Kategorier vs Taggar – SEO bästa metoder för att sortera ditt innehåll

Ett av de mest diskuterade ämnena vi ser när vi deltar i WordCamps och andra evenemang är vad som är bättre för SEO: kategorier kontra taggar? Vad är skillnaden mellan kategorier och taggar? Vilket är det optimala antalet WordPress-kategorier? Hur många är för många? Är det okej att tilldela ett inlägg i flera kategorier? Finns det en gräns för taggar som vi kan tilldela varje inlägg? Fungerar taggar som meta-nyckelord? Finns det någon SEO-fördel med att använda kategorier över taggar eller vice versa? Vi har sett en hel del kommentarer om detta ämne via webben, men vi fann att de var inkonsekventa och ofullständiga. Om du någonsin har haft dessa frågor, kommer de förhoppningsvis att besvaras när du är klar med att läsa det här inlägget, så att du kan göra justeringar av din blogg vid behov.


Innan vi diskuterar någon av de frågor som anges ovan måste vi förstå vad som är kategorier och taggar. I WordPress-nomenklaturen är både kategorier och taggar kända som taxonomier. Deras enda syfte är att sortera ditt innehåll för att förbättra din webbplats användbarhet. Vilket innebär att när en användare kommer till din webbplats kan de enkelt bläddra igenom ditt innehåll efter ämne snarare än att bläddra i kronologiskt vilket är hur bloggarna ursprungligen konfigurerades.

Vad är skillnaden mellan kategorier och taggar?

Sortera ditt innehåll

kategorier är avsedda för bred gruppering av dina inlägg. Tänk på dessa som allmänna ämnen eller för din webbplats. Kategorier finns där för att identifiera vad din blogg egentligen handlar om. Det är för att hjälpa läsarna att hitta rätt typ av innehåll på din webbplats. Kategorier är hierarkiska, så du kan underkategorier.

Tags är avsedda att beskriva specifika detaljer om dina inlägg. Tänk på dessa som webbplatsens indexord. Det är mikrodata som du kan använda för att mikrokategorisera ditt innehåll. Taggar är inte hierarkiska.

Till exempel om du har en personlig blogg där du skriver om ditt liv. Dina kategorier kan vara något som: Musik, mat, resor, rusling och böcker. När du skriver ett inlägg om något du åt, lägger du till det i kategorin Mat. Du kan lägga till taggar som pizza, pasta, stek osv.

En av de största skillnaderna mellan taggar och kategorier är att du MÅSTE kategorisera ditt inlägg. Du behöver inte lägga till några taggar. Om du inte kategoriserar ditt inlägg kommer det att kategoriseras under kategorin “okategoriserad”. Människor byter ofta namn på den kategoriserade kategorin till något som andra, ramblings etc..

En annan skillnad är hur din kategori och taggar permalinks (webbadresser) ser ut. Om du använder en anpassad permalänkstruktur (URL) kommer basfixet att se annorlunda ut. Exempel:

http://yoursite.com/kategori/mat/

mot.

http://yoursite.com/märka/mat/

Vilket är det optimala antalet WordPress-kategorier?

Fram till WordPress 2.5 fanns inget inbyggt stöd för taggar. Detta ledde till mycket långa kategorilister eftersom människor använde den för att definiera mikrodetaljer. Taggar lades till för att förbättra användarens användbarhet på din webbplats. Med det sagt tror vi att det inte finns något specifikt optimalt antal kategorier. Det optimala antalet varierar beroende på komplexiteten på din webbplats. För struktur och användbarhet är det dock bäst att du använder underkategorier och taggar.

Optimalt antal kategorier

Kategorier är avsedda att omfatta en grupp inlägg. Det är alltid bäst att börja med generiska kategorier och arbeta dig ner med underkategorier när din webbplats växer. Efter att ha kört flera bloggar har vi hört att bloggar utvecklas. Det finns inget sätt att du kan hitta alla rätt kategorier. Chansen är stor när du börjar, du skriver bara ett inlägg om dagen. Eller kanske 3-5 inlägg om dagen. Att ha 30 toppkategorier är meningslöst, särskilt när vissa av dem bara har en eller två inlägg. Du har bättre med 5 generiska kategorier som har färskt innehåll snarare än 30 toppkategorier där majoriteten inte är uppdaterade.

Låt oss ta en titt på ett exempel. Säg att vi startar en blogg på sociala medier under 2012. Vi vill dela handledning, nyheter, verktyg, fallstudier etc. Vi kan skapa toppkategorier som Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn etc. Som underkategorier för varje, vi kan ha verktyg, hur man gör, fallstudier, nyheter etc. Men det är en mycket kortvarig tänkesätt, och vi kommer att stöta på problem i framtiden. Vad händer om ett av de sociala medienätverket dör och ett nytt kommer in i spelet? Du kommer att behöva lägga till ännu en toppkategori och fler underkategorier.

Ett mycket bättre sätt att strukturera denna sociala medieblogg skulle vara att ha toppkategorier som är framtidssäkra. Du kan ha dina kategorier som hur man gör, nyheter, fallstudier, verktyg osv. Men hur skulle människor veta att det handlar om twitter? Tja, dina kategorier antar inte att göra hela jobbet. Det är här taggar kommer in. Låt oss säga att du har skrivit ett sätt att skriva om twitter, lägg bara till taggen twitter. Lägg till ett avsnitt som heter populära ämnen i din design och kontrollera det manuellt med länkar till populära taggar som Twitter, Facebook, Google+ osv.

När lägger du till underkategorier?

Låt oss säga att du gör ett fallstudie-inlägg där du ibland har intervjuat en expert för en specifik fallstudie. Eftersom det inte finns någon kategori som kallas “expertintervjuer” lägger du till det som en tagg på det fallstudie-inlägget. Om du tycker att du gör en hel del intervjuer för fallstudier och din tagg med expertintervjuer har 10+ inlägg i den och växer konsekvent, bör du överväga att lägga till expertintervjuer som en underkategori i din huvudkategori “Fallstudier”.

Ja, du måste gå tillbaka och redigera dina äldre inlägg. Om din URL-struktur är / kategori / postnamn / måste du se till att du använder omdirigeringspluginet. Den omdirigerar automatiskt dina ändrade inlägg till deras nya URL, så att du kan behålla alla sökmotorsrankningar.

Måste jag använda underkategorier?

Nej, självklart inte. Du kan alltid lämna populära taggar som taggar. I vårt exempel ovan kommer nästan alla inlägg att ha en tagg för ett specifikt socialt medienätverk som twitter, facebook osv. Men vi skapar inte dem som kategorier. Det enda skälet till att du lägger till underkategorier är att göra det enkelt för dina användare att hitta innehållet. Du är mer än välkommen att helt enkelt lägga till taggen Expertintervjuer på din webbplats någonstans.

Kom ihåg att hela syftet med kategorier och taggar är att göra det enkelt för dina användare att surfa på din webbplats.

Är det okej att tilldela ett inlägg till flera kategorier?

Du kanske läser på andra webbplatser att tilldelning av inlägg till flera kategorier kan skada din SEO. Vissa säger att du kan bli straffad med duplicerat innehåll på grund av det. Vi anser att uttalandet inte är helt sant. Först av allt, gå inte vilse med SEO. Kom ihåg att syftet med att sortera ditt innehåll effektivt är att hjälpa användare att hitta det. Med tanke på hur toppkategorier ska konfigureras bör du inte kunna klassificera ett inlägg i flera toppkategorier. Om din blogg till exempel har tre kategorier “Reklam, marknadsföring och SEO”. Dina inlägg tenderar ofta att falla i flera kategorier. Kanske behöver du en paraplykategori för alla tre? Kanske borde de alla falla under Business? Eller så kan du ha en kategori som heter Annonsering & Marketing. Sedan har SEO som en underkategori för dem.

Det finns inga SEO-fördelar med att lägga till flera kategorier. Om du tror att det hjälper dina användare är du mer än välkommen att lägga till ett inlägg i flera kategorier. Men om du ser att detta blir en vanlig fråga bör du överväga att omstrukturera dina kategorier. Kanske måste några av dina kategorier vara taggar. Eller kanske de bör vara underkategorier i en huvudkategori. Det handlar främst om att göra användarupplevelsen bättre.

Om du är oerhört oroad över duplicering av innehållsinnehåll, helt enkelt (noindex, följ) din kategoritaxonomi med WordPress SEO av Yoast plugin.

Yoast Inga indextaxonomier

Om du bara vill (noindex, följa) specifika kategorier, kan du göra det genom att redigera själva kategorin. Yoast-plugin har inställningen för att åsidosätta de globala inställningarna.

I grund och botten när du (noindex, följer) en viss sak, berättar det för Google och andra sökmotorer att följa alla inläggslänkar i dessa kategorier, så att alla inlägg kan indexeras. Indexera dock inte huvudkategorinarkiv för att förhindra duplikatinnehåll.

Kort svar: WordPress låter dig lägga till ett inlägg i så många kategorier du vill. Ja, det är okej att tilldela ett inlägg i flera kategorier så länge du tror att det hjälper dina användare. Men om du tänker på kategorier som för din blogg där inlägg är kapitel, kan du ha ett kapitel i två separata avsnitt? Svaret på den frågan är NEJ.

Finns det en gräns för taggar vi kan tilldela varje inlägg?

Kort svar på denna fråga är NEJ. WordPress har inga begränsningar för antalet taggar du kan tilldela ett specifikt inlägg. Du kan lägga till 1000+ taggar om du vill. Men syftet med taggar är att relatera dina inlägg tillsammans. Tänk igen på taggar som indexet för din bok. Dessa är populära nyckelord som du kan använda för att löst relatera dina inlägg. Detta gör det enkelt för användare att hitta dina inlägg speciellt när de använder WordPress-sökningen. Det hjälper också om du använder taggarkivet för användare. Vi säger lägga till högst 10 taggar till dina inlägg om du inte kan motivera det. Till exempel: om du driver en filmgranskningsblogg kan du lägga till flera taggar: namn på skådespelare / skådespelare (det här kan vara över 10). Men chansen är stor att du kan granska flera filmer som har Adam Sandler i det. Men för andra enklare scenarier bör du verkligen begränsa mängden taggar du använder. Annars kan du hitta dig över 10000 + taggar med bara 300 inlägg på webbplatsen.

Fungerar taggar som meta-nyckelord?

Ofta misstar människor taggar för att vara som metatord för dina bloggar. Detta är huvudorsaken till att de försöker lägga till så många taggar som möjligt. Taggar är INTE meta-nyckelord för din blogg. Åtminstone inte som standard. Populära plugins som WordPress SEO av Yoast låter dig använda dina taggvärden för att vara i metasökmallen. Men om du inte har dessa plugins konfigurerade för att göra det, fungerar dina taggar INTE som metatangord.

Kategorier vs Taggar: Vad är bättre för SEO?

Den mest ställda frågan som vi ser blir ställd om detta ämne är: Finns det någon SEO-fördel med att använda kategorier över taggar eller vice versa? Det enkla svaret på detta är NEJ. Du bör INTE titta på detta som kategorier eller taxonomier. De är tänkta att arbeta tillsammans. Om du har läst det här inlägget bör du kunna förstå det enskilda syftet med kategorier och taggar samt deras kombinerade syfte för din webbplats användbarhet.

Slutsats

Din webbplats handlar om att dina användare inte söker motorbots. Målet för varje sökmotor är att tänka som användare tänker när de värderar ditt innehåll. Om du fattar dina beslut baserat på användbarhet, kommer du nästan alltid att själv skörda SEO-fördelarna. Kategorier och taggar är bara de två standardtaxonomierna som medföljer WordPress. De flesta avancerade webbplatser använder anpassade taxonomier för att sortera innehållet tillsammans med kategorier och taggar. Tänk på din blogg som en ständigt utvecklande bok. Välj innehållsförteckning (kategorier) klokt. Se till att det är breda ämnen, men var försiktig så att du inte gör det för vagt. Använd taggar för att löst relatera flera inlägg. Om du ser att en viss tagg blir populär bör du överväga att lägga till den som en underkategori. Men om du måste lägga till taggen som underkategori för flera kategorier på toppnivå, lämnar du den som en tagg. Målet är alltid att göra sajten så användarvänlig som möjligt.

Vi hoppas att den här artikeln hjälper till att rensa all förvirring när det gäller ämnet kategorier kontra taggar. Vi skulle gärna höra dina tankar om denna fråga. Hur sorterar du ditt innehåll? Vilka bästa metoder följer du?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map