Wix vs WordPress – Mana Yang Lebih Baik? (Kebaikan dan keburukan)

Adakah anda cuba memutuskan antara Wix vs WordPress untuk membina laman web anda? Walaupun WordPress adalah pembangun laman web yang paling popular di dunia, itu bukan satu-satunya pilihan.


Setelah melihat iklan TV untuk Wix, sebilangan pengguna kami meminta kami melakukan perbandingan terperinci Wix vs WordPress untuk mengetahui pilihan mana yang lebih baik.

Dalam artikel ini, kita akan membandingkan Wix vs WordPress dan mengetengahkan kebaikan dan keburukan. Harapan kami ialah dengan tinjauan dan perbandingan Wix ini, anda dapat menentukan platform mana yang sesuai dengan keperluan anda.

Wix vs WordPress - Mana satu platform yang lebih baik

Nota: Artikel ini membandingkan Wix vs Self Hosted WordPress.org TIDAK WordPress.com. Lihat perbezaan antara laman WordPress.org yang dihoskan sendiri berbanding laman WordPress.com.

Kami membahagikan perbandingan ini kepada 7 kategori:

  Mari kita lihat bagaimana Wix dan WordPress merangkumi setiap kategori ini.

  1. Harga dan Kos

  Kos membina laman web adalah faktor penting ketika memilih platform pembangun laman web anda. Jumlah kos untuk membangun dan menyelenggara laman web anda bergantung sepenuhnya kepada keperluan anda. Matlamat kami adalah untuk memastikan bahawa anda dapat melakukan apa sahaja yang anda perlukan mengikut anggaran anda.

  Mari bandingkan harga Wix dan WordPress untuk mengetahui harga mana yang memberi anda lebih banyak keuntungan.

  Wix:

  Wix menawarkan pembina laman web asas secara percuma. Walau bagaimanapun, terdapat dua kelemahan utama. Pertama, ia menambah iklan berjenama Wix di bahagian atas dan bawah laman web anda. Kedua, anda tidak boleh menggunakan nama domain khusus untuk laman web anda, jadi alamat laman web anda adalah: username.wix.com/sitename

  Selain daripada itu, rancangan asas tidak menawarkan tambahan yang diperlukan seperti Google Analytics, Favicons, eCommerce, dll. Untuk membuang iklan dan mendapatkan ciri tambahan dari pasaran aplikasinya, anda harus meningkatkan ke salah satu rancangan premium yang mereka tawaran.

  Setiap pelan premium Wix mempunyai had storan dan lebar jalur yang berbeza. Anda boleh membayar bulanan atau memilih rancangan tahunan.

  Pelan premium Wix

  Pelan nilai terbaik di Wix adalah pelan Tanpa Had ($ 12.50 / bulan), dan jika anda mahukan kedai eCommerce, maka anda memerlukan rancangan eCommerce ($ 16.50 / bulan).

  Kos ini tidak termasuk aplikasi yang kemudian anda pilih untuk dibeli dari pasar aplikasi Wix untuk digunakan di laman web anda.

  WordPress:

  Perisian WordPress adalah sumber terbuka, dan tersedia secara percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja.

  Kami sering ditanya mengapa WordPress percuma dan apa yang paling menarik?

  Nah, tangkapan terbesar adalah anda memerlukan nama domain dan web hosting anda sendiri untuk memasangnya. Terdapat beberapa penyedia hosting WordPress yang boleh anda pilih. Lihat panduan kami mengenai cara memilih syarikat hosting WordPress terbaik.

  Bergantung pada anggaran anda, anda boleh memulakan dengan rancangan asas dengan penyedia hosting WordPress seperti Bluehost yang akan dikenakan biaya $ 2.75 sebulan dan termasuk nama domain khusus percuma.

  Sekiranya anggaran anda mengizinkan, maka anda boleh menggunakan penyedia hosting WordPress yang dikendalikan seperti WP Engine yang berharga $ 29 sebulan.

  Kos laman web WordPress akan meningkat sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan tema atau pemalam WordPress premium (serupa dengan aplikasi di WordPress).

  Namun, terdapat ribuan tema dan plugin WordPress percuma yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan kos. Anda boleh menambahkan sebarang ciri ke laman WordPress anda menggunakan pemalam tanpa menaik taraf rancangan hosting anda.

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai berapa kos untuk membina laman web WordPress.

  Kesimpulan:

  WordPress mengalahkan Wix dengan rancangan fleksibel yang tersedia dari pelbagai syarikat hosting web. Kosnya bergantung pada berapa banyak sumber yang anda gunakan, dan anda bebas menggunakan laman WordPress anda dengan cara yang anda mahukan.

  2. Kemudahan Penggunaan

  Sebilangan besar pemula memilih Wix atau WordPress kerana mereka tidak mahu mengambil pereka laman web. Kedua-dua Wix dan WordPress membolehkan anda membuat laman web tanpa belajar membuat kod.

  Wix:

  Wix dilengkapi dengan alat yang hebat dan mudah digunakan untuk membina laman web anda sendiri. Ia menawarkan antara muka seret dan lepas yang mudah di mana anda boleh memilih elemen apa pun di laman web anda dan mula mengeditnya dalam antara muka WYSIWYG.

  Penyunting Wix

  Anda boleh menyeret dan melepaskan item ke mana sahaja di laman web anda, menyusun semula perkara di halaman anda, menulis kandungan, dan menambahkan media di persekitaran yang mesra pengguna. Banyak pemula akan menganggap ciri ini sebagai berkat kerana menyelamatkan mereka dari menangani kod.

  WordPress:

  WordPress dilengkapi dengan editor visual untuk menulis kandungan anda, dan penyesuai tema yang membolehkan anda mengedit sifat tema anda dalam persekitaran WYSIWYG. Walau bagaimanapun, secara lalai WordPress tidak dilengkapi dengan pembangun halaman seret dan lepas yang terbina dalam.

  Penyunting jawatan WordPress

  Untuk mendapatkan kawalan penuh penampilan, pengguna harus membiasakan diri dengan bahagian yang berbeza seperti menu navigasi, penyesuai, editor pos visual, dll. Ini bermakna bahawa WordPress memerlukan keluk pembelajaran kecil untuk pemula.

  Sebaliknya, terdapat ribuan tema yang menjadikan penyesuaian sangat mudah.

  Kesimpulan:

  Wix jelas pemenangnya di sini. Pengguna tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk mempelajari platform atau memasang plugin sebelum mereka mula membina laman web mereka. Sebaliknya, mereka perlu memahami asas-asas WordPress dan mungkin perlu memasang pemalam untuk membina laman web mereka.

  Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan plugin pembangun halaman WordPress yang kuat seperti BeaverBuilder atau Divi yang menawarkan ciri-ciri yang jauh lebih hebat daripada pembangun Wix.

  Inilah sebabnya mengapa pemilik perniagaan pintar menggunakan WordPress kerana ia menawarkan fleksibiliti yang lebih besar kepada mereka.

  3. Reka Bentuk dan Susun atur

  Reka bentuk dan susun atur laman web anda memainkan peranan penting dalam kejayaan anda. Setiap pemilik laman web memerlukan reka bentuk yang tidak hanya tampan, tetapi juga mesra pengguna dan menjadikan jenama mereka menonjol.

  Wix:

  Wix hadir dengan lebih daripada 500+ templat pra-pilihan untuk dipilih. Semua reka bentuk Wix responsif sepenuhnya dan ditulis dalam HTML5. Dengan menggunakan alat bawaan, anda dapat menyesuaikan reka bentuk laman web anda lebih jauh, mengubah susun atur, dan menyusun semula item yang anda inginkan.

  Templat Wix

  Terdapat reka bentuk yang tersedia untuk setiap jenis laman web. Templat dibahagikan kepada beberapa kategori seperti perniagaan, eCommerce, hobi, seni & kraf, peribadi, dll.

  Satu kelemahan besar adalah apabila anda memilih templat, anda tidak boleh mengubahnya. Anda boleh mengubahnya dan menyesuaikannya sesuka hati hanya dengan menggunakan alat bawaan, tetapi anda tidak boleh beralih ke templat lain.

  WordPress:

  Terdapat ribuan tema percuma dan berbayar yang tersedia untuk WordPress. Tema percuma hadir dengan sokongan terhad, tetapi tema tersebut juga melalui proses tinjauan yang ketat. Tema berbayar umumnya menawarkan lebih banyak ciri dan dilengkapi dengan pilihan sokongan premium.

  Tema WordPress

  Tema WordPress berkisar dari laman peribadi kecil hingga laman eCommerce lengkap. Sebilangan besar tema dilengkapi dengan pilihan penyesuaian yang tersendiri. Anda juga boleh menggunakan salah satu dari banyak plugin gaya untuk lebih gaya atau menyesuaikan tema WordPress anda.

  Pengguna boleh memuat turun tema percuma dari direktori WordPess.org. Untuk tema berbayar, terdapat beberapa kedai tema WordPress seperti Themify, CSSIgniter, StudioPress, dan banyak lagi. Lihat senarai kedai tema WordPress komersial terbaik kami.

  Tambahan pula, anda boleh mengupah pembangun atau belajar membuat tema khusus untuk syarikat anda.

  Kesimpulan:

  WordPress mempunyai rangkaian tema dan reka bentuk yang jauh lebih besar daripada Wix. Pengguna WordPress juga boleh menukar tema dengan mudah atau menyesuaikannya sesuka mereka tanpa sekatan.

  4. Pemalam dan Aplikasi

  Plugin dan Aplikasi adalah sambungan pihak ketiga yang boleh anda gunakan dengan platform anda untuk menambahkan lebih banyak ciri. Wix memanggil mereka aplikasi, dan dalam ekosistem WordPress, mereka dipanggil pemalam.

  Mari bandingkan aplikasi dan pemalam yang tersedia di kedua platform dan perkara yang boleh anda lakukan dengannya.

  Wix:

  Wix hadir dengan hampir 200+ aplikasi yang boleh anda tambahkan ke laman web anda. Aplikasi ini menawarkan pelbagai ciri seperti menambahkan borang kenalan, galeri, komen, butang media sosial, pemasaran e-mel dan sebagainya.

  Wix App Marketplace

  Sebilangan besar aplikasi percuma atau mempunyai versi ringan. Aplikasi lain memerlukan pembayaran bulanan dan harga berbeza-beza. Walaupun terdapat koleksi aplikasi yang terhad, aplikasi ini merangkumi ciri yang paling sering diminta oleh pemilik laman web.

  WordPress:

  Pada masa menulis artikel ini, terdapat lebih daripada 55,000+ plugin percuma yang terdapat di direktori plugin WordPress.org sahaja. Tidak ketinggalan, plugin premium tersedia di pasaran lain.

  Pemalam WordPress

  Bak kata pepatah: jika anda dapat memikirkan satu ciri, mungkin ada pemalam WordPress yang menjadikannya berlaku.

  Sama ada anda ingin membuat borang kenalan, memasang Google Analytics, membina laman web keahlian, atau menjual kursus dalam talian, ada pemalam untuk itu.

  Anda boleh melakukan apa sahaja yang anda suka dengan WordPress. Terdapat banyak plugin percuma dan berbayar yang boleh anda gunakan untuk membina laman web impian anda.

  Kesimpulannya:

  WordPress dengan mudah mengalahkan Wix di kawasan ini juga. Walaupun perpustakaan aplikasi Wix berkembang, ia masih terhad dibandingkan dengan pilihan besar yang tersedia untuk pengguna WordPress.

  5. Wix vs WordPress – Mana yang lebih baik untuk blog?

  Ramai pengguna mencari platform yang lebih mudah untuk memulakan blog. Wix dan WordPress kedua-duanya boleh digunakan untuk membuat blog. Mari lihat yang mana yang lebih baik.

  Blogging dengan Wix

  Wix membolehkan anda menambahkan bahagian blog ke laman web anda dengan mudah. Ia mempunyai semua ciri asas blog yang biasa anda gunakan. Contohnya, kategori dan tag, foto dan video, arkib, dll.

  Penyunting blog Wix

  Namun, ia tidak mempunyai sistem komen asli seperti WordPress. Sebaliknya, ia menggunakan komen Facebook dan komen tersebut tidak mudah alih.

  Ia juga tidak mempunyai beberapa ciri seperti gambar unggulan, catatan bertarikh belakang, membuat catatan peribadi, dan banyak lagi.

  Antara muka penulisan untuk catatan blog tidak sama dengan pembangun laman web Wix. Sebaliknya, ia menggunakan editor teks biasa yang sangat terhad dari segi pilihan pemformatan.

  Blogging dengan WordPress

  WordPress bermula sebagai platform blogging dan berkembang menjadi pembangun laman web yang lengkap. Hari ini ia menguasai hampir 33% daripada semua laman web.

  Ia mempunyai semua ciri blog yang anda perlukan seperti sistem komen asli dan semua ciri lanjutan lain yang hilang dari Wix.

  Menyunting catatan blog di WordPress

  Ia dilengkapi dengan editor blok Gutenberg yang kuat yang membolehkan anda membuat susun atur yang indah untuk catatan blog anda.

  Yang paling penting, anda boleh memperluaskan blog anda menggunakan plugin dan menambahkan sebarang ciri yang boleh anda fikirkan.

  Kesimpulannya

  WordPress benar-benar mengalahkan Wix sebagai platform blogging. Blog Wix terlalu asas dan tidak mempunyai beberapa ciri penting. Sekiranya anda berfikir untuk memulakan blog, Wix bahkan tidak hampir dengan WordPress.

  6. Perbandingan E-dagang Wix vs WordPress

  Menjual barang dalam talian adalah satu lagi ciri penting yang dicari oleh kebanyakan pemula. Mari lihat bagaimana perbandingan WordPress dan Wix dalam eCommerce.

  Wix:

  Wix menawarkan eCommerce dengan rancangan berbayar mereka. Ini bermaksud pengguna dengan pelan percuma tidak dapat menjalankan kedai eCommerce mereka di Wix tanpa menaik taraf ke pelan berbayar. Dengan WixStores, anda hanya dapat menerima pembayaran menggunakan PayPal atau Authorize.net.

  Terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk menjual barang secara dalam talian, tetapi aplikasi tersebut akan memerlukan anda lebih banyak wang dengan bayaran bulanan mereka. Belum lagi anda mempunyai pintu masuk dan fungsi pembayaran yang terhad.

  WordPress:

  WordPress menjadikannya sangat mudah untuk membuat kedai dalam talian anda menggunakan WooCommerce, yang memberi kuasa lebih daripada 42% dari semua laman web e-dagang di dunia.

  Terdapat juga banyak plugin eCommerce lain yang tersedia untuk WordPress yang boleh anda gunakan untuk menjual barang, perkhidmatan, acara, langganan fizikal dan digital, dan banyak lagi.

  Sebilangan besar plugin eCommerce untuk WordPress bahkan mempunyai tema dan plugin tambahan mereka sendiri. Lihat senarai tema WooCommerce terbaik kami untuk beberapa contoh yang sangat baik.

  Kesimpulan:

  Sekiranya anda ingin membina kedai dalam talian yang sesuai dan bersedia untuk berkembang, maka WordPress + WooCommerce menawarkan lebih banyak fleksibiliti, kebebasan, dan pilihan jika dibandingkan dengan Wix.

  7. Pilihan Portabiliti Data di Wix vs WordPress

  Kemudahalihan data membolehkan anda bebas memindahkan kandungan anda semasa anda memerlukannya. Mari kita lihat bagaimana Wix dan WordPress membantu anda mengalihkan kandungan anda jika anda memerlukan.

  Pilihan mudah alih data di Wix

  Wix hadir dengan pilihan yang sangat terhad untuk memindahkan kandungan anda ke platform lain. Anda hanya boleh mengeksport catatan blog anda dalam format XML. Anda mesti memuat turun halaman, gambar, video, dan kandungan lain secara manual.

  Menurut dokumentasi Wix, semua kandungan anda dihoskan secara eksklusif di pelayan Wix dan tidak dapat dieksport ke tempat lain.

  Ini menjadikannya agak sukar untuk memindahkan kandungan anda ke platform lain jika diperlukan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memindahkan laman web Wix. Lihat artikel kami, mengenai cara beralih dari Wix ke WordPress untuk maklumat lebih lanjut.

  Pilihan mudah alih data di WordPress

  WordPress menjadikannya sangat mudah untuk mengeksport kandungan anda. Ia dilengkapi dengan pengeksport satu klik yang membolehkan anda memuat turun kandungan anda dalam format XML.

  Mengeksport laman WordPress anda

  Oleh kerana ia adalah platform yang dihoskan sendiri, anda juga dapat membuat sandaran WordPress yang lengkap, memuat turun fail media anda, dan bahkan mengeksport pangkalan data WordPress anda secara manual.

  Anda kemudian dapat dengan mudah memindahkan laman WordPress anda ke host baru jika anda tidak berpuas hati dengan syarikat hosting WordPress anda sekarang.

  Kesimpulan:

  WordPress jauh lebih baik ketika memuat turun dan memindahkan data anda. Wix, sebaliknya, menjadikannya sukar untuk mengalihkan kandungan anda.

  Ringkasan

  WordPress jauh lebih unggul daripada Wix sebagai platform penerbitan web untuk sebarang jenis laman web. Walaupun Wix menawarkan pembina laman web yang mudah digunakan, anda boleh mencapai lebih banyak lagi dengan WordPress dalam jangka masa panjang.

  Lihat panduan kami tentang cara membuat laman web menggunakan WordPress untuk arahan langkah demi langkah.

  Kami harap artikel ini membantu anda membandingkan Wix vs WordPress dan mengetahui kebaikan dan keburukan mereka. Anda mungkin juga ingin melihat petua kami yang boleh diambil untuk mengarahkan lalu lintas ke laman WordPress baru anda.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me