Historien til WordPress fra 2003 – 2019 (med skjermbilder)

Vil du vite om WordPress-historien? Hvis du starter en WordPress-blogg eller -nettsted i dag, ser du en populær nettstedbygger som drev mer enn 32% av alle nettsteder på internett. I denne artikkelen ønsker vi å se tilbake på WordPress-historien for å vise deg hvordan den utviklet seg over tid.


Den fullstendige historien til WordPress (Oppdatert)

Historien om WordPress forteller oss hvordan open source-samfunn jobber for å gjøre noe så nyttig uten at det går ut over programvarefriheten. WordPress-prosjektet er drevet av et fellesskap av dedikerte utviklere, brukere og støttespillere (Relatert: Hvorfor er WordPress gratis?).

WordPress startet fordi utviklingen av en eksisterende bloggprogramvare b2 / cafelog ble avviklet av hovedutviklerne deres. I 2003 bestemte to brukere av b2 / cafelog, Matt Mullenweg og Mike Little, seg for å bygge en ny plattform på toppen av b2 / cafelog.

De visste sannsynligvis ikke at de var i ferd med å starte en reise som til slutt ville komme millioner av brukere over hele kloden til gode, skape tusenvis av arbeidsplasser, og en hel bransje med utviklere, designere, forfattere, bloggere og nettutgivere ville tjene penger. av det.

27. mai 2003, Matt kunngjorde tilgjengeligheten av den første versjonen av WordPress. Det ble godt mottatt av samfunnet. Den var basert på b2 Cafelog med betydelige forbedringer. Den første versjonen av WordPress inkluderte et nytt admingrensesnitt, nye maler og genererte XHTML 1.1-kompatible maler. Innleggsredaktøren så slik ut:

Innleggsredaktør i den første utgivelsen av WordPress

I mai 2004, versjon 1.2 av WordPress kom med plugin-arkitektur. Dette gjorde det mulig for brukere og utviklere å utvide funksjonaliteten til WordPress ved å skrive sine egne plugins og dele dem med resten av samfunnet.

Da WordPress åpnet seg for samfunnet, skjedde det noe motsatt i bloggbransjen på den tiden.

Markedslederen innen bloggverktøyindustrien den gang var Moveable Type. De kunngjorde nye lisensvilkår som ikke var likt av mange av brukerne deres. Dette tvang mange av brukerne deres til å lete etter en ny bloggplattform.

WordPress 1.2, presenterte seg som et ambisiøst prosjekt som tilbyr brukere en moden, stabil, enkel og fleksibel plattform med funksjoner som konkurrerte med deres egenutviklede konkurrenter. Tilpasningsgraden til WordPress skyrocket med denne utgivelsen.

WordPress 1.2 Mingus

Med økningen i antall brukere begynte WordPress å bli bedre med hjelp og interesse for samfunnet.

I februar 2005, WordPress 1.5 kom med Pages, kommenteringsmodereringsverktøy, nytt standardtema Kubrick og et helt nytt temasystem. Matt kunngjorde temaer med disse ordene:

I 1.5 har vi laget et utrolig fleksibelt temasystem som tilpasser seg deg i stedet for å forvente at du tilpasser deg det. Du kan få hele webloggen din til å kjøre gjennom en enkelt fil, akkurat som før, eller du kan bokstavelig talt ha en annen mal for hver enkelt kategori. Det er så mye eller så lite du vil. Vi har også ødelagt vanlige sideelementer som topptekst, bunntekst og sidefelt i sine egne filer, slik at du kan gjøre en endring på ett sted og se det overalt med en gang. “Matt Mullenweg – kunngjør WordPress 1.5”

Kubrick - standard WordPress-tema fra 2005 - 2010

I desember 2005, WordPress 2.0 ble utgitt med et nytt admin-dashbord. Dette nye administrasjonsområdet var en fullstendig gjennomgang av administrasjonsskjermene i WordPress.

Den brukte JavaScript og DHTML for å lage et bedre brukergrensesnitt der brukerne ikke trengte å laste inn en side for å utføre noen enkle oppgaver. Brukere kunne nå legge til kategorier og tagger i innlegg uten å forlate innleggsredigeringsprogrammet eller slette kommentarer uten å laste inn kommentarskjermen.

WordPress 2.0 - Administratorgrensesnitt

Det skinnende nye admin-brukergrensesnittet var ikke den eneste vesentlige forbedringen i denne utgivelsen.

Det var den første utgivelsen som fulgte med Akismet anti-spam plugin forhåndsinstallert. Det fulgte også med et WordPress-databasebackup-plugin, wp-db-backup, som deretter ble droppet i 2007. En annen første for denne utgivelsen var introduksjonen av en features.php-fil i temasystemet.

1. mars 2006, Automattic, selskapet stiftet av WordPress-medgründer Matt Mullenweg, leverte varemerkeregistreringen for WordPress og WordPress-logoen.

I 2008, et webdesignfirma kalt Happy Cog ble med i WordPress-prosjektet for å hjelpe med å designe et nytt WordPress admingrensesnitt. En brukbarhetsstudie ble utført for å designe admin-grensesnittet.

Gjennom året ble nye funksjoner som kortkoder, oppdateringer med ett klikk og innebygd plugin-installasjon lagt til WordPress med forskjellige utgivelser.

WordPress 2.7 Dashboard

I juni 2010, Automattic, selskapet som ble grunnlagt av WordPress-medgründer Matt Mullenweg, overførte eierskapet til WordPress varemerke og logo til WordPress Foundation. Dette var et betydelig øyeblikk i WordPress-historien, fordi det sørget for at WordPress fortsetter å vokse, og ikke er avhengig av et selskap eller en gruppe utviklere for å fortsette prosjektet.

17. juni 2010, WordPress 3.0 ble utgitt. Det var et stort skritt mot WordPress som CMS. Denne utgivelsen introduserte flere funksjoner som tilpassede innleggstyper, bedre tilpassede taksonomier, tilpasset bakgrunn, topptekst, menyer, kontekstuell hjelp på admin-skjermer, etc. WordPress MU-prosjekt ble slått sammen til WordPress-kjerne for å lage Multisite nettverk.

Det fulgte også med Twenty Ten, som startet tradisjonen med et nytt standardtema for hvert år.

I 2011, Innleggsformater og adminlinje tok seg inn i WordPress.

Omkring den tiden bygde noen skikkelige kule WordPress-plugins kraftige e-handelsplattformer på toppen av WordPress. Dette gjorde det mulig for WordPress-brukere å opprette nettbutikker og bygge kraftige netthandelsnettsteder ved hjelp av WordPress.

I 2012, tematilpasning, forhåndsvisning av temaer og ny mediesjef ble introdusert. Disse funksjonene hjalp nye brukere enormt med å lage bildegallerier og forhåndsvise temaer før de byttet til et nytt tema.

I 2013, WordPress 3.7 kom med den nye funksjonen for automatiske oppdateringer som tillot WordPress automatisk å oppdatere nettstedets programvare for mindre utgivelser. Funksjonene for automatiske oppdateringer ligner veldig på hva Google Chrome-nettleseren gjør. Flere brukere likte ikke funksjonen, så vi skrev en veiledning om hvordan du deaktiverer automatibecometes.

På dette tidspunktet hadde WordPress allerede blitt det mest populære CMS i verden.

I desember 2013 ble WordPress 3.8 utgitt som introduserte MP6, det nye WordPress admingrensesnittet. Dette nye grensesnittet var responsivt og hadde som mål å gi brukerne en bedre brukeropplevelse, på hvilken som helst enhet eller skjermstørrelse.

WordPress 3.8 admin fargevalg på mobile enheter

16. april 2014, WordPress 3.9 ble utgitt. Det fokuserte på å forbedre WordPress-visuelle innleggsredigereren. Bilder kan nå dras og slippes direkte i postredigeringsprogrammet. Brukere kan nå redigere bilder rett inne i redaktøren og se forhåndsvisning av galleriet inne i redaktøren. WordPress 3.9 introduserte også forhåndsvisning av live widgeter, lydspillelister og flere andre forbedringer.

Flere forbedringer ble gjort til WordPress-kjernen gjennom året med påfølgende utgivelser av WordPress 4.0 og WordPress 4.1.

2014 var også det første året da ikke-engelske nedlastinger for WordPress overgikk engelske nedlastinger.

I 2015 ble WordPress 4.2, 4.3 og 4.4 utgitt. Disse utgivelsene fokuserte på forbedret lokalisering, emoji-støtte, tematilpasning og å legge ned infrastruktur for WordPress REST API.

Emoji-støtte ble lagt til WordPress i 4.2

Samme år ble WooCommerce, den mest populære WordPress eCommerce-plugin, kjøpt av Automattic (selskapet stiftet av WordPress medgründer Matt Mullenweg).

I 2016, WordPress 4.5, 4.6 og 4.7 ble utgitt. Hver utgivelse introduserte noen nye funksjoner og forbedringer. De mest bemerkelsesverdige endringene i løpet av året var strømlinjeformede oppdateringer for plugins og temaer, gjenoppretting av innhold ved bruk av nettleserlagring og tilpasset css-funksjon for tematilpassing. Ved slutten av året kunngjorde WordPress.org aktivt støtte for HTTP-er

I 2017, WordPress 4.8 og 4.9 ble utgitt. Disse utgivelsene brakte flere nye standardwidgets for å legge til lyd, video, bilder, galleri, rik tekst og HTML. Disse utgivelsene la også grunnlaget for den nye WordPress-blokkereditoren.

I 2018, WordPress 5.0 ble utgitt med en helt ny redigeringsopplevelse. Det nye WordPress-blokkeredigeringsprosjektet fikk kodenavnet Gutenberg. Se vår komplette opplæring i Gutenberg – WordPress-blokkereditor.

Gutenberg blokkerer

Hva er det neste for WordPress?

WordPress utvikler seg kontinuerlig for å imøtekomme behovene til millioner av nettutgivere over hele verden. Retningen til WordPress avhenger direkte av brukernes behov. Vi kan trygt anta at det vil fortsette å styrke mennesker over hele verden til å skape fantastiske nettsteder.

Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å forstå WordPress-historien. Det kan også være lurt å se hvordan WordPress fungerer bak kulissene (infographic) og hva er de beste WordPress-plugins som alle nettsteder bør bruke.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me