Hvem eier WordPress og hvordan tjener WordPress penger?

Det har alltid vært forvirring blant nybegynnere om hvem som eier WordPress? Det er litt uvirkelig å tro at noe kan være 100% gratis. Hvis du noen gang har lurt på hvem som eier WordPress og hvordan tjener WordPress penger, er du på rett sted. I denne nybegynnerguiden, vil vi svare på disse vanlige spørsmålene sammen med å dekke hvordan det påvirker eierrettighetene til ditt WordPress-nettsted og blogginnhold.


Forstå forskjellene mellom WordPress.com vs WordPress.org

Før vi kan svare på spørsmålet om eierskap til WordPress, er det viktig at du forstår det hvilket WordPress du snakker om.

Den viktigste grunnen til forvirring er at folk ofte ikke vet at WordPress.com og WordPress.org er to grunnleggende forskjellige produkter med forskjellige eiere..

Forskjellen mellom WordPress.com vs WordPress.org

WordPress.org er det populære innholdsstyringssystemet (CMS) som du alltid hører om. Dette er den virkelige WordPress, og den er 100% gratis. Det blir ofte referert til som WordPress som er selv vert. Når du hører ting som du kan opprette en hvilken som helst type nettsted i WordPress med plugins og tilpassede temaer, er dette WordPress folk snakker om.

WordPress.com er en webhotell som tilbyr en nedlagt versjon av WordPress for å gjøre det enkelt for deg å blogge. Du får ikke alle WordPress-godbiter som plugins, tilpassede temaer osv.

For å holde denne artikkelen fokusert, vil vi ikke gå inn på funksjonssammenligningen av de to. Du kan lære mer om det i WordPress.com vs WordPress.org-diagrammet.

Å forstå forskjellen mellom de to er avgjørende for å forstå eierskap og forretningsmodeller bak de to produktene.

Hvem eier WordPress.org og den populære WordPress-programvaren?

WordPress er en åpen kildekode-programvare. Dette betyr at hvem som helst kan se koden og bidra til programvaren for å gjøre den bedre. Det er bidragene fra tusenvis av uavhengige mennesker fra hele verden som bygde WordPress til det det er i dag.

WordPress er lisensiert under GPL, og det er viktig at du forstår fordelene med GPL-lisensen fordi det vil hjelpe deg å forstå eierskapet bedre.

Vi vil oppsummere GPL i tre hovedfordeler:

 • Du kan bruke WordPress uansett hva du vil uten noen begrensninger.
 • Du kan tilpasse, legge til eller fjerne noe i WordPress du ikke liker uten noen begrensninger.
 • Du kan pakke om, omfordele, selge og distribuere WordPress uten noen begrensninger bortsett fra at det også er utgitt under GPL-lisensen.

Den siste delen blåser vanligvis bort sinnet. Ja, du kan faktisk ta WordPress, endre logoen og navnet og begynne å selge den (100% lovlig).

Med andre ord tilhører kodebasen til WordPress samfunnet (deg). De tusenvis av mennesker som bidro til dette non-profit prosjektet, gjorde det uten direkte kompensasjon. Vi vil forklare dette mer detaljert i forretningsmodelldelen av denne artikkelen.

Sammendrag: Ethvert nettsted du oppretter ved hjelp av WordPress-programvaren som er hostet selv, eies 100% av deg. Innholdet du laster opp til disse nettstedene eies også 100% av deg.

WordPress-varemerket og WordPress.org-domenet eies av WordPress-stiftelsen, en non-profit 501 (c) (3) organisasjon, hvis eneste formål er å sikre at WordPress er fritt tilgjengelig, vedlikeholdt og utviklet.

Hvem eier WordPress.com

WordPress.com eies av et privateid selskap som heter Automattic.

Du må forstå litt historie med open source WordPress-prosjektet for å forstå Automattics bidrag og årsakene til at de får gunstig behandling, for eksempel muligheten til å bruke WordPress-varemerket og det ettertraktede WordPress.com-domenet som en del av deres betalte produkt..

Automattic ble startet av den medstiftende utvikleren av open source WordPress-programvaren, Matt Mullenweg.

Matt opprettet Automattic i 2005, nesten to år etter WordPress, med det primære formålet å gjøre WordPress-hosting enklere og la folk med lite teknisk kunnskap starte en blogg med WordPress.

Siden WordPress.com-plattformen ble drevet av open source WordPress-programvare, hadde Automattic en stor interesse for videreutvikling av den gratis WordPress-programvaren.

Flere av de tidlige Automattic-ansatte bidro med utviklere av WordPress før selskapet, så det må være en selvfølge at økonomisk interesse ikke var den eneste grunnen til at Automattic investerte i WordPress.

Fordi open source-prosjektet ikke egentlig tjente noen penger i begynnelsen, registrerte Matt først WordPress-varemerket gjennom Automattic.

Etter hvert som WordPress vokste i popularitet, donerte Automattic WordPress-varemerket til WordPress Foundation i 2010 for å sikre langsiktig bærekraft av det non-profit-prosjektet.

Det er viktig å merke seg at Matt Mullenweg er administrerende direktør i Automattic og også fungerer i styret for WordPress-stiftelsen.

Nå som du er kjent med historien, la oss snakke om eierskap til innhold på WordPress.com.

Når du bygger et nettsted ved hjelp av WordPress.com, må du overholde deres vilkår for brukervilkår. Selv om det tydelig fremgår at det er designet for å gi deg så mye kontroll og eierskap til innholdet ditt, kan noen fortsatt slå av nettstedet ditt hvis de mener det er i strid med.

Selv om du har 100% kontroll over nettstedet ditt, er du begrenset til funksjonssettet som tilbys deg som ikke inkluderer plugins, tilpassede temaer osv..

Forhåpentligvis nå skal du ha svaret på spørsmålet ditt om hvem som eier WordPress.

La oss nå se på hvordan tjener WordPress penger.

Business Model of Automattic vs Business Model of WordPress

Forretningsmodellen til Automattic er å selge WordPress-relaterte tjenester som hosting, sikkerhetskopiering og andre, så vi vil ikke bruke for mye tid på det.

Kort fortalt tjener Automattic penger på WordPress.com ved å selge reklame på gratis nettsteder. Hvis du velger å betale for hostingplanene deres, får du ekstra premiumoppgraderinger som muligheten til å skjule annonser, kjøpe domener, ekstra diskplass, kommersielle temaer osv..

Målet vårt i denne delen er å forklare forretningsmodellen bak open source WordPress-programvaren og svare på vanlige spørsmål som hvordan tjener WordPress-utviklere penger hvis de frivillig bidrar til et gratis ideelt prosjekt.

La oss starte med spørsmålet om hvorfor bidrar utviklere til WordPress hvis de ikke får betalt?

Selv om det kan være altruistiske grunner, kommer vi til å fokusere på de to primære økonomiske grunnene:

 • De selger WordPress-produkter eller tjenester (tilpassede plugins, temaer, webutvikling, rådgivning, etc.)
 • De jobber for et selskap som selger WordPress produkter eller tjenester.

Med andre ord tjener de penger, men de får ikke betalt av WordPress-stiftelsen.

Etter hvert som WordPress har vokst i popularitet, har det vært en økning i antall virksomheter som selger WordPress-relaterte produkter / tjenester. Dette har økt den kommersielle interessen for videreutvikling av open source WordPress-programvare.

Tenk på hva Automattic kunne gjøre i begynnelsen, bortsett fra at nå er det flere selskaper som ansetter dedikert personell som bidrar i utviklingen av WordPress fordi de forstår etter hvert som WordPress-prosjektet vokser, så vil inntektsmulighetene også.

Så hvor passer WordPress-stiftelsen inn i bildet?

WordPress-stiftelsen er en ideell organisasjon, så det er den viktigste inntektskilden gjennom donasjoner.

Disse donasjonene er laget av enkeltpersoner som deg selv og også selskaper som bruker WordPress for å tjene penger.

Hvordan gjelder alt dette for deg som bruker?

Selv om du ikke betaler direkte for WordPress, kan du indirekte betale for det.

Hvis du for eksempel er vertskap for nettstedet ditt på Bluehost, Siteground, WPEngine eller et annet stort WordPress-vertsfirma, betaler du indirekte for WordPress. Fordi alle disse selskapene regelmessig bidrar tilbake til WordPress.

Hvis du bruker Yoast SEO, BackupBuddy, Sucuri eller noen av WPBeginner-produktene (OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, osv.), Betaler du indirekte for WordPress. Fordi alle disse selskapene sponser regelmessig WordCamps og / eller bidrar til WordPress.

Forhåpentligvis hjelper dette deg til bedre å forstå WordPress-forretningsmodellen og fjerne alle bekymringene rundt den saken.

Hva kan vi gjøre for å forbedre og rydde opp i noe av forvirringen?

Det er veldig lite som kan gjøres med domenesituasjonen på grunn av forretningsmodellene som er involvert.

Den eneste virkelige måten å løse det på er gjennom utdanning som må være to deler.

Det første og fremst er medienes rolle.

Store tech-medier som TechCrunch, Recode, TheNextWeb, osv. Må gjøre en bedre jobb med faktasjekking for å unngå artikler som hevder Automattic som morselskapet til WordPress. Det kan være så enkelt som å si morselskapet bak WordPress.com.

Du kan ganske enkelt google ordet “WordPress-morselskap”, og du finner mange artikler fra store teknologiske medier som rapporterer falsk informasjon (eksempel: her, her, her, her og her).

Den andre rollen er håndhevelse av WordPress-stiftelsen så vel som Automattic.

Disse mediene utsendes vanligvis for disse pressemeldingene, så hvis det var noen gjenhåndhevelse med topputsalgene, vil resten følge.

Ofte ved blogging av arrangementer når du ser en WordPress-messe, er det vanligvis en Automattic (WordPress.com) -stand. Selv om markedsføringen kan forbedres, når de personlig har sett de ansatte svare på spørsmål på standen, er de ekstremt nyttige og forklarer nesten alltid forskjellen.

På TBEX Nord-Amerika 2015, mens vi besøkte standen deres, stilte minst to personer spørsmålet om eierskap til WordPress og Automattic-ansatte gjorde en utmerket jobb som tydelig forklarte forskjellen.

Konklusjon

Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å svare på spørsmålet om hvem som eier WordPress, hvordan tjener WordPress penger, og hva det virkelig betyr for kontrollen og eiersiden på nettstedet ditt. Det kan også være lurt å lese artikkelen vår på 15 ofte stilte spørsmål av WordPress nybegynnere.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map