Nybegynnerguide for hvordan moderere kommentarer i WordPress

WordPress kommer med et innebygd kommentarsystem som gir mulighet for interaksjon i samfunnet rundt innholdet ditt. I denne nybegynnerguiden viser vi deg hvordan du modererer kommentarer i WordPress, håndterer kommentarsøppel og alt relatert til kommentarer.


Kommentar Moderasjon

Videoopplæring

Abonner på WPBeginner

Hvis du ikke liker videoen eller trenger flere instruksjoner, kan du fortsette å lese.

Hva er kommentarer?

Nylig mens vi underviste i en WordPress-klasse fant vi ut at flere brukere som hadde brukt WordPress i mer enn 6 måneder, fremdeles ikke visste hva som var hensikten med kommentarer, hvor kom de fra, og hva skulle de gjøre med dem.

Kommentarer lar besøkende på nettstedet kommunisere med deg og andre lesere. De kan legge til sine innspill til en spesifikk artikkel som du hadde skrevet, stille spørsmål og gi tilbakemelding.

På de fleste WordPress-nettsteder kan alle med gyldig navn og e-post legge igjen en kommentar uten å bekrefte identiteten. Som standard er kommentarer slått på, så avhengig av hvilket tema du bruker, vil det vises et kommentarskjema nederst på hvert innlegg og side på nettstedet ditt.

Når noen har sendt inn en kommentar, blir den holdt for moderasjon for at du kan godkjenne eller slette. Dette lar deg kontrollere hva som vises på nettstedet ditt.

Moderering av kommentarer i WordPress

Du kan se alle kommentarer på WordPress-nettstedet ditt ved å klikke på kommentarmenyen i WordPress.

Modererer kommentarer i påvente av godkjenning i WordPress

På kommentarsiden vil du se fire forskjellige faner (alle kommentarer, i påvente, godkjent, spam og søppel). Kommentarer som trenger din godkjenning vises under Avventer tab.

For å godkjenne en kommentar, ta musen over til kommentaren, og du vil se handlingskoblinger vises under kommentaren. Klikk på Godkjenn for å gjøre en kommentar offentlig synlig på nettstedet ditt. Du kan også svare på en kommentar ved å klikke på svarlenken. Svar på en kommentar godkjenner kommentaren automatisk også.

Hvis du ser en kommentar som ser ut eller føles spammy, kan du merke den som spam. Du lurer sikkert på hvordan ser en spam-kommentar ut?

Det er få forskjellige indikatorer som du kan bruke til å fortelle om en kommentar er spam:

  • Kommentarer med en rekke lenker, nøkkelord og rare tegn – Dette er den mest åpenbare typen spamkommentarer, og du skal ikke ha vanskelig for å fortelle den bortsett fra en ekte kommentar.
  • Kommenter med et falskt navn – Hvis du ser en kommentar som blir lagt igjen av en person som heter “Beste pantelånsrenter” eller “billig skriverblekk”, kan du tydelig fortelle at det er en markedsfører som prøver å spam nettstedet ditt for en tilbakekobling.
  • Generiske kommentarer – Ofte stoler spammere på generiske kommentarer for å omgå spamfilteret ditt. Disse generiske kommentarene er “Takk”, “Virkelig fin artikkel”, eller legg inn tittelen på innlegget ditt og gi en generisk uttalelse (eksempel: Jeg er enig om nybegynnerveiledning for moderering av kommentarer er viktig).

WordPress kommer forhåndsinstallert med Akismet, men du må aktivere plugin og påmelding til denne anti-spam-tjenesten for å hjelpe deg med å redusere spam.

Når du har merket en kommentar som spam, vil Akismet lære å få lignende kommentarer i fremtiden. Alle kommentarer merket som spam vises under spamfanen. Du trenger ikke å besøke denne fanen så ofte. Imidlertid, hvis en bruker klager over at kommentarene deres ikke vises på nettstedet ditt, er dette det første stedet du bør se. Hvis du finner en kommentar som blir tatt feil av Akismet som spam, klikker du bare på Ikke Spam-lenken for å flytte den fra spam til ventende.

Spamkommentarer i WordPress

Hvis du av en eller annen grunn tilfeldigvis fikk hundrevis av spam-kommentarer som vises i påvente, kan du ganske enkelt komme til Spam-fanen og klikke på sjekk for spam-knappen. Dette vil utløse en spam-sjekk på eksisterende kommentarer på nettstedet ditt, og Akismet vil flytte spam-kommentarer fra Venter til spam.

Du kan også klikke på knappen Tøm spam for å slette alle spam-kommentarer samtidig. Selv om du ikke gjør det, blir spam-kommentarer automatisk slettet av WordPress etter 15 dager. Husk at hvis du sletter tusenvis av spam-kommentarer samtidig, kan du redusere nettstedet ditt litt. Hvis du prøver å slette tusenvis av spam-kommentarer, er det bedre å prøve metoden beskrevet i vår guide for hvordan du raskt kan slette spam-kommentarer i WordPress..

Hvis du vil fjerne en kommentar uten å merke den som søppelpost, klikker du bare på papirkurven under kommentaren. Kommentarer slettet av deg vil bli sendt til søppel og vil bo der i de neste 30 dagene. Etter denne tiden vil WordPress automatisk slette dem for alltid. Hvis du tilfeldigvis har slettet en kommentar, kan du bare gå til papirkurven og klikke på lenken Gjenopprett under kommentaren.

Gjenopprette en kommentar fra søppel i WordPress

Området for kommenteringsmoderering viser kommentarer for alle innlegg og sider. Du kan imidlertid individuelt se kommentarene som er igjen på et bestemt innlegg, enten ved å besøke det innlegget på nettstedet ditt eller gjennom administrasjonsområdet ditt.

Viser kommentarer for et enkelt innlegg i WordPress administrasjonsområde

Du kan se alle godkjente og ventende kommentarer for et innlegg ved å åpne det i redigeringsprogrammet. Bare gå til Innlegg »Alle innlegg og klikk på Rediger-koblingen under innlegget du vil åpne. På skjermbildet for innleggsrediger kan du rulle ned til bunnen, så ser du alle kommentarer som er laget for innlegget.

Modererer kommentarer for et innlegg i admin-området

Du kan redigere, slette, svare og moderere kommentarer direkte herfra. Hvis du ikke ser kommentarene under redigeringsprogrammet, klikker du på Alternativer for skjerm -knappen øverst til høyre på skjermen. Dette gir en nedtrekksmeny der du må merke av i ruten ved siden av Kommentarer. Etter det bla du bare ned, og du vil se kommentarer til det innlegget under innleggets redaktør.

Viser kommentarer på redigeringsskjermen

Slå på / av kommentarer for spesifikke innlegg i WordPress

Det er noen ganger når du ikke vil at kommentarer skal aktiveres på noen innlegg. WordPress lar deg slå av kommentarer for enkeltinnlegg eller sider. Bare rediger et innlegg, og på postredigeringsskjermen blar du ned til diskusjonsmetaboksen. Der kan du fjerne merket i ruten ved siden av alternativet ‘Tillat kommentarer’.

Slå / av kommentarer for et enkelt innlegg i WordPress

Hvis du ikke finner diskusjonsmetaboksen på redigeringsskjermen, må du klikke på Skjermalternativer-knappen øverst til høyre på skjermen. Dette gir en nedtrekksmeny der du må merke av i ruten ved siden av diskusjonen. Etter det blar du ned, og du vil se diskusjonsmetaboks under redigeringsprogrammet.

Viser diskusjonsmetaboks på redigeringsskjermen

Konfigurasjon av kommentarinnstillinger

WordPress lar deg endre kommentarkonfigurasjon for hele nettstedet. Kommentarinnstillingssiden er lokalisert under Innstillinger »Diskusjon. Det er forskjellige seksjoner på diskusjonsinnstillingssiden, og vi leder deg gjennom hvert alternativ på siden.

Skjermbildet for diskusjonsinnstillinger

Det øverste avsnittet på diskusjonsinnstillingsskjermen styrer standardartikkelinnstillingene. Det første alternativet i denne delen lar bloggen din varsle andre blogger når du lenker til dem i en artikkel. Det andre alternativet gjør at lignende varsler fra andre blogger kan aksepteres på nettstedet ditt. Disse kalles pingbacks og trackbacks, og vi anbefaler deg å fjerne merket for begge disse alternativene. Det første alternativet kan bremse hele nettstedet, og det andre alternativet vil gi deg mange spam-kommentarer.

Det tredje alternativet på skjermbildet for artikkelinnstillinger er ‘Tillat folk å legge inn kommentarer til nye artikler’. Det muliggjør kommentarer for alle nye artikler du skriver på ditt WordPress-nettsted. Det er viktig å merke seg at du kan slå av og på kommentarer for enkeltartikler som vi viste deg tidligere i denne artikkelen.

Andre kommentarinnstillinger

Under den andre kommentarinnstillingsdelen vil du merke det første alternativet som ‘Kommentarforfatter må fylle ut navn og e-post’. Dette alternativet gjør det obligatorisk for kommentarforfattere å oppgi navn og e-postadresse med sine kommentarer. Du må sjekke dette alternativet med mindre du vil tillate anonym kommentering på nettstedet ditt.

Det er også et alternativ å kreve at brukere registrerer seg på nettstedet ditt før de legger igjen en kommentar, men etter vår mening er det ikke nødvendig for de fleste nettsteder.

Du vil også se alternativet for å lukke kommentarer til eldre artikler. Noen eiere av nettsteder bruker dette for å forhindre spam, men det er fullstendig en personlig preferanse.

WordPress lar brukerne svare på kommentarer. Disse svarene vil vises nestede under den opprinnelige kommentaren bare hvis du merker av i ruten ved siden av ‘Aktiver gjengede (nestede) kommentarer’. Du kan spesifisere hvor dypt disse nestede kommentarene kan gå. Utseendet til disse nestede kommentarene blir håndtert av ditt WordPress-tema. Å ha for mange nivåer kan forvrenge lesbarheten til kommentarer. Standardinnstillingen på 5 nivåer er god nok for de fleste WordPress-temaer. Flere forhåndsbrukere kan sjekke guiden vår om hvordan du utformer din WordPress-kommentarlayout.

Hvis en av artiklene dine blir populære og begynner å få for mange kommentarer, vil du legge merke til at kommentardelen blir for lang. Brukere må bla mye for å lese de siste kommentarene til artikkelen. For å løse dette problemet kan du merke av for å dele kommentarer på sider. Som standard tillater dette alternativet 50 kommentarer på toppnivå, du kan øke eller redusere dette. Hvis du velger dette alternativet, vises også den siste siden med kommentarer først.

Som standard viser WordPress den nyeste kommentaren nederst. Du kan reversere dette for å vise eldre kommentarer øverst.

Innstillinger for kommentar-e-post og manuell godkjenning

Den neste delen lar deg motta e-post hver gang en bruker legger igjen kommentarer på nettstedet ditt eller når en kommentar holdes for moderering. Dette alternativet er bare spennende de første dagene av nettstedet ditt. Etter hvert som du får flere kommentarer, blir disse e-postene irriterende, så vi anbefaler å slå av hvis de er av.

Under delen “Før en kommentar vises” er det første alternativet manuelt å godkjenne hver kommentar. Forsikre deg om at denne boksen er merket slik at ingen kommentarer kan vises på nettstedet ditt uten din godkjenning.

Under dette ser du alternativet ‘Kommentarforfatter må ha en tidligere godkjent kommentar’. Hvis dette alternativet er merket av, vises kommentarer fra forfattere som har en tidligere godkjent kommentar uten eksplisitt godkjenning. Fjern merket for dette alternativet for å sikre at alle kommentarer blir godkjent manuelt.

Innstillinger for kommenteringsmoderering

Et veldig vanlig trekk blant automatiserte spam-kommentarer er at de inneholder mange lenker. Siden du allerede har satt kommentarene dine til å bli godkjent manuelt, vil alle kommentarene dine gå til moderasjonskøen uavhengig av hvor mange lenker de har.

Du vil se et større tekstområde der du kan legge inn ord, IP- og e-postadresser eller nettadresser du vil passe på. Eventuelle kommentarer som matcher ting du skriver inn her, vil bli sendt til moderasjonskø. Du trenger ikke legge inn noe her, siden du allerede har satt alle kommentarer til å bli godkjent manuelt, og de kommer uansett til moderasjonskøen..

Sette opp avatarer på WordPress-nettstedet ditt

Det siste avsnittet på skjermen for innstillinger for kommentarer er for Avatars. Dette er bildene som vises ved siden av kommentarforfatterens navn på nettstedet ditt. WordPress bruker Gravatar, som er en gratis tjeneste som lar brukere ha den samme avataren på alle bloggene de besøker (se vår guide om hva som er Gravatar). Når en kommentarforfatter ikke har et Gravatar-bilde tilknyttet e-postadressen sin, bruker WordPress Mystery Man som standardgravatar. Du kan endre dette ved å velge en standardavatar fra listen eller til og med legge til din egen tilpassede standardgravatar i WordPress.

Det er alt, du har konfigurert kommentarinnstillingene. Ikke glem å klikke på Lagre endringer-knappen for å lagre innstillingene dine.

Tredjepartskommentarer

Gjennom årene har flere tredjeparts kommenteringsplattformer blitt introdusert for WordPress. Hver plattform har sitt eget moderasjonsgrensesnitt og teknologi. På WPBeginner bruker vi Disqus-kommenteringssystem.

For de som lurer på hvorfor vi bruker Disqus, her er en detaljert beskrivelse om hvorfor vi byttet til Disqus og hvordan du kan konfigurere Disqus på nettstedet ditt.

Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å lære hvordan du konfigurerer og modererer kommentarer i WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me