WordPress historia från 2003 – 2019 (med skärmbilder)

Vill du veta om WordPress historia? Om du startar en WordPress-blogg eller webbplats idag ser du en populär webbplatsbyggare som driver mer än 32% av alla webbplatser på internet. I den här artikeln vill vi titta tillbaka på WordPress historia för att visa hur det har utvecklats över tid.


WordPress: s fullständiga historia (uppdaterad)

Historien om WordPress berättar hur öppna källkodssamhällen arbetar för att göra något så användbart utan att kompromissa med programvarefriheten. WordPress-projektet drivs av en gemenskap av dedikerade utvecklare, användare och supportrar (Relaterat: Varför är WordPress gratis?).

WordPress började eftersom utvecklingen av en befintlig bloggprogramvara b2 / cafelog avbröts av deras huvudutvecklare. 2003 beslutade två användare av b2 / cafelog, Matt Mullenweg och Mike Little, att bygga en ny plattform ovanpå b2 / cafelog.

De visste förmodligen inte att de skulle börja en resa som så småningom skulle gynna miljontals användare över hela världen, skapa tusentals jobb och en hel bransch av utvecklare, designers, författare, bloggare och webbutgivare skulle tjäna sitt liv av det.

27 maj 2003, Matt meddelade tillgängligheten av den första versionen av WordPress. Det mottogs väl av samhället. Det baserades på b2 Cafelog med betydande förbättringar. Den första versionen av WordPress inkluderade ett nytt admingränssnitt, nya mallar och genererade XHTML 1.1-kompatibla mallar. Inläggens redaktör såg ut så här:

Inläggsredaktör i den första utgåvan av WordPress

I maj 2004, version 1.2 av WordPress kom med plugin-arkitektur. Detta gjorde det möjligt för användare och utvecklare att utöka funktionerna hos WordPress genom att skriva sina egna plugins och dela dem med resten av gemenskapen.

När WordPress öppnade sig för samhället, hände något helt motsatt i bloggbranschen vid den tiden.

Marknadsledaren inom industrin för bloggverktyg vid den tiden var Moveable Type. De tillkännagav nya licensvillkor som många av deras användare inte gillade. Detta tvingade många av deras användare att leta efter en ny bloggplattform.

WordPress 1.2 presenterade sig som ett ambitiöst projekt som erbjuder användarna en mogen, stabil, enkel och flexibel plattform med funktioner som konkurrerade med deras egna konkurrenter. Anpassningsgraden för WordPress ryckte upp med denna utgåva.

WordPress 1.2 Mingus

Med ökningen av antalet användare började WordPress bli bättre med samhällets hjälp och intresse.

I februari 2005, WordPress 1.5 kom med sidor, kommenteringsmoderationsverktyg, nytt standardtema Kubrick och ett helt nytt temasystem. Matt tillkännagav teman med dessa ord:

I 1.5 har vi skapat ett otroligt flexibelt temasystem som anpassar sig till dig snarare än att förvänta dig att du anpassar dig till det. Du kan låta hela webloggen köras genom en enda fil, precis som tidigare, eller så kan du bokstavligen ha en annan mall för varje enskild kategori. Det är så mycket eller så lite som du vill. Vi har också delat vanliga webbplatselement som sidhuvud, sidfot och sidofält i sina egna filer så att du kan göra en förändring på ett ställe och se det överallt omedelbart. “Matt Mullenweg – tillkännager WordPress 1.5”

Kubrick - standard WordPress-tema från 2005 - 2010

I december 2005, WordPress 2.0 släpptes med en ny admin-instrumentpanel. Det här nya adminområdet var en fullständig översyn av administrationsskärmarna i WordPress.

Det använde JavaScript och DHTML för att skapa ett bättre användargränssnitt där användare inte behövde ladda en sida för att utföra några enkla uppgifter. Användare kunde nu lägga till kategorier och taggar till inlägg utan att lämna inläggsredigeraren eller ta bort kommentarer utan att ladda om kommentarskärmen.

WordPress 2.0 - Admin Interface

Den glänsande nya admin-användargränssnittet var inte den enda betydande förbättringen i denna utgåva.

Det var den första utgåvan som kom med Akismet anti-spam plugin förinstallerat. Det kom också med en WordPress-databas-backup-plugin, wp-db-backup, som sedan tappades under 2007. En annan första för denna utgåva var införandet av en features.php-fil i temasystemet.

Den 1 mars 2006, Automattic, företaget grundat av WordPress-grundare Matt Mullenweg, lämnade in varumärkesregistreringen för WordPress och WordPress-logotypen.

2008, ett webbdesignföretag som heter Happy Cog gick med i WordPress-projektet för att hjälpa till att utforma ett nytt WordPress-admingränssnitt. En användbarhetsstudie genomfördes för att designa admin UI.

Under året har nya funktioner som kortkoder, uppdateringar med ett klick och inbyggd plugininstallation lagts till WordPress med olika utgåvor.

WordPress 2.7 Dashboard

I juni 2010, Automattic, företaget grundat av WordPress-grundare Matt Mullenweg, överförde ägandet till WordPress-varumärke och logotyp till WordPress Foundation. Detta var ett betydande ögonblick i WordPress-historien, eftersom det garanterade att WordPress fortsätter att växa och inte är beroende av ett företag eller en grupp utvecklare för att fortsätta projektet.

Den 17 juni 2010, WordPress 3.0 släpptes. Det var ett stort steg mot WordPress som CMS. Den här utgåvan introducerade flera funktioner som anpassade inläggstyper, bättre anpassade taxonomier, anpassade bakgrunder, rubriker, menyer, kontextuell hjälp på administrationsskärmar osv. WordPress MU-projekt slogs samman till WordPress-kärnan för att skapa Multisite-nätverk.

Det kom också med tjugo tio, som startade traditionen för ett nytt standardtema för varje år.

Under 2011, Inläggsformat och adminfält tog sig in i WordPress.

Ungefär den tiden byggde några riktigt coola WordPress-plugins kraftfulla e-handelsplattformar ovanpå WordPress. Detta gjorde det möjligt för WordPress-användare att skapa onlinebutiker och bygga kraftfulla e-handelswebbplatser med WordPress.

Under 2012, tematilpassare, temaförhandsvisningar och ny mediehanterare introducerades. Dessa funktioner hjälpte nya användare enormt att skapa bildgallerier och förhandsgranska teman innan de ändrades till ett nytt tema.

Under 2013, WordPress 3.7 kom med den nya funktionen för automatiska uppdateringar som gjorde det möjligt för WordPress att automatiskt uppdatera webbplatsens programvara för mindre utgåvor. Funktionen för automatiska uppdateringar liknar mycket Google Chrome webbläsare. Flera användare gillade inte funktionen, så vi skrev en handledning om hur du inaktiverar automatibecometes.

Vid denna tid hade WordPress redan blivit världens mest populära CMS.

I december 2013 släpptes WordPress 3.8 som introducerade MP6, det nya WordPress admingränssnittet. Det nya gränssnittet var lyhört och syftade till att ge användarna en bättre användarupplevelse på alla enheter eller skärmstorlekar.

WordPress 3.8 admin färgscheman på mobila enheter

Den 16 april 2014, WordPress 3.9 släpptes. Det fokuserade på att förbättra den visuella redaktören för WordPress. Bilder kan nu dras och släppas direkt i postredigeraren. Användare kan nu redigera bilder direkt i redaktören och se deras förhandsgranskningar av galleriet inuti redigeraren. WordPress 3.9 introducerade också förhandsvisningar av live widgetar, ljudspellistor och flera andra förbättringar.

Mer förfining gjordes till WordPress-kärnan under året med efterföljande WordPress 4.0- och WordPress 4.1-utgåvor.

2014 var också det första året då icke-engelska nedladdningar för WordPress överträffade engelska nedladdningar.

2015 släpptes WordPress 4.2, 4.3 och 4.4. Dessa utgåvor fokuserade på förbättrad lokalisering, emoji-support, tematilpassare och fastställande av infrastruktur för WordPress REST API.

Emoji-support lades till WordPress i 4.2

Samma år förvärvades WooCommerce, den populäraste WordPress eCommerce-plugin av Automattic (företaget grundat av WordPress-grundare Matt Mullenweg).

2016, WordPress 4.5, 4.6 och 4.7 släpptes. Varje utgåva introducerade några nya funktioner och förbättringar. De viktigaste förändringarna under året var strömlinjeformade uppdateringar för plugins och teman, återhämtning av innehåll med hjälp av webbläsarlagring och anpassad css-funktion för tematillpassning. I slutet av året tillkännagav WordPress.org aktivt stöd för HTTP

2017, WordPress 4.8 och 4.9 släpptes. Dessa utgåvor förde flera nya standardwidgets för att lägga till ljud, video, bilder, galleri, rik text och HTML. Dessa utgåvor lägger också grunden för den nya WordPress-blockredigeraren.

År 2018, WordPress 5.0 släpptes med en helt ny redigeringsupplevelse. Det nya WordPress-blockredigeringsprojektet kallades Gutenberg. Se vår kompletta tutorial för Gutenberg – WordPress-blockredigerare.

Gutenberg blockerar

Vad är nästa för WordPress?

WordPress utvecklas kontinuerligt för att möta behoven hos miljontals webbutgivare runt om i världen. Riktningen för WordPress beror direkt på användarnas behov. Vi kan säkert anta att det kommer att fortsätta att ge människor runt om i världen att skapa underbara webbutrymmen.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå historien om WordPress. Du kanske också vill se hur WordPress fungerar bakom kulisserna (infographic) och vilka bästa WordPress-plugins som varje webbplats ska använda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map