Vad är nytt i WordPress 5.0 (funktioner och skärmbilder)

WordPress 5.0 släpptes för bara några timmar sedan. Det är det första och det enda stora WordPress-släppet 2018 med en helt ny uppsättning förbättringar och några stora förändringar. I den här artikeln visar vi dig vad som är nytt i WordPress 5.0 och vilka funktioner du bör prova efter att du har uppdaterat dina webbplatser.


Vad är nytt i WordPress 5.0

WordPress 5.0 är en viktig version och om du inte använder en hanterad WordPress-webbhotell måste du manuellt initiera uppdateringen.

Viktig: Glöm inte att skapa en komplett WordPress-säkerhetskopia innan du startar uppdateringen.

Vi presenterar Gutenberg The New Block Based Editor

WordPress 5.0 kommer med en helt ny redaktör som har fått koden Gutenberg. Det är en blockbaserad redaktör som låter användare skapa vackra layouter med innehållsblock.

Ny blockbaserad redaktör i WordPress 5.0

Den gamla WordPress-redaktören var ett enkelt textfönster. Medan det fungerade bra, var du tvungen att använda olika tillvägagångssätt för att lägga till bilder, skapa gallerier, kortkoder, video-inbäddningar och andra innehållselement.

Den nya redaktören ersätter dem med en strömlinjeformad skrivupplevelse där varje innehållselement är lindat i ett block. Du kan flytta dem runt redaktören, ändra deras inställningar och skapa engagerande layouter utan att skriva kod.

Som standard kommer det med flera block för att lägga till mest använda innehållselement. Detta inkluderar block för att lägga till bilder, ljud, video, fotogalleri, omslagsbild, listor, offert, media, text, knappar och mer.

Lägga till block för att skapa innehåll

Block kommer med sina egna verktygsfält och inställningar. Förutom grundläggande formateringsalternativ kan du också ändra bredd, färger och andra attribut.

Blockera inställningar

Widgets ingår också som block, så att du enkelt kan lägga till kortkoder, senaste inlägg, senaste kommentarer, kategorier och arkiv.

Om du förlitade dig på att lägga till kortkoder till dina artiklar kan du fortsätta använda dem som ett block.

Widget-block

Den nya redaktören gör också inbäddningar mycket enklare. Utvidga bara inbäddningsavsnittet under knappen Lägg till block och du kan se alla stödda inbäddningsalternativ.

Lägga till inbäddningar som block

Detta gör det lättare att lägga till videor, tweets och facebook-inbäddningar. Varje inbäddning är ett eget block, så du kan justera deras inställningar precis som alla andra block.

Video inbäddning

Om du känner dig lite distraherad av WordPress-administratörssidfältet, växla helt enkelt till det distraktionsfria helskärmsläget. Detta kommer att dölja WordPress-administratörssidan, och du kommer att ha mycket mer utrymme att designa ditt innehåll.

Helskärmsläge i ny WordPress-redigerare

Du hittar alla dina vanliga inläggsredigeringsfunktioner snyggt undangripna under sidofältet. Detta inkluderar publicerings- och sparningsalternativ, permalänk eller post-slug, kategorier och taggar, utdrag och mer.

Skicka inställningar i ny WordPress-redigerare

Skapa och återanvända block

Om du ofta lägger till saker med samma stil eller innehåll kan du nu spara dem som återanvändbara block för användning senare vid behov.

Redigera helt enkelt ett block du vill återanvända. När du är nöjd med det, klicka på menypunkterna i blockverktygsfältet och välj “Lägg till återanvändbara block”.

Återanvändbara block

Du blir ombedd att ange ett namn för detta block. Därefter sparar WordPress detta som ett återanvändbart block. Du kan hitta den under knappen Lägg till block och återanvända den i andra inlägg.

Sätt in ett återanvändbart block

Redigera befintligt innehåll efter uppgradering till WordPress 5.0

WordPress 5.0 påverkar inte något av ditt gamla innehåll, och du kan ändå redigera äldre artiklar. När du redigerar en äldre artikel kommer du att se ditt innehåll inslaget i ett “Classic” -redigeringsblock.

Redigera gamla artiklar i ny WordPress 5.0-redigerare

Du kan fortsätta redigera artikeln i det klassiska blocket. Du kan också dela upp den i flera block som gör att du kan använda alla funktioner i den nya WordPress-redigeraren.

Kan jag fortfarande använda den gamla WordPress Editor?

Ja, du kan använda den gamla WordPress-redigeraren genom att helt enkelt installera och aktivera Classic Editor-plugin. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

Byt till klassisk redaktör

Efter aktivering kommer plugin att inaktivera den nya blockbaserade redigeraren och du kan använda WordPress med den gamla klassiska redigeraren som du är van vid. För mer information, se vår artikel om hur du inaktiverar Gutenberg och behåller klassisk redaktör i WordPress.

Tjugo nitton – Det nya standard WordPress-temat

WordPress 5.0 levereras med ett nytt standardtema som heter Twenty Nineteen. Det är ett mångsidigt och minimalistiskt WordPress-tema som kan användas för att starta en blogg eller skapa en webbplats.

Tjugo nitton

Twenty Nineteen är baserat på Gutenberg-starttema, vilket innebär att det är helt kompatibelt med den nya WordPress-redigeraren. Det erbjuder en ren duk med minimala distraktioner, vilket ger dig friheten att experimentera med den nya redaktören och skapa vackra layouter för dina WordPress-inlägg och sidor.

WordPress 5.0-kompatibilitet med teman och plugins

WordPress 5.0 ger en stor förändring av hur användare skapar innehåll med WordPress. Det har varit under utveckling under ganska lång tid, vilket gav plugin- och temautvecklare tillräckligt med tid att testa sina produkter och lägga till kompatibilitet för den nya redaktören.

De viktigaste WordPress-plugins som WPForms och Yoast SEO är redan kompatibla med WordPress 5.0 och den nya redigeraren.

Alla de bästa WordPress-temabutikerna har också gjort sina teman kompatibla med den nya redaktören.

Men om ett plugin eller ett tema på din webbplats inte fungerar korrekt, kontakta det plugin eller temautvecklare och be dem uppdatera det.

Om du inte hör tillbaka från dem kan du tillfälligt inaktivera plugin / tema och hitta ett alternativ. Alternativt kan du installera Classic Editor tills din favorit plugin / tema har gått över.

Vi hoppas att den här artikeln gav dig en god inblick i vad som är nytt i WordPress 5.0. Vi är särskilt glada över den nya WordPress-redigeraren och de nya sätten att skapa innehåll i WordPress. Vad är du upphetsad med?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map