Hur man lägger till kategorier och underkategorier i WordPress

WordPress har möjligheten att sortera ditt innehåll i kategorier, taggar och taxonomier. En av de största skillnaderna mellan kategorier och taggar är att kategorier kan ha underkategorier eller barnkategorier. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du lägger till kategorier och underkategorier i WordPress och hur du får mest SEO-fördelar av kategorier.


Förstå föräldrar, barn och syskonskategorier i WordPress

Kategorier är ett kraftfullt verktyg och kan användas inte bara för att sortera ditt innehåll utan också för att utveckla en korrekt webbplatsstruktur som är meningsfull och semantisk.

Innan du går vidare rekommenderar vi att du läser vår guide om kategorier och taggar. Det hjälper dig att förstå hur kategorier skiljer sig från taggar, varför de inte ska förväxlas eller blandas och slutligen hur du använder kategorier på rätt sätt. När du har läst den, kom tillbaka hit så fortsätter vi.

Låt oss anta att du skapar en reswebbplats för olika destinationer runt om i världen. Du kanske vill att användare också ska kunna hitta artiklar efter stad och land.

Till exempel kan du lägga till Förenta staterna och sedan lägga artiklar för New York City, Los Angeles, Chicago, etc. Här kan du använda barnkategorier. USA skulle bli en föräldrakategori och städer kan bli barnkategorier.

Barn- och föräldrakategorier i WordPress

Det är viktigt att notera att ett inlägg som lämnas in under en barnkategori inte behöver arkiveras under föräldrakategori. Om du till exempel tilldelar en post New York City som kategori som är en barnkategori i USA, är du fritt att välja om du vill att inlägget ska arkiveras under båda eller bara barnkategorin.

Om du väljer att arkivera ett inlägg under barnkategorin men inte under föräldrakategorin, kommer ditt inlägg bara att visas på arkivsidorna under barnkategorin. Detta är särskilt användbart när du vill undvika duplikatinnehåll.

Låt oss anta att du har skapat en föräldrakategori USA och den har bara en barnkategori, New York City. Om du nu arkiverar ett inlägg under både förälder- och barnkategorier, kommer arkivsidorna för båda kategorierna att vara helt identiska.

Med det sagt, låt oss ta en titt på hur du lägger till kategorier och barnkategorier i WordPress.

Lägger till kategori i WordPress

Du kan lägga till en ny kategori i WordPress när du skriver ett inlägg. På skärmen för redigering av inlägg, bläddra ner till metafältet för kategorier och klicka på länken Lägg till ny kategori.

Lägga till en ny kategori när du skriver ett inlägg

Du kan också lägga till en ny kategori utan att redigera ett inlägg. Besök helt enkelt Inlägg »Kategorier sida och lägg till din nya kategori. Den här metoden är särskilt användbar om du vill skapa alla dina kategorier innan du lägger till innehåll.

Lägg till en ny kategori direkt utan att redigera ett inlägg

Lägger till barnkategori i WordPress

Du kan redigera barnkategorier på samma sätt som du lagt till dina föräldrakategorier. På skärmen för redigering av inlägg, bläddra ner till kategorisektionen och klicka på länken Lägg till ny kategori. Detta visar textfält för att lägga till nytt kategorinamn och en rullgardinsmeny för att välja överkategori.

Lägga till barnkategori från skärmen för redigering av inlägg

På liknande sätt kan du också besöka Sidor »Kategorier sida. Lägg till namnet för din barnkategori och välj sedan överkategorin från rullgardinsmenyn förälder.

Lägga till barnkategori från kategorisidan

SEO-fördelar med kategoribaserad webbplatsstruktur

Om du använder SEO-vänliga webbadresser ser din webbkategori-URL ut så här.

http://example.com/category/united-states/new-york-city/

Detta är mycket mer meningsfullt och hjälper sökmotorer och användare att förstå vad din sida handlar om. Du får också en chans att lägga till nyckelord i din URL, Sökord hjälper människor att hitta innehåll på sökmotorer.

Du kan bli av med “kategori” -prefixet från dina kategori-URL: er genom att installera FV-toppnivå-kategorin-plugin. Installera helt enkelt plugin-programmet och det tar bort kategoribas från webbadresserna på dina arkivsidor. Du får din kategoriarkivsida så här:

http://example.com/united-states/new-york-city/

Visa kategorier och barnkategorier i WordPress Sidfält

Ditt WordPress-tema visar automatiskt kategorierna för varje inlägg. Om du vill visa alla dina kategorier i din bloggs sidofält måste du besöka Utseende »Widgets sida. Dra och släpp kategori-widget från listan över tillgängliga widgetar till en sidofält.

Visar barn- och föräldrakategorier i WordPress-sidofältet

Markera rutan bredvid alternativet Visa hierarki i kategorinwidget-inställningarna och klicka på spara-knappen. Besök din webbplats och WordPress visar dina kategorier med barnkategorier anpassade under föräldrakategorin.

Kategorier och barnkategorier i WordPress sidofält

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig hur du lägger till kategorier och barnkategorier i WordPress. Du kanske också vill ta en titt på dessa mest önskade kategorihackar och plugins för WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me