Ulasan WordPress Terunggul – Adakah Pilihan Terbaik Untuk Laman Web Anda?

Anda mungkin pernah mendengar bahawa WordPress adalah platform pembangun laman web yang paling popular, tetapi mungkin anda tidak pasti sama ada WordPress adalah pilihan yang tepat untuk anda. Tidak seperti Wix, Weebly, atau Squarespace, WordPress sebenarnya 100% percuma. Inilah sebabnya mengapa jika anda mencari “Ulasan WordPress”, anda tidak akan mendapat apa-apa yang berguna kerana blogger sering cenderung menulis ulasan untuk produk yang mereka mendapat komisen rujukan. Untuk membantu anda membuat keputusan perniagaan yang tepat, kami telah membuat semakan perisian WordPress terunggul dengan kebaikan dan keburukan menggunakan WordPress, jadi anda dapat memutuskan apakah WordPress adalah pilihan yang tepat untuk laman web anda.


Ulasan WordPress utama - Adakah pilihan yang tepat untuk laman web anda?

Oleh kerana tinjauan WordPress kami sangat terperinci, kami telah menambahkannya, jadi anda boleh beralih antara bahagian yang berbeza.

  1. Apa itu WordPress?

  WordPress adalah pembina laman web yang paling popular di dunia. Ia memberi kuasa lebih daripada 33% daripada semua laman web di internet, iaitu berjuta-juta laman web di seluruh dunia.

  Anda tidak perlu mengelirukan sistem pengurusan kandungan WordPress.org (CMS) dengan perkhidmatan hosting blog WordPress.com.

  Ulasan WordPress kami adalah untuk perisian WordPress yang dihoskan sendiri yang disukai dan digunakan oleh semua orang (bukan perkhidmatan hosting WordPress.com). Kami mengesyorkan WordPress.org kerana ia memberi anda akses penuh ke semua ciri WordPress di luar kotak. Untuk lebih jelasnya, lihat perbandingan kami antara WordPress.com vs WordPress.org.

  Mulai sekarang dan seterusnya, apabila kita mengatakan WordPress, kita bercakap mengenai perisian WordPress.org percuma.

  WordPress bermula sebagai platform blogging sederhana pada tahun 2003. Sejak itu ia berkembang menjadi sistem pengurusan kandungan dan kerangka pembangunan aplikasi. Dengan kata mudah, anda boleh membina apa sahaja jenis laman web dengan menggunakan WordPress. Untuk melihat bagaimana WordPress berubah selama bertahun-tahun, lihat artikel kami mengenai evolusi antara muka pengguna WordPress.

  WordPress adalah perisian sumber terbuka yang bermaksud ia percuma untuk semua orang dan sesiapa sahaja boleh memuat turun dan memasangnya. Sekarang anda mungkin berfikir, mengapa WordPress percuma? Apa tangkapannya?

  Ia percuma seperti kebebasan. Anda dapat menggunakannya untuk tujuan apa pun, dan tidak ada yang dapat menangguhkan laman web anda kerana penapisan atau pelanggaran syarat perkhidmatan. Anda juga mempunyai kebebasan untuk menyesuaikan WordPress dengan keperluan anda tanpa sekatan.

  Tetapi seperti semua laman web, anda perlu mendaftarkan nama domain dan hosting web.

  Berdasarkan keperluan anda, anda mungkin perlu membeli tema atau sambungan WordPress premium yang akan dikenakan biaya tambahan. Untuk perincian kos yang lengkap, lihat artikel kami mengenai kos sebenar membuat laman WordPress.

  Oleh itu, mari kita lihat apa yang boleh anda lakukan dengan WordPress dan bagaimana sebenarnya ia berfungsi.

  2. Apa Jenis Laman Web yang Boleh Anda Buat Dengan WordPress?

  WordPress sangat fleksibel yang merupakan sebab utama mengapa ia adalah pilihan popular untuk membina laman web. Anda boleh menggunakan WordPress untuk membina hampir semua jenis laman web yang dapat dibayangkan!

  Anda boleh menggunakannya untuk memulakan blog, membuat laman web perniagaan kecil, membuat kedai dalam talian, membina laman web keahlian, menjual kursus dalam talian, menjalankan pasar, dan banyak lagi.

  Tidak kira apa jenis laman web yang ingin anda bina, kemungkinan besar terdapat plugin (pelanjutan) WordPress yang ada. Sekiranya anda tidak menemui pemalam, anda boleh menyewa ribuan pemaju dengan mudah untuk membuatnya untuk anda.

  Berikut adalah senarai jenis laman web yang paling popular yang dibuat orang dengan WordPress.

  3. Bagaimana WordPress Benar-benar Berfungsi?

  Tidak seperti pembangun laman web lain, WordPress menyimpan reka bentuk, kandungan, dan fungsi yang terpisah antara satu sama lain. Ini memungkinkan untuk mengangkut data.

  WordPress memastikan kandungan, reka bentuk, dan fungsi terpisah

  Dengan kata lain, anda boleh menambahkan kandungan tanpa mengira reka bentuk yang anda gunakan, mengubah reka bentuk tanpa mengubah kandungan anda, dan menambahkan ciri baru tanpa mempengaruhi kawasan lain.

  Mari kita menggali lebih mendalam mengenai perkara itu.

  1. Menambah Kandungan di WordPress

  WordPress menyimpan kandungan dalam pangkalan data dan fail media seperti gambar dalam folder yang berasingan. Terutama anda akan menambahkan kandungan ke laman web anda menggunakan editor pos.

  Penyunting jawatan WordPress

  Editor pos adalah penyunting WYSIWYG ringkas dengan beberapa ciri pemformatan asas. Ia terdapat dalam dua bentuk.

  Pertama, anda mempunyai editor Visual, yang merupakan editor gaya WYSIWYG, dan kemudian anda mempunyai editor Teks yang merupakan editor teks biasa di mana anda boleh menambahkan pemformatan dengan menulis HTML dalam kandungan anda.

  Secara lalai, editor kandungan WordPress tidak mempunyai ciri seret dan lepas yang menarik untuk menyesuaikan reka bentuk kandungan anda semasa anda menulisnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan salah satu pembangun halaman drag and drop WordPress yang popular sekiranya anda memerlukannya.

  2. Menguruskan Reka Bentuk dan Rupa di WordPress

  WordPress menggunakan mesin templat yang hebat untuk menguruskan penampilan laman web. Enjin templat ini membolehkan pemaju membuat sekumpulan templat yang disebut ‘Tema’. Terdapat beribu-ribu tema WordPress yang telah dibuat di pasaran.

  Tema WordPress

  Setiap tema WordPress dilengkapi dengan lembaran gaya dan fail templat asas untuk memaparkan bahagian yang berbeza dari laman web WordPress khas.

  Bergantung pada tema yang anda gunakan, tema tersebut akan disertakan dengan tetapannya sendiri yang dapat anda gunakan untuk menyesuaikan penampilan laman web anda. Beberapa tema mungkin mempunyai pilihan penyesuaian tema yang lebih banyak daripada yang lain.

  Penyesuai

  Terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda gunakan untuk membina laman web. Tema ini membolehkan anda menggunakan warna, kombinasi susun atur, dan logo anda sendiri.

  Anda juga boleh mengupah seseorang untuk membuat tema WordPress khusus dari awal, tetapi harganya jauh lebih tinggi daripada menggunakan tema WordPress percuma atau premium.

  Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pembangun halaman seret dan lepas seperti BeaverBuilder atau Divi untuk membuat tema tersuai tanpa mengambil pembangun.

  3. Memperluas WordPress dengan Alat Tambah

  Kerana popularitinya, WordPress telah menjadi pembangun platform untuk menulis add-on mereka sendiri. Alat tambah ini dipanggil Plugin.

  Plugin adalah seperti aplikasi untuk laman WordPress anda. Sama seperti aplikasi di telefon bimbit anda, anda boleh memasang pemalam WordPress untuk menambahkan ciri baru ke laman web anda.

  Direktori pemalam WordPress

  Pada masa menulis artikel ini, terdapat lebih dari 55,000 plugin yang terdapat di direktori plugin WordPress.org sahaja. Ini bermaksud jika anda dapat memikirkan satu ciri untuk laman web anda, maka ada kemungkinan besar bahawa sudah ada plugin untuk itu.

  Beberapa pemalam WordPress mudah dan hanya menambah ciri tertentu. Plugin lain menambah sebilangan besar ciri dan fungsi.

  Bahkan ada plugin WordPress seperti WooCommerce, penyelesaian eCommerce paling popular, yang mempunyai ekosistem plugin dan tema WooCommerce mereka sendiri. Plugin seperti itu seperti platform yang dibina di atas platform WordPress itu sendiri.

  Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai pemalam WordPress dan bagaimana ia berfungsi.

  Beberapa plugin WordPress terbaik yang kami cadangkan untuk setiap laman web adalah:

  • WPForms Lite – Tambahkan borang hubungan ke laman web WordPress anda
  • OptinMonster – kaedah terbaik untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan dan penjualan e-mel dari laman web anda.
  • MonsterInsights (Percuma) – Membantu anda mengesan statistik pelawat menggunakan Google Analytics
  • WP Super Cache – Meningkatkan kelajuan laman web anda dengan menambahkan cache
  • Yoast SEO – Tingkatkan SEO WordPress anda dan dapatkan lebih banyak trafik dari Google
  • UpdraftPlus – Pemalam sandaran WordPress percuma

  Plugin sering disebut sebagai alasan utama mengapa pemilik perniagaan pintar memilih WordPress berbanding pembangun laman web seperti Wix dan Weebly.

  4. Apakah Kebaikan dan Kekurangan WordPress?

  Sama seperti yang lain di dunia, WordPress mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri yang mungkin anda ingin pertimbangkan sebelum membuat laman web anda.

  Kelebihan Menggunakan WordPress

  Kelebihan menggunakan WordPress untuk membina laman web anda layak mendapat artikel yang sama sekali baru (Lihat mengapa anda harus menggunakan WordPress). Berikut adalah ringkasan kelebihan penggunaan WordPress untuk laman web anda.

  • WordPress percuma dan memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas laman web anda. Anda memiliki dan mengawal semua fail dan data laman web anda. Anda tidak terikat dengan syarikat hosting web dan boleh memindahkan laman web anda ke mana sahaja yang anda mahukan.
  • Ini memberi anda akses ke koleksi ekstensi, add-on, dan plugin yang banyak untuk memperluas laman web anda. Akses besar ke aplikasi profesional ini membolehkan anda membuat apa sahaja yang anda mahukan.
  • Anda mengendalikan laman web anda, jadi anda boleh membuatnya mudah dan hanya menambah ciri baru semasa laman web anda berkembang. Anda boleh menjadikan laman web anda sangat pantas dan menggunakan semua amalan terbaik SEO yang kemas untuk membawa pengguna baru.
  • Sangat mudah disesuaikan dengan ribuan reka bentuk dan templat laman web untuk dipilih. Masing-masing dilengkapi dengan pilihan penyesuaian yang berbeza, yang membolehkan anda membuat laman web yang benar-benar unik. Ringkasnya, ini memudahkan pembinaan laman web.
  • Oleh kerana popularitinya, hampir semua alat pihak ketiga yang popular sudah mempunyai integrasi yang tersedia untuk WordPress. Oleh itu perisian pemasaran e-mel anda, alat penghasil petunjuk, alat SEO, perisian CRM, dan gateway pembayaran semuanya akan berfungsi dengan WordPress.

  Kekurangan Menggunakan WordPress

  WordPress tidak sempurna. Ia mempunyai beberapa kelemahan yang mungkin anda ingat semasa memilih platform anda.

  • Anda mengendalikan laman web anda. Ini bermakna anda juga bertanggungjawab untuk keselamatan, membuat sandaran, dan memasang kemas kini. Anda boleh mengotomatisasi semua tugas ini, tetapi mereka tetap memerlukan perhatian anda melainkan anda menggunakan salah satu syarikat hosting WordPress yang dikendalikan ini.
  • WordPress tidak dilengkapi dengan pembangun laman web drag and drop bawaan. Sebilangan besar pemula memerlukan sedikit masa untuk membiasakannya dan mempelajari asas-asasnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan salah satu plugin pembangun halaman drag and drop yang popular untuk WordPress.
  • Anda tidak perlu belajar pengekodan untuk menggunakan WordPress. Walau bagaimanapun, beberapa pengetahuan asas mengenai HTML dan CSS akan menjadikan semuanya menjadi lebih mudah. Sebilangan besar pemula memperoleh kemahiran asas ini semasa mereka menggunakan WordPress.

  5. Siapa yang Perlu Menggunakan WordPress? Adakah WordPress Sesuai Untuk Anda?

  Bahagian yang indah mengenai WordPress adalah ia sesuai dengan keperluan anda. Ini semudah dan sesederhana yang anda mahukan, atau yang kompleks dan canggih seperti yang anda perlukan.

  Oleh kerana anda bertanggungjawab sepenuhnya dan dimiliki sepenuhnya, anda boleh mempermudah, mengawal kos, dan menjalankan laman web anda dengan cekap.

  Selama bertahun-tahun, kami telah membantu ribuan pemula belajar WordPress, dan kami telah melihat mereka cepat lulus ke peringkat pertengahan atau lanjutan.

  Berikut adalah senarai semak ringkas untuk melihat apakah WordPress sesuai untuk anda:

  • Anda ingin membuat laman web perniagaan profesional tanpa mengeluarkan banyak wang
  • Anda boleh mengikuti tutorial mudah untuk mengetahui asas-asasnya
  • Anda ingin mengembangkan perniagaan anda dalam talian dengan kebebasan sepenuhnya
  • Anda ingin membuat blog, portfolio, atau laman web peribadi dan menggunakannya untuk menjana wang dalam talian

  Sekiranya anda bersetuju dengan mana-mana pernyataan di atas, maka WordPress adalah platform yang tepat untuk anda membina laman web.

  Siapa yang tidak boleh menggunakan WordPress?

  Walaupun kami benar-benar percaya bahawa WordPress adalah platform terbaik untuk sesiapa sahaja yang ingin membuat laman web, kami memahami bahawa sebilangan pengguna mungkin sebenarnya tidak memerlukan WordPress, dan akan baik-baik saja dengan penyelesaian lain.

  Berikut adalah senarai semak ringkas untuk melihat jika anda tidak memerlukan WordPress:

  • Anda hanya mahu menjalankan blog dan tidak mempunyai rancangan untuk menjana wang atau menggunakan perkhidmatan pihak ketiga.
  • Anda baik-baik saja dengan ciri terhad kerana anda tidak perlu menulis kod, membuat sandaran, atau bimbang tentang kemas kini.
  • Anda hanya mahukan laman web kecil, dan anda tidak bimbang mengembangkan perniagaan anda secara dalam talian atau menggunakan laman web untuk membuat lebih banyak penjualan.

  Sekiranya anda bersetuju dengan penyataan ini, anda boleh menggunakan platform lain. Lihat senarai platform blog dan pembangun laman web terbaik kami untuk mencari platform yang sesuai dengan keperluan anda.

  Kami juga mempunyai panduan perbandingan cepat WordPress berbanding platform popular lain:

  • WordPress vs Wix
  • WordPress vs Squarespace
  • WordPress vs Weebly
  • WordPress vs Blogger
  • WordPress.org vs WordPress.com
  • WooCommerce (WordPress) vs Shopify

  6. Cara Bermula dengan WordPress – Cara Yang Betul

  Untuk memulakan laman web WordPress.org yang dihoskan sendiri, anda perlu mendaftarkan nama domain dan membeli hosting laman web.

  Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka menawarkan pembaca domain kami dengan nama domain PERCUMA + SSL percuma + 60% diskaun untuk hosting WordPress. Yang bermaksud anda boleh memulakan laman web anda dengan harga serendah $ 2,75 sebulan.

  Klik Di Sini untuk Menuntut tawaran Bluehost Eksklusif ini →

  Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia, dan mereka adalah penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

  Setelah anda membeli hosting, kunjungi panduan kami tentang cara membuat laman web untuk arahan langkah demi langkah.

  7. Menguasai Kemahiran WordPress

  Walaupun WordPress mudah digunakan, anda mungkin ingin mengemukakan soalan atau memerlukan pertolongan sekali-sekala. Berita baiknya ialah terdapat banyak sumber percuma untuk menolong anda melakukannya.

  WPBeginner sendiri adalah laman sumber WordPress percuma terbesar untuk pemula. Berikut adalah sumber kami yang boleh anda gunakan untuk mempelajari WordPress (semuanya percuma).

  • WPBeginner Blog – Di sinilah kami kerap menerbitkan tutorial WordPress baru dan panduan bagaimana.
  • Video WPBeginner – Video langkah demi langkah ini akan membantu anda mempelajari WordPress CEPAT.
  • – Perlukan lebih banyak arahan video? Langgan saluran YouTube kami dengan lebih daripada 100,000 pelanggan dan 10 Juta + tontonan.
  • Kamus WPBeginner – Biasakan diri anda menggunakan bahasa WordPress dan tingkatkan kemahiran WordPress anda.
  • – Lihat plugin, alat, dan perkhidmatan yang kami gunakan di WPBeginner.
  • Tawaran WPBeginner – Potongan harga eksklusif untuk produk dan perkhidmatan WordPress untuk pengguna WPBeginner.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan khusus WordPress, anda juga boleh menghubungi kami menggunakan borang hubungan kami.

  Kami berharap tinjauan WordPress ini dapat membantu anda memahami kebaikan dan keburukan penggunaan WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat petua yang boleh diambil ini untuk membawa lebih banyak lalu lintas ke laman web baru anda.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map