4 “Måste veta” -regler om WordPress-logotyp och varumärke (förklarat)

Som användare av WordPress och bloggare som skriver om plattformen finns det några regler om WordPress-logotypen och varumärket som du måste ha i åtanke.


WordPress är en öppen källkodsprogram, men den är fortfarande skyddad av upphovsrätt och varumärkeslagar. Många nybörjare känner dem inte och de kan bryta mot riktlinjerna av misstag.

I den här artikeln förklarar vi reglerna du behöver följa när du använder WordPress-logotypen och varumärket. Vi kommer också att diskutera varför det är viktigt och vilka rättigheter du får under WordPress-licensen.

Hur man använder WordPress-logotyp och varumärke

Förstå GPL – WordPress-licensen

Låt oss börja med grunderna först.

Det finns två typer av WordPress-webbplatser. Först finns det WordPress.com som är en värdlösning, och sedan finns det populära WordPress.org som även kallas själv värd WordPress.

När de flesta säger WordPress talar de om WordPress.org. För mer information se vår guide om skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org.

WordPress släpps under GPL-licensen med öppen källkod. Detta gör WordPress till en gratis programvara. Men gratis här används som i frihet inte som i gratis kaffe.

Denna licens ger vem som helst frihet att ladda ner, kopiera, använda, studera och ändra WordPress-koden.

WordPress friheter och rättigheter

Medan själva programvaran är gratis att använda, måste du köpa ett domännamn och webbhotellkonto för att installera WordPress och skapa en webbplats.

För mer information, se vår artikel som förklarar varför är WordPress gratis och vad är kostnaderna.

Det finns en missuppfattning bland nybörjare om fri programvara och upphovsrätt. Även om du är fri att använda programvarukoden på något sätt du vill, är själva programvaran skyddad av upphovsrätt och varumärkeslagar.

Vad betyder det?

I princip kan du kopiera WordPress-koden för att skapa ny programvara, men du kan inte kalla din programvara WordPress.

Namnet WordPress är ett registrerat varumärke som ägs av WordPress-stiftelsen. Det är en ideell organisation som ser till att WordPress fungerar framgångsrikt som ett gratis open source-projekt.

Varför du behöver förstå WordPress-logotyp och varumärkesregler?

WordPress driver nästan 33% av alla webbplatser på internet. Det är ett riktigt stort antal.

Miljontals företag litar på WordPress för att effektivt driva sin webbplats, onlinemiljöer och bloggar.

För att säkerställa att allt fungerar smidigt måste WordPress-varumärket och varumärket skyddas. För detta ändamål överfördes WordPress-varumärket till The WordPress Foundation 2010.

Nu är problemet att WordPress foundation inte är den enda som fungerar på WordPress. Det är ett open source-projekt där tusentals människor bidrar till dess framgång.

Förutom dessa bidragsgivare finns det många företag, individer och frilansare som säljer WordPress-relaterade produkter och tjänster runt om i världen.

Om du driver en WordPress-webbplats, en webbdesignbyrå eller tillhandahåller WordPress-relaterade tjänster måste du förstå dessa regler för att följa varumärkespolicyn..

Med det sagt, låt oss ta en titt på regler och riktlinjer som du måste följa för att korrekt använda WordPress-varumärket och logotypen i dina projekt.

Regel 1. Skriv alltid WordPress med ett stort kapital

Det rätta sättet att stava WordPress är med ett huvudstift P. Denna bokstäver tas mycket på allvar av WordPress-communityn.

Om du kommer att nämna WordPress var som helst, se till att du använder rätt stavning. Att använda en felaktig stavning är rynkade på och anses vara oprofessionellt.

WordPress-teamet tar det så allvarligt att under 2010 lägger de till ett inbyggt filter som heter capital_P_dangit () i WordPress 3.0-utgåvan.

Denna funktion korrigerar automatiskt felstavade instanser av WordPress i titel, innehåll och utdrag.

funktion kapital_P_dangit ($ text) {
// Enkel ersättning för titlar
$ current_filter = current_filter ();
if (‘the_title’ === $ current_filter || ‘wp_title’ === $ current_filter) {
return str_replace (‘WordPress’, ‘WordPress’, $ text);
}
// Fortfarande här? Använd den mer skonsamma ersättningen
statisk $ dblq = falsk;
if (false === $ dblq) {
$ dblq = _x (” ‘,’ öppna lockigt dubbelcitationstecken ‘);
}
return str_replace (
array (‘WordPress’, ” WordPress ‘, $ dblq.’ WordPress ‘,’>Wordpress ‘,’ (WordPress ‘),
array (‘WordPress’, ” WordPress ‘, $ dblq.’ WordPress ‘,’>WordPress ‘,’ (WordPress ‘),
$ text
);
}

Regel 2. Använd inte WordPress i ditt domännamn

Som vi nämnde tidigare att namnet WordPress är ett registrerat varumärke som ägs av WordPress-stiftelsen. Detta skyddar varumärket WordPress och garanterar dess fortsatta framgång.

Precis som alla andra registrerade varumärken förbehåller sig WordPress Foundation exklusiva användarrättigheter för termen WordPress. Detta betyder att du inte kan använda WordPress som en del av ditt varumärke eller webbplats.

Denna begränsning inkluderar också domännamn. Till exempel:

WordPressBeginner.com Fel!
WPBeginner.com OK!

Du kan använda WordPress i ett underdomän som (wordpress.example.com), WordPress Foundation är främst bekymrat över toppdomäner.

Om du ser någon som använder WordPress i deras domännamn eller varumärke, bör du kontakta WordPress Foundation och meddela dem om överträdelsen.

Se även: Hur du registrerar ett gratis domännamn för din WordPress-webbplats.

Regel 3. WordPress-logotypen

WordPress-logotypen består av bokstaven W i en grå eller ibland vit cirkel med en grå ring runt den.

Höjden på bokstaven W är lång och graciös. Många bloggare och webbplatsägare använder ibland felaktigt loggen som vanligtvis har en kortare W i den.

WordPress faux vs real logo

Se till att du använder rätt WordPress-logotyp i dina projekt. WordPress-logotypen finns också som ett textmärke, textmärke med W-logotyp och W-logotyp.

Exempel på WordPress-logotyp

Du kan ladda ner alla dessa logotyper från den officiella WordPress-logosidan.

Använd gärna dessa bilder i dina projekt. Se dock till att du använder dem i enlighet med WordPress-varumärkespolicy.

Regel 4. Ingen anknytning eller godkännande

WordPress-stiftelsen vill att du ska använda WordPress-logotypen och varumärket för att marknadsföra WordPress-projektet självt.

Du får dock inte använda det på ett sätt som antyder stöd eller anslutning till projektet. Här är några exempel:

  • Du kan inte använda WordPress-logotypen i produktens annonser.
  • Du kan inte använda WordPress eller dess logotyp som en del av din egen logotyp.
  • Du kan placera ‘Powered by WordPress.org’ på din webbplats, men du kan inte säga ‘Rekommenderas av WordPress’.

I enklare ord är alla försök att utnyttja orättvisa varumärken WordPress ett brott mot varumärkespolicyn.

Vad händer när någon inte följer dessa regler?

WordPress-stiftelsen tar dessa överträdelser mycket allvarligt. Du kan få ett e-postmeddelande från dem för att följa deras varumärkesriktlinjer.

Underlåtenhet att följa detta kan leda till ytterligare åtgärder. Dessa åtgärder kan omfatta flera rättsliga förfaranden.

Om du till exempel använder WordPress i ditt domännamn, kan foundation göra anspråk på det domännamnet. Deras advokater kan också skicka ett juridiskt meddelande.

Det rättsliga förfarandet skulle kosta dig mycket pengar och du skulle förlora stöd från WordPress-gemenskapen själv.

WordPress-communityn förlitar sig på WordPress-stiftelsen för att vidta dessa åtgärder. Det gynnar alla i ekosystemet och hjälper otaliga WordPress-relaterade företag att växa och lyckas.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå reglerna du måste följa för att följa WordPress-logotypen och varumärkespolicyn. Du kanske också vill se vår guide om de bästa WordPress-plugins och bästa e-postmarknadsföringstjänster för små företag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me