Hva er nytt i WordPress 5.0 (funksjoner og skjermbilder)

WordPress 5.0 ble utgitt for bare noen timer siden. Det er den første og eneste store WordPress-utgivelsen av 2018 med et helt nytt sett med forbedringer og noen store endringer. I denne artikkelen viser vi deg hva som er nytt i WordPress 5.0, og hvilke funksjoner du bør prøve etter å ha oppdatert nettstedene dine.


Hva er nytt i WordPress 5.0

WordPress 5.0 er en viktig utgave, og med mindre du bruker en administrert WordPress-hosting-tjeneste, må du starte oppdateringen manuelt..

Viktig: Ikke glem å lage en komplett WordPress-sikkerhetskopi før du starter oppdateringen.

Vi presenterer Gutenberg The New Block Based Editor

WordPress 5.0 kommer med en helt ny redaktør kodenavnet Gutenberg. Det er en blokkbasert redaktør som lar brukerne lage vakre oppsett ved hjelp av innholdsblokker.

Ny blokkbasert redaktør i WordPress 5.0

Den gamle WordPress-redaktøren var et enkelt tekstvindu. Mens det fungerte bra, måtte du bruke forskjellige tilnærminger for å legge til bilder, lage gallerier, kortkoder, videoinnlegg og annet innholdselement.

Den nye redaktøren erstatter dem med en strømlinjeformet skriveopplevelse der hvert innholdselement er pakket inn i en blokk. Du kan flytte dem rundt i redaktøren, endre innstillingene og lage engasjerende layout uten å skrive kode.

Som standard følger det med flere blokker for å legge til mest brukte innholdselementer. Dette inkluderer blokker for å legge til bilder, lyd, video, fotogalleri, omslagsbilde, lister, sitat, media, tekst, knapper og mer.

Legge til blokker for å lage innhold

Blokkene har egen verktøylinje og innstillinger. Bortsett fra grunnleggende formateringsalternativer, kan du også endre bredde, farger og andre attributter.

Blokker innstillinger

Widgets er også inkludert som blokker, slik at du enkelt kan legge til snarveier, nylige innlegg, nylige kommentarer, kategorier og arkiver.

Hvis du stolte på å legge til snarveier til artiklene dine, kan du fortsette å bruke dem som en blokk.

Widgetblokker

Den nye redaktøren gjør også innebygningene mye enklere. Utvid bare innebygdseksjonen under legg til-blokkeringsknappen, så vil du kunne se alle støttede innebygningsmuligheter.

Legge til innebygninger som blokker

Dette gjør det enklere å legge til videoer, tweets og facebook-innebygninger. Hver innebygd er sin egen blokk, slik at du kan justere innstillingene deres akkurat som alle andre blokker.

Video innebygd

Hvis du føler deg litt distrahert av WordPress admin-sidefeltet, er det bare å bytte til den distraksjonsfrie fullskjermmodus. Dette vil skjule WordPress admin sidefeltet, og du vil ha mye mer rom for å designe innholdet ditt.

Fullskjermmodus i ny WordPress-editor

Du vil finne alle de vanlige funksjonene for redigering av innlegg som er pent lagt inn under sidefeltet. Dette inkluderer publiserings- og lagringsalternativer, permalink eller post-slug, kategorier og tagger, utdrag med mer.

Legg inn innstillinger i ny WordPress-editor

Lag og gjenbruk blokker

Hvis du ofte legger til ting med samme stil eller innhold, kan du nå lagre dem som gjenbrukbare blokker for senere bruk.

Bare rediger en blokk du vil gjøre gjenbrukbar. Når du er fornøyd med det, klikker du på menypunktene i blokkeringsverktøylinjen og velger ‘Legg til gjenbrukbare blokker’.

Gjenbrukbare blokker

Du vil bli bedt om å oppgi et navn for denne blokken. Etter det vil WordPress lagre dette som en gjenbrukbar blokk. Du kan finne den under Legg til blokker-knappen og bruke den på nytt i andre innlegg.

Sett inn gjenbrukbar blokk

Redigere eksisterende innhold etter oppgradering til WordPress 5.0

WordPress 5.0 påvirker ikke noe av det gamle innholdet ditt, og du vil fremdeles kunne redigere eldre artikler. Når du redigerer en eldre artikkel, vil du se innholdet ditt pakket inn i en “klassisk” redigeringsblokk.

Redigering av gamle artikler i ny WordPress 5.0-editor

Du kan fortsette å redigere artikkelen i den klassiske blokken. Du kan også dele den opp i flere blokker som lar deg bruke alle funksjonene i den nye WordPress-redigereren.

Kan jeg fortsatt bruke den gamle WordPress Editor?

Ja, du kan bruke den gamle WordPress-redigereren ved å ganske enkelt installere og aktivere Classic Editor-plugin. For mer informasjon, se vår trinnvise guide for hvordan du installerer en WordPress-plugin.

Bytter til den klassiske redaktøren

Ved aktivering vil plugin deaktivere den nye blokkerte baserte redigereren, og du vil kunne bruke WordPress med den gamle klassiske redigereren som du er vant til. For mer informasjon, se vår artikkel om hvordan du deaktiverer Gutenberg og beholder klassisk redaktør i WordPress.

Twenty Nineteen – Det nye standard WordPress-temaet

WordPress 5.0 leveres med et nytt standardtema kalt Twenty Nineteen. Det er et allsidig og minimalistisk WordPress-tema som kan brukes til å starte en blogg eller lage et nettsted.

Tjue nitten

Twenty Nineteen er basert på Gutenberg-starttema, noe som betyr at det er fullt kompatibelt med den nye WordPress-redaktøren. Det tilbyr et rent lerret med minimale distraksjoner, noe som gir deg frihet til å eksperimentere med den nye redaktøren og lage vakre oppsett for dine WordPress-innlegg og sider.

WordPress 5.0-kompatibilitet med temaer og plugins

WordPress 5.0 bringer en stor endring i hvordan brukere lager innhold ved hjelp av WordPress. Det har vært under utvikling i ganske lang tid, noe som ga plugin- og temautviklere nok tid til å teste produktene sine og legge til kompatibilitet for den nye redaktøren.

De fleste viktige WordPress-plugins som WPForms og Yoast SEO er allerede kompatible med WordPress 5.0 og den nye redaktøren.

Alle topp WordPress-temabutikker har også gjort temaene deres kompatible med den nye redaktøren.

Hvis en plugin eller et tema på nettstedet ditt ikke fungerer som det skal, må du nå ut til den plugin eller temautvikleren og be dem oppdatere den.

Hvis du ikke hører tilbake fra dem, kan du midlertidig deaktivere plugin / tema og finne et alternativ. Alternativt kan du installere Classic Editor til favorittplugin / temaet har gått over.

Vi håper denne artikkelen ga deg et godt innblikk i hva som er nytt i WordPress 5.0. Vi er spesielt begeistret for den nye WordPress-redaktøren og de nye måtene å lage innhold i WordPress. Hva er du spent på?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map