Nybörjarhandbok: Vad är ett domännamn och hur fungerar domäner?

Vi frågas ofta av nybörjare: vad är ett domännamn och hur fungerar domäner? Om du är nybörjare kanske du har hört att du behöver en domän för att skapa en webbplats.


Många nybörjare blandar dock domännamn med en webbplats eller webbhotelltjänst. Om du precis börjar kan alla dessa olika termer låta för tekniska.

I den här nybörjarguiden kommer vi att svara på vad som är ett domännamn och hur domäner fungerar. Målet är att hjälpa dig att förstå och välja rätt domännamn för din webbplats.

Domännamn och hur fungerar de?

Här är en snabb översikt över ämnen vi kommer att täcka i den här guiden.

  Vad är ett domännamn?

  Domännamn är adressen till din webbplats som folk skriver i webbläsarens URL-fält för att besöka din webbplats.

  Enkelt uttryckt, om din webbplats var ett hus, kommer ditt domännamn att vara dess adress.

  En mer detaljerad förklaring:

  Internet är ett gigantiskt nätverk av datorer som är anslutna till varandra genom ett globalt nätverk av kablar. Varje dator i detta nätverk kan kommunicera med andra datorer.

  För att identifiera dem tilldelas varje dator en IP-adress. Det är en serie nummer som identifierar en viss dator på internet. En typisk IP-adress ser ut så här:

  66.249.66.1

  Nu är en IP-adress som denna ganska svår att komma ihåg. Föreställ dig om du var tvungen att använda sådana nummer för att besöka dina favoritwebbplatser.

  Domännamn uppfanns för att lösa detta problem.

  Om du nu vill besöka en webbplats behöver du inte ange en lång rad nummer. Istället kan du besöka det genom att skriva ett domännamn som är lätt att komma ihåg i din webbläsares adressfält. Till exempel wpbeginner.com.

  Hur domännamn faktiskt fungerar?

  För att förstå hur domännamn faktiskt fungerar kommer vi att titta på vad som händer när du anger det i din webbläsare.

  Hur domäner fungerar

  När du anger ett domännamn i din webbläsare skickar den först en begäran till ett globalt nätverk av servrar som bildar Domain Name System (DNS).

  Dessa servrar letar sedan efter namnservrarna som är associerade med domänen och vidarebefordrar begäran till dessa namnservrar.

  Om din webbplats till exempel är värd på Bluehost kommer informationen om namnserver att vara så här:

  ns1.bluehost.com
  ns2.bluehost.com

  Dessa namnservrar är datorer som hanteras av ditt webbhotell. Ditt webbhotell kommer att vidarebefordra din förfrågan till datorn där din webbplats är lagrad.

  Den här datorn kallas en webbserver. Den har speciell programvara installerad (Apache, Nginx är två populära webbserverprogramvaror). Webbservern hämtar nu webbsidan och information som är kopplad till den.

  Slutligen skickar den sedan dessa data tillbaka till webbläsaren.

  Hur skiljer sig domännamn från en webbplats och webbhotell?

  webbhotell

  En webbplats består av filer som HTML-sidor, programvara för webbplatsbyggare, bilder och mer.

  Om domännamnet är din webbadress är webbhotell det hem där din webbplats bor.

  Det här är den faktiska datorn där webbplatsens filer sparas. Sådana datorer kallas servrar och de erbjuds som en tjänst av värdföretag.

  För att skapa din webbplats behöver du både domännamn och webbhotell.

  Det är dock viktigt att komma ihåg att det är två separata tjänster och du kan köpa dem från två olika företag.

  Nu undrar du kanske, hur skulle det fungera om du köpte dem från två separata företag?

  Du behöver bara redigera inställningarna för ditt domännamn och ange namnserverinformationen från ditt värdföretag. Namnserverinformation definierar vart användarförfrågningar för ditt domännamn ska skickas.

  Vi rekommenderar att du får både ditt domännamn och värd från samma företag. Detta gör att du enkelt kan hantera dem under samma konto.

  Mer information finns i vår guide om skillnaden mellan domännamn och webbhotell.

  Olika typer av domännamn

  Domännamn finns i många olika tillägg. Den mest populära är .com. Det finns många andra alternativ som .org, .net, .tv, .info, .io och mer. Vi rekommenderar dock alltid att du använder .com-domäntillägg.

  Låt oss ta en mer detaljerad titt på olika typer av tillgängliga domännamn.

  Domän på toppnivå – TLD

  Domän på toppnivå eller TLD är generiska domäntillägg som listas på den högsta nivån i domännamnsystemet.

  Det finns hundratals TLD: er, men de mest populära är .com, .org och .net. Andra TLD: er är mindre kända och vi rekommenderar inte att du använder dem. Till exempel .biz, .club, .info, .agency och många fler.

  Landskod Domän på toppnivå – ccTLD

  Landsnummer toppdomän eller ccTLD är landsspecifika domännamn som slutar med landskodsförlängning som .uk för Storbritannien, .de för Tyskland, .in för Indien.

  De används av webbplatser som vill rikta in sig på målgrupper i ett specifikt land.

  Sponsored Top Level Domain – sTLD

  Sponsrad domän på toppnivå eller sTLD är en kategori av TLD som har en sponsor som representerar ett specifikt community som serveras av domänförlängningen.

  Exempelvis .edu för utbildningsrelaterade organisationer, .gov för USA: s regering, .mil för USA: s militär och mer.

  Vem är ansvarig för domännamnsystem?

  Internet Corporation för tilldelade namn och nummer (ICANN) hanterar domännamnsystemet. Det är en ideell organisation som skapar och implementerar policyerna för domännamn.

  ICANN ger tillstånd till företag som heter Domain Name Registrars för att sälja domännamn. Dessa domänregistratorer får göra ändringar i domännamnsregistret för dina räkning.

  Domännamnsregistratorer kan sälja domännamn, hantera sina poster, förnyelser och överföringar till andra registratorer.

  Som ägare av domännamn är du ansvarig för att berätta för registraren vart den ska skicka förfrågningar. Du ansvarar också för att förnya din domänregistrering.

  Hur man väljer ett domännamn för din webbplats?

  Välja domännamn

  Det finns för närvarande mer än 350 miljoner registrerade domännamn och tusentals fler registreras varje dag.

  Detta innebär att alla goda redan är registrerade eller kommer att registreras mycket snart. Detta sätter mycket press på nya användare att komma med en domänidé för sin webbplats.

  Här är några snabbtips som hjälper dig att välja ett domännamn för din nästa webbplats.

  • Håll dig fast med ett .com-domännamn eftersom det är det mest populära, lätt att komma ihåg och enkelt att marknadsföra.
  • Se till att det är kortare och lätt att komma ihåg
  • Gör det enkelt att uttala och stava
  • Använd inte siffror eller bindestreck
  • Använd domännamngeneratorer för att komma med smarta domännamnidéer

  För mer tips och praktiska råd, se vår guide om hur du väljer det bästa domännamnet för din webbplats.

  Hur man köper ett domännamn?

  Du kan köpa domännamn från en av de många domännamnsregistratorerna. Ett domännamn kostar vanligtvis 14,99 per år. Några populära domännamnföretag är:

  • Domain.com (Använd denna Domain.com-kupong för att få rabatt)
  • Kör pappa

  Men att köpa domän ger dig inte automatiskt webbhotell. För det behöver du också ett webbhotellkonto.

  Många WordPress-värdföretag erbjuder också domänregistreringstjänster. Detta gör att du kan hantera båda tjänsterna under ett konto, och du behöver inte heller oroa dig för att ändra namnserverinställningar för din domän.

  Vi rekommenderar att du använder Bluehost. De erbjuder WPBeginner-användare a gratis domännamn och 60% rabatt på värd. I princip kan du komma igång för $ 2,75 / månad.

  Vanliga frågor om domännamn

  Under åren har vi hjälpt tusentals nybörjare att starta sina första webbplatser. Vi har hört nästan alla möjliga frågor om domännamn som du kan tänka på.

  Följande är svaren på några av de vanligaste frågorna om domännamn.

  1. Vad är ett underdomän?

  Ett underdomän är i grunden en underdomän under huvuddomännamnet. Till exempel är videos.wpbeginner.com ett underdomän till wpbeginner.com.

  När du registrerat en domän har du behörighet att skapa underdomäner för den själv.

  Underdomäner används ofta av webbplatser för att skapa underordnade webbplatser under samma domännamn. Till exempel kan en företagswebbplats skapa ett underdomän för deras blogg eller deras onlinebutik som store.example.com eller blog.example.com

  2. Kan jag avbryta min registrering av ett domännamn?

  Vissa domänregistratorer låter dig avbryta din domänregistrering när som helst. Om du avbryter din registrering kommer den att bli tillgänglig för andra att registrera sig.

  Andra domännamnsregistratorer låter dig helt enkelt låta din domänregistrering löpa ut.

  I de flesta fall får du ingen återbetalning för domänregistreringen. Vissa domänregistratorer har dock återbetalningspolicyer som du kanske vill diskutera med dem innan du avbryter din registrering.

  Om du inte har funktionen för automatisk förnyelse aktiverad kommer ditt domännamn helt enkelt att upphöra efter den registreringsperiod du har betalat för.

  3. Kan jag flytta min webbplats till ett annat domännamn?

  Jo det kan du. Du kan rikta ditt domännamn till din webbhotell. Du kan också hålla båda domännamnen pekande på samma webbplats.

  Sökmotorer anser dock att det är duplicerat innehåll och det kommer att påverka din sökrankning.

  Vi har en steg-för-steg-guide om hur du flyttar en webbplats till nytt domännamn och omdirigeringar, så att du inte skadar din SEO.

  4. Kan jag sälja ett domännamn?

  Ja, du kan sälja ditt domännamn. Domännamn är som fastigheter för webben. Det finns en enorm efterfrågan på bra kundanpassade domännamn.

  Handelsdomännamn är en sektor med flera miljoner dollar. Eftersom domännamn är så billiga letar smarta företagare alltid efter bra domännamnsidéer för att få sina egna händer.

  Om du vill sälja ditt domännamn finns det många marknadsplatser som Sedo, GoDaddy och andra där du kan lista din domän till salu.

  Populära registratorer som Domain.com låter dig också köpa premiumdomäner direkt från deras domänsökningsfunktion.

  Relaterat: Se de bästa GoDaddy-alternativen för att köpa domäner.

  5. Vad är domänens integritet? Behöver jag det?

  ICANN kräver att personer som registrerar domännamn tillhandahåller en e-postadress, fysisk adress, telefonnummer och annan personlig information som ska göras tillgänglig offentligt.

  Domain Privacy är en separat tilläggstjänst som säljs av domänregistratorer. Det låter dig visa proxyinformation istället för din faktiska personliga information.

  Du behöver inte köpa domänens integritet om du inte vill. Men om du är orolig för integritet kan du köpa den här tjänsten till en liten kostnad.

  6. Kan jag köpa mer än ett domännamn?

  Ja, du kan köpa så många domännamn du vill.

  7. Var kan jag lära mig mer om att skapa webbplatser?

  Precis här. WPBeginner är världens största WordPress resurswebbplats för nybörjare. Vi har handledning, steg för steg guider och videor skapade specifikt för nybörjare.

  Här är några av de användbara resurserna som du hittar på WPBeginner (alla är helt gratis).

  • Hur man skapar en webbplats (steg för steg guide för nybörjare)
  • WPBeginner-videor – Vår serie WordPress-videotutorials för nybörjare
  • WPBeginner Dictionary – Vår ordlista för att hjälpa dig förstå WordPress-lingo
  • WPBeginner Blogg – Det är här vi publicerar våra WordPress-tutorials, hur tos och steg för steg guider.
  • WPBeginner på YouTube – Behöver du fler videoinstruktioner? Prenumerera på vår YouTube-kanal med mer än 126 000 prenumeranter och 12 miljoner + visningar.

  Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig vad som är ett domännamn och hur domäner fungerar. Du kanske också vill se vår lista över bästa gratis domännamngeneratorer för att hitta coola idéer för ditt nästa domännamn.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map