom WordPress.com vs WordPress.org for mer informasjon.

Vi anbefaler å bruke WordPress.org fordi det gir deg øyeblikkelig tilgang til alle WordPress-funksjoner. Det lar deg også enkelt tjene penger på bloggen din uten begrensninger.

Vil du lære mer om WordPress? Se vår komplette WordPress-gjennomgang for detaljert beskrivelse av funksjonene.

Du trenger følgende ting for å starte din egen WordPress.org-blogg.

 • Et domenenavn (dette vil være bloggens adresse og hva brukerne skriver inn nettleseren for å besøke den. For eksempel wpbeginner.com)
 • Nettstedshostingskonto (dette vil være hjemstedet for bloggens filer)
 • 20 minutter av tiden din

Normalt vil et domenenavn koste deg rundt $ 14.99 per år, og nettstedet som koster $ 7.99 per måned. Hvis du bare begynner, virker dette som mye penger.

Heldigvis har Bluehost sagt ja til å tilby WPBeginner-brukere et gratis domene og rabatt på hosting. De er et av de største vertsbedriftene i verden og er offisielt anbefalt av WordPress.

I utgangspunktet vil du kunne komme i gang for $ 2,75 per måned.

Etter å ha kjøpt hosting, kan du gå over til guiden vår om hvordan du starter en blogg for fullstendige trinnvise instruksjoner.

Vi håper denne artikkelen bidro til å svare på spørsmålene dine om hva som er en blogg, og hva er forskjellen mellom en blogg og et nettsted. Det kan også være lurt å se listen over de mest nyttige verktøyene for å administrere og utvide WordPress-bloggen din.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map