Hur du är värd för en webbplats (enkel guide för nybörjare) år 2020

Vill du lära dig hur du är värd för en webbplats? Självvärda webbplatsbyggare som WordPress erbjuder dig full frihet att bygga alla typer av webbplatser.


Utmaningen är att de flesta nybörjare inte vet det bästa sättet att vara värd för en webbplats. Många tror till och med att det kräver speciella tekniska färdigheter för att vara värd för sina egna webbplatser.

Det är helt enkelt inte sant.

Om du väljer rätt tillvägagångssätt kan du enkelt vara värd för din egen webbplats inom bara några minuter. I de flesta fall är det lika enkelt som att skapa ett facebook-konto.

I den här nybörjarguiden visar vi dig exakta steg för hur du är värd för en webbplats utan att lära dig några tekniska färdigheter.

Vi kommer också att förklara hur det hela fungerar bakom kulisserna. Detta skulle hjälpa dig att få en grundläggande förståelse för olika sätt att vara värd för en webbplats.

Redo? Låt oss börja.

Hur du är värd för en webbplats

Det här är vad du lär dig i den här guiden.

  Vad betyder det att vara värd för en webbplats?

  Att vara värd för en webbplats innebär att du placerar dina webbplatsfiler på en speciell dator som heter server. Den här datorn gör dina webbplatsfiler offentligt tillgängliga på internet så att alla kan besöka den.

  För att andra människor runt om i världen ska kunna se webbplatsen har dessa speciella datorer en speciell uppsättning programvara installerad. Denna programvara kallas en webbserver.

  En webbserverns grundläggande jobb är att ta emot inkommande förfrågningar och svara genom att skicka den begärda sidan till användarens webbläsare.

  Värd för en webbplats

  Nu kan allt detta låta som ett gäng teknisk jargon, och det är det.

  Du behöver dock inte lära dig hur du gör alla dessa saker för att vara värd för din webbplats. Lyckligtvis finns det tusentals företag som erbjuder detta som en tjänst (till mycket låga kostnader).

  Alla webbplatser på internet använder ett webbhotellföretag för att vara värd för sina webbplatser. Till och med tekniska jättar som Netflix (värd på Amazon) och PayPal (värd av Google Cloud-värd) använder tredjepartsleverantörer för sin webbhotell.

  Det finns bara en handfull företag som Google, Microsoft och Amazon som är värd för alla sina tjänster på sina egna plattformar.

  De kan göra detta eftersom de har de tekniska och ekonomiska resurserna för att ta på sig en så enorm uppgift. Alla andra företag (inklusive oss) använder ett webbhotellföretag för att vara värd för sin webbplats.

  Vad behöver du för att vara värd för en webbplats?

  Du behöver följande två saker för att vara värd för en webbplats.

  • Webbhotellleverantör
  • Domän namn

  Tjänsteleverantörer för webbhotell erbjuder dig färdiga webbserver som värd för din webbplats. De tar hand om alla tekniska grejer och ger webbplatsägare lättanvända verktyg för att hantera deras värd.

  Hur når användare din egen webbhotell? Det är här domännamn kommer in.

  Ett domännamn är adressen till din webbplats som folk skriver i webbläsaren för att besöka din webbplats. Till exempel kommer wpbeginner.com att ta dig till den här webbplatsen.

  I grund och botten är ett domännamn ett mänskligt vänligt sätt att ansluta användarens webbläsare till den webbplatsserver som är associerad med det domännamnet. För mer information, se vår guide om vad som är ett domännamn och hur domäner fungerar.

  hur domännamn fungerar

  Du kan köpa ett domännamn från en av dessa toppdomänregistratorer. Dessa är företag som har licens för att sälja domännamnsregistreringar.

  För att förstå förhållandet mellan värd och domäner, se vår guide om skillnaden mellan webbhotell och domännamn.

  Notera: senare i den här artikeln kommer vi att visa dig hur du får ett domännamn gratis.

  Men låt oss först titta på olika typer av webbhotellplaner och utvärdera vilken som skulle vara den rätta passformen för din webbplats.

  Typer av webbhotelltjänster

  Inte alla webbplatser är desamma. Vissa är mindre och har låg trafik medan andra är större med mer innehåll och besökare.

  En mindre webbplats kräver färre resurser. Å andra sidan kommer en större och mer populär webbplats att behöva mer resurser för att köra effektivt.

  Webbhotellhotellföretag tillhandahåller olika typer av webbhotellerbjudanden utformade för att tillgodose specifika webbplatsbehov. Här är några av de vanligaste hostingtjänsterna.

  1. Delad värd

  En delad värdtjänst är lämplig för små webbplatser, bloggar och små företag som precis börjar.

  De kan hålla sina kostnader nere genom att låta flera webbplatser dela samma serverresurser. Detta gör att din webbplats är prisvärd.

  Prissättning: Från 2,75 per månad till $ 7,99 per månad

  Lämplig för: Starta en ny blogg, webbplats för små företag

  Vår rekommenderade delade webbhotell: Bluehost

  För mer information se vår guide om sanningen om bästa delade webbhotell.

  2. VPS Hosting

  VPS-värd (Virtual Private Server-värd) är fortfarande en delad värdmiljö. Men det erbjuder en flexibel uppsättning resurser för att hantera stora trafikspikar.

  Du får en partitionerad privat server för din webbplats som du kan hantera från din värdkontrollpanel. Detta ger dig det bästa från båda världar, de låga kostnaderna för delad hosting med flexibiliteten i dedikerade resurser.

  Prissättning: Från $ 29.99 / månad

  Lämplig för: medelstora företag, populära bloggar och e-handelsbutiker.

  Vårt rekommenderade VPS-värdföretag: HostGator

  För mer information, se vår artikel om när du behöver VPS-värd för din webbplats.

  3. Hanterad WordPress Hosting

  Hanterad WordPress-värd är en specialiserad webbhotell som är speciellt gjord för WordPress. Det är som en conciergetjänst för din WordPress-webbplats.

  På en hanterad värdplattform tar värdföretaget hand om uppdateringar, säkerhetskopior och cache av din webbplats. Detta gör att du kan fokusera på att skapa innehåll och växa ditt företag.

  Prissättning: Från $ 35,00 per månad

  Lämplig för: Populära bloggar, företagswebbplatser, medlemswebbplatser

  Vårt rekommenderade WordPress-värdföretag: WP Engine

  För mer information, se vår artikel som förklarar när behöver du verkligen en hanterad WordPress-värd.

  4. Dedikerad värd

  En dedikerad servervärd ger dig hela servern dedicerad till din egen webbplats. Du får alla resurserna på servern, avancerade verktyg för serverhantering, möjlighet att installera din egen programvara och till och med ditt eget operativsystem.

  Du kommer att hantera din egen server som kan kräva tekniska färdigheter. Det är ett avancerat alternativ för större webbplatser som behöver hög prestanda för att hantera högre trafikvolym.

  Prissättning: Från 79,99 $ månad

  Lämplig för: Företag på företagsnivå, oerhört populära webbplatser, e-handel butiker

  Vårt rekommenderade dedikerade webbhotell: SiteGround eller HostGator

  Obs! Vi använder HostGator anpassade dedikerade servrar för att vara värd för WPBeginner-webbplatsen.

  Att välja rätt plan för att vara värd för en webbplats

  Som ni ser har alla olika värdplaner olika serverkonfiguration och prissättning. Du måste välja en plan som passar dina behov och din budget.

  På WPBeginner rekommenderar vi användare att börja med en låg kostnadsdelad hostingplan och sedan uppgradera när deras verksamhet växer. Detta gör att du kan spara pengar och bara betala för de tjänster du faktiskt behöver.

  Delade värdplaner börjar från $ 7,99 per månad (betalas årligen) och $ 14,99 för ett domännamn.

  Om du just börjar är det fortfarande en betydande investering.

  Lyckligtvis har Bluehost gått med på att erbjuda våra användare en rabatt på hosting och gratis domännamn. I princip kan du komma igång för $ 2,75 per månad.

  De är ett av världens största värdföretag och en officiellt rekommenderad WordPress-värdleverantör.

  → Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande ←

  För andra delade värdplaner, se vår jämförelse av de bästa värdföretagen.

  När du har registrerat dig för ett värdkonto är nästa steg att skapa din webbplats. För detaljerade instruktioner, se vår guide om hur du skapar en webbplats.

  Hur mycket det kostade att vara värd för en webbplats

  Hittills har vi täckt kostnaderna för webbhotellföretag. Dock kan dina kostnader för webbhotell variera beroende på flera faktorer.

  Det första är den värdplan du väljer. Vi rekommenderar att du börjar med mindre delade värdplaner och sedan uppgraderar när ditt företag och webbplats växer.

  När du börjar bygga en webbplats kan du behöva spendera pengar på andra saker, till exempel webbplatsmallar, programtillägg och andra tjänster.

  Ditt mål skulle vara att bara köpa det du faktiskt behöver och använda gratisverktyg när du kan.

  Vi har en utmärkt guide för kostnaderna för att bygga en WordPress-webbplats och hur man undviker överutgifter.

  Hur du är värd för en webbplats på din dator

  Vi frågas ofta av våra användare om de kan vara värd för en webbplats på sin egen dator.

  Jo det kan du.

  Det enda skälet till att du bör vara värd för en webbplats på din dator är när du vill testa en webbplats lokalt innan du lägger den på internet.

  Många nybörjare tycker att det är användbart att lära sig webbutveckling, WordPress och kodning genom att installera en lokal server på sin dator.

  Se våra handledning för hur du ställer in lokal server på Windows och Mac.

  Detta gör att du kan installera en lokal server utan att göra den tillgänglig för allmänheten.

  Vi rekommenderar inte att du använder en lokal server för att vara värd för en webbplats och göra den tillgänglig för allmänheten. Vi kommer dock att visa dig hur du gör det för användare som känner sig äventyrliga.

  Sätta din lokala värdserver online

  När du är värd för en webbplats på din lokala server kommer den bara att vara tillgänglig för dig. Du måste ändra dess inställningar för att sätta din webbplats på internet.

  Först ska du hitta din webbserverns konfigurationsfil som heter httpd.conf.

  Om du använder WAMP på Windows hittar du det under mappen C: \ wamp \ bin \ apache \ apache [version #] \ conf].

  MAMP-användare på Mac hittar den inuti / Applications / MAMP / conf / apache / folder.

  Du kan öppna den här filen med en vanlig textredigerare som Notepad eller TextEdit. Efter det måste du hitta den linje som börjar med

  Lyssna 80

  Du måste ersätta den med din IP-adress och portnummer. Du kan hitta din IP-adress genom att helt enkelt Googla “vad är min ip-adress”, det visar dig en numerisk sträng åtskild med punkter. Här är ett exempel på hur den koden ska se ut med din IP:

  Lyssna 64.233.160.1:80

  Därefter måste du hitta följande rad:

  Servernamn localhost: 80

  Gå vidare och ändra den genom att ersätta localhost: 80 med din IP-adress.

  Servernamn 64.233.160.1

  Därefter måste du hitta följande rad för WAMP:

  Om du använder MAMP, leta efter följande rad:

  Under den här raden ser du åtkomstbehörigheter som du behöver ersätta med följande:

  Beställ Tillåt, neka
  Tillåt från alla

  Du kan nu spara din konfigurationsfil och starta om din lokala server med de nya behörigheterna.

  Nu kan vem som helst använda din IP-adress för att komma åt din webbplats istället för localhost. Detta är inte en idealisk situation eftersom det skulle vara svårt för dina användare att komma ihåg IP-adressen.

  Det är där domännamn är praktiska.

  Peka ditt domännamn till en lokalt värd webbplats

  Om du pekar ditt domännamn på en webbplats som du är värd på din egen dator kommer användarna att få åtkomst till det som de skulle göra med någon annan webbplats.

  Först måste du redigera ditt domännamns DNS-inställningar. Vi använder Domain.com i våra skärmdumpar nedan:

  Redigering av DNS-inställningar för ditt domännamn

  Efter det måste du redigera A-namnposten med @ -tecknet som Namn. Om du inte har en, klicka sedan på Lägg till ny postknapp för att fortsätta.

  Lägga till en post för din domän

  I värdefältet måste du ange din dators IP-adress och klicka på knappen Uppdatera DNS för att spara dina ändringar.

  Om datorn med din lokala server är direkt ansluten till internet, är du klar.

  Men om din dator är ansluten till internet via router måste du vidarebefordra portar. För att göra det måste du logga in på din routers admingränssnitt genom att ange routerns IP-adress i din webbläsares adressfält.

  Beroende på tillverkaren kan ditt routergränssnitt se lite annorlunda ut. Du måste hitta alternativet märkt port vidarebefordran, virtuell server eller NAT.

  Hamnspedition

  Därefter måste du vidarebefordra webb- eller HTTP-trafik till port 80. I fältet IP-adress måste du ange datorns IP-adress i det lokala nätverket. Denna IP-adress är den interna adressen som identifierar din dator i det lokala nätverket.

  Efter det måste du tillämpa ändringarna och starta om routern.

  Nackdelar med att hålla en webbplats själv

  Att vara värd för din webbplats på en lokal dator är en dålig idé. Detta är anledningen till och med de tekniska jättarna med tillräckligt med resurser, kompetens och kunskap föredrar att gå med en webbhotellleverantör.

  Följande är bara några nackdelar med att hålla en webbplats på lokal dator.

  • För att kunna köra en webbserver måste du sätta den på en dator ansluten till en höghastighetsinternetanslutning 24 timmar om dygnet.
  • Du måste också installera uppdateringar för webbserverprogramvaran, behålla säkerhetskopior, planera på en reservserver och mer.
  • Datorn som är värd för din webbplats är också öppen för hackförsök, injektion av skadlig programvara och DDOS-attacker. Detta kan också påverka säkerheten för alla andra datorer i ditt nätverk.
  • Du måste köpa en statisk IP-adress från din internetleverantör, vilket kostar dig extra.

  Att göra allt detta kommer att kräva mycket tid, ansträngning och tekniska färdigheter. Det är därför det är en dålig idé att hysa din webbplats på en lokal dator själv.

  Vanliga frågor om webbhotell

  Efter att ha hjälpt tusentals nybörjare att starta sina egna webbplatser har vi hört alla möjliga frågor. Följande är några av de vanligaste frågorna från människor som vill vara värd för en webbplats.

  1. Varför behöver jag en webbhotell för att vara värd för en webbplats??

  Leverantörer av värdtjänster är specialiserade på att underhålla en plattform för att betjäna webbplatser. De har ingenjörer och systemadministratörer i sin personal som övervakar deras servrar dygnet runt.

  Detta gör att du kan fokusera på att bygga din webbplats och växa ditt företag istället för att hantera serverprogramvara.

  2. Kan jag köpa ett domännamn och hosting från två företag?

  Jo det kan du. Men genom att köpa dem från samma företag kan du hantera dem båda under samma instrumentpanel. Vissa leverantörer som Bluehost erbjuder även en gratis domän som ett incitament att använda sin tjänst.

  3. Kan jag köpa ett domännamn och vara värd för min webbplats senare?

  Ja, du kan bara köpa ett domännamn. Den pekar dock inte på din webbplats förrän du väljer en webbhotell.

  Vi rekommenderar Domain.com för att registrera ett domännamn. De erbjuder nybörjarvänliga domänhanteringsverktyg, vilket gör det enkelt att ansluta din domän till någon värdleverantör senare.

  4. Kan jag vara värd för min webbplats på min lokala dator och senare flytta den till en webbhotell?

  Ja, du kan göra det. Men om du ser allvar med att skapa en webbplats, är det bättre att börja med en webbhotell.

  5. Kan jag vara värd för en webbplats med en leverantör och sedan ändra den till en annan leverantör?

  Ja, du kan när som helst flytta din webbplats till något annat värdföretag. Se vår artikel om hur du flyttar din webbplats till en ny värd för detaljerade instruktioner.

  6. Var är jag värd för min webbplats?

  Det finns så många värdföretag där ute att det blir svårt för nybörjare att göra rätt val.

  Under åren har vi arbetat med alla de bästa värdföretagen på marknaden. Detta har gett oss insikter om vad som gör en bra värdplattform.

  För startwebbplatser rekommenderar vi Bluehost. De installerar automatiskt WordPress, och de erbjuder en nybörjarvänlig instrumentpanel, inbyggd cache, säkerhet och mer. Ovanpå erbjuder de WPBeginner-läsare rabatt på värd + gratis domännamn.

  För mer rekommendationer, se vår kompletta lista över de bästa värdföretagen med sina fördelar och nackdelar.

  Det finns få företag som erbjuder gratis webbhotell, men vi rekommenderar att du är mycket försiktig med dessa.

  Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig hur du är värd för din webbplats. Du kanske också vill se vår guide för hur du får en gratis e-postadress för din webbplats.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me