Slik endrer du størrelse og gjør bilder større uten å miste kvaliteten

Har du noen gang prøvd å endre størrelse på et bilde for å gjøre det større? Dette resulterer vanligvis i tap av kvalitet der det forstørrede bildet ser uskarpt og uprofesjonelt ut. Nylig spurte en av brukerne oss om det var mulig å endre størrelse på et lite bilde og gjøre det større uten å miste kvaliteten. I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du endrer størrelse på bilder for å gjøre dem større uten å miste kvaliteten.


Hvorfor bilder mister kvalitet når de er forstørret?

Bitmap er det mest brukte bildeformatet på nettet. Alle JPEG- og PNG-filene dine er Bitmap-bildefiler. Et bitmap-bilde består av tusenvis av piksler. Hvis du zoomer inn, kan du faktisk se disse pikslene som firkanter.

Piksler i et bitmap-bilde

Hver av disse pikslene er kartlagt til et fast sted på bildet, derav navnet Bitmap.

De fleste bilderedigeringsprogramvare krymper eller forstørrer disse pikslene for å endre størrelsen på et bilde. Dette er grunnen til at når du endrer størrelse på et bilde til en mindre størrelse, er det ikke noe synlig kvalitetstap. Hovedsakelig fordi disse pikslene blir enda mindre synlige.

På den annen side når du endrer størrelse på et bilde for å gjøre det stort, blir disse forstørrede piksler mer synlige, noe som får bildet til å se utydelig og pikselert. Som dette:

Et uskarpt forstørret bilde

Hva er løsningen?

Løsningen er å kompensere for hver forstørrede piksel, slik at den samsvarer med egenskapene til dens nærmeste piksel. Denne metoden kalles Fractal Interpolation eller bare Fractals. Det gir et mye bedre resultat når et bilde forstørres ved hjelp av denne teknikken.

Slik bruker du denne metoden i vanligste programvare for bilderedigering.

Metode 1: Bruke perfekt størrelse med Adobe Photoshop

Perfect Resize er en programvare som lar deg endre størrelsen på bildene dine på en smart måte. Den er tilgjengelig som en frittstående programvare og en plugin for Adobe Photoshop.

Den vanlige versjonen koster $ 50 og premiumversjonen som inneholder plugin for Adobe Photoshop koster $ 150. Begge versjoner er også tilgjengelig for en gratis prøveperiode på 30 dager. Hvis du endrer størrelse på bilder med jevne mellomrom, anbefaler vi deg å gå for Perfect Resize. Det er dyrt, men det er den beste måten å forstørre bilder på.

Merk: vi er ikke tilknyttet Perfect Resize på noen måte. Vi er bare veldig glade brukere av produktet.

Etter at du har installert programvaren, åpner du bildefilen du vil endre størrelse i Photoshop. Bare gå til Fil »Automatiser og velg Perfekt størrelse.

Åpne et bilde i perfekt størrelse fra Adobe Photoshop

Dette vil åpne bildet i applikasjonen Perfect Size. Du kan velge en forhåndsinnstilling fra venstre meny eller angi din egen størrelse i dokumentstørrelse.

Endre størrelse på et bilde for å forstørre det i perfekt størrelse

Når du har angitt dokumentstørrelse, må du gå til Fil »Bruk for å lagre endringene dine og bruke dem på filen i Photoshop.

Nå kan du eksportere denne filen ved å lagre den som et webbilde.

Det er alt, det endrede bildet ditt vil se mye bedre ut nå enn det normale.

Sammenligning av normal størrelse og perfekt størrelse

Metode 2: Bruke gratis programvare Gimp

Gimp er et gratis alternativ til Adobe Photoshop. Det kan også brukes til å forstørre bilder med minimalt kvalitetstap. Vi bør imidlertid advare deg om at resultatet ikke blir like bra som Perfect Resize.

Slik lager du små bilder større i Gimp uten å miste kvaliteten.

Åpne bildet du vil endre størrelse i Gimp. Bare gå til Bilde »Skala bilde. Angi ønsket dimensjoner. Velg kvalitet under seksjonen Sinc (Lanczos3) som interpolasjonsmetode og klikk på Skala bilde-knappen.

Endre størrelse på et bilde i Gimp

Det er alt, nå kan du eksportere dette bildet på nettet. Her er et eksempel du kan sammenligne. Bildet til venstre ble endret størrelse ved bruk av bikubisk resampling i Photoshop. Bildet til høyre ble endret størrelse ved bruk av Sinc (Lanczos3) som interpolasjonsmetode. Du vil merke at det er veldig liten forskjell på begge bildene.

Sammenligning av størrelse på Gimp kontra normal størrelse

Metode 3: Forstørr bilder med Irfanview

Irfanview er et kompakt fotoredigeringsprogram. Det er bare tilgjengelig for Windows-baserte operativsystemer. Irfanview gir en smartere måte å endre størrelse på bilder og gjøre dem større.

Bare åpne bildet i Irfanview og gå til Bilde »Endre størrelse / resample.

Endre størrelse på et bilde i Irfanview

Dette vil åpne popup-vinduets størrelse i størrelse. Først må du oppgi ønsket bildestørrelse i Angi bildestørrelse. Etter det må du velge resmaple under Størrelsesmetoden. Velg Lanczos (tregest) fra rullegardinmenyen. Til slutt, merk av i ruten ved siden av ‘Apply Sharpen After Resample’.

Endre størrelse på bilder for å gjøre dem større i Irfanview

Irfanview vil nå endre størrelse på bildet, som du deretter kan lagre på datamaskinen din.

Sammenlign normal størrelse end størrelse på irfanview

Som du vil merke at gratis verktøy ikke gjør en veldig god jobb når du endrer størrelse på et bilde for å gjøre det større. Ved å justere skarphet og bildekontrast kan du imidlertid forstørre bilder og minimere kvalitetstapet i prosessen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me