WordPress.com vs WordPress.org – Vilket är bättre? (Jämförelsediagram)

Visste du att WordPress.com och WordPress.org faktiskt är två mycket olika plattformar?


Ofta förvirrar nybörjare WordPress.com och WordPress.org, vilket leder dem till att välja fel bloggplattform för deras behov. Även de som vet att de är två olika plattformar känner inte till skillnaderna mellan dem.

Vi blir ofta frågade av våra användare vilken är den bättre plattformen: WordPress.com vs WordPress.org. För att hjälpa till med att svara på det har vi skapat den mest omfattande jämförelsen av gratis WordPress.com vs WordPress.org (egen värd version).

Vårt mål är att lyfta fram de viktigaste skillnaderna mellan WordPress.com vs WordPress.org, så att du kan välja rätt plattform för dina behov.

Själv värd WordPress.org vs gratis WordPress.com

Eftersom att välja rätt plattform är avgörande för din framgång på nätet, har vi skapat den mest detaljerade jämförelsen av WordPress.com vs WordPress.org (textjämförelse, tabellbaserad jämförelse och en fullständig infographic).

Om du bara vill starta en blogg eller skapa en webbplats på rätt sätt kan du hoppa över den här artikeln och gå till våra guider här:

 • Hur man startar en blogg med WordPress (steg för steg)
 • Hur man skapar en webbplats med WordPress (steg för steg)

Med det sagt, låt oss ta en titt på skillnader mellan WordPress.org och WordPress.com.

WordPress.com vs WordPress.org (Infographic)

WordPress.org och gratis WordPress.com är värd för egen värd

Obs: Den här infografin och artikeln jämför den kraftfulla självvärda WordPress.org med den kostnadsfria värdtjänsten WordPress.com. Du kan låsa upp ytterligare funktioner i WordPress.com genom att uppgradera till deras betalda tjänst. Vi har också markerat dessa funktioner.

WordPress.com vs WordPress.org Jämförelse

Det bästa sättet att förstå skillnaden mellan WordPress.com vs WordPress.org är att titta på varje plattform individuellt.

WordPress.org

WordPress.org alias ”den verkliga WordPress”, är den populära webbplatsplattformen som du har hört alla fantastiska saker om.

Det är öppen källkod och 100% gratis för alla att använda. Allt du behöver är ett domännamn och webbhotell. Det är därför det även kallas WordPress som är värd själv.

Nedan visas fördelar och nackdelar med att använda WordPress.org som är värd för att bygga din webbplats eller blogg.

WordPress.org-fördelar

Med WordPress.org har du full kontroll över din webbplats. Du är fri att göra vad du vill och anpassa det så mycket du behöver.

Här är några av fördelarna med att välja WordPress.org för att bygga din webbplats, och orsaken till att det är vårt nummer 1 för den bästa webbplatsbyggaren.

 • WordPress-programvaran är gratis, öppen källkod och super lätt att använda. (Se varför är WordPress gratis?)
 • Du äger din webbplats och alla dess data. Din webbplats kommer INTE att stängas av eftersom någon bestämmer att den strider mot deras användarvillkor (så länge du inte gör något olagligt). Du har full kontroll.
 • Du kan lägga till gratis, betalda och anpassade WordPress-plugins / appar på din webbplats.
 • Du kan använda anpassa din webbplatsdesign efter behov. Du kan lägga till alla gratis eller premium WordPress-teman som du vill. Du kan också skapa helt anpassade mönster eller ändra allt du vill.
 • Du kan faktiskt tjäna pengar på din WordPress-webbplats genom att köra dina egna annonser utan att dela intäkter med någon.
 • Du kan använda kraftfulla verktyg som Google Analytics för anpassad analys och spårning.
 • Du kan använda WordPress som är värd själv för att skapa en onlinebutik för att sälja digitala eller fysiska produkter, acceptera kreditkortsbetalningar och leverera / skicka varorna direkt från din webbplats.
 • Du kan också skapa medlemssidor och sälja medlemskap för premiuminnehåll, kurser osv. Och bygga ett onlinemiljö runt din webbplats.

WordPress.org Cons

Det finns väldigt få nackdelar med att använda den webbhotell WordPress.org-webbplatsen.

 • Som alla webbplatser behöver du webbhotell. Det är här dina webbplatsfiler lagras på internet. Ursprungligen är kostnaden cirka $ 3- $ 10 per månad. Men när din webbplats växer och får mer trafik, kommer kostnaderna för webbhotell att öka som förväntat, men då skulle du tjäna tillräckligt med pengar för att täcka kostnaderna.
 • Du ansvarar för uppdateringar. Du kan enkelt uppdatera din WordPress-webbplats genom att bara klicka på uppdateringsknappen (1-klick), så det är inte för mycket arbete.
 • Du ansvarar för säkerhetskopior. Tack och lov finns det massor av WordPress-backup-plugins som låter dig konfigurera automatiska säkerhetskopior.

De verkliga kostnaderna för WordPress.org-webbplatsen varierar beroende på vad du försöker bygga (enkel blogg, portföljwebbplats, e-handelsaffär, medlemswebbplats osv.). Det finns också andra faktorer som gratis mallar vs premiummallar, gratis plugins vs premium plugins osv.

Med en låg budget kan du bygga din webbplats för så lite som $ 46 per år. Se vår guide om hur mycket kostar det verkligen att bygga en WordPress-webbplats för fullständig information.

För 99% av användarna är vår rekommendation att alltid använda WordPress.org. Se vår guide om hur du startar en webbplats.

WordPress.com

WordPress.com är en värdtjänst skapad av medgrundare av WordPress, Matt Mullenweg. På grund av samma grundare förväxlar användare ofta WordPress.com med den populära programvaran WordPress.org.

WordPress.com-värdstjänsten har fem planer:

 • Gratis – Mycket begränsad.
 • Personligt – $ 48 per år
 • Premium – $ 96 per år
 • Företag – 300 dollar per år
 • E-handel – 540 $ per år
 • VIP – från $ 5000 per månad

Låt oss titta på för- och nackdelarna med WordPress.com.

WordPress.com-fördelar

Den gratis WordPress.com-plattformen är ett bra val för hobbybloggare och de som startar en blogg för sin familj. Här är några av fördelarna med att använda WordPress.com:

 • Det är gratis för upp till 3 GB utrymme. Efter det måste du byta till en betald plan för mer utrymme. (Personlig plan $ 48 / år ger dig 6 GB, Premium $ 96 / år ger dig 13 GB lagring, eller affärsplan för $ 300 / år för 200 GB lagring).
 • Du behöver inte oroa dig för uppdateringar eller säkerhetskopior. WordPress.com kommer att ta hand om det.

WordPress.com Cons

Det finns flera begränsningar av gratis WordPress.com som skiljer det från WordPress.org. Här är några av nackdelarna med att använda WordPress.com:

 • De placerar annonser på alla gratis webbplatser. Dina användare ser dessa annonser och du tjänar inte pengar på dem. Om du inte vill att dina användare ska se sina annonser kan du uppgradera till en betald plan (från 48 USD per år).
 • Du får INTE sälja annonser på din webbplats, vilket begränsar avsevärt sätt att tjäna pengar på din webbplats. Om du driver en webbplats med hög trafik kan du ansöka om deras annonsprogram som heter WordAds där du delar intäkter med dem. Användare av premium- och affärsplaner kan använda WordAds direkt.
 • Du kan inte ladda upp plugins. Gratis plananvändare får inbyggda Jetpack-funktioner föraktiverade. Affärsplananvändare kan installera från ett urval av kompatibla plugins ($ 300 / år). WordPress.com VIP-program låter dig installera plugins, och det börjar från $ 5000 per månad.
 • Du kan inte ladda upp anpassade teman. Gratis plananvändare kan bara installera från den begränsade gratis temasamlingen. Användare av premium- och affärsplaner kan också välja premiumtema. Det finns begränsade anpassningsalternativ för den kostnadsfria versionen. Användare av premium- och affärsplaner kan använda anpassad CSS.
 • Du är begränsad till deras statistik. Du kan inte lägga till Google Analytics eller installera någon annan kraftfull spårningsplattform. Affärsplananvändare kan installera Google Analytics.
 • Gratis WordPress.com-webbplatser kommer med en WordPress.com-märkt domän (t.ex. https://yourwebsite.wordpress.com). Du behöver en betald plan för att få ett anpassat domännamn (t.ex. https://www.yourwebsite.com).
 • De kan ta bort din webbplats när som helst om de tror att den bryter mot deras användarvillkor.
 • Din webbplats kommer att visa en länk till WordPress.com. Det kan tas bort genom att uppgradera till affärsplanen.
 • WordPress.com erbjuder inga e-handelsfunktioner eller integrerade betalningsgrindar såvida du inte byter till e-handelsplanen.
 • Du kan inte bygga medlemswebbplatser med WordPress.com.

Som ni kan se är WordPress.com-värdplattformen ganska begränsad när du har en gratis, personlig eller till och med premiumplan. För att låsa upp några av de mer avancerade funktionerna måste du vara på affärsplanen ($ 300 per år) eller på VIP-planen ($ 5000 per månad).

WordPress.com vs WordPress.org (FAQs)

Eftersom detta är ett populärt ämne, och WPBeginner är den största kostnadsfria WordPress-resurswebbplatsen för nybörjare, får vi massor av frågor angående WordPress.com vs WordPress.org.

Vi har gjort vårt bästa för att svara på de vanligaste frågorna nedan:

WordPress.com vs WordPress.org – Vilket är bättre?

Om du är en personlig bloggare och inte bryr dig om att tjäna pengar på din webbplats går du med gratis WordPress.com.

Om du är ett företag eller en bloggare som vill tjäna pengar på din webbplats rekommenderar vi att du använder det självhostade WordPress.org. Det ger dig friheten och flexibiliteten att växa din webbplats som du vill.

Medan du kan få flera avancerade funktioner med WordPress.com affärsplan ($ 300 / år för varje webbplats), kan du få pengarna att gå mycket längre på en självhostad WordPress-webbplats som kostar $ 46 per år.

Enligt vårt expertuttalande är WordPress.org den bättre plattformen. Det är den plattform som alla professionella bloggare, småföretagare och till och med stora namnmärken som Disney använder.

Kan jag tjäna pengar på gratis WordPress.com-webbplats?

WordPress.com tillåter dig inte att visa annonser på gratis WordPress.com-webbplatser. Om du driver en webbplats med hög trafik kan du gå med i deras eget WordAds-program och dela dina annonsintäkter med WordPress.com.

Du kan lägga till några länkar till din webbplats, men det handlar om det.

I princip har du mycket begränsade alternativ för att tjäna pengar på innehåll på din WordPress.com-webbplats.

WordPress.com vs WordPress.org – Vilken är bättre för e-handel?

WordPress.org erbjuder det enklaste sättet att bygga en e-handelswebbplats. Du kan använda WooCommerce för att bygga din butik eller välja bland många andra WordPress eCommerce, medlemskap och LMS-plugins.

WordPress.com erbjuder också en e-handelsplan som börjar på $ 540 per år, vilket är ett rejält belopp om du bara är igång. Det är fortfarande begränsat när det gäller funktioner och du måste följa WordPress.coms servicevillkor för din e-handel butik.

Se vår guide om hur du startar en onlinebutik utan hög budget.

Hur startar jag en WordPress.org-webbplats?

För att starta en självhostad WordPress-webbplats behöver du ett domännamn och WordPress-värd.

Ett domännamn är din webbplats adress på internet som google.com, wpbeginner.com etc. Webbhotell är där dina webbplatsfiler lagras på internet.

Vi rekommenderar att du använder Bluehost för att vara värd för din webbplats eftersom de är ett av världens största webbhotellföretag. De är också en officiell webbhotell som rekommenderas av WordPress.org. Sist men inte minst erbjuder de våra användare en gratis domän + 60% rabatt på värd.

För steg för steg-instruktioner kan du kolla in vår gratis guide om hur du skapar en webbplats.

Om du behöver hjälp kan WPBeginner-teamet till och med installera WordPress och bygga din webbplats gratis. Läs mer om hur vår kostnadsfria WordPress-blogginställning fungerar.

Kan jag gå från WordPress.com till WordPress.org?

Ofta börjar nya användare som inte vet skillnaden mellan WordPress.com vs WordPress.org med den kostnadsfria WordPress.com-tjänsten. När de väl ser plattformens begränsningar vill de byta till “the Real WordPress” alias WordPress.org.

Ja, du kan definitivt byta från WordPress.com till WordPress.org och ganska enkelt flytta allt ditt innehåll.

Vi har skapat en steg-för-steg-guide för hur du flyttar din blogg från WordPress.com till WordPress.org, eller så kan du dra nytta av vår kostnadsfria blogginställningstjänst, och vi kommer att överföra din blogg gratis.

WordPress.com vs WordPress.org – Sammanfattning

Det bästa sättet att tänka på skillnaderna mellan WordPress.com vs WordPress.org är analogin med att hyra ett hus kontra att äga ett hus.

WordPress.com liknar att hyra ett hus. Du har begränsad makt och kontroll över vad du kan och inte kan göra.

WordPress.org är som att äga ett hus. Där du har full kontroll kan ingen slå dig ut och du kan göra vad du vill.

Nedan är en sammanfattning av allt vi diskuterade ovan i vår egen värd WordPress.org vs WordPress.com jämförelse:

WP.org (plattform) WP.com (gratis) WP.com (Premium) WP.com (Business)
Kosta$ 46 – $ 100 / årFri$ 96 / år$ 300 / år
Anpassad domänJaNejJaJa
Hosting StorageObegränsat3 GB13 GB200 GB
IntäktsfrihetJaNejJa (med rev / dela)Ja (med rev / dela)
VarumärkesfrihetJaNejNejJa
Alla SEO-funktionerJaNejNejJa
Kraftfull analysJaNejNejJa
Fullt tema supportJaNejBegränsadJa
Fullständigt plugin-stödJaNejNejJa
E-handel butikJaNejNejNej
MedlemskapssidaJaNejNejNej
UnderhållJaNejNejNej
Full kontrollJaNejNejNej

Slutgiltiga tankar

Förvirringen som skapas av liknande domäner: WordPress.com vs WordPress.org är ganska olyckligt för nybörjare. Det finns mycket historia bakom besluten, och du kan läsa mer om det i vår artikel hur WordPress.com och WordPress.org är relaterade.

Vårt hopp är att du tyckte att den här artikeln var till hjälp för att förstå skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com.

Vi önskar er all lycka med din webbplats och hoppas att du valde rätt plattform: WordPress.org.

Om så är fallet, kanske du vill följa vår guide om hur du lär dig WordPress på sju dagar eller mindre. Du kanske också vill se vår guide om hur du ökar din bloggtrafik (med 27 beprövade tips).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map