Hur man lägger till ett nytt inlägg i WordPress och använder alla funktioner

Försöker du skapa ett nytt inlägg i WordPress? Vill du lära dig mer om alla WordPress-inläggsfunktioner du ser på din skärm?


Vissa tycker kanske att lägga till ett nytt WordPress-inlägg är ganska självförklarande, men många nybörjare tycker att gränssnittet är lite överväldigande.

För att inte tala, ibland är de mer kunniga användare ibland förvånade över att hitta de dolda ädelstenarna på redigeringsskärmen.

I den här nybörjarguiden kommer vi att leda dig genom alla funktioner på den nya postskärmen och hur du kan använda dem för att skapa bättre innehåll.

Lägga till ett nytt blogginlägg i WordPress med alla funktioner

Vi har delat in den här guiden i tre avsnitt för att hjälpa dig att enkelt hitta det du letar efter:

  • (Rekommenderad)

Låt oss komma igång.

Skapa ett nytt inlägg i WordPress med standardredigeraren

I december 2018 introducerade WordPress en ny modern blockbaserad redaktör, även känd som Gutenberg. Det är rent och enkelt, men låt inte looken lura dig.

Bakom det rena gränssnittet finns det massor av kraftfulla funktioner snyggt undanstoppade. Vi förklarar dem alla och hjälper dig att låsa upp dess verkliga potential.

Lägga till titel- och innehållsblock

WordPress-blockredigeraren har ett rent skrivgränssnitt. Överst anger du ditt inläggs titel.

Lägg till titel för ditt inlägg

För att lägga till innehåll måste du lägga till ett block. Det finns flera knappar för att lägga till block på skärmen som du kan klicka för att välja och lägga till ett block.

Lägg till blockknappar

Om du inte vill använda en mus för att klicka på knappen kan du använda en kortkommando genom att skriva / för att söka och lägga till ett block.

Välj block när du skriver

Allt innehållselement är lindat i ett block. WordPress levereras med block för alla vanliga innehållsobjekt inklusive stycke, kolumner, bilder, galleri, inbäddningar, kortkoder, widgets och mer.

Vissa WordPress-plugins kan också lägga till sina egna block för att lägga till andra funktioner som kontaktformer, SEO osv. (Mer om detta senare i artikeln).

Lägga till bilder, videor, & Andra medier

Du kan lägga till bilder genom att helt enkelt lägga till bildblocket och sedan ladda upp eller välja den bild du vill lägga till.

Lägga till ett bildblock

Om du vill text och bild bredvid varandra kan du använda ‘Media & Text-block. Det här blocket hjälper dig att svepa text runt bilden i WordPress.

Media- och textblock

WordPress-redigeraren kommer också med ett Galleri-block som du kan använda för att visa bilder i rader och kolumner med rutnätlayout.

Lägg bara till Galleri-blocket och ladda sedan upp eller välj bilderna från ditt WordPress-mediebibliotek.

Lägger till bildgalleri

Medan galleriblocket är kraftfullt kan du behöva andra avancerade gallerifunktioner som album, bildsortering, etc. I så fall rekommenderar vi att du använder en av dessa WordPress-galleriplugins.

Vill du bädda in en video i ditt innehåll? Inga problem.

WordPress-standardredigeraren levereras med inbäddade block för alla populära leverantörer.

Bädda in block

Du kan också bara kopiera och klistra in videon URL till ett stycke block, och WordPress konverterar den automatiskt till ett video-inbäddningsblock.

Bädda in en YouTube-video i WordPress

Medan du använder videoblocket för att ladda upp videor direkt till din webbplats rekommenderar vi det eftersom det kommer att bromsa din webbplats och till och med krascha din WordPress-värdserver.

Istället rekommenderar vi att du laddar upp dina videor på en tjänst som YouTube eller Vimeo och sedan bädda in dem i dina WordPress-inlägg.

För mer information, se vår guide om varför du aldrig ska ladda upp videor till din WordPress-webbplats.

Lägga till kategorier och taggar

Med WordPress kan du sortera dina inlägg i kategorier och taggar. Dessa taxonomier hjälper dig att organisera ditt innehåll i avsnitt och ämnen.

De hjälper också till med SEO och gör det lättare för dina användare att hitta det innehåll de letar efter.

Meta rutorna för kategorier och taggar finns i den högra kolumnen under dokumentinställningarna.

Lägger till bilden

En presenterad bild (även känd som postminiatyr) är den huvudsakliga artikelbilden som representerar innehållet. De visas tydligt på din webbplats på enstaka inlägg, bloggarkivsidor samt på hemsidan för nyheter, tidskrifter och bloggsidor..

Nästan alla WordPress-teman stöder den visade bildfunktionaliteten. Du hittar alternativet att lägga till en bild i ditt inlägg i den högra kolumnen under dokumentinställningarna.

Lägga till en bild i ditt WordPress-inlägg

Klicka bara på knappen “Ställ in visad bild” och välj eller ladda sedan upp den bild du vill använda som den visade bilden.

Det är viktigt att du inte blandar ihop bilder med omslag som är en ny funktion. Mer information finns i vår artikel om omslagsbild kontra presenterad bild.

Lägga till utdrag (artikelöversikt)

Utdrag är sammanfattningen av ett blogginlägg eller en artikel. De flesta WordPress-teman kan automatiskt generera utdraget från de första raden i ditt inlägg.

Men detta automatiska utdrag kanske inte alltid är meningsfullt eller iögonfallande. I så fall kanske du vill lägga till ett utdrag manuellt.

Du kan göra det genom att lägga till det i utdragsrutan som finns under kolumnen för dokumentinställningar till höger.

Lägga till utdrag till ditt WordPress-inlägg

Ändra post-URL-kod eller permalänk

Som standard använder WordPress SEO-vänliga webbadresser för dina blogginlägg. Det använder automatiskt ditt inläggs titel som permalänk.

Vissa användare kan dock ändra det för att vara mer SEO och användarvänligt. Det finns två sätt att göra det.

Du kan klicka på postens titel och du kommer att märka alternativet att ändra permalänk ovanför titelfältet. Alternativt kan du ändra den från fliken Permalänk under kolumnen för inställningar för dokument.

Ändra ett inläggs URL-slug eller Permalink

Byt författare

Om du driver en WordPress-webbplats med flera författare kan du också ändra ett inläggs författare och tilldela det till en annan författare på din webbplats.

Du hittar alternativet att ändra författare under fliken “Status och synlighet” i den högra kolumnen.

Byt in författare

Slå på / av kommentarer

WordPress kommer med ett inbyggt kommentarsystem som gör det möjligt för användare att lämna kommentarer på ditt inlägg. Du kan stänga av kommentarer för enskilda inlägg från fliken Diskussion under fliken Dokument.

Stäng av kommentarer för ett inlägg

Du ser också alternativet att tillåta pingbacks och trackbacks. Dessa gör att du och andra bloggar kan meddela varandra när de länkar till en artikel.

Men det används mest för skräppost, så vi rekommenderar att du inaktiverar pingbacks och trackbacks helt.

Alternativ tillagda av WordPress Plugins

De populäraste WordPress-pluginsna lägger också till sina egna alternativ på skärmen för redigering av inlägg. Vissa kommer att vara tillgängliga som block medan andra kommer att vara tillgängliga som meta rutor.

Till exempel, WPForms, det bästa WordPress-kontaktformuläret lägger till ett block för att infoga kontaktformulär i dina inlägg och sidor.

WPForms blockerar i WordPress-inlägg

Ett annat bra exempel skulle vara Yoast SEO. De lägger till en metruta under redigeraren för SEO-inställningar och en annan i det övre verktygsfältet.

Yoast SEO metabox

Publiceringsalternativ

Standardredigeringsskärmen för WordPress är indelad i två kolumner. Den vänstra kolumnen är där du skriver innehåll, och den högra kolumnen har alla inläggsinställningar inklusive publiceringsalternativ.

Låt oss titta på publiceringsalternativ i den högra kolumnen.

Publicera alternativ

1. Spara utkastslänk gör att du snabbt kan spara ändringar du gjort i ett WordPress-inlägg. Redaktören sparar också automatiskt dina ändringar när du skriver.

2. Förhandsgranskningsknappen öppnar en direkt förhandsvisning av ditt inlägg eller sida i en ny webbläsarflik.

3. När du är klar med att redigera ditt inlägg kan du klicka på knappen Publicera för att göra ditt inlägg live.

4. WordPress ger dig några alternativ för att kontrollera synligheten för ditt inlägg. Standardalternativet är “Offentligt”, men genom att klicka på det visas alternativ för att göra ett inlägg privat eller lösenordsskyddat.

Alternativ för post-synlighet

5. Med WordPress kan du också kontrollera när ett inlägg publiceras. Standardalternativet är att publicera omedelbart, men du kan också schemalägga dina inlägg för att publicera senare eller till och med välja ett tidigare datum.

Post publicera datum och tid

6. Om du markerar rutan bredvid ‘Stick to front page’ blir ett inlägg klibbigt eller presenterat. Detta gör att det specifika inlägget visas ovanpå andra inlägg. Läs mer om klibbiga inlägg och vad du kan göra med dem.

7. Alternativ som väntar på granskning lägger till en anpassad status bredvid ditt inlägg som “Väntar på granskning”. Den här funktionen är särskilt användbar på bloggar med flera författare där bidragsgivare bara kan spara inlägg och inte publicera dem.

8. Om du vill ta bort ett inlägg kan du klicka på knappen ‘Flytta till papperskorgen’. WordPress skickar inlägget till papperskorgen. Raderade inlägg kommer att finnas kvar i papperskorgen i upp till 30 dagar. Därefter raderas de permanent.

Redigera skärmalternativ

Med WordPress kan du visa och dölja paneler från redigeringsskärmen. Du kan göra det genom att klicka på trepunktsmenyn längst upp till höger på skärmen och sedan klicka på knappen ‘Alternativ’.

Alternativ för skärm

Detta kommer att visa en popup där du kan kontrollera eller avmarkera panelerna.

Visa eller dölj paneler från redigeringsskärmen efter inlägg

Andra alternativ för redigering av inlägg

Det finns många andra alternativ på skärmen för redigering av inlägg. De flesta av dem är relaterade till utseendet på inläggsredigeringsskärmen och redaktören själv.

Låt oss utforska dem.

När du klickar på tre-punkts-menyikonen längst upp till höger på skärmen ser du alternativ för att flytta blockverktygsfältet till toppen, spotlight-läge, fullskärmsläge, växla mellan visuell redigerare eller kodredigerare, hantera återanvändbara block och tangentbordsgenvägar.

Editorinställningar

Bredvid ser du en knapp med kugghjulsikonen. Klicka på den för att visa / dölja rätt dokument och blockera inställningskolumnen.

Dölj inställningskolumnen

I det övre vänstra hörnet av skärmen finns det några knappar till. Först från höger ser du blocknavigeringsknappen som låter dig snabbt hoppa till ett block i ditt inlägg.

Blockera navigering

Därefter ser du informationsikonen. Om du klickar på den visas statistik som antalet ord, stycken, rubriker och block.

Inläggstatistik

Efter det har du Ångra och Gör om knappar som låter dig ångra ändringar du gjort i dina inlägg innan du sparar eller publicerar dem.

Ångra och gör om knappar

Slutligen har du knappen Lägg till block som låter dig infoga block i postredigeraren.

WordPress-standardredigeraren är ganska kraftfull.

Vi uppmuntrar dig att utforska det på egen hand när du skriver blogginlägg och uppmärksamma de enskilda blockinställningarna. Varje block har olika inställningar, och du kommer att upptäcka många snygga knep där.

Skapa ett nytt inlägg i WordPress med Classic Editor

Om du fortfarande använder den gamla klassiska WordPress-redigeraren är detta avsnitt åt dig.

Den klassiska redigeraren stöds fram till slutet av 2021, och vi rekommenderar starkt alla användare att skapa en plan för att byta till den nya WordPress-redigeraren.

Titlar och innehållslådor

I den klassiska redigeraren är titel- och innehållslådorna de mest synliga områdena på skärmen Lägg till nytt inlägg (se skärmdumpen nedan).

Titel- och innehållslådor i den klassiska redigeraren

Dina kan se lite annorlunda ut beroende på om du använder det visuella eller textredigeraren.

Du kan växla mellan visuell och en textredigerare när du skriver ett inlägg, men vi rekommenderar inte att du byter eftersom det kan skada ditt inläggs formatering.

Visual Editor är en nybörjarvänlig textredigerare med formateringsknappar och en fin visuell layout för innehållsområdet. Å andra sidan är textredigeraren en vanlig textredigerare där du faktiskt kan se HTML eller skriva din egen.

Det första textområdet överst är där du lägger till postens titel. Om du använder SEO-vänlig URL-struktur genererar WordPress automatiskt inläggets URL baserat på din titel. Du kan redigera webbadressen genom att klicka på redigeringsknappen.

Innehållsområdet är där du skriver ditt inlägg. Du kan använda formateringsalternativen från verktygsfältet eller använda en av de många tillgängliga tangentgenvägarna som påskyndar din skrivprocess.

Om du använder den visuella redigeraren kan du kanske titta på dessa 14 tips för att bemästra WordPress-visuella redigeraren.

I sidfotområdet för innehållsredigeraren kommer WordPress att visa ordräkningen för ditt inlägg. Om du vill få ännu mer detaljerad statistik för ordräkning kan du kolla in vår handledning om hur du får statistik för Word Count med Word Stats.

När du skriver kommer WordPress automatiskt att spara ett utkast till ditt inlägg. Denna autoläge lagras tillfälligt i din WordPress-databas.

Så snart du sparar ditt utkast eller skriver mer innehåll, rensar WordPress ditt tillfälliga utkast automatiskt och sparar det med ett nytt. Denna process säkerställer att du inte tappar ditt innehåll på grund av internetanslutning eller maskinvarufel. Se vår guide om hur du ångrar ändringar i WordPress med revisioner efter inlägg.

Inläggsredigeraren visar ditt nuvarande utkast och status som automatiskt sparas i sidfoten bredvid ordräkningen.

Lägg till bilder och media

Mellan titel- och innehållsfält finns det en stor Lägg till media-knapp. Du måste klicka på den när du vill ladda upp en bild eller något annat media till ditt WordPress-inlägg. Detta startar medieöverföraren i ett popup-fönster.

Mediauppladdnings popup i WordPress

Klicka bara på knappen Välj filer för att ladda upp bilder eller annat medium till din WordPress-webbplats. Du kan också skapa bildgallerier och ljudspellistor från uppladdade filer.

WordPress kommer med några grundläggande redigeringsverktyg. Se vår handledning om hur du redigerar, vänder, roterar och beskär bilder i WordPress.

Publiceringsalternativ

WordPress-redigeringsskärmen är uppdelad i två kolumner. Kolumnen till vänster innehåller posttitel och innehållsredigerare. På din högra sida har du olika meta-rutor för att konfigurera inläggsinställningar.

Den översta metrutan i denna kolumn är betecknad Publicera. Det är här som alla publiceringsalternativ för dina inlägg hanteras.

Post publicera alternativ i den klassiska redaktören

1. Spara utkast-knappen lagrar ett utkast till inlägget eller sidan som du arbetar med. WordPress sparar också dina inlägg automatiskt när du skriver dem.

2. Förhandsgranskningsknappen visar en direkt förhandsvisning av ditt inlägg. Du kan använda det för att se hur ditt inlägg kommer att se ut efter publicering.

3. Status låter dig ställa in en status för ditt inlägg. WordPress hanterar automatiskt inläggsstatus för utkast och publicerade inlägg. Om du inte använder ett plugin för att lägga till anpassade statuser, behöver du inte oroa dig för det här alternativet.

4. Klicka på länken Redigera bredvid synligheten för att utöka den. Det första alternativet under synlighet gör att du kan göra ditt inlägg klibbigt på framsidan. Klibbiga inlägg i WordPress är som presenterat innehåll som visas ovanpå alla andra inlägg.

5. Nästa alternativ låter dig lösenordsskydda ett inlägg i WordPress.

6. Det tredje alternativet under synlighet är märkt privat. Detta gör att du kan publicera ett inlägg privat på din WordPress-webbplats. De privata inläggen är synliga för användare som har redigeringsbehörigheterna på din webbplats.

7. Klicka på redigeringslänken bredvid Publicera, och WordPress visar datum och datumalternativ. Du kan använda det här alternativet för att schemalägga inlägg eller skapa tillbaka daterat inlägg i WordPress.

8. Flytta till papperskorgen gör att du kan ta bort ett WordPress-inlägg. Borttagna inlägg lever under papperskorgen, och du kan återställa dem om du behöver i upp till 30 dagar.

9. Slutligen gör publiceringsknappen ditt WordPress-inlägg offentligt. Kom ihåg att om du schemalagde ett inlägg så kommer det att visas på din webbplats på det schemalagda datumet och tiden.

Lägga till kategorier och taggar

Du kan sortera dina inlägg i kategorier och taggar. Meta rutorna för kategorier och taggar visas vanligtvis i den högra kolumnen nedan publicera meta rutan.

Kategori och taggar i klassisk redaktör

Kategorier och taggar hjälper dig att organisera ditt innehåll i ett meningsfullt och bläddringsbart format.

Det hjälper inte bara användarna att hitta ditt innehåll utan förbättrar också webbplatsens SEO. Se vår guide om skillnaden mellan kategorier och taggar och hur du använder dem för att sortera ditt innehåll.

Utvalda bilder (Skicka miniatyrer)

De flesta WordPress-teman stöder presenterade bilder eller lägger miniatyrer för artiklar. Vanligtvis är det den sista rutan i den högra kolumnen på din redigeringsskärm.

Utvalda bildalternativ i den klassiska redigeraren

Klicka helt enkelt på den inställda bildlänken, så kommer det att öppna popup-uppladdningen för media. Du kan välja en bild från dina tidigare uppladdningar eller ladda upp en ny bild från din dator. För mer detaljerade instruktioner, se vår guide om hur du lägger till en bild eller lägger miniatyrer i WordPress.

Skärmalternativ

Några av alternativen på skärmen för redigering av inlägg är som standard dolda för att ge en renare och enklare redigeringsupplevelse. Dessa alternativ används inte vanligtvis av nybörjare. Du kan dock behöva dem senare.

Klicka bara på skärmalternativsknappen i det övre högra hörnet av sidan. Detta visar en meny med kryssrutor bredvid alternativnamn.

Skärmalternativ i den klassiska redigeraren

Som ni ser kommer några av alternativen redan att kontrolleras. För de andra kan du visa dem genom att klicka i kryssrutan bredvid ett alternativnamn, och det kommer att visas på din redigeringssida.

Låt oss titta på några av dessa alternativ och vad de gör.

utdrag

Om du markerar den här rutan läggs en metruta till under din innehållsredigerare. Du kan använda den här rutan för att lägga till en kort sammanfattning eller ett utdrag för ditt inlägg.

Lägger till utdrag i klassisk redaktör

Helst bör du visa en sammanfattning eller ett utdrag för dina inlägg på webbplatsens framsida och arkiv. Fullständigt innehåll ska endast visas på inläggets enda sida. Lär dig mer om detta i vår fullständiga post vs sammanfattning (utdrag) på dina WordPress arkivsidor.

Skicka Trackbacks

Med alternativet Skicka trackbacks kan du meddela andra bloggägare att du har länkat till deras innehåll. Ta en titt på vår guide om trackbacks och pingbacks i WordPress för att lära dig mer.

Trackbacks i den klassiska redaktören

Om den andra bloggägaren kör WordPress behöver du inte skicka dem trackbacks. Din WordPress-webbplats skickar dem automatiskt ett ping när du publicerar inlägget.

Trackback-funktionen används så mycket av spammare att många webbplatsägare helt enkelt inaktiverar dem. Vi har en artikel om att hantera trackback-spam i WordPress.

Anpassade fält

Det här alternativet visar ett användargränssnitt för anpassade fält under din inläggsredigerare. Du kan använda den för att manuellt ange anpassad information i dina inlägg. Se vår WordPress anpassade fält 101 guide för nybörjare för att lära sig mer.

Anpassade fält i klassisk redigerare

Diskussion

Medan kommentarer är ett bra sätt att engagera din publik, kanske du ibland inte vill ha kommentarer på ett specifikt inlägg eller en sida.

Diskussionsalternativet visar en metruta under inläggsredigeraren för att slå på / av kommentarer och pingbacks för ditt inlägg.

Skicka kommentarer i klassisk redaktör

Eftersom sidor ska vara som statiska sidor vill de flesta användare stänga av kommentarer på dem. Du kan göra det genom att redigera varje sida, eller så kan du se den här handledning för att stänga av / inaktivera kommentarer på WordPress-sidor.

När din WordPress-webbplats har fått något rykte börjar du få en ökning av kommentarspam. Istället för att stänga av kommentarer, kanske du vill testa dessa tips och verktyg för att bekämpa kommentarspam i WordPress.

Snigel

En snigel är en renare titel som kan användas i URL: er.

http://example.com/2015/07/this-is-post-slug

WordPress genererar automatiskt en postslug och visar den som post-URL precis under posttitel. Du kan redigera URL-slug genom att klicka på redigeringslänken under postens titel.

Du kan också aktivera slugalternativet från Skärmalternativ och redigera ditt postsnabb där.

Redigering av postslug i klassisk redaktör

Författare

WordPress tilldelar dig automatiskt som postförfattare när du skapar ett inlägg. Men ibland kanske du vill visa en annan användare på din WordPress-webbplats som författare. Om du aktiverar kryssrutan för författare kan du göra det från skärmen för redigering av inlägg.

Klassisk redaktör postförfattare

Alternativ tillagda av WordPress Plugins

Hittills har vi bara förklarat standardinställningarna för redigering av WordPress-inlägg. Många WordPress-plugins kommer också att lägga till sina egna inställningspaneler på redigeringsskärmen.

Till exempel lägger Yoast WordPress SEO-plugin till sin egen inställningspanel.

Yoast SEO-inställningar

Bonustips för att skapa bättre blogginlägg

Anledningen till att WordPress är den mest populära bloggplattformen beror på att den levereras med en stor uppsättning verktyg direkt för att hjälpa dig skapa nytt innehåll.

Det finns dock många andra verktyg och tips som du kan använda för att förbättra ditt blogginnehåll.

Det första tipset vi erbjuder till alla som precis startar en blogg är konsistens. Se till att du regelbundet publicerar blogginlägg. Du kan planera en redaktionskalender och sedan hålla fast vid den.

Vi rekommenderar att du börjar med 1 – 2 inlägg i veckan och sedan ökar din takt gradvis.

Ofta kämpar nya användare med att hitta inläggsidéer för sin blogg. Här är en massiv lista över blogginlägg som du kan använda för att komma igång.

Du måste också lära dig att marknadsföra dina inlägg och hålla reda på saker. Vårt team har valt de bästa verktygen för innehållsmarknadsföring som hjälper dig att växa din blogg.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig hur du lägger till ett nytt inlägg i WordPress som en proffs. Du kanske också vill se vår viktiga WordPress SEO-guide för nybörjare för att få mer söktrafik till din webbplats.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me