Vad är skillnaden mellan domännamn och webbhotell (förklarat)

Vi uppmanas ofta av våra läsare att förklara vad som är skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell? Många nybörjare vet inte att det här är två separata saker. I den här nybörjarguiden förklarar vi skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell.


Skillnad mellan domännamn och webbhotell

Vad är ett domännamn?

Domännamn är adressen till din webbplats som folk skriver i webbläsarens URL-fält för att besöka din webbplats.

Med andra ord, om din webbplats var ett hus, kommer ditt domännamn att vara dess adress.

Låt oss nu gå in på den detaljerade förklaringen.

Internet är i grunden ett gigantiskt nätverk av datorer som är anslutna till varandra genom kablar. För att enkelt identifiera dem tilldelas varje dator en serie nummer som kallas IP-adress.

Denna IP-adress är en kombination av siffror separerade med prickar. IP-adresser ser normalt ut så här:

66.249.66.1

Datorer har inga problem att identifiera och komma ihåg dessa nummer. Men det är omöjligt för människor att komma ihåg och använda dessa nummer för att ansluta till webbplatser på internet.

För att lösa detta problem uppfanns domännamn.

Ett domännamn kan ha ord som gör det enkelt att komma ihåg webbplatsadresser.

Om du nu vill besöka en webbplats på internet behöver du inte skriva en sträng med siffror. Istället kan du skriva in ett domännamn som är lätt att komma ihåg, till exempel wpbeginner.com.

För att lära dig mer om domännamn, ta en titt på vår nybörjarguide för domännamn och hur fungerar de.

Vad är webbhotell?

Vad är webbhotell?

Webbhotell är platsen där alla filerna på din webbplats bor. Det är som hemmet på din webbplats där den faktiskt bor.

Ett bra sätt att tänka på detta är om domännamnet var adressen till ditt hus, då är webbhotell det faktiska huset som adressen pekar på. Alla webbplatser på internet behöver webbhotell.

När någon anger ditt domännamn i en webbläsare översätts domännamnet till IP-adressen till ditt webbhotells dator. Den här datorn innehåller filerna på din webbplats och den skickar tillbaka filerna till användarnas webbläsare.

Webbhotellföretag specialiserar sig på att lagra och betjäna webbplatser. De erbjuder olika typer av värdplaner till sina kunder. Se vår artikel om WordPress-värd för att lära dig mer om att välja rätt värd för din webbplats.

Hur domännamn och webbhotell är relaterade?

Domännamn och webbhotell är två olika tjänster. Men de arbetar tillsammans för att göra webbplatser möjliga.

I princip är ett domännamnsystem som en massiv adressbok som ständigt uppdateras. Bakom varje domännamn finns en adress till webbhotelltjänsten som lagrar webbplatsens filer.

Utan domännamn är det inte möjligt för människor att hitta din webbplats och utan webbhotell kan du inte bygga en webbplats.

Vad behöver jag för att bygga en webbplats? Domännamn eller webbhotell?

Vad du behöver för att bygga en webbplats?

För att bygga en webbplats behöver du både ett domännamn och ett webbhotellkonto.

Att köpa ett domännamn bara ger dig rätt att använda det specifika domännamnet under en viss period (vanligtvis 1 år).

Du behöver webbhotell för att lagra filerna på din webbplats. När du har fått värd måste du uppdatera inställningarna för domännamn och peka det till din webbhotellleverantör.

Du kan också köpa både domänen och hosting från samma företag. Vanligtvis kostar ett domännamn $ 14,99 / år, och webbhotell kostar normalt $ 7,99 / månad.

Om du startar din första webbplats kan det låta som mycket.

Tack och lov har Bluehost, en officiell webbhotell som rekommenderas av WordPress, godkänt att erbjuda våra användare ett gratis domännamn och över 60% rabatt på webbhotell.

När du har köpt hosting och registrerat ditt domännamn kan du börja bygga din webbplats. För fullständiga steg-för-steg-instruktioner, se vår guide om hur du skapar en webbplats.

Måste jag köpa dem tillsammans? Eller kan jag köpa dem separat?

Du kan köpa domännamn och webbhotell från två olika företag. I så fall måste du dock peka ditt domännamn till ditt webbhotellföretag genom att redigera dess DNS-inställningar.

Å andra sidan, om du köper ditt domännamn och webbhotell från samma företag, behöver du inte ändra inställningar för domännamn.

Det är också mycket lättare att hantera och förnya båda tjänsterna under samma instrumentpanel.

Om du vill köpa domännamn separat kan du göra det från toppleverantörer som: Godaddy och NameCheap.

Kan jag flytta mitt domännamn till ett annat företag?

Flytta domännamn

Jo det kan du. Normalt när du registrerar domännamnet äger du rätten att använda det och överföra det vart du vill.

Låt oss till exempel säga att du köpte ditt domännamn från Godaddy och köpte din värd hos Bluehost. Nu vill du flytta ditt domännamn till Bluehost, så att det är lättare att hantera och förnya.

Du kan enkelt göra det. Båda företagen har detaljerade steg-för-steg-instruktioner som du kan följa för att överföra ditt domännamn.

Obs! Vi rekommenderar att du väntar minst 45 dagar efter registreringen eller förnyelsen för att inleda överföringen. ICANN, den internationella organisationen som övervakar domännamn, kräver ett års förnyelse varje gång en överföring inleds. Genom att överföra ditt domännamn före den perioden kan du förlora årets förnyelseavgift.

Kan jag flytta min webbplats till ett annat webbhotellföretag utan att ändra domän?

Ja, du kan göra det också. Du äger domännamnet och kan ändra dess inställningar för att peka det till alla webbhotellföretag.

Till exempel köpte du ditt domännamn och webbhotell från Godaddy, och nu vill du flytta ditt webbhotell till Bluehost. Du kan flytta din webbplats från en värd till en annan genom att helt enkelt överföra filer och data. Efter det måste du redigera inställningarna för ditt domännamn och peka dem till din nya webbhotellleverantör.

Ett annat exempel, du köpte ditt domännamn från WordPress.com (se vår guide om skillnaden mellan WordPress.com vs WordPress.org). Senare vill du flytta till WordPress.org: s webbhotell.

Först måste du registrera dig för ett WordPress-värdkonto. Efter det kan du flytta din webbplats från WordPress.com till WordPress.org. Slutligen kommer du bara att redigera dina domännamninställningar på WordPress.com och peka dem till din nya WordPress-värdleverantör.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell. Du kanske också vill se vår jämförelse av populära webbplatsbyggare för nybörjare med för- och nackdelar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map