WordPress vs Joomla vs Drupal – Mana Yang Lebih Baik?

Walaupun WordPress mempunyai lebih daripada 35% daripada semua laman web di internet, itu bukan satu-satunya sistem pengurusan kandungan sumber terbuka (CMS) di pasaran. Terdapat pilihan perisian popular lain yang tersedia seperti Joomla dan Drupal.


Ketiganya mempunyai banyak persamaan dan banyak perbezaan yang ketara. Masing-masing dari mereka adalah pembangun laman web yang unik dengan kebaikan dan keburukan.

Dalam artikel ini, kami akan membandingkan WordPress vs Joomla vs Drupal untuk mengetahui mana yang terbaik untuk anda.

WordPress vs Joomla vs Drupal

Nota: Kami membandingkan WordPress.org, dan bukan perkhidmatan hosting WordPress.com. Lihat panduan kami mengenai perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com.

Apa yang Umum di WordPress, Joomla dan Drupal

Ketiga CMS web yang paling popular mempunyai banyak persamaan dari segi teknologi, falsafah, dan komuniti.

WordPress, Joomla, dan Drupal dikeluarkan di bawah lesen GNU GPL

 • WordPress, Joomla, dan Drupal semuanya adalah perisian sumber terbuka dan bebas yang dilesenkan di bawah GPL. Lihat artikel kami mengenai mengapa WordPress bebas untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perisian percuma.
 • Ketiganya ditulis terutamanya dalam PHP.
 • Mereka semua menyokong MySQL sebagai sistem pengurusan pangkalan data mereka. WordPress secara eksklusif hanya menyokong MySQL, sementara Joomla dan Drupal menyokong sistem pengurusan pangkalan data yang lain.
 • Ketiganya menggunakan tema dan templat untuk penampilan visual laman, dan pemalam, modul, atau peluasan untuk memperluas ciri.
 • Sebagai perisian sumber terbuka, semuanya adalah projek yang digerakkan oleh masyarakat.

Walaupun terdapat banyak persamaan, mereka berbeza dalam banyak aspek.

Sebagai contoh, mereka mempunyai kebijakan yang berbeza tentang apa yang harus disertakan dalam perisian inti, bagaimana menangani modul dan templat, bagaimana menangani keselamatan, dll..

Perbezaan ini memberi kesan besar kepada pengguna, dan bagaimana mereka membina laman web mereka.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana perbandingan WordPress, Joomla dan Drupal antara satu sama lain, sehingga anda dapat memilih platform pembangun laman web terbaik untuk perniagaan anda.

Kemudahan Penggunaan dan Keramahan Pemula

Sebilangan besar orang yang membuat laman web mereka bukan pembangun web, pereka, atau pengaturcara. Mereka rata-rata pengguna yang hanya mahu membina laman web. Kemudahan penggunaan adalah faktor terpenting bagi majoriti pengguna.

WordPress

WordPress dilengkapi dengan pemasangan lima minit yang terkenal. Sebilangan besar penyedia hosting WordPress juga menawarkan pemasangan satu klik WordPress. Ini memudahkan pengguna baru memulakan blog atau laman web WordPress dalam beberapa minit, bukan beberapa jam.

Papan pemuka WordPress

Pengalaman pengguna pasca pemasangan WordPress jauh lebih baik daripada Joomla atau Drupal. Pengguna melihat antara muka pengguna yang ringkas dengan menu untuk membuat catatan, halaman, atau mula menyesuaikan penampilan dan tema.

Joomla

Pemasangan Joomla mungkin tidak kelihatan sepantas WordPress, tetapi ia mempunyai langkah yang serupa. Selain daripada itu, banyak penyedia hosting yang dikongsi menawarkan pakej pemasangan satu klik untuk Joomla juga.

Papan pemuka Joomla selepas pemasangan baru

Selepas pemasangan, pengguna menggunakan panel kawalan yang tidak lurus ke hadapan seperti WordPress. Terlalu banyak menu untuk diklik dan disesuaikan laman web anda.

Peminat Joomla akan mengatakan itu kerana Joomla jauh lebih hebat daripada WordPress, tetapi kami tidak percaya itu benar.

Drupal

Pemasangan Drupal serupa dengan Joomla dan WordPress. Cukup muat turun dan muat naik pakej dan jalankan skrip pemasangan.

Pentadbir Drupal

Drupal juga menawarkan pengedaran. Ini adalah kumpulan Drupal yang sudah dibungkus dengan modul dan konfigurasi untuk membuat jenis laman web tertentu.

Pengalaman pasca pemasangan untuk pemula mutlak agak rumit. Pengguna akan sukar untuk mengetahui cara mengubah sesuatu di laman web mereka. Drupal menjadikannya sangat jelas bagaimana menambahkan kandungan, tetapi mengubah penampilan dan menambahkan elemen bukan kandungan tidak begitu jelas.

Pemenang: WordPress

Tema dan Tambahan

Ketiga-tiga CMS yang popular ini dilengkapi dengan tema dan plugin / modul sebagai cara untuk memperluas ciri dan penampilan perisian.

Tema mengawal penampilan laman web anda dan bagaimana penampilannya kepada pengguna anda. Plugin atau Modul adalah seperti aplikasi untuk CMS anda.

Mari kita lihat bagaimana prestasi ketiga-tiga perisian CMS utama dalam kategori ini.

WordPress

WordPress membolehkan pengguna mengubah penampilan laman web mereka menggunakan tema. WordPress dilengkapi dengan beberapa tema lalai yang telah dipasang sebelumnya.

Pada bila-bila masa, anda boleh mengklik butang tambah baru dari halaman Penampilan anda dan memasang tema WordPress percuma dari direktori tema WordPress.org rasmi.

Tema WordPress

Selain daripada tema percuma, anda akan menemui banyak lagi tema WordPress premium yang dibangunkan oleh kedai tema pihak ketiga seperti StudioPress, Tema Astra, Tema Elegant, dan banyak lagi. Ini adalah tema berbayar dan dilengkapi dengan pilihan sokongan premium.

Kekuatan sebenar WordPress terletak pada pemalam. Terdapat lebih daripada 55,000 plugin WordPress yang tersedia secara percuma di direktori plugin WordPress rasmi. Anda juga boleh membeli pemalam premium yang disertakan dengan sokongan berbayar yang disediakan oleh pemaju pemalam. Lihat senarai pemalam WordPress yang mesti ada untuk melihat bagaimana pemalam menjadikan WordPress hebat.

Joomla

Sama seperti WordPress, Joomla juga dilengkapi dengan templat dan peluasan. Terdapat peluasan hebat untuk melakukan apa sahaja dari membuat kedai eCommerce hingga menguruskan e-mel.

Sambungan Joomla

Walau bagaimanapun, kuantiti templat dan peluasan ini tidak setinggi WordPress. Ini dapat menjadikan templat yang sempurna dan sambungan yang sempurna agak sukar.

Secara lalai, Joomla tidak mempunyai ciri yang membolehkan pengguna mencari dan memasang peluasan atau templat dari kawasan pentadbiran. Ada peluasan yang membolehkan anda menambahkan fitur “pasang dari web” untuk sambungan. Tetapi untuk templat, pengguna masih perlu mencari templat secara manual dan kemudian memasangnya dengan menambahkan URL mereka.

Drupal

Drupal mempunyai masalah yang sama dengan ketersediaan tema dan modul. Pengguna harus meninggalkan laman web mereka, mencari modul dan tema yang ingin mereka tambahkan, kemudian mencari URL fail zip projek. Akhirnya, mereka dapat memasukkan URL di halaman Modul atau Tema untuk memasangnya.

Modul Drupal

Terdapat modul untuk melakukan apa sahaja dan yang baru ditambahkan secara berkala. Namun, jumlah keseluruhan modul kurang jika dibandingkan dengan WordPress.

Pemenang: WordPress.

Pilihan Sokongan

Ketersediaan bantuan dan pilihan sokongan sangat penting bagi pengguna pemula. Pasti akan ada beberapa rintangan ketika anda mencuba perisian baru. Tidak mengapa selagi anda boleh mendapatkan bantuan.

WordPress

WordPress mempunyai komuniti pengguna yang kuat. Anda boleh mendapatkan bantuan WordPress di forum sokongan rasmi, dokumen, buku panduan, codex, saluran Slack, Stack Exchange, kumpulan facebook WPBeginner Engage, dan hampir setiap forum di internet mengenai reka bentuk dan pembangunan web.

Forum sokongan WordPress

Terdapat laman web seperti WPBeginner, yang mengandungi ratusan tutorial, video tutorial, dan artikel yang melayani pengguna WordPress peringkat pemula. Terdapat banyak cara untuk meminta sokongan WordPress percuma dan mendapatkannya.

Selain daripada pilihan sokongan percuma, ada cara untuk mendapatkan sokongan berbayar untuk WordPress juga.

Platform dalam talian seperti Codeable, UpWork, Fiverr, dan lain-lain adalah beberapa tempat di mana anda boleh mengupah profesional WordPress untuk membantu anda. Kerana populariti WordPress yang sangat tinggi, mencari pemaju WordPress adalah mudah dan berpatutan untuk perniagaan kecil dan individu.

Joomla

Joomla, sama seperti WordPress mempunyai komuniti yang besar dan sangat membantu. Terdapat dokumentasi yang luas di laman web Joomla yang merupakan sumber yang berharga untuk pemula. Untuk sokongan yang lebih interaktif, pengguna boleh menyertai forum, senarai surat, kumpulan pengguna, dll.

Forum sokongan Joomla

Selain sokongan masyarakat, ada sumber daya pihak ketiga, latihan berbayar, dan agensi pembangunan yang dapat membantu.

Tidak seperti WordPress, mencari bantuan pakar yang berpatutan agak sukar bagi Joomla. Mengupah pemaju atau pakar untuk pengembangan, penyelesaian masalah atau bantuan Joomla boleh memakan kos lebih tinggi daripada WordPress.

Drupal

Drupal mempunyai komuniti peminat dan pengguna yang sangat proaktif. Anda akan mendapat semua pilihan sokongan komuniti untuk Drupal seperti WordPress dan Joomla. Terdapat dokumentasi yang luas, forum sokongan, senarai surat, kumpulan pengguna, dan bilik sembang IRC. Semua tempat yang baik untuk mendapatkan nasihat dan bantuan percuma.

Sokongan masyarakat Drupal

Drupal cuba menghubungkan pengguna dengan pemaju dan syarikat yang menawarkan perkhidmatan Drupal profesional. Anda mungkin menjumpainya di Drupal Marketplace.

Namun pembangun Drupal yang serupa dengan Joomla sangat mahal jika dibandingkan dengan WordPress.

Pemenang: WordPress

Penyetempatan & Sokongan pelbagai bahasa

Sebilangan besar laman web yang dibuat setiap hari, adalah laman web bukan berbahasa Inggeris atau berbilang bahasa. Kemungkinan besar banyak pemula mungkin akan mencari CMS yang dapat menangani pelbagai bahasa atau mempunyai sokongan untuk bahasa dan bahasa yang berbeza.

WordPress

WordPress melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan menawarkan platform yang baik untuk membina laman web pelbagai bahasa. Ia tidak menyokong pelbagai bahasa di luar kotak, tetapi ada beberapa pemalam yang sangat baik yang membolehkan anda membuat laman web berbahasa WordPress dengan mudah..

WordPress boleh didapati dalam lebih daripada 57 bahasa. Bahasa baru boleh dipasang dengan hanya satu klik dari kawasan pentadbir WordPress.

Pilih bahasa di WordPress

Tema dan pemalam yang paling popular juga terdapat dalam pelbagai bahasa. Pembangun tema dan pemalam secara aktif meminta bantuan untuk menterjemahkan pakej mereka ke bahasa lain.

Semua usaha ini menjadikan WordPress sebagai platform terbaik untuk membina laman web bukan berbahasa Inggeris atau berbilang bahasa.

Joomla

Joomla hadir dengan kemampuan luar kotak untuk mengendalikan laman web berbilang bahasa tanpa memasang pelanjutan. Cukup pergi ke pengurus bahasa, tambahkan bahasa kandungan dan mulailah membuat kandungan pelbagai bahasa di laman web anda.

Menambah sokongan bahasa di Joomla

Terjemahan juga tersedia untuk antara muka pentadbir dalam banyak bahasa dan boleh dipasang dengan mudah dari kawasan pentadbir.

Drupal

Drupal dilengkapi dengan sokongan terbina dalam untuk mengendalikan laman web bukan berbahasa Inggeris atau berbilang bahasa. Anda perlu mengaktifkan modul terjemahan tempatan dan kandungan. Selepas itu, anda boleh menambahkan bahasa antara muka laman web dan pentadbir dari bahagian konfigurasi Drupal.

Sokongan pelbagai bahasa Drupal

Pemenang: Tie – Ketiga-tiga mereka menyokong laman web pelbagai bahasa dan tersedia dalam pelbagai bahasa.

Keselamatan

Keselamatan adalah faktor yang sangat penting ketika memilih CMS untuk laman web anda. Hampir setiap laman web di internet terdedah kepada ancaman keselamatan.

WordPress

Sebagai CMS paling popular di dunia, laman web berasaskan WordPress sering menjadi sasaran penggodam. Walau bagaimanapun, WordPress dibina berdasarkan kod yang sangat selamat, dan ia bertindak balas terhadap kerentanan keselamatan dengan sangat cepat.

WordPress juga mempunyai mekanisme pembaruan automatik yang membolehkan laman web WordPress mengemas kini secara automatik apabila terdapat patch keselamatan baru.

Laman web WordPress dapat dijamin dengan sandaran automatik, pengesahan dua faktor, dan amalan terbaik keselamatan WordPress yang lain.

Terdapat juga mekanisme terbina dalam untuk menunjukkan kemas kini untuk tema dan pemalam WordPress. Ini membolehkan pembangun tema dan pemalam bertindak pantas terhadap sebarang kerentanan keselamatan.

Joomla

Joomla sangat mirip dengan WordPress dalam soal keselamatan. Mereka secara aktif bertindak balas terhadap kerentanan keselamatan dan sangat cepat memperbaikinya. Namun, mengekalkan laman web dan memasang kemas kini masih bergantung kepada pengguna.

Terdapat sambungan yang tersedia untuk membuat sandaran laman Joomla anda. Anda juga dapat meningkatkan keselamatan laman Joomla anda dengan mengikuti amalan terbaik yang sama seperti WordPress.

Drupal

Drupal mengambil pendekatan keselamatan yang sangat serius. Mereka menerbitkan kerentanan keselamatan di laman web mereka sendiri ketika mereka ditemui dan ditambal. Terdapat persepsi bahawa Drupal lebih selamat kerana anda tidak mendengar tentang laman web Drupal yang sering diretas, tetapi itu mungkin kerana tidak begitu popular Joomla atau WordPress.

Pemenang: Ikatan – Ketiganya mengikuti standard keselamatan yang betul.

Kesimpulan:

Drupal, Joomla, dan WordPress adalah semua sistem pengurusan kandungan yang hebat. Drupal dan Joomla hadir dengan lebih banyak ciri terbina dalam daripada WordPress.

Walau bagaimanapun, WordPress mengalahkan mereka dengan kemudahan penggunaan, komuniti global besar, plugin, dan tema. Kami merasakan bahawa kebanyakan pengguna bukan pemaju akan merasa lebih senang membina dengan WordPress daripada Joomla atau Drupal.

Dengan lebih daripada 55,000 pemalam WordPress, anda boleh menambah hampir semua ciri atau membina jenis laman web yang anda suka (tanpa menulis kod).

Pemenang Keseluruhan: WordPress

Bagaimana Memulakan Dengan CMS Kegemaran Anda

Sama ada anda memilih WordPress, Joomla, atau Drupal, anda memerlukan nama domain dan hosting laman web untuk membuat laman web.

Nasib baik, ketiga-tiga perisian CMS teratas ini mempunyai keperluan yang hampir sama yang bermaksud semua syarikat hosting web teratas menyokongnya.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost atau SiteGround. Mereka berdua adalah antara syarikat hosting terbesar di dunia dan pakar dalam hosting laman web WordPress, Joomla, dan Drupal.

Untuk lebih banyak cadangan, lihat panduan hosting web lengkap kami untuk pemula.

Sekiranya anda memulakan dengan WordPress, lihat panduan pemula kami tentang cara membuat laman web dengan arahan langkah demi langkah.

Kami harap artikel ini membantu anda membandingkan WordPress vs Joomla vs Drupal, untuk mengetahui CMS terbaik untuk laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat perbandingan kami mengenai perkhidmatan pemasaran e-mel terbaik dan perisian sembang langsung terbaik untuk perniagaan kecil.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map