15 beste en meest populaire CMS-platforms in 2020 (vergeleken)

Vraagt ​​u zich af welk CMS-platform u moet gebruiken om uw website te bouwen?


Met een CMS-platform (Content Management System) kunt u eenvoudig een website maken zonder enige code te begrijpen (althans voor de meeste ervan). Er zijn veel CMS-opties beschikbaar, wat betekent dat u moeite heeft om het beste CMS voor uw behoeften te kiezen.

In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om het juiste CMS-platform voor je website te kiezen. We zullen ook onze topkeuzes voor de beste CMS-platforms delen, samen met een vergelijking.

Beste CMS-platforms vergeleken

Wat is een CMS-platform?

Een CMS-platform (Content Management System-platform) is een stuk software waarmee u eenvoudig inhoud kunt beheren en een website kunt maken.

Normaal gesproken worden webpagina’s geschreven in HTML, JavaScript en CSS programmeertalen. Als je een website zou bouwen zonder een CMS-platform, dan zou je deze talen moeten leren en veel code moeten schrijven.

CMS-platforms lossen dit probleem op door u in staat te stellen een website te maken zonder code te schrijven of programmeren te leren.

Tenzij je natuurlijk op zoek bent naar een ontwikkelaarsvriendelijk CMS, wat betekent dat je al weet hoe je moet coderen.

Hoe u het beste CMS-platform voor uw website kiest

Er zijn veel verschillende CMS-platforms, dus welke moet je kiezen? Voordat u naar onze CMS-platformvergelijking gaat, is dit wat u moet zoeken in een goed CMS.

Makkelijk te gebruiken

U wilt een CMS waarmee u gemakkelijk inhoud kunt maken en bewerken. Dit betekent vaak dat u een interface voor slepen en neerzetten heeft, zodat u verschillende elementen aan uw pagina’s kunt toevoegen.

U moet snel en eenvoudig wijzigingen kunnen aanbrengen in de inhoud op uw site nadat deze is gepubliceerd.

Ontwerpopties

Uw CMS-software zou u veel website-ontwerpsjablonen moeten bieden waaruit u kunt kiezen. Het zou u ook in staat moeten stellen om die ontwerpen eenvoudig aan uw eigen vereisten aan te passen (idealiter zonder code te schrijven).

Overdraagbaarheid van gegevens

Een geweldig CMS-platform zou tools moeten hebben waarmee u uw gegevens gemakkelijk kunt exporteren en verplaatsen.

U kunt bijvoorbeeld later besluiten om voor een ander platform of een ander hostingbedrijf te kiezen. Dataportabiliteit maakt het gemakkelijker voor u om u in alle vrijheid te verplaatsen.

Extensies en add-ons

Niet alle websites zijn hetzelfde. Daarom is het voor geen enkel CMS-platform mogelijk om alle functies te hebben die aan de eisen van elke website zouden voldoen.

Extensies en add-ons lossen dat probleem op. Dit zijn afzonderlijke software die u gewoon op uw CMS-software kunt installeren om de functies uit te breiden en indien nodig nieuwe toe te voegen. Zie ze als apps voor uw CMS-platform.

Help- en ondersteuningsopties

Hoewel CMS-platforms ernaar streven om het bouwen van een website zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft u mogelijk nog vragen. Ontdek welke hulp en ondersteuning beschikbaar is als je vastloopt.

Sommige CMS-providers hebben een handvol veelgestelde vragen en een klantenserviceteam dat tergend traag reageert. Anderen zullen een grote ondersteunende gemeenschap hebben die u op elk moment van de dag of nacht kan helpen.

Hoeveel kost het?

Sommige CMS-platforms zijn volledig gratis. Anderen brengen een maandelijks bedrag in rekening. Zelfs met gratis CMS-platforms moet u vaak betalen voor extensies, ontwerpen en / of webhostingservices van derden.

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de prijzen voordat u uw CMS kiest, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Laten we met deze dingen in gedachten eens kijken naar de beste CMS-platforms om uit te kiezen.

1. WordPress.org

De voorpagina van WordPress.org

WordPress.org is onze eerste keuze voor het beste CMS-platform. Het is ‘s werelds populairste CMS-software en het beheert ongeveer 35% van alle websites op internet.

Het is belangrijk om WordPress.org niet te verwarren met WordPress.com. WordPress.org is een gratis open source CMS dat oorspronkelijk is ontworpen voor bloggen, maar nu wordt het gebruikt door allerlei websites / online winkels. WordPress.com is een bloghostingplatform.

Als je niet zeker bent van het verschil tussen de twee, bekijk dan onze gedetailleerde vergelijking van WordPress.org en WordPress.com.

Notitie: Wanneer we het hebben over WordPress op WPBeginner, bedoelen we normaal gesproken WordPress.org. We specificeren WordPress.com waar van toepassing.

U moet uw WordPress-site zelf hosten, wat betekent dat u een geschikte WordPress-hostingprovider moet vinden.

Voordelen

 • WordPress biedt u de flexibiliteit en vrijheid om elk soort website te bouwen (online winkel, veilingsite, lidmaatschapssite, enz.).
 • Het vereist geen technische vaardigheden of codeerkennis. De WordPress-blokeditor maakt het heel eenvoudig om er fantastisch uitziende pagina’s op uw site te maken.
 • U heeft de volledige vrijheid om online geld te verdienen met uw website op elke gewenste manier.
 • Er zijn duizenden WordPress-thema’s en plug-ins beschikbaar, zowel betaald als gratis. Hiermee kunt u allerlei handige extra’s aan uw site toevoegen, zoals contactformulieren, fotogalerijen en nog veel meer.
 • WordPress is echt goed ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). U kunt eenvoudig SEO-vriendelijke URL’s, categorieën en tags voor uw berichten maken. U kunt ook kiezen uit tal van SEO-plug-ins om u te helpen meer te doen.
 • Er is een enorme en ondersteunende community rond WordPress, omdat het een open source CMS is. U kunt lid worden van groepen zoals de WPBeginner Engage Facebook-groep om hulp te krijgen bij eventuele problemen die u tegenkomt.
 • WordPress biedt veel uitbreidbaarheid en dat maakt het een ideaal CMS-platform voor zowel beginners als ontwikkelaars.
 • Met WordPress kunt u al uw inhoud in XML-indeling downloaden, zodat u in de toekomst gemakkelijk naar een ander systeem kunt gaan als u daarvoor kiest.

Nadelen

 • U moet uw hosting en domeinnaam instellen en u bent verantwoordelijk voor het beheer van zaken als beveiliging en back-ups.
 • Omdat WordPress zoveel opties en zoveel flexibiliteit biedt, kan het soms een beetje ontmoedigend aanvoelen als je aan de slag gaat. Dit is de reden waarom veel beginners drag gebruiken & drop page builder plug-ins voor WordPress.

Prijzen

WordPress zelf kost niets. Je hebt echter een domeinnaam nodig (ongeveer $ 9 – $ 15 per jaar) en een hostingaccount bij een webhost die WordPress kan draaien (normaal vanaf $ 7,99 / maand).

We hebben een speciale deal met Bluehost waar je WordPress-hosting kunt krijgen voor slechts $ 2,75 / maand, inclusief een gratis domein en gratis SSL.

Als je hulp nodig hebt bij het opstarten van je WordPress-site, bekijk dan onze handleiding over het maken van een website met stapsgewijze instructies.

2. Joomla

De Joomla voorpagina

Joomla is een ander populair gratis open source CMS-platform dat wordt geleverd met veel verschillende sjablonen en extensies. Het is gratis te gebruiken, maar je hebt hosting en een domeinnaam nodig.

Het werd voor het eerst uitgebracht in 2005, dus net als WordPress gaat het al jaren mee. Joomla zit boordevol functies en veel webhosts bieden een installatie met één klik. Het is echter echt een ideaal CMS-platform voor ontwikkelaars en ervaren website-makers, dus het is niet zo’n goede optie voor beginners.

Voordelen

 • Joomla geeft je veel flexibiliteit en veel opties. Het is een goede keuze als u iets ingewikkelds of maatwerk bouwt.
 • Hoewel Joomla vooral handig is voor ontwikkelaars, kun je het nog steeds gebruiken, zelfs als je nooit een regel code wilt aanraken. Het is gemakkelijk om uw inhoud te bewerken.
 • Net als WordPress is Joomla open source en er is veel community-ondersteuning beschikbaar als je vastloopt.
 • U kunt Joomla gebruiken om een ​​e-commerce winkel te runnen, omdat hiervoor extensies beschikbaar zijn.

Nadelen

 • Zelfs Joomla-fans zullen toegeven dat het behoorlijk complex kan zijn. Afhankelijk van wat je ermee wilt doen, moet je misschien een ontwikkelaar inhuren om te helpen.
 • Er zijn niet zoveel opties voor extra extensies. Als je gewend bent aan een CMS zoals WordPress, dat duizenden beschikbare thema’s en plug-ins heeft die de kernfunctionaliteit uitbreiden, zul je misschien teleurgesteld zijn door Joomla.
 • Er kunnen compatibiliteitsproblemen zijn als u veel verschillende extensies en modules hebt geïnstalleerd.

Prijzen

Joomla zelf is gratis, hoewel je moet betalen voor een domeinnaam en webhosting die Joomla ondersteunt. SiteGround is hier een goede optie, omdat ze specifieke Joomla-hostingplannen hebben met veel handige functies.

Mogelijk betaalt u voor sommige extensies om meer functionaliteit aan uw website toe te voegen. Misschien wilt u zelfs budgetteren voor het krijgen van hulp van een ontwikkelaar, afhankelijk van wat u probeert te bereiken.

3. Drupal

De Drupal-voorpagina

Drupal is een ander open source CMS-platform. Het is het CMS achter enkele grote websites, waaronder de site van The Economist en een aantal sites van de universiteit.

Drupal is een goede optie voor ontwikkelaars of voor mensen die een ontwikkelaar kunnen inhuren. Het is vooral goed als u een sterk aangepaste site wilt bouwen die veel gegevens moet verwerken.

U kunt een Drupal-site hosten op SiteGround. Ze bieden gratis installatie en kunnen zelfs helpen bij het overzetten van een bestaande Drupal-site.

Voordelen:

 • Het is gemakkelijk om inhoud toe te voegen aan Drupal. De custom content types zijn flexibel en bieden volop mogelijkheden.
 • Er zijn veel verschillende modules beschikbaar die u aan uw site kunt toevoegen (deze werken als WordPress-plug-ins).
 • Ondersteuning is beschikbaar via community-ondersteuningsopties die vergelijkbaar zijn met andere populaire platforms zoals Joomla en WordPress
 • Gebruikersbeheer is eenvoudig, met een ingebouwd systeem waar u nieuwe rollen kunt creëren en hun rechten kunt specificeren.

Nadelen:

 • Met Drupal kan het lastig zijn om erachter te komen hoe u het uiterlijk van uw site kunt wijzigen of extra’s kunt toevoegen. Het is absoluut niet zo beginnersvriendelijk als WordPress.
 • De meeste Drupal-websites hebben een sterk aangepast thema dat is gemaakt door een ontwikkelaar, wat erg duur kan zijn.

4. WooCommerce

De voorpagina van WooCommerce

WooCommerce is het populairste eCommerce-platform ter wereld. Het is echt flexibel en gemakkelijk te beheren.

WooCommerce is technisch gezien zelf geen CMS-platform. In plaats daarvan werkt het als een plug-in op WordPress, dus je moet WordPress op je site hebben om WooCommerce te installeren.

Als het echter een CMS-platform was, zou het volgens W3Techs 5,8% van het marktaandeel hebben. Dat is het percentage van alle websites ter wereld die het gebruiken.

Voordelen

 • WooCommerce is beschikbaar als gratis software, maar je hebt WooCommerce-hosting en domeinnaam nodig om te beginnen.
 • Er zijn veel WooCommerce-thema’s beschikbaar, waardoor het heel gemakkelijk is om uw site er precies zo uit te laten zien als u wilt.
 • WooCommerce heeft veel beschikbare extensies (bekend als WooCommerce-plug-ins) waarmee u extra functionaliteit aan uw site kunt toevoegen.
 • Je kunt fysieke of digitale producten verkopen met WooCommerce. U kunt zelfs gelieerde producten verkopen via gelieerde links.
 • U kunt uw voorraad volledig beheren via WooCommerce, waardoor u eenvoudig kunt bijhouden wat u op voorraad heeft.
 • WooCommerce wordt standaard geleverd met PayPal- en Stripe-betalingen. U kunt ook andere betalingsgateways toevoegen via extensies en add-ons.

Nadelen

 • Er zijn veel verschillende opties in WooCommerce, wat een beetje ontmoedigend kan zijn als je nog niet eerder een website hebt opgezet.
 • WooCommerce werkt technisch gezien met elk WordPress-thema, maar misschien wilt u vasthouden aan thema’s die speciaal voor WooCommerce zijn gemaakt voor uitgebreide ondersteuning.

Prijzen

De WooCommerce-plug-in zelf is gratis, maar u moet mogelijk betalen voor extra plug-ins en extensies voor uw online winkel.

Je moet ook betalen voor een domeinnaam en een webhostingaccount. Bluehost is een geweldige webhost om uit te kiezen, omdat ze WooCommerce en het Storefront-thema voor uw site voor u zullen installeren.

5. BigCommerce

De BigCommerce-voorpagina

BigCommerce is een volledig gehost eCommerce-platform, dat soms een alles-in-één platform wordt genoemd. Het is gemakkelijk om mee te beginnen als je een beginner bent.

BigCommerce host uw site voor u en biedt ook het eigenlijke CMS-platform zelf. Het zorgt ook voor beveiliging en back-ups voor u.

Voordelen

 • Er is een proefplan, dus u kunt BigCommerce proberen voordat u zich vastlegt.
 • U kunt een gratis domeinnaam van BigCommerce gebruiken, die er ongeveer zo uitziet als mystore.mybigcommerce.com, of u kunt betalen voor een aangepaste domeinnaam.
 • Er zijn veel verschillende manieren waarop u via BigCommerce kunt betalen. Klanten kunnen digitale portemonnees gebruiken zoals PayPal, Apple Pay en Amazon Pay, of ze kunnen betalen met een creditcard of bankpas.
 • BigCommerce heeft ondersteuningsopties die u rechtstreeks vanuit uw dashboard, 24/7, kunt openen. Deze omvatten livechat, e-mail, telefonische ondersteuning, communityondersteuning en meer.
 • Je kunt BigCommerce gebruiken met WordPress als je dat wilt, wat je het beste van beide CMS-platforms kan bieden.

Nadelen

 • BigCommerce geeft je niet zoveel controle over je winkel als WooCommerce. Er zijn beperkte thema’s en integraties die u ervan kunnen weerhouden om een ​​service van derden te gebruiken om uw bedrijf te laten groeien.
 • Zodra uw verkoop een bepaalde drempel per jaar bereikt, wordt u automatisch doorgeschakeld naar het volgende niveau van het prijsplan. Dit kan moeilijk voor u zijn als u veel uitgaven heeft.

Prijzen

U moet een maandelijks abonnement betalen om BigCommerce te gebruiken, wat betekent dat het niet zo kosteneffectief is als sommige andere oplossingen. Met alle plannen kunt u een beetje geld besparen door jaarlijks vooraf te betalen in plaats van maandelijks te betalen.

Het goedkoopste prijsplan, Standard, is $ 29,95 / maand, voor een omzet tot $ 50k / jaar. De duurste is het Pro-abonnement voor $ 249,85 / maand, waarmee je tot $ 400.000 aan verkopen kunt verdienen. Hierna heeft u een aangepast Enterprise-abonnement nodig.

6. Shopify

De Shopify-voorpagina

Shopify is een ander alles-in-één gehost CMS-platform. U hoeft geen hosting te kopen, software te installeren of zaken als updates en back-ups te beheren.

Het heeft een eenvoudige interface voor slepen en neerzetten. Het ondersteunt de verkoop in de winkel, wat geweldig is als je zowel een fysieke als een online winkel hebt.

Voordelen

 • Je kunt creditcards en betaalpassen accepteren via Shopify’s geïntegreerde betalingsoplossing, Shopify Payments. PayPal is ook opgenomen als een van de standaard betalingsproviders van Shopify.
 • Er zijn veel extensies en thema’s beschikbaar voor Shopify. U kunt Shopify-apps van derden kopen waarmee u allerlei functies aan uw online winkel kunt toevoegen.
 • U hoeft niet te upgraden als u meer dan een bepaald dollarbedrag aan verkopen verdient, zoals u doet met BigCommerce.
 • Shopify heeft 24/7 ondersteuning via live chat, e-mail, telefoon en zelfs Twitter. Er is ook veel documentatie beschikbaar (inclusief schriftelijke handleidingen en videozelfstudies) plus online forums.

Nadelen

 • Uw kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen, vooral als u veel apps van derden aan uw winkel wilt toevoegen.
 • Mogelijk merkt u dat u functionaliteit wilt toevoegen die gewoon niet beschikbaar is: de apps van Shopify zijn beperkter dan zaken als de plug-ins van WordPress.

Prijzen

De tariefplannen van Shopify zijn vergelijkbaar met de opties van BigCommerce. Er is echter één groot verschil. Shopify laat je niet doorgaan naar het volgende plan op basis van een bepaald dollarcijfer in de verkoop.

Het goedkoopste abonnement is $ 29 / maand. De duurste is $ 299 / maand en bevat meer functies. U krijgt korting als u vooraf een jaar betaalt.

7. WordPress.com

De voorpagina van WordPress.com

WordPress.com is de commerciële, gehoste versie van WordPress. Het is gemakkelijk om het te verwarren met WordPress.org, een open source, zelf gehoste WordPress.

Als je niet zeker bent van het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org, kun je hier meer informatie vinden.

Met WordPress.com krijg je een alles-in-één CMS-platform dat voor jou wordt gehost. U kunt een domeinnaam kopen of een gratis subdomein gebruiken met WordPress.com-branding.

Voordelen

 • WordPress.com is gemakkelijk om mee te beginnen. U kunt eenvoudig inhoud toevoegen en bewerken en beginners vinden het vaak een eenvoudig CMS om te gebruiken.
 • U kunt volledig gratis een site maken met WordPress.com. U wilt waarschijnlijk op zijn minst voor het goedkoopste abonnement betalen, dus u kunt uw eigen domeinnaam gebruiken.
 • Er zijn verschillende thema’s (ontwerpen) beschikbaar voor uw WordPress.com-site. U kunt hier eenvoudig tussen schakelen in uw WordPress.com-dashboard.
 • Naarmate uw site groter en populairder wordt, kunt u upgraden naar een nieuw plan. Er zijn veel opties, waaronder een plan met eCommerce-functies.
 • WordPress.com heeft ingebouwde analyses, wat betekent dat u statistieken kunt zien over hoeveel mensen uw site bezoeken in uw dashboard. Dit betekent echter dat u Google Analytics niet kunt gebruiken, tenzij u een bedrijfsplan heeft.
 • Het is vrij eenvoudig om in de toekomst over te schakelen van WordPress.com naar WordPress.org als u besluit over te schakelen naar een krachtiger en flexibeler CMS.

Nadelen

 • WordPress.com heeft beperkte opties voor het genereren van inkomsten, zelfs met hun bedrijfsplan.
 • U kunt geen aangepaste domeinnaam toevoegen tenzij u betaalt voor ten minste het goedkoopste betaalde abonnement.
 • Hoewel er plug-ins zijn die u kunt gebruiken voor uw WordPress.com-site, zijn er niet zo veel beschikbaar als voor WordPress.org.
 • Je hebt niet de volledige controle over je site die je zou hebben met WordPress.org.

Prijzen

Er is een gratis WordPress.com-abonnement beschikbaar, maar als u uw eigen domeinnaam wilt (en u wilt voorkomen dat WordPress advertenties op uw website plaatst), moet u een van hun betaalde abonnementen kiezen.

De goedkoopste is $ 48 / jaar ($ 4 / maand), of u kunt overstappen op andere abonnementen, inclusief het eCommerce-abonnement voor online winkels voor $ 540 / jaar ($ 45 / maand). Daarnaast zijn er WordPress VIP-opties die extra functies bieden.

8. Geest

De Ghost-voorpagina

Ghost is een CMS-platform dat speciaal is ontworpen voor bloggers. Je zult het vaak horen omschrijven als een ‘headless CMS’, wat misschien nogal vreemd klinkt. Dit betekent alleen dat het CMS-platform niet afdwingt dat inhoud op een specifieke manier wordt afgeleverd.

De inhoud of gegevens die u produceert, kunnen dus op een website worden getoond, maar ook naar een mobiele app of iets anders. Als je echter geen ontwikkelaar bent, of je wilt Ghost gewoon gebruiken om te bloggen, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Voordelen

 • Je kunt Markdown gebruiken wanneer je schrijft in de Ghost-editor. Markdown is een manier om tekst op te maken door speciale tekens rond woorden toe te voegen om ze vet, cursief te maken, enzovoort.
 • Ghost heeft een inhoudseditor die kaarten gebruikt. Deze werken een beetje zoals de blokken van WordPress in de blokeditor.
 • Er is geweldige ondersteuning voor SEO (zoekmachineoptimalisatie) ingebouwd in Ghost. U hoeft hiervoor geen plug-ins toe te voegen.
 • Ghost is goed ingesteld voor het opladen van inhoud, dus als u een online tijdschrift of publicatie wilt runnen waarvoor mensen betalen, kunt u dit eenvoudig doen.

Nadelen

 • Ghost biedt niet dezelfde hoeveelheid kracht en flexibiliteit als WordPress.
 • Hoewel Ghost begon als een CMS-platform dat speciaal is ontworpen voor bloggen, vinden sommige gebruikers dat het te ingewikkeld is geworden omdat het nu dingen biedt als betaalde abonnementen voor de lezers van uw site.

Prijzen

De Ghost-software zelf is gratis, maar je moet betalen voor een domeinnaam en webhosting. In tegenstelling tot grotere CMS-platforms wordt Ghost niet ondersteund door zoveel webhosts.

U kunt Ghost-hosting krijgen van Ghost (Pro). Het basisabonnement is $ 36 / maand, maar u moet upgraden als u extra personeelsgebruikers of abonnees wilt en mogelijk wel $ 249 / maand betaalt.

9. Magento

De Magento voorpagina

Magento is een krachtig open source eCommerce-platform van het enorme softwarebedrijf Adobe. Er is een gratis versie die u kunt downloaden en installeren op uw eigen webhostingaccount, genaamd Magento Open Source.

Als je dit wilt gebruiken, dan is SiteGround Magento hosting de gemakkelijkste manier om te beginnen.

Desgewenst kunt u betalen voor Magento Commerce. Dit wordt geleverd met volledige ondersteuning en wordt voor u gehost, maar het is erg duur.

Voordelen

 • Magento is zeer aanpasbaar, met veel extensies van derden die u kunt gebruiken om extra functies toe te voegen.
 • Met Magento kunt u veel producten en klanten aan. Het laat uw bedrijf gemakkelijk groeien, zonder dat uw site vertraagt. (U zult waarschijnlijk uw hostingplan moeten upgraden.)
 • Er zijn een aantal echt grote merken die Magento gebruiken, waaronder Nike, Ford en Coca Cola.
 • U kunt verschillende betalingsgateways aan Magento koppelen. Het komt ook met bepaalde opties, zoals PayPal, onder rembours en bankoverschrijving al ingebouwd.

Nadelen

 • Als je net begint in eCommerce, lijkt Magento misschien overweldigend.
 • Het kan lastig zijn om goede ontwikkelaars voor Magento-projecten te vinden en het kan erg duur zijn om ze in te huren.
 • De beschikbare ondersteuning kan variëren, vooral als u Magento Open Source gebruikt en voor hulp op online forums vertrouwt.

Prijzen

Magento Commerce is niet goedkoop. Het is zelfs zo duur dat de Magento-website u niet eens vertelt wat het kost.

Prijzen beginnen bij ongeveer $ 22.000 / jaar, waardoor het buiten het budget van veel nieuwe bedrijven valt. Als u echter een krachtig eCommerce CMS-platform voor een gevestigd bedrijf wilt, kan dit een optie zijn om te overwegen.

Veel grotere winkels migreren echter naar WooCommerce, Shopify of BigCommerce.

10. Tekstpatroon

De Textpattern voorpagina

Textpattern is een eenvoudig, duidelijk CMS-platform dat sinds 2003 beschikbaar is. Het is open source en heeft veel documentatie om u op weg te helpen..

Voordelen

 • Er zijn veel Textpattern-aanpassingen, plug-ins en sjablonen (ontwerpen) volledig gratis beschikbaar.
 • Textpattern heeft een flexibele benadering van hoe u uw inhoud structureert. U kunt “secties” en “categorieën” gebruiken om het te organiseren, en lezers kunnen zich abonneren op specifieke RSS-feeds voor verschillende delen van uw site.

Nadelen

 • Er is geen installatieproces met één klik voor Textpattern bij een van de grote webhosts. Het is niet al te lastig om te installeren, maar u moet wel vertrouwd zijn met het maken van een database op uw webhost en het gebruik van FTP om de software te uploaden.
 • Textpattern is niet erg bekend en het is veel minder populair dan andere CMS-platforms zoals WordPress. Misschien vindt u het moeilijk om auteurs of ontwikkelaars in te huren die ermee bekend zijn.

Prijzen

Textpattern zelf is helemaal gratis. U moet een domeinnaam en een webhostingaccount hebben om deze te gebruiken om een ​​website te bouwen.

11. Wix

De Wix-voorpagina

Wix is ​​een populair CMS-platform, hoewel het enkele beperkingen heeft. We krijgen vaak lezers die vragen hoe ze van Wix naar WordPress kunnen overschakelen, omdat elke slimme bedrijfseigenaar weet dat WordPress absoluut beter is dan Wix.

Dat gezegd hebbende, Wix is ​​beginnersvriendelijk en het is misschien het overwegen waard. Het biedt ook een gratis abonnement.

Voordelen

 • Met de slepen-en-neerzetten-interface van Wix is ​​het heel eenvoudig om pagina’s te maken die er precies zo uitzien als jij wilt. U kunt elk deel van uw pagina selecteren en beginnen met bewerken.
 • Er zijn veel vooraf gemaakte sjablonen waaruit u kunt kiezen in Wix. Deze zijn volledig responsief, dus ze zien er geweldig uit op mobiele telefoons en computers.
 • U kunt vanuit de Wix App Market veel apps aan uw site toevoegen. Deze werken als de plug-ins van WordPress om uw site nieuwe functies te geven.

Nadelen

 • Als je eenmaal een sjabloon op Wix hebt gekozen, kun je niet meer naar een andere veranderen. Dit kan betekenen dat u vastloopt met een lay-out die niet helemaal geschikt is voor uw site.
 • U kunt geen eCommerce-winkel op Wix runnen tenzij u een upgrade naar een betaald abonnement uitvoert, en zelfs dan kunt u alleen betalingen accepteren met PayPal of Authorize.net.
 • Met Wix kunt u uw gegevens niet eenvoudig downloaden en exporteren. Je kunt je blogposts downloaden (maar niet je afbeeldingen) om ze te verplaatsen, maar als je pagina’s op je site hebt, moet je deze handmatig kopiëren en plakken. We hebben volledige instructies voor het verplaatsen van uw Wix-site naar WordPress.
 • Als u het gratis abonnement gebruikt, heeft u een Wix-domeinnaam en advertenties op uw site. De advertenties verdienen geld voor Wix, niet voor jou.

Prijzen

U kunt Wix gratis gebruiken als u tevreden bent met een Wix-domeinnaam en advertenties die op uw site worden weergegeven. De betaalde abonnementen bieden meer flexibiliteit en beginnen vanaf $ 13 per maand (jaarlijks vooraf betaald).

Als u online betalingen wilt doen, moet u $ 23 / maand of meer betalen (nogmaals, jaarlijks vooraf).

12. Blogger

De voorpagina van Blogger

Blogger bestaat al sinds 1999. Zoals je aan de naam kunt zien, is het een CMS-platform dat specifiek is afgestemd op bloggen. Het is een gratis service van Google.

Blogs op Blogger hebben normaal gesproken een blogspot in het domein, hoewel het in plaats daarvan mogelijk is om uw eigen domeinnaam te gebruiken.

We hebben een artikel over WordPress versus Blogger en een handleiding over hoe u van Blogger naar WordPress kunt overschakelen.

Voordelen

 • Blogger is gemakkelijk om mee te beginnen. U kunt binnen enkele minuten een blog opzetten en het is goed ontworpen voor het schrijven en publiceren van berichten.
 • Er zijn een aantal gadgets die u gratis aan uw blog kunt toevoegen, zodat u zaken als een contactformulier en zelfs advertenties op uw blog kunt opnemen.
 • Je blog wordt gehost door Google. U hoeft niets te installeren, niets bij te werken of voor hosting te betalen.
 • Blogger biedt veel ruimte. Er is geen limiet aan het aantal posts dat je per blog mag hebben, en je kunt tot 20 statische pagina’s hebben. Uw afbeeldingen worden opgeslagen in Google Drive, dus ze tellen daar mee voor uw limiet van 15 GB.

Nadelen

 • Als je een website wilt hebben die geen blog is, is Blogger niet het beste CMS-platform voor jou. Het heeft bijvoorbeeld geen eCommerce-functies.
 • Hoewel alle beschikbare thema’s gratis zijn, zijn ze vrij eenvoudig. Je kunt ze een beetje aanpassen, maar je kunt geen eigen thema’s maken. Als je iets meer gespecialiseerd wilt, moet je een ontwerper inhuren.
 • Hoewel u uw berichten kunt exporteren als u van Blogger naar WordPress wilt overschakelen, moet u uw pagina’s handmatig kopiëren.

Prijzen

Blogger is volledig gratis en u betaalt niets, tenzij u ervoor kiest een aangepaste domeinnaam te kopen.

Als je een domeinnaam koopt, kun je deze het beste krijgen bij een domeinregistreerder, niet bij Blogger zelf. Op die manier kunt u uw site in de toekomst gemakkelijker van Blogger verwijderen.

13. Bitrix24

De voorpagina van Bitrix24

Bitrix24 is een zakelijke tool die naast andere functies een CMS-platform biedt, zoals de mogelijkheid om uw taken, projecten, communicatie en klantrelaties te beheren.

Het is gratis op het basisniveau (met tot 5 GB online opslag en 12 gebruikersaccounts) en biedt een alles-in-één oplossing voor kleine bedrijven. Als u een CRM-tool (Customer Relationship Management) wilt, kan dit een goede keuze zijn.

Voordelen

 • Het basisniveau van Bitrix24 is gratis, wat betekent dat je het kunt uitproberen zonder iets vast te leggen.
 • Bitrix24 bevat een groot aantal functies, wat u alles biedt wat u nodig heeft om een ​​klein tot middelgroot bedrijf te beheren.
 • De websitebouwer heeft een slepen-en-neerzetten-interface met bestemmingspagina’s en zelfs e-commerce winkels.
 • Uw website-hosting is gratis (als u een gratis abonnement heeft).
 • Nadelen

  • Bitrix24 is echt klaar voor gebruik als CRM, dus als je al een CRM hebt waar je blij mee bent of als je die functionaliteit niet wilt, is het een nogal gecompliceerde manier om een ​​CMS-platform te krijgen.
  • Omdat er zoveel functies zijn, vindt u de Bitrix24-interface misschien verwarrend of lastig om te navigeren.

  Prijzen

  Het Start + -abonnement kost $ 24 / maand en het Professional-abonnement kost $ 199 / maand, met een reeks opties ertussenin. U krijgt korting als u het jaar vooruit betaalt.

  U kunt er ook voor kiezen om de software te kopen voor gebruik binnen uw organisatie (in plaats van een maandelijks bedrag te betalen en online te gebruiken). Dit kost vanaf $ 1.490.

  14. TYPO3

  De TYPO3-voorpagina

  TYPO3 is een gratis, open source CMS-platform dat al langer bestaat dan Blogger. Het is oorspronkelijk uitgebracht in 1998. Het is een enterprise CMS, wat betekent dat het nuttig is voor intranetsites (interne bedrijfssites) en websites.

  Er zijn een aantal extensies beschikbaar voor TYPO3 die ook extra functionaliteit bieden.

  Voordelen

  • TYPO3 kan echt grote websites verwerken, inclusief websites met meerdere websites in verschillende talen. Het is een goede optie voor grote internationale bedrijven.
  • Omdat het open source is, kan TYPO3 worden uitgebreid zoals u dat wilt, als u bereid bent een ontwikkelaar in te huren om voor u te werken.
  • U kunt eenvoudig de toegangsrechten wijzigen van verschillende personen en groepen die op uw site werken.
  • Er zijn meer dan 6000 extensies en applicaties die u aan uw TYPO3-site kunt toevoegen om nieuwe functies toe te voegen.

  Nadelen

  • Er zijn niet zoveel thema’s beschikbaar, dus u zult waarschijnlijk iemand moeten inhuren om er een voor u te maken.
  • Je hebt een behoorlijk hoog niveau van technische expertise nodig om TYPO3 aan de praat te krijgen en te houden.

  15. PrestaShop

  De PrestaShop-voorpagina

  PrestaShop is een open source eCommerce CMS-platform. Je host het zelf, dus je kunt het installeren op elke webhost die het ondersteunt. We raden aan de PrestaShop-hosting van SiteGround te gebruiken.

  Voordelen

  • Er is een grote PrestaShop-community. Dit omvat een officieel forum waar tips en tutorials worden gedeeld, plus tal van andere groepen.
  • U hoeft niet extra te betalen naarmate uw winkel groeit (tenzij u uw hostingplan moet upgraden).
  • Er zijn tal van PrestaShop-modules, zodat u gemakkelijk nieuwe functies kunt toevoegen.
  • Het kost niet veel om aan de slag te gaan met PrestaShop, vooral als u een goedkoop gedeeld hostingplan heeft.

  Nadelen

  • PrestaShop kan om te beginnen een behoorlijk steile leercurve hebben.
  • Er zijn tal van thema’s (ontwerpen) verkrijgbaar bij PrestaShop, maar veel hiervan zijn niet erg goed. Mogelijk moet u er lang naar zoeken om iets te vinden dat geschikt is voor uw online winkel.
  • Prijzen

   PrestaShop is gratis, maar u moet wel betalen voor uw webhosting en een domeinnaam. De modules en thema’s die beschikbaar zijn via de PrestaShop Addons Marketplace kunnen echter veel oplopen. De meeste beginnen vanaf $ 59,99.

   Dat is het beste CMS-platform?

   Wij zijn van mening dat WordPress.org het beste CMS-platform en website-builder ter wereld is. Meer dan 35% van alle websites op internet wordt mogelijk gemaakt door WordPress, en daar is een goede reden voor.

   WordPress heeft alles wat je wilt in een perfect CMS-platform. Het is gemakkelijk om te beginnen en veel WordPress-webhostingbedrijven bieden een installatieproces met één klik. Je kunt de functionaliteit op bijna elke manier die je kunt bedenken uitbreiden met plug-ins (die lijken op apps voor WordPress).

   Op WordPress kunt u een eCommerce-winkel, een online forum, een LMS (leerbeheersysteem), een lidmaatschapssite, een veilingsite, een marktplaats en bijna alles wat u maar kunt bedenken runnen.

   Er zijn geen grenzen aan wat u kunt doen met WordPress en als u merkt dat u meer ruimte nodig heeft voor uw site naarmate deze groeit, kunt u uw hosting eenvoudig upgraden naar een beheerd WordPress-hostingbedrijf.

   Om aan de slag te gaan met WordPress, raden we aan om Bluehost of SiteGround te gebruiken voor webhosting, omdat beide officieel worden aanbevolen door WordPress.

   Veelgestelde vragen over CMS (FAQ’s)

   Als u nog meer wilt weten over CMS-platforms, hebben we deze lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

   Welk CMS-platform is het beste voor e-commerce?

   Het beste eCommerce CMS-platform is WordPress met WooCommerce. Hoewel andere eCommerce-platforms ook goed zijn, denken we dat WooCommerce de beste is die er is voor de meeste eigenaren van online winkels.

   Misschien wil je onze vergelijkingen van Shopify vs WooCommerce en BigCommerce vs WooCommerce eens bekijken voor een diepgaande blik op de voor- en nadelen van die platforms.

   Welk CMS-platform is het beste om een ​​kleine bedrijfswebsite te bouwen?

   WordPress maakt het super eenvoudig om een ​​website voor kleine bedrijven te bouwen. Het heeft een zeer breed scala aan thema’s (ontwerpen) om uit te kiezen en stelt u in staat om alle tools te gebruiken die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien.

   Kan ik een CMS-platform gebruiken zonder domeinnaam of hosting?

   Alle websites hebben hosting nodig. Soms wordt dit geleverd door het bedrijf dat het platform heeft gemaakt (zoals bij Blogger) en soms is het iets dat u koopt bij een onafhankelijke webhost (zoals bij het gebruik van WordPress).

   Als u kiest voor een gratis platform zoals Blogger of WordPress.com, kunt u hun gratis subdomein gebruiken om uw blog te starten, zoals uwnaam.blogspot.com. Dit ziet er echter niet erg professioneel uit, dus u zult op een gegeven moment vrijwel zeker een domeinnaam willen registreren.

   Heb ik een CMS nodig om een ​​blog te starten?

   Ja, een blogplatform is een type CMS waarmee u eenvoudig inhoud kunt publiceren. Er zijn veel verschillende blogplatforms beschikbaar. Ons artikel over de beste blogplatforms vergelijkt een aantal gratis en betaalde opties.

   We hopen dat dit artikel je heeft geholpen meer te leren over de beste CMS-platforms. Misschien wilt u ook onze stapsgewijze handleiding voor het maken van een WordPress-website bekijken voor hulp bij het aan de slag gaan met WordPress.

   Jeffrey Wilson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me