WordPress vs Medium – Mana Yang Lebih Baik? (Kebaikan dan keburukan)

Kita sering ditanya oleh pengguna mengapa mereka harus menggunakan WordPress dan bukannya perkhidmatan blog percuma lain seperti Blogger, Ghost, Tumblr, dll? Medium adalah platform blog percuma yang berkembang pesat yang membolehkan sesiapa sahaja membuat cerita dan mempunyai ruang peribadi mereka sendiri di web. Dalam artikel ini, kita akan membandingkan WordPress vs Medium dengan kebaikan dan keburukan setiap platform.


WordPress vs Medium - Mana yang lebih baik?

Penting: Harap maklum bahawa perbandingan ini adalah antara laman WordPress.org yang dihoskan sendiri dan Medium, bukan WordPress.com vs Medium. Lihat panduan kami mengenai perbezaan antara WordPress.org yang dihoskan sendiri berbanding WordPress.com.

1. Pemilikan Kandungan Anda

Medium adalah komuniti dalam talian percuma di mana sesiapa sahaja boleh berkongsi cerita mereka. Mudah digunakan, boleh dipercayai, dan mempunyai ciri rangkaian sosial terbina dalam.

Walau bagaimanapun, anda tidak memiliki Medium. Ia dimiliki oleh ‘A Medium Corporation’, dan mereka dapat memutuskan untuk menutupnya, mengumumkan rencana harga baru, atau membatalkan akaun anda kapan saja.

Sebaliknya, WordPress membolehkan anda memiliki kandungan anda sendiri. Oleh kerana anda menghoskan laman web anda sendiri, anda mempunyai kawalan penuh terhadap data anda dan dengan siapa anda membagikannya.

2. Berkembang menjadi Jenama Anda Sendiri

Jenama sederhana dipaparkan pada penerbitan Medium

Semasa anda menggunakan Medium, anda mempromosikan jenama mereka bersama dengan cerita anda. Anda tidak dibayar untuk itu. Sekiranya anda bukan pengarang terkenal, kemungkinan pengguna Medium akan ingat membaca cerita di Medium tanpa mengingat nama anda.

Medium juga merupakan rangkaian yang bermaksud kandungan dari pengarang lain sering dipaparkan sebagai cerita seterusnya di bawah cerita anda sendiri. Membawa pengguna anda membaca artikel oleh jenama dan pengarang lain.

Di WordPress, anda mempunyai kawalan penuh mengenai bagaimana anda ingin mempromosikan jenama anda. Apabila laman web anda semakin popular, anda sendiri yang memutuskan bagaimana memanfaatkan kandungan dan pengiktirafan jenama anda. Kandungan dan idea anda dikenali dengan nama anda sahaja.

Oleh kerana anda mempunyai kawalan penuh terhadap laman WordPress anda, anda boleh melakukan lebih banyak perkara untuk meningkatkan masa yang dihabiskan pengguna di laman web anda.

3. Kemungkinan Reka Bentuk

Medium membolehkan anda memilih susun atur untuk penerbitan anda. Anda menambahkan logo, warna latar belakang, atau gambar anda sendiri ke tajuk. Untuk susun atur anda boleh memilih susun atur berdasarkan grid atau aliran. Editor seret dan lepas ini sangat mudah digunakan dan menawarkan pelbagai pilihan penyesuaian.

Walau bagaimanapun, penampilan penerbitan anda terhad kepada pilihan yang ada di Medium. Anda tidak boleh memilih reka bentuk dan susun atur anda sendiri untuk laman web anda.

Sebaliknya, terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang tersedia. Tema ini direka oleh profesional dengan reka bentuk inovatif dan pilihan penyesuaian tanpa had.

Tema WordPress menawarkan kemungkinan reka bentuk yang tidak terhad

WordPress memberi anda fleksibiliti untuk membina laman web yang kelihatan unik milik anda. Sekiranya anda dapat berbelanja lebih banyak, maka anda boleh menyewa pereka dan pembangun untuk membuat apa-apa jenis laman web yang dapat dibayangkan.

4. Kebebasan Bergerak

Memindahkan blog anda

Medium membolehkan anda mengeksport data anda dalam format HTML. Ini menyukarkan eksport data anda ke platform lain seperti WordPress. Respons dan suka pada artikel anda tidak dapat dieksport.

Menyiapkan pengalihan dari Medium ke WordPress hampir mustahil. Walaupun anda menggunakan domain khusus di Medium, anda masih perlu mengatur pengalihan secara manual untuk setiap cerita di platform baru anda.

Sebagai platform sumber terbuka, WordPress memberi anda kebebasan untuk memindahkan semua kandungan anda. Anda boleh mengimport / mengeksport data anda dari WordPress menggunakan pemalam pengimport.

Anda juga boleh mengimport / mengeksport pengguna dan komen. WordPress juga dilengkapi dengan plugin sandaran yang luar biasa yang membolehkan anda memulihkan dan memindahkan laman web anda ke host baru atau bahkan nama domain baru.

5. Pilihan Sokongan

Medium dilengkapi dengan dokumentasi yang luas dan sistem sokongan berdasarkan tiket. Pada masa ini, sokongan adalah percuma untuk semua pengguna. Jawapan diberikan oleh staf Medium dan masa respons mereka bergantung pada jumlah permintaan sokongan yang mereka miliki dalam proses menunggu keputusan.

WordPress adalah projek yang digerakkan oleh komuniti. Ia memberi kuasa lebih daripada 26% daripada semua laman web di internet. Sokongan komuniti percuma boleh didapati melalui laman web WordPress.org. (Lihat: mengapa WordPress percuma?)

Sokongan WordPress.org

Selain itu, anda akan mendapat sokongan WordPress di platform pihak ketiga yang tidak terhitung jumlahnya seperti StackExchange, YouTube, SitePoint, dll. Lihat panduan kami mengenai cara meminta sokongan WordPress dan mendapatkannya dengan betul.

WPBeginner sendiri adalah laman sumber WordPress terbesar untuk pemula. Kami mempunyai beratus-ratus petunjuk, tutorial, video, dan panduan langkah demi langkah untuk membuat apa-apa jenis laman web dengan WordPress. Lihat panduan kami mengenai cara memanfaatkan sepenuhnya sumber WPBeginner percuma.

6. Keselamatan

Medium adalah platform yang dihoskan sepenuhnya, yang bermaksud anda tidak perlu risau tentang perisian. Kandungan anda dilayan oleh pelayan Medium yang sangat selamat. Maklumat peribadi anda dijaga dengan selamat menggunakan langkah keselamatan standard industri.

WordPress adalah platform yang dihoskan sendiri. Ini bermaksud bahawa anda bertanggungjawab untuk keselamatan dan keselamatan laman web anda. WordPress terkenal dengan tindak balas pantas terhadap masalah keselamatan dengan kemas kini segera yang dipasang secara automatik di jutaan laman web WordPress.

Keselamatan WordPress

Di WPBeginner, kami menggunakan Sucuri untuk melindungi laman web kami daripada serangan berbahaya. Lihat bagaimana Sucuri membantu kami menyekat 450,000 serangan dalam 3 bulan.

7. Masa Depan

Medium adalah syarikat swasta yang dimiliki oleh ‘A Medium Corporation’. Pada masa ini, syarikat mempunyai pilihan pengewangan terhad yang ditawarkan oleh perkongsian dengan jenama terpilih untuk penerbit yang lebih sedikit. Kami tidak tahu pasti masa depan Medium. Ia dapat bertahan dan menghasilkan wang, atau mungkin hilang seperti puluhan perkhidmatan hosting kandungan percuma lain sebelum itu.

WordPress adalah projek sumber terbuka, yang dikendalikan oleh komuniti beribu-ribu pemaju dan pengguna bebas. WordPress Foundation melindungi kebebasan undang-undang WordPress yang memastikan bahawa projek itu akan berterusan walaupun pemaju teras meninggalkan projek tersebut.

Ini telah wujud selama lebih dari 13 tahun dan telah berkembang menjadi sistem pengurusan kandungan terbesar di dunia. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa WordPress akan wujud selama bertahun-tahun akan datang.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami tentang siapa yang memiliki WordPress dan bagaimana WordPress menjana wang?

Bersedia untuk memulakan dengan WordPress? Ikuti panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memulakan blog WordPress.

Kami harap artikel ini membantu anda membandingkan kebaikan dan keburukan WordPress vs Medium. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai kesalahpahaman yang paling biasa mengenai WordPress dan Mengapa WordPress percuma?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map