14 Plugin dan Alat SEO WordPress Terbaik Yang Harus Anda Gunakan

Selalunya kita ditanya mengenai apakah plugin dan alat SEO WordPress terbaik yang kami cadangkan.


Ini kerana enjin carian adalah sumber trafik utama bagi kebanyakan laman web di internet. Mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari dapat membantu anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil carian dan mengembangkan perniagaan anda dengan ketara.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi plugin dan alat SEO WordPress terbaik yang harus anda gunakan. Sebilangan alat ini menawarkan fungsi yang serupa, jadi kami juga akan menyoroti mana yang terbaik untuk kes penggunaan tertentu.

Pemalam dan alat SEO WordPress terbaik

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Plugin SEO WordPress & Alat

Semasa membaca petua SEO atau mencari “plugin SEO WordPress percuma terbaik”, anda akan menemui artikel yang mempunyai beberapa alat.

Ini boleh menjadi sangat membebankan untuk pemula dan pengguna bukan berteknologi.

Sebenarnya, anda tidak memerlukan puluhan alat SEO teratas untuk mendapatkan kedudukan carian yang lebih tinggi.

Walaupun kebanyakan catatan blog (termasuk kami) akan berkongsi pemalam SEO terpopuler yang paling popular, sangat penting bagi anda untuk memahami kes penggunaan setiap alat.

Contohnya, anda tidak mahu menggunakan lebih daripada satu pemalam SEO WordPress di laman web anda. Kami akan menyebut Yoast, All in One SEO, Rank Math, dan SEOPress. Anda hanya perlu memilih satu untuk mengelakkan konflik pemalam.

Kami akan menyebut SEMRush, Ahrefs, dan beberapa alat canggih lain, tetapi anda tidak memerlukannya semua ketika anda mula-mula bermula kerana mereka mempunyai set ciri yang serupa. Kami akan berkongsi alat apa yang kami gunakan dalam perniagaan kami, dan ciri mana yang terbaik di antara setiap alat.

Dengan itu, mari kita lihat pilihan pakar kami dari plugin dan alat SEO WordPress terbaik.

1. SEO Yoast

Yoast SEO

Yoast SEO adalah plugin SEO WordPress terbaik di pasaran. Ia menawarkan alat pengoptimuman laman web yang lengkap yang membantu anda memperbaiki laman web anda.

Ini membolehkan anda menambahkan tajuk dan keterangan SEO dengan mudah ke semua catatan dan halaman di laman web anda. Anda juga boleh menggunakannya untuk menambahkan metadata Open Graph dan gambar media sosial ke artikel anda.

Yoast SEO secara automatik menghasilkan peta laman XML untuk semua kandungan laman web anda yang memudahkan mesin pencari merangkak laman web anda. Ini juga membantu anda mengimport data SEO anda dengan mudah jika anda telah menggunakan pemalam SEO lain.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan lengkap kami mengenai cara memasang dan menyiapkan plugin Yoast SEO di WordPress.

Kami menggunakan plugin Yoast SEO di WPBeginner untuk membantu mengoptimumkan tajuk dan keterangan meta SEO di halaman kami, menguruskan pengalihan SEO, mengawal tetapan indeks, menghasilkan peta laman, dll..

Walau bagaimanapun, kami tidak menggunakan semua ciri SEO Yoast seperti analisis kandungan kerana kami merasa kekurangan apabila dibandingkan dengan penyelesaian pembantu penulisan yang lebih komprehensif seperti SEMRush.

Ini membawa kita ke alat SEO seterusnya dalam senarai.

2. SEMRush

SEMRush

SEMRush adalah alat SEO keseluruhan terbaik di pasaran. Digunakan oleh pakar SEO profesional, pemasar, blogger, dan perniagaan dari semua saiz, ia menyediakan satu set alat yang komprehensif untuk meningkatkan lalu lintas anda.

Anda boleh menggunakannya untuk mencari kata kunci organik dan istilah carian yang boleh anda nilai dengan mudah. Ini juga membolehkan anda melakukan penyelidikan yang kompetitif dan melihat kata kunci mana yang menjadi pesaing anda, dan bagaimana anda dapat mengalahkannya.

Alat SEMRush SEO Writing Assistant membantu anda meningkatkan kandungan laman web anda untuk mengatasi 10 keputusan teratas untuk kata kunci fokus anda. Ia bergabung dengan WordPress, dan ini akan membantu anda menulis lebih banyak kandungan mesra SEO.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan lengkap kami mengenai cara membuat penyelidikan kata kunci untuk laman web anda.

3. Konsol Carian Google

Konsol Carian Google

Google Search Console adalah alat percuma yang ditawarkan oleh Google untuk membantu pemilik laman web memantau dan menjaga kehadiran laman web mereka dalam hasil carian Google.

Ini memberi amaran kepada anda apabila Google tidak dapat merangkak dan mengindeks halaman di laman web anda. Anda juga mendapat petua berguna tentang cara memperbaiki kesalahan perayapan tersebut.

Yang paling penting, ia menunjukkan kata kunci mana yang diperingkat oleh laman web anda, penanda teks, kedudukan rata-rata, tera dan banyak lagi. Anda boleh menggunakan data ini untuk mencari kata kunci di mana anda boleh mendapat kedudukan lebih tinggi dengan mudah hanya dengan mengoptimumkan kandungan anda. Anda juga boleh menggunakan data kata kunci ini untuk mendapatkan idea posting blog baru.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan Konsol Carian Google kami yang lengkap untuk pemula.

Yoast SEO dilengkapi dengan integrasi mudah yang membolehkan anda menyediakan Search Console tanpa menulis kod apa pun.

MonsterInsights, alat lain yang akan kami sebutkan kemudian, membantu anda membawa laporan Search Console tepat di dalam papan pemuka WordPress anda untuk akses mudah.

4. Ahrefs

Ahrefs

Ahrefs adalah alat SEO all-in-one untuk pemasar, blogger dan perniagaan. Ini adalah alternatif yang popular untuk SEMRush dan menawarkan banyak alat dan ciri yang serupa.

Ini membolehkan anda membuat penyelidikan kata kunci, analisis persaingan, penyelidikan pautan balik, memantau kedudukan kata kunci, dan banyak lagi.

Ia juga menawarkan alat analisis kandungan terperinci yang membantu anda meningkatkan kandungan sambil menyasarkan kata kunci tertentu.

Walaupun terdapat pertindihan ciri yang besar, yang dilakukan Ahrefs dengan sangat baik adalah analisis backlink. Kami dapat menggunakannya untuk melihat laman web mana yang menghubungkan ke beberapa pesaing, tetapi bukan kami. Ini membantu kami mendapatkan lebih banyak pautan balik dan membina lebih banyak perkongsian.

Mereka juga membantu kami mengenal pasti kandungan mana yang dikuasai oleh banyak pesaing kami untuk itu, jadi kami dapat membuat kandungan pada subjek tersebut untuk mendapat lebih banyak pendedahan.

Akhir sekali, Ahrefs membantu kami mengenal pasti kandungan pendua dan kanibalisasi kata kunci yang lebih baik yang membantu kami menggabungkan dan meningkatkan kandungan yang betul untuk meningkatkan kedudukan kami.

Atas sebab di atas, kami membayar SEMRush dan Ahrefs kerana kedua-duanya bagus untuk kes penggunaan tertentu.

5. Perancang Kata Kunci Google

Perancang Kata Kunci Google

Tidak ada seorang pun di planet ini yang mempunyai lebih banyak wawasan mengenai apa yang dicari orang daripada gergasi carian Google.

Tahukah anda bahawa anda boleh mendapatkan idea kata kunci anda sendiri dari Google dengan menggunakan alat Perancang Kata Kunci Google.

Alat percuma ini ditawarkan kepada pengiklan Google secara percuma dan sesiapa sahaja dapat menggunakannya. Tujuan utamanya adalah untuk menunjukkan kepada pengiklan kata kunci yang mereka dapat menawar untuk kempen iklan mereka.

Ini juga membantu pengiklan memilih kata kunci yang tepat dengan menunjukkan kepada mereka anggaran jumlah carian, jumlah hasil, dan tahap kesukaran.

Sebagai pemasar kandungan atau blogger, anda boleh menggunakan data ini untuk mencari kata kunci dengan jumlah carian yang tinggi, minat pengiklan yang tinggi, dan yang lebih penting lagi kata kunci di mana anda dapat mengatasi semua laman web lain dengan mudah.

Bonus: Lihat 103 Idea Posting Blog yang akan Disukai Pembaca anda (Cheat Sheet).

6. Semua dalam Satu Pek SEO

Semua dalam Satu Pek SEO

All in One SEO Pack adalah plugin SEO WordPress yang popular yang menawarkan sekumpulan alat yang komprehensif untuk memperbaiki laman web anda. Ia membolehkan anda menambahkan tajuk SEO dan tag meta, tag meta grafik terbuka, peta laman XML, peta laman gambar, dan banyak lagi.

Ia berfungsi di luar kotak dengan WooCommerce untuk mengoptimumkan kedai dalam talian anda untuk SEO. Ia dilengkapi dengan penyediaan yang mudah dan membolehkan anda mengawal akses ke tetapan yang berbeza menggunakan pengurus ciri.

Anda mungkin juga ingin melihat panduan pemula lengkap kami untuk Semua dalam Satu Pek SEO dan perbandingan kami mengenai Yoast SEO vs Semua dalam Satu Pek SEO.

Plugin All in One SEO Pack Pro memberi anda akses kepada lebih banyak addon, dan ia adalah penyelesaian yang lebih berpatutan daripada Yoast SEO, itulah sebabnya ia merupakan plugin SEO WordPress kedua paling popular di pasaran.

Nota: All in One SEO Pack adalah alternatif Yoast SEO. Ingat, anda hanya memerlukan satu plugin SEO WordPress di laman web anda.

7. SEOPress

SEOPress

SEOPress adalah satu lagi pemalam SEO WordPress yang mudah tetapi kuat. Ia merangkumi semua ciri yang anda harapkan dari plugin SEO seperti tajuk meta, keterangan, sokongan grafik terbuka, peta laman XML dan kandungan, pengalihan, dan banyak lagi.

Ia dilengkapi dengan persediaan yang lebih mudah untuk pemula dan kawalan lanjutan untuk pengguna yang lebih berpengalaman. Ia setanding dengan semua plugin SEO WordPress teratas di pasaran dari segi ciri dan kemudahan penggunaan.

Sebab besar sesetengah pengguna memilih SEOPress berbanding Yoast SEO adalah kerana versi premiumnya jauh lebih murah dan dilengkapi dengan banyak ciri serupa.

Nota: SEOPress adalah alternatif Yoast SEO. Ingat, anda hanya memerlukan satu plugin SEO WordPress di laman web anda.

8. Tingkatan Matematik

Matematik Tingkatan

Rank Math adalah plugin SEO WordPress mesra pengguna yang berkembang pesat yang membolehkan anda mengoptimumkan laman web anda untuk enjin carian dan media sosial. Ia dilengkapi dengan wizard persediaan dan membolehkan anda mengimport data dari pemalam SEO lain semasa penyediaan.

Ini membolehkan anda menambahkan tajuk meta, keterangan, dan metadata Open Graph ke entri blog anda dengan mudah. Plugin ini juga membolehkan anda menghasilkan peta laman XML, menghubungkan Google Search Console, dan mengawal akses ke ciri pemalam berdasarkan peranan pengguna.

Nota: Rank Math adalah alternatif SEO Yoast. Ingat, anda hanya memerlukan satu plugin SEO WordPress di laman web anda.

9. Coretan Kaya Semua dalam Satu Skema

Coretan Kaya Semua Dalam Satu Skema

Coretan Kaya membolehkan anda menjadikan laman web anda menonjol dalam hasil carian dengan menunjukkan penilaian bintang di bawah ulasan, harga di bawah produk, gambar atau video di sebelah keterangan, dan sebagainya..

Mesin Pencari menggunakan data yang tersedia dalam format Skema untuk mendapatkan maklumat ini. Coretan Kaya Semua dalam Satu Skema membantu anda mengoptimumkan laman web anda dengan menambahkan metadata Skema itu ke laman web anda.

Ini menyokong ulasan, acara, orang, produk, resipi, aplikasi perisian, video, dan artikel sebagai jenis kandungan Skema. Ia berfungsi dengan baik di samping pemalam SEO WordPress yang ada.

10. Kata Kunci.io

Alat Kata Kunci

Alat Kata Kunci adalah salah satu alat penyelidikan kata kunci percuma terbaik yang ada sekarang. Ini membolehkan anda menjana idea kata kunci dengan memasukkan kata kunci. Cadangan kata kunci ini dikumpulkan dari ciri autosuggest Google. Ia juga menunjukkan cadangan kata kunci dari Bing, YouTube, Amazon, dan banyak lagi.

Cadangan kata kunci ini adalah harta maklumat. Anda juga boleh mendapatkan jumlah carian, kos per klik, dan data lain untuk setiap kata kunci dengan menaikkan taraf ke pelan berbayar mereka.

11. Pemeriksa Pautan Rosak

Pemeriksa Pautan Rosak

Pautan yang rosak boleh mempengaruhi SEO laman web anda dan menimbulkan pengalaman buruk bagi pengguna anda. Sekiranya anda telah menjalankan blog untuk beberapa waktu, anda harus memeriksa laman web anda dari semasa ke semasa untuk mengetahui pautan yang rosak dan memperbaikinya.

Broken Link Checker adalah plugin WordPress percuma yang membolehkan anda mencari pautan yang rosak di laman WordPress anda. Anda kemudian boleh memperbaiki pautan tersebut tanpa mengedit siaran anda. Lihat tutorial kami mengenai cara memperbaiki pautan yang rosak di WordPress dengan Broken Link Checker.

Ini adalah pemalam yang sangat berguna, dan percuma. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa ia dapat menjadi intensif sumber daya dan dapat memperlambat pelayan hosting WordPress anda. Beberapa penyedia hosting seperti WP Engine sudah menyekat plugin ini.

Oleh kerana pemalam ini dapat melambatkan laman web anda jika anda mempunyai banyak kandungan, kami menggunakan alat Ahrefs untuk mengesan pautan yang rosak kerana ini membantu kami memastikan laman web kami sentiasa pantas.

Bonus: Redirection adalah plugin percuma yang membantu anda mengalihkan pautan yang rosak ke halaman yang sesuai di laman web anda.

12. SEOquake

SEOquake

SEOquake adalah alat SEO yang berguna untuk pemilik laman web. Ia tersedia sebagai tambahan penyemak imbas untuk penyemak imbas web Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, dan Safari.

Ia memberikan maklumat berkaitan SEO untuk mana-mana laman web. Data ini merangkumi kesihatan halaman, usia, terakhir dikemas kini, peringkat Alexa, dan banyak parameter lain. Ini adalah salah satu tambahan penyemak imbas yang paling banyak dimuat turun oleh profesional SEO.

Selain itu, bar alat SEOquake dapat menunjukkan kepada anda semua hasil carian data yang sama ketika anda memasukkan kata kunci. Maklumat ini sangat berguna jika anda mengukur persaingan untuk kata kunci yang berbeza. Anda bahkan boleh memuat turun hasil carian dalam format CSV dan menyiapkan helaian data carian anda sendiri.

Plugin Bonus untuk Pemilik Laman Web WordPress

Alat ini memberi anda kelebihan tambahan ketika mengoptimumkan laman web anda untuk SEO. Mereka tidak mengiklankan diri mereka sebagai alat SEO tetapi sangat penting untuk setiap laman web dan memainkan peranan penting dalam prestasi carian laman web anda.

13. Roket WP

WP-Roket

Kelajuan laman web adalah faktor utama dalam kedudukan carian. Itulah sebabnya anda perlu memantau kelajuan laman web anda & prestasi untuk memastikan tidak mempengaruhi SEO anda.

Cara termudah untuk meningkatkan kelajuan laman web anda adalah dengan mengaktifkan cache. WP Rocket adalah plugin caching WordPress terbaik di pasaran, yang membolehkan anda mengatur caching tanpa menyelami apa-apa perkara teknikal.

Alternatif: WP Super Cache

14. MonsterInsights

MonsterInsights

Banyak pemula bergantung pada dugaan terbaik mereka untuk membuat keputusan pemasaran mereka. Anda tidak perlu melakukannya apabila anda dapat memperoleh pandangan yang anda perlukan dengan mudah untuk meningkatkan strategi SEO laman web anda.

MonsterInsights adalah taruhan plugin Google Analytics untuk WordPress. Ini membolehkan anda memasang Analitis Google di WordPress dengan mudah dan menunjukkan laporan yang dapat dibaca oleh manusia di dalam papan pemuka WordPress anda.

Ini memberitahu anda dari mana pengguna anda berasal, kandungan teratas anda, apa yang pengguna lakukan di laman web anda dan banyak lagi. Ini juga membolehkan anda melacak SEO WooCommerce anda dengan melihat produk mana yang popular dan di mana anda kehilangan pelanggan.

Petua bonus: Lihat apa data pemasaran lain yang mesti anda lacak di laman web anda untuk mengembangkan perniagaan anda.

Kami harap artikel ini membantu anda mencari plugin dan alat SEO WordPress terbaik untuk laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat petua kami yang terbukti untuk meningkatkan trafik laman web anda dengan mudah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map