Hur du ändrar storlek och gör bilder större utan att förlora kvalitet

Har du någonsin försökt att ändra storlek på en bild för att göra den större? Detta resulterar vanligtvis i kvalitetsförlust där den förstorade bilden ser suddig och oprofessionell ut. Nyligen frågade en av våra användare oss om det var möjligt att ändra storlek på en liten bild och göra den större utan att förlora kvaliteten. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du ändrar storlek på bilder för att göra dem större utan att förlora kvaliteten.


Varför bilder förlorar kvalitet när de förstoras?

Bitmap är det mest använda bildformatet på webben. Alla dina JPEG- och PNG-filer är Bitmap-bildfiler. En bitmappsbild består av tusentals pixlar. Om du zooma in kan du faktiskt se dessa pixlar som rutor.

Pixlar i en bitmappsbild

Var och en av dessa pixlar mappas till en fast plats på bilden, därav namnet Bitmap.

De flesta bildredigeringsprogramvaror krymper eller förstorar dessa pixlar för att ändra storlek på en bild. Detta är anledningen till att det inte finns någon synlig kvalitetsförlust när du ändrar storleken på en bild till en mindre storlek. Huvudsakligen för att dessa pixlar blir ännu mindre synliga.

Å andra sidan när du ändrar storleken på en bild för att göra den stor blir dessa förstorade pixlar mer synliga vilket gör att bilden ser oskarp och pixelerad ut. Så här:

En suddig förstorad bild

Vad är lösningen?

Lösningen är att kompensera för varje förstorad pixel så att den matchar egenskaperna för dess närmaste pixel. Denna metod kallas Fractal Interpolation eller helt enkelt Fractals. Det ger ett mycket bättre resultat när en bild förstoras med denna teknik.

Så här använder du den här metoden i vanligaste bildredigeringsprogram.

Metod 1: Använda perfekt storlek med Adobe Photoshop

Perfect Resize är en mjukvara som gör att du kan ändra storlek på dina bilder på ett smart sätt. Det är tillgängligt som en fristående mjukvara samt ett plugin för Adobe Photoshop.

Den vanliga versionen kostar 50 $ och premiumversionen som innehåller plugin för Adobe Photoshop kostar 150 $. Båda versionerna är också tillgängliga för en kostnadsfri 30 dagars provperiod. Om du ändrar storleken på bilder regelbundet rekommenderar vi att du går till Perfect Resize. Det är dyrt, men det är det bästa sättet att förstora bilder.

Obs: vi är inte anslutna till Perfect Resize på något sätt. Vi är bara riktigt glada användare av produkten.

När du har installerat programvaran öppnar du den bildfil som du vill ändra storlek i Photoshop. Gå bara till Fil »Automatisera och välj Perfekt storlek.

Öppna en bild i perfekt storlek från Adobe Photoshop

Detta öppnar bilden i applikationen Perfect Size. Du kan välja en förinställning från vänster meny eller ange din egen storlek i Dokumentstorlek.

Ändra storlek på en bild för att förstora den i perfekt storlek

När du har angett dokumentstorlek måste du gå till Fil »Ansök för att spara dina ändringar och tillämpa dem på filen i Photoshop.

Nu kan du exportera den här filen genom att spara den som en webbbild.

Det är allt, din storlek på storleken kommer att se mycket bättre ut nu än den vanliga storleken.

Jämförelse av normal storlek och perfekt storlek

Metod 2: Använda gratis programvara Gimp

Gimp är ett gratis alternativ till Adobe Photoshop. Det kan också användas för att förstora bilder med minimal kvalitetsförlust. Vi bör dock varna dig för att resultatet inte blir lika bra som Perfect Resize.

Så här gör du små bilder större i Gimp utan att förlora kvaliteten.

Öppna bilden du vill ändra storlek i Gimp. Gå bara till Bild »Skala bild. Ange önskade dimensioner. Välj avsnittet Kvalitet Sink (Lanczos3) som interpoleringsmetod och klicka på knappen Skala bild.

Ändra storlek på en bild i Gimp

Det är allt, du kan nu exportera den här bilden på webben. Här är ett exempel som du kan jämföra. Bilden till vänster ändrades med hjälp av bikubisk omampling i Photoshop. Bilden till höger ändrades med Sinc (Lanczos3) som interpoleringsmetod. Du kommer att märka att det är väldigt liten skillnad i båda bilderna.

Jämförelse av Gimp-storlek jämfört med normal storlek

Metod 3: Förstora bilder med Irfanview

Irfanview är ett kompakt fotoredigeringsprogram. Det är endast tillgängligt för Windows-baserade operativsystem. Irfanview ger ett smartare sätt att ändra storlek på bilder och göra dem större.

Öppna helt enkelt din bild i Irfanview och gå till Bild »Ändra storlek / Återställ.

Ändra storlek på en bild i Irfanview

Detta kommer att öppna popup-fönstret för storleksändring. Först måste du ange önskad bildstorlek i Ställ in bildstorlek. Efter det måste du välja resmaple under Storleksmetoden. Välj Lanczos (långsam) i rullgardinsmenyn. Slutligen markerar du rutan bredvid ‘Apply Sharpen After Resample’.

Ändra storlek på bilder för att göra dem större i Irfanview

Irfanview ändrar storleken på bilden, som du sedan kan spara på din dator.

Jämförelse av normal storlek jämfört med irfanview storlek

Som du märker att gratisverktyg inte gör något bra jobb när du ändrar storleken på en bild för att göra den större. Men genom att justera skärpa och bildkontrast kan du förstora bilder och minimera kvalitetsförlusten i processen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me