Hur man installerar ett WordPress-plugin – steg för steg för nybörjare

Efter att ha installerat WordPress är det första som varje nybörjare behöver lära sig att installera ett WordPress-plugin.


Med enkla ord är WordPress-plugins som appar för din WordPress-webbplats. De låter dig lägga till nya funktioner i WordPress som ett kontaktformulär, bildspel, kundvagn och mer.

Det finns tusentals gratis och betalda plugins tillgängliga för WordPress. I den här steg-för-steg-guiden visar vi dig hur du installerar ett WordPress-plugin.

Installera ett WordPress-plugin - En nybörjarguide

Innan du börjar

Om du använder WordPress.com kan du inte installera plugins.

Vi får ofta klagomål från användare som säger att de inte kan se insticksmenyn i sin WordPress-instrumentpanel. Det beror på att du använder WordPress.com, som har sina begränsningar.

Du kan inte installera plugins på WordPress.com om du inte uppgraderar till deras affärsplan. Å andra sidan kan du installera vilken plugin du vill ha på din egen värd WordPress.org webbplats direkt från rutan (Se skillnaderna mellan self host WordPress.org vs WordPress.com).

Om du vill växla från WordPress.com till WordPress.org, läs vår handledning om hur du ordentligt går från WordPress.com till WordPress.org.

Med det sagt, låt oss nu titta på hur du installerar ett WordPress-plugin på din webbplats.

Hur man installerar ett WordPress-plugin

För att göra det enkelt har vi skapat en videohandledning om hur du installerar ett WordPress-plugin som du kan se nedan.

Prenumerera på WPBeginner

Men om du bara vill följa textinstruktioner kan du följa vår stegvisa handledning om hur du installerar ett WordPress-plugin.

Vi har täckt alla tre metoder: att installera ett WordPress-plugin med sökning, ladda upp ett WordPress-plugin och manuellt installera ett WordPress-plugin med FTP.

Redo? Låt oss börja.

Installera ett plugin med WordPress Plugin Search

Det enklaste sättet att installera ett WordPress-plugin är att använda plugin-sökningen. Den enda nackdelen med detta alternativ är att ett plugin måste vara i WordPress-plugin-katalogen, vilket är begränsat till endast gratis plugins.

Det första du behöver besöka Plugins »Lägg till nytt sidan i ditt WordPress-administrationsområde.

Söker efter plugins att installera i WordPress admin-område

Du kommer att se en skärm som den i skärmdumpen ovan. Hitta plugin genom att skriva plugin-namnet eller funktionaliteten du letar efter. Därefter ser du ett gäng listor som exemplet nedan:

Plugin-sökresultat

Du kan välja det plugin som är bäst för dig. Eftersom vi i vår sökning letade efter WPForms som är det bästa WordPress-kontaktformuläret, klickar vi på knappen “Installera nu” bredvid den.

WordPress kommer nu att ladda ner och installera plugin för dig. Efter detta kommer du att märka att knappen “Installera nu” kommer att ändras till “Aktivera” -knappen.

Aktivera ett WordPress-plugin

Ett WordPress-plugin kan installeras på din webbplats, men det fungerar inte om du aktiverar det. Så gå vidare och klicka på aktiveringsknappen för att börja använda det plugin på din WordPress-webbplats.

Det är allt, du har installerat ditt första WordPress-plugin.

Nästa steg är att konfigurera insticksinställningarna. Dessa inställningar kommer att variera för varje plugin därför kommer vi inte att täcka det i det här inlägget.

Installera ett plugin med WordPress Admin Plugin Upload

Betalda WordPress-plugins listas inte i WordPress-plugin-katalogen. Dessa plugins kan inte installeras med den första metoden.

Det är därför WordPress levereras med uppladdningsmetoden för att installera sådana plugins. Vi visar dig hur du installerar WordPress-plugins med uppladdningsalternativet i adminområdet.

Först måste du ladda ner plugin från källan (som kommer att vara en zip-fil). Därefter måste du gå till WordPress adminområde och besöka Plugins »Lägg till nytt sida.

Klicka sedan på knappen “Upload Plugin” överst på sidan.

Ladda upp plugin-knappen

Detta avslöjar plugin-uppladdningsformuläret. Här måste du klicka på knappen “Välj fil” och välja plugin-filen som du laddat ner tidigare till din dator.

Välj zip-fil för plugin för att ladda upp och installera i WordPress

När du har valt filen måste du klicka på knappen ‘Installera nu’.

WordPress kommer nu att ladda upp plugin-filen från din dator och installera den åt dig. Du ser ett framgångsmeddelande som detta när installationen är klar.

Aktivera plugin

När installationen är installerad måste du klicka på länken Aktivera plugin för att börja använda plugin.

Du måste konfigurera inställningarna så att de passar dina behov. Dessa inställningar kommer att variera för varje plugin därför kommer vi inte att täcka det i det här inlägget.

Installera ett WordPress-plugin manuellt med FTP

I vissa sällsynta fall kan din WordPress-värdleverantör ha filbegränsningar som kan begränsa din förmåga att installera ett plugin från adminområdet.

I den här situationen är det bästa sättet att installera plugin-programmet manuellt med FTP.

Metoden för FTP-manager är den minst vänliga för nybörjare.

Först måste du ladda ner plugin-källfilen (det kommer att vara en zip-fil). Därefter måste du extrahera zip-filen på din dator.

Om du extraherar zip-filens plugin skapas en ny mapp med samma namn. Det här är den mapp som du måste ladda upp manuellt till din webbplats med en FTP-klient.

Du måste komma åt din värd via FTP-hanteraren. Om du inte har ditt FTP-användarnamn och lösenord, kontakta din WordPress-webbhotell och fråga dem.

Öppna FTP-klienten på din dator och anslut till din webbplats med inloggningsuppgifterna från din webbhotell. När du är ansluten måste du gå till / wp-content / plugins / mappen på din webbplats.

Ladda sedan upp mappen du extraherade från zip-filen till / wp-content / plugins / mappen på din webbserver.

Ladda upp ett plugin via FTP

Efter att ha laddat upp filerna måste du besöka WordPress adminområdet och klicka på plugins länk i admin-menyn. Du ser att ditt plugin har installerats på plugin-sidan.

Aktivera installerat plugin

Du måste klicka på länken Aktivera under plugin för att börja använda den.

Vid aktivering kan du behöva konfigurera insticksinställningarna. WordPress-plugins har sina egna inställningar som skiljer sig från ett plugin till ett annat så vi kommer inte att beskriva dem här.

Vanliga frågor om installation av WordPress-plugins

Som nybörjare kan du ha några frågor om installation av WordPress-plugins. Som den största WordPress-resurswebbplatsen har vi hört dem alla.

Här är några av de vanligaste frågorna om installation av WordPress-plugins.

1. Hur hittar jag de bästa WordPress-plugins som jag kan installera på min webbplats?

Det finns mer än 55 000 WordPress-plugins bara i den kostnadsfria WordPress-plugin-katalogen. Många fler finns som premium-plugins. Detta gör det lite svårt för nybörjare att hitta den bästa plugin för den funktion de behöver.

Vi har sammanställt en lista över alla viktiga WordPress-plugins som de flesta WordPress-webbplatser behöver.

Vi har också en detaljerad handledning om hur du väljer det bästa WordPress-plugin där vi visar dig vad du ska leta efter när du letar efter ett plugin.

2. Vad är skillnaden mellan installerade och aktiva plugins?

Med WordPress kan du installera ett plugin och inte använda det alls. För att kunna använda ett plugin på din webbplats måste du “Aktivera” det.

Du kan se aktiva plugins genom att besöka sidan ‘Plugins’ i WordPress-administrationsområdet. De kommer att markeras med en blå bakgrund.

Installerade och aktiva plugins

Plugins med den vita bakgrunden installeras på din webbplats men är inte aktiva.

3. Ska jag ta bort inaktiva plugins?

Om du inte använder ett plugin rekommenderas det att ta bort det från din webbplats. Mer information om detta ämne finns i vår artikel om varför ska du ta bort inaktiva plugins i WordPress.

4. Hur många plugins kan jag installera i WordPress?

Du kan installera så många WordPress-plugins som du behöver. Det är inte antalet plugins som påverkar din webbplats hastighet, men kvaliteten på dessa plugins. Mer information finns i vår artikel om hur många WordPress-plugins du ska installera.

5. Hur avinstallerar jag ett WordPress-plugin

Du kan avinstallera ett WordPress-plugin genom att besöka Plugins-sidan i WordPress-administrationsområdet. Om det plugin du vill ta bort är aktivt för närvarande måste du först inaktivera det. Efter det kan du helt enkelt klicka på raden för att ta bort den från din webbplats.

Avinstallera ett WordPress-plugin

För mer detaljerade instruktioner, se vår guide om hur du avinstallerar ett WordPress-plugin korrekt.

Vi hoppas att detta hjälpte dig att lära dig hur du installerar WordPress-plugins.

Du kanske också vill se vår plugin-kategori där vi skriver om de bästa WordPress-plugins som du kan använda för att uppnå vad du vill göra. Var och en av dessa artiklar kommer med steg-för-steg-instruktioner om hur du ställer in enskilda plugins.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me