Vem äger WordPress och hur tjänar WordPress pengar?

Det har alltid varit förvirring bland nybörjare om vem som äger WordPress? Det är lite verkligt att tro att något kan vara 100% gratis. Om du någonsin har undrat vad som äger WordPress och hur tjänar WordPress pengar är du på rätt plats. I den här nybörjarguiden kommer vi att besvara de vanliga frågorna tillsammans med hur det påverkar äganderätten till din WordPress-webbplats och blogginnehåll.


Förstå skillnaderna mellan WordPress.com vs WordPress.org

Innan vi kan svara på frågan om ägande av WordPress är det viktigt att du förstår vilket WordPress du pratar om.

Grundorsaken till förvirring är att människor ofta inte vet att WordPress.com och WordPress.org är två grundläggande olika produkter med olika ägare..

Skillnaden mellan WordPress.com vs WordPress.org

WordPress.org är det populära innehållshanteringssystemet (CMS) som du alltid hör om. Detta är det verkliga WordPress, och det är 100% gratis. Det kallas ofta WordPress som är värd själv. När du hör saker som du kan skapa alla typer av webbplatser i WordPress med plugins och anpassade teman är det WordPress som folk pratar om.

WordPress.com är en webbhotelltjänst som erbjuder en nedlagd version av WordPress för att göra det enkelt för dig att blogga. Du får inte alla WordPress-godsaker som plugins, anpassade teman osv.

För att hålla den här artikeln fokuserad kommer vi inte att gå igenom funktionen jämförelse av de två. Du kan lära dig mer om detta i vårt WordPress.com vs WordPress.org diagram.

Att förstå skillnaden mellan de två är avgörande för att förstå ägandet och affärsmodellerna bakom de två produkterna.

Vem äger WordPress.org och den populära WordPress-programvaran?

WordPress är en öppen källkodsprogram. Detta innebär att vem som helst kan se koden och bidra till programvaran för att göra den bättre. Det är bidrag från tusentals oberoende människor från hela världen som byggde WordPress till vad det är idag.

WordPress är licensierat enligt GPL, och det är viktigt att du förstår fördelarna med GPL-licensen eftersom det hjälper dig att bättre förstå ägandet.

Vi kommer att sammanfatta GPL i tre huvudfördelar:

 • Du kan använda WordPress på vilket sätt du vill utan några begränsningar.
 • Du kan anpassa, lägga till eller ta bort allt i WordPress som du inte gillar utan några begränsningar.
 • Du kan packa om, omklassificera, sälja och distribuera WordPress utan några begränsningar förutom att det också släpps under GPL-licensen.

Den sista delen blåser vanligtvis människors sinne bort. Ja, du kan verkligen ta WordPress, ändra logotypen och namnet och börja sälja det (100% lagligt).

Med andra ord tillhör kodpressen för WordPress gemenskapen (du). De tusentals människor som bidragit till detta ideella projekt gjorde det utan någon direkt ersättning. Vi förklarar det mer i avsnittet om affärsmodeller i denna artikel.

Sammanfattning: Varje webbplats du skapar med hjälp av WordPress-programvaran som är värd för självhushåll ägs av dig. Innehållet som du laddar upp till dessa webbplatser ägs också 100% av dig.

WordPress-varumärket och WordPress.org-domänen ägs av WordPress-stiftelsen, en ideell 501 (c) (3) organisation, vars enda syfte är att se till att WordPress är fritt tillgängligt, underhållet och utvecklat.

Vem äger WordPress.com

WordPress.com ägs av ett privatägt företag som heter Automattic.

Du måste förstå lite historia om det öppna WordPress-projektet för att förstå Automattics bidrag och orsakerna till att de får gynnsam behandling, såsom möjligheten att använda WordPress-varumärket och den eftertraktade WordPress.com-domänen som en del av deras betalda produkt..

Automattic startades av den grundare som utvecklade WordPress-programvaran Matt Mullenweg.

Matt skapade Automattic 2005, nästan två år efter WordPress, med det primära syftet att underlätta WordPress-värd och göra det möjligt för människor med lite teknisk kunskap att starta en blogg med WordPress.

Eftersom WordPress.com-plattformen drivs av den öppna källkodens WordPress-programvara hade Automattic ett intresse av att vidareutveckla den gratis WordPress-programvaran.

Flera av de tidiga anställda inom Automattic bidrog med utvecklare av WordPress före företaget, så det borde sägas att ekonomiskt intresse inte var det enda skälet till att Automattic investerade i WordPress.

Eftersom open source-projektet inte riktigt tjänade några pengar i början, registrerade Matt först varumärket WordPress via Automattic.

När WordPress växte i popularitet, donerade Automattic varumärket WordPress till WordPress Foundation 2010 för att säkerställa långsiktigt hållbarhet i det ideella projektet.

Det är viktigt att notera att Matt Mullenweg är VD för Automattic och även fungerar i styrelsen för WordPress-stiftelsen.

Nu när du är bekant med historien, låt oss prata om ägande av innehåll på WordPress.com.

När du bygger en webbplats med WordPress.com måste du följa deras användarvillkor. Även om det tydligt säger att det är utformat för att ge dig så mycket kontroll och ägande av ditt innehåll, kan någon fortfarande stänga av din webbplats om de tror att den är i strid.

Medan du har 100% kontroll över din webbplats är du begränsad till den funktionsuppsättning som erbjuds dig som inte innehåller plugins, anpassade teman osv..

Förhoppningsvis ska du nu ha svaret på din fråga om vem som äger WordPress.

Låt oss nu titta på hur tjänar WordPress pengar.

Affärsmodell för Automattic vs affärsmodell för WordPress

Affärsmodellen för Automattic är att sälja WordPress-relaterade tjänster som hosting, backup och andra, så vi kommer inte spendera för mycket tid på det.

Kort sagt, Automattic tjänar pengar på WordPress.com genom att sälja reklam på dina gratis webbplatser. Om du väljer att betala för deras webbhotellplaner, får du ytterligare premiumuppgraderingar som möjligheten att dölja annonser, köpa domäner, ytterligare diskutrymme, kommersiella teman osv..

Vårt mål i det här avsnittet är att förklara affärsmodellen bakom open source WordPress-programvaran och svara på vanliga frågor som hur tjänar WordPress-utvecklare pengar om de frivilligt bidrar till ett gratis ideellt projekt.

Låt oss börja med frågan om varför bidrar utvecklare till WordPress om de inte får betalt?

Det kan finnas altruistiska skäl, men vi kommer att fokusera på de två huvudsakliga ekonomiska orsakerna:

 • De säljer WordPress-produkter eller tjänster (anpassade plugins, teman, webbutveckling, konsultation etc.)
 • De arbetar för ett företag som säljer WordPress produkter eller tjänster.

Med andra ord tjänar de pengar, men de betalar inte av WordPress-stiftelsen.

Eftersom WordPress har vuxit i popularitet har det ökat antalet företag som säljer WordPress-relaterade produkter / tjänster. Detta har ökat det kommersiella intresset för vidareutveckling av WordPress-programvaran med öppen källkod.

Tänk på vad Automattic kunde göra i början, utom nu finns det flera företag som anställer dedikerad personal som bidrar i utvecklingen av WordPress eftersom de förstår när WordPress-projektet växer, så kommer intäktsmöjligheterna att bli.

Så var passar WordPress-stiftelsen i bilden?

WordPress-stiftelsen är en ideell organisation, så det är den främsta inkomstkällan genom donationer.

Dessa donationer görs av individer som dig själv och även företag som använder WordPress för att tjäna pengar.

Hur gäller allt detta för dig som användare?

Även om du inte betalar direkt för WordPress kan du indirekt betala för det.

Om du till exempel är värd för din webbplats på Bluehost, Siteground, WPEngine eller något annat större WordPress-värdföretag betalar du indirekt för WordPress. Eftersom alla dessa företag regelbundet bidrar tillbaka till WordPress.

Om du använder Yoast SEO, BackupBuddy, Sucuri eller någon av WPBeginner-produkterna (OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, etc.) betalar du indirekt för WordPress. Eftersom alla dessa företag regelbundet sponsrar WordCamps och / eller bidrar till WordPress.

Förhoppningsvis hjälper detta dig att bättre förstå WordPress-affärsmodellen och rensa upp alla problem som rör den saken.

Vad kan vi göra för att förbättra och rensa upp lite av förvirringen?

Det är mycket lite som kan göras med domänläget på grund av de affärsmodeller som är inblandade.

Det enda riktiga sättet att lösa det är genom utbildning som måste vara två delar.

Den första och främsta är medias roll.

Stora tekniska medier som TechCrunch, Recode, TheNextWeb, etc. måste göra ett bättre jobb med faktakontroll för att undvika artiklar som säger Automattic vara moderbolaget till WordPress. Det kan vara så enkelt som att säga moderbolaget bakom WordPress.com.

Du kan helt enkelt googla termen “WordPress moderföretag” och du hittar massor av artiklar från stora tekniska medier som rapporterar falsk information (exempel: här, här, här, här och här).

Den andra rollen är upprätthållande av WordPress-stiftelsen samt Automattic.

Dessa pressmeddelanden är vanligtvis upplagda av dessa pressmeddelanden, så om det fanns en viss återhämtning med de översta butikerna kommer resten.

Ofta vid bloggevenemang när du ser en WordPress-monter är det vanligtvis en Automattic (WordPress.com) -bås. Medan marknadsföringsverksamheten kan förbättras, efter att ha personligen sett de anställda svara på frågor på monter, är de oerhört hjälpsamma och förklarar nästan alltid skillnaden.

Vid TBEX Nordamerika 2015, medan vi besökte deras monter, ställde minst två personer frågan om ägande av WordPress och Automattic-anställda gjorde ett utmärkt jobb som tydligt förklarade skillnaden.

Slutsats

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att svara på frågan om vem som äger WordPress, hur tjänar WordPress pengar och vad det verkligen betyder för din webbplats kontroll och ägande. Du kanske också vill läsa vår artikel om 15 vanligaste frågor från WordPress-nybörjare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map