Nybörjarhandbok för användarroller och behörigheter för WordPress

WordPress levereras med ett användarrollhanteringssystem som definierar vad en specifik användare kan och inte kan göra på din webbplats. Att känna till dessa användarroller och behörigheter är viktigt när din WordPress-webbplats växer. I den här nybörjarguiden till WordPress-användarroller, kommer vi att jämföra varje WordPress-användarroller och behörigheter i en infographic som är lätt att följa.


Ut ur rutan när du installerar WordPress finns det fem användarroller:

 1. Administratör
 2. Redaktör
 3. Författare
 4. bidragande
 5. Abonnent

Du kan se en fullständig jämförelse mellan varje användarroll genom att se infografiken nedan:

Nybörjarguide för WordPress användarroller Infographic [Miniatyrbild]

Alternativt kan du läsa sammanfattningen av varje användarrollbehörighet nedan. Vi kommer också att täcka hur man skapar nya användarroller och / eller anpassar befintliga WordPress-användarroller.

Videohandledning

Prenumerera på WPBeginner

Om du inte gillar videon eller behöver fler instruktioner fortsätter du att läsa.

Låt oss börja med att titta på varje standardanvändarroll och deras behörigheter.

1. Administratör

Vid en vanlig WordPress-installation är Administrator den mest kraftfulla användarrollen. Användare med administratörsrollen kan lägga till nya inlägg, redigera alla inlägg av alla användare på webbplatsen och till och med ta bort dessa inlägg.

De kan installera, redigera och ta bort plugins samt teman. Det viktigaste är att en administratörsanvändare kan lägga till nya användare på webbplatsen, ändra information om befintliga användare inklusive deras lösenord samt ta bort alla användare (ja andra administratörer också).

Denna roll är i princip reserverad för webbplatsägare och ger dig full kontroll över din WordPress-webbplats. Om du driver en WordPress-webbplats med flera användare måste du vara mycket försiktig med vem du tilldelar en administratörs användarroll.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Bör du ge administratörstillträde till plugin-utvecklare för att fixa buggar?

2. Redaktör

Användare med redaktörsrollen i WordPress har full kontroll på innehållssektionerna på din webbplats. De kan lägga till, redigera, publicera och ta bort alla inlägg på en WordPress-webbplats inklusive de som skrivits av andra. En redaktör kan också moderera, redigera och ta bort kommentarer.

Redaktörer har inte tillgång till att ändra dina webbplatsinställningar, installera plugins och teman eller lägga till nya användare.

3. Författare

Som namnet antyder kan användare med författarrollen skriva, redigera och publicera sina egna inlägg. De kan också ta bort sina egna inlägg, även om de publiceras.

När man skriver inlägg kan författare inte skapa kategorier, men de kan välja mellan befintliga kategorier. Å andra sidan kan de lägga till taggar till sina inlägg (se: Kategorier vs taggar – Vilken är bättre för SEO?).

Författare kan visa kommentarer även de som väntar på granskning, men de kan inte moderera, godkänna eller ta bort några kommentarer.

De har inte tillgång till inställningar, plugins eller teman, så det är en ganska låg risk för användarrollen på en webbplats med undantag för deras förmåga att ta bort sina egna inlägg när de har publicerats.

4. Bidragsgivare

Bidragsgivare kan lägga till nya inlägg och redigera sina egna inlägg, men de kan inte publicera några inlägg, inte ens deras egna. När de skriver inlägg kan de inte skapa nya kategorier och måste välja mellan befintliga kategorier. De kan dock lägga till taggar till sina inlägg.

Den största nackdelen med en bidragsroll är att de inte kan ladda upp filer (vilket betyder att de inte kan lägga till bilder i sin egen artikel).

Bidragsgivare kan se kommentarer även de som väntar på moderering. Men de kan inte godkänna eller ta bort kommentarer.

De har inte tillgång till inställningar, plugins eller teman, så de kan inte ändra några inställningar på din webbplats.

5. Abonnent

Användare med abonnentens användarroll kan logga in på din WordPress-webbplats och uppdatera sina användarprofiler. De kan ändra sina lösenord om de vill. De kan inte skriva inlägg, se kommentarer eller göra något annat i ditt WordPress-administrationsområde.

Den här användarrollen är särskilt användbar om du kräver att användare loggar in innan de kan läsa ett inlägg eller lämna en kommentar.

Bonus: Super Admin

Denna användarroll är endast tillgänglig i ett WordPress Multisite Network. Användare med superadmin-användarrollen kan lägga till och ta bort webbplatser i ett multisiternätverk. De kan också installera insticksprogram och teman, lägga till användare och utföra nätverksövergripande åtgärder i en WordPress-flersidesinstallation.

Anpassa befintliga användarroller

Användarroller för WordPress är utformade för att ha funktioner som passar de flesta webbplatsers krav. Om du till exempel driver en magasinsida kan du tilldela redaktörens användarroll till din seniorpersonal och författaranvändarroll till juniorpersonalen. Du kan tilldela dina användare gästförfattare och abonnentens användarroll för dina besökare.

Men vad händer om du ville ändra behörigheterna för en befintlig WordPress-användarroll?

En sak som vi inte gillar med författarrollen är att de inte bara kan publicera sina egna inlägg, utan de kan också ta bort dem efter det har publicerats. Detta kan undergräva hela ditt redaktionella arbetsflöde. Det kan också vara katastrofalt om en betald författare lämnar dåliga villkor och beslutar att ta bort alla inlägg de skrev (de du betalade dem för).

Låt oss anta att du vill ändra författarens användarroll, så att författarna inte kan ta bort sina inlägg när de har publicerats.

Det första du behöver göra är att installera och aktivera Plugin för kapacitetshanteraren. Gå till Användare »Möjligheter för att ändra användarroller.

Redigera användarfunktioner i WordPress

Välj sedan användarrollen du vill redigera från den övre rutan i den högra kolumnen och klicka sedan på knappen Last. Detta laddar användarnas möjligheter i rutorna till vänster.

Allt du behöver göra är att avmarkera de funktioner du vill ta bort från den användarrollen. I det här fallet vill vi till exempel ta bort möjligheten att ta bort publicerade inlägg från författare. Vi avmarkerar funktionen ‘Radera publicerad’. När du är klar, bläddra ner till botten av sidan och klicka på knappen Spara ändringar för att lagra dina inställningar.

Skapa dina egna anpassade användarroller i WordPress

Du kan skapa dina egna anpassade användarroller i WordPress med din egen uppsättning funktioner genom att använda samma kapacitetshanterare-förbättrad plugin. Gå till till när du har installerat och aktiverat plugin-programmet Användare »Möjligheter och ange användarrollnamnet under ‘Skapa ny roll’.

Lägga till en anpassad användarroll i WordPress

Till exempel kan en magasinsida behöva någon anställd för att aktivt moderera kommentarer. I så fall kanske du vill skapa en användarroll som bara kan moderera kommentarer. Allt du behöver göra är att skapa en ny användarroll och sedan välja moderationskommentaralternativet under ‘Andra WordPress-funktioner’.

För mer detaljerade instruktioner, se vår handledning om hur du lägger till / tar bort funktioner i användarroller i WordPress.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå användarroller och behörigheter för WordPress. Du kanske också vill kolla in vår guide med 21 fantastiska plugins för att effektivt hantera bloggar med flera författare i WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map